Skočiť na obsah

Sulík: referendum

Sulíkovo referendum  

16 členovia hlasovali

1. 1. Zúčastníte sa ak referendum bude vypísané?

2. 2. Za čo budete hlasovať? (vyberte 1 až 6)

• Zrušenie koncesionárskych poplatkov
    • Obmedzenie poslaneckej imunity
    • Zníženie počtu poslancov zo 150 na 100
    • Stanovenie maximálnej ceny vládnych limuzín na 40 000 €
    • Voľby cez internet
    • Zmena v tlačovom zákone
    • - Referenda sa nezúčastním (ak sa nezúčastníte označte iba túto voľbu)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Pokiaľ by bolo toto referendum iba o imunite poslancov, prípadne ešte o zmene v tlačovom zákone určite by som sa zúčastnil.

A priklad KDHak Figel sa vyjadril ,ze on o referende sa vyjadril("zucastnil?") podpisanim koalicnej zmluvy. Tak som zvedavy, ako bude uspesny pri presadeni svojich bodov. Nemaju v koalicnej zmluve nieco o nezvysovani dani?

A aby som to dovysvetlil,ak niesi (spolu s Figelom) dohodnuty s Ficom(pochybujem ze jeho poslanci budu hlasovat proti svojmu presvedceniu a svedomiu) o zruseni imunity poslancov, tak mozes spolu s Figelom len suchat nozkami.

Ja osobne som zvedavy aj ako(a kedy) prejdu dalsie 4 body referenda.

Este o zmysle ci nezmysle referenda ako nastroja priamej demokracii. Su tisicky ludi(statisice pr.HZDS,ci SMK volici a nevolici miliony), co neboli volit(nik ich neoslovil),resp. volili strany a ludi co sa nedostali do parlamentu. Ich zastupca tam nie je, prakticky a teoreticky nemaju na chod v state ziaden "vplyv". Je celkom mozne , ze ja sa uz budem zuucastnovat len referend. Naco mi je poslanec co nieco ine tvrdi pred volbymi a zrejme bude hlasovat za zvysovanie dani.

http://www.sme.sk/diskusie/1689874/2/13378774/Treba-zvysit-dane-Pravica-hovori-ze-tak-zle-to-nie-je.html#13378774

Zverejnené

Tales, predpokladam ze neexistuje podmienka, ktora by urcovala, ze pre platnost svojho hlasu musis zakruzkovat odpoved na kazdu otazku. Co ti teda branilo sa referenda zucastnit, vyjadrit svoj nazor na otazky, ku ktorym sa citis zodpovedny vyjadrit, a zvysok skratka odignorovat?

Zverejnené

Tak a je to spočítané ... Účasť na referende: 22,84% = referendum je neplatné :D

Mapa Slovenska - Volebné obvody podľa účasti:

Obrázok

Najviac : volebný obvod Senec - 30,24% ..... Najmenej : volebný obvod Čadca - 15,11%

A len tak pre zaujímavosť, výsledky hlasovania v jednotlivých otázkach:

1. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom zrušila povinnosť fyzických osôb a právnických osôb platiť úhradu za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom?

• ÁNO : 87,24% ... NIE : 9,02% ... (bez hlasu : 3,74%)

2. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom rozšírila možnosť prejednať konanie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ako priestupok na všetky priestupky podľa zákona o priestupkoch?

• ÁNO : 95,40% ... NIE : 1,73% ... (bez hlasu : 2,87%)

3. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ústavným zákonom znížila počet poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na 100 s účinnosťou od nasledujúceho volebného obdobia?

• ÁNO : 92,76% ... NIE : 3,85% ... (bez hlasu : 3,39%)

4. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom ustanovila, že orgány verejnej moci môžu obstarávať osobné motorové vozidlá s obstarávacou cenou maximálne 40 tisíc eur?

• ÁNO : 88,84% ... NIE : 6,16% ... (bez hlasu : 5,00%)

5. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ustanovila možnosť voliť poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a poslancov Európskeho parlamentu prostredníctvom internetu?

• ÁNO : 70,46% ... NIE : 22,22% ... (bez hlasu : 7,32%)

6. Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom vyňala osoby poverené výkonom verejnej moci z možnosti uplatniť právo na odpoveď podľa tlačového zákona?

• ÁNO : 74,93% ... NIE : 13,44% ... (bez hlasu : 11,63%)
Zverejnené

predpokladam ze neexistuje podmienka, ktora by urcovala, ze pre platnost svojho hlasu musis zakruzkovat odpoved na kazdu otazku.

Tak toto som nevedel. Vždy keď nejakej otázke nerozumiem tak tam len z haluze niečo dám. Takže som mohol aj vynechať ale nevadí. Dal som ANO na všetko a ako vidím tie výsledky tak pri každej sa hlasovalo za áno.
Zverejnené

„Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo.“

Článok 2, §1, Ústavy SR

Občania môžu rozhodovať priamo iba v referende. Súčasné legislatívne podmienky referenda sú však voči občanom nedôstojné a nespravodlivé - Degradujú ich na politicky nevýznamnú masu. Voľby sú platné aj vtedy, ak účasť nedosiahne nad 50%, tak prečo nie aj referendum? Pochopím ak niekto nejde voliť prezidenta, alebo nejde voliť pri parlamentných voľbách, lebo argumentuje, že ani jedna zo strán a ich politických programov ich neoslovila, a preto radšej nepôjdu voliť ako keby mali voliť menšie zlo... Avšak pri referende - tam sa jasne pýtajú na súhlas / nesúhlas s navrhovanými zmenami - by ma zaujímalo aké argumenty okrem lenivosti a ľahostajnosti (alebo dôvodu odcestovania mimo SR) existujú tam? Nepoviem keby to je tak že človek sa MUSÍ vyjadriť ku každej otázke, nebolo to treba - ak niekto nevedel vyjadriť svoj názor pri niektorých otázkach, nemusel čiarkať nič - ale ak niekto nemal názor pri všetkých 6 otázkach, tak to je podľa mňa nanajvýš podivné. Bol by som teda veľmi rád, keby bola zrušená podmienka povinnej minimálne 50% účasti voličov pre platnosť referenda, a nech je teda referendum platné za rovnakých podmienok ako sú aj bežné akékoľvek voľby...

• Pridať bod 4
Zverejnené

Voľby sú platné aj vtedy, ak účasť nedosiahne nad 50%, tak prečo nie aj referendum

Napríklad preto, aby sa v otázkach nepýtali populistické veci.

Napr. pred chvíľou spomínal Čaplovič zastavenie výstavby diaľnic.

Nič v zlom, ale ľudia o tom nemajú šajn predsa.

50% je dosť, ak by sa to znížilo povedzme na tretinu, mobilizovalo by to viac voličov.

Zverejnené

Napríklad preto, aby sa v otázkach nepýtali populistické veci.

Mozno preto je pred referendom potrebne vyzbierat 350 000 podpisov, ze?

A keby bol problem v populistickych reciach, tak by mali zaviest 50% hranicu aj na volby. Tie su tiez plne populistickych reci.

• Pridať bod 3
Zverejnené

Jasne sa dokázalo, že 350 000 hlasov nie je problém.

Nákupnú cenu stanoviť na max. 40 000.

Fakt dúfam, že tento typ otázky bude často. :/

Každopádne výsledok tohto referenda beriem ako reprezentatívnu vzorku, keďže je jasné že sa nezúčastnili iba voliči sas.

Najbližšie sa vidíme pri otázke o legalizácii marihuany a pri otázkach ohľadom homosexuality.

Zverejnené

Tales, predpokladam ze neexistuje podmienka, ktora by urcovala, ze pre platnost svojho hlasu musis zakruzkovat odpoved na kazdu otazku. Co ti teda branilo sa referenda zucastnit, vyjadrit svoj nazor na otazky, ku ktorym sa citis zodpovedny vyjadrit, a zvysok skratka odignorovat?

weirdo, pokiaľ svojim hlasovaním mám/môžem v konečnom dôsledku podporiť aj to o čom hlasovať nechcem, prípadne to, proti čomu chcem hlasovať tak je moja voľba nehlasovať.

Ako by dopadlo napríklad referendum o vstupe do EÚ, pokiaľ by bolo spojené s "Ficovským" referendom o predčasných voľbách, ktoré by samostate neprešlo? Otázka o vstupe do EÚ by ťahala účasť aj druhej otázke. Bez ohľadu na to, či by si hlasoval proti predčasným voľbám, alebo by si o tejto otázke nehlasoval, tým, že by si prišiel hlasovať o vstupe do EÚ, pomohol by si zrejme svojou účasťou presadiť aj predčasné voľby. 50 % kvórum pre platnosť referenda platí pre účasť na referende ako celku, nie pre jednotlivé otázky.

Bol by som teda veľmi rád, keby bola zrušená podmienka povinnej minimálne 50% účasti voličov pre platnosť referenda

Ja tiež. Za predpokladu, že by sa širšie definovalo, čo nemôže, prípadne čo môže byť predmetom referenda a sprísnili sa podmienky pre jeho vypísanie, aby taká zmena neviedla k tomu, aby sa konali referendá aj o nerelevantných otázkach.
Zverejnené

Mozno preto je pred referendom potrebne vyzbierat 350 000 podpisov, ze?

A keby bol problem v populistickych reciach, tak by mali zaviest 50% hranicu aj na volby. Tie su tiez plne populistickych reci.

ohliadnuc od toho,

že voľby sa konajú každé 4 roky (výnimka predčasné a pod.),

NR SR je nevyhnutná pre fungovanie parlamentnej demokracie,

. . .

Tvoja veta platí vtedy

ak zastávaš názor,

že všetci politici klamú a kradnú,

čo podľa mňa pravdou nie je

aj v politike sú slušní ľudia

ako napísal cactales

referendum má byť o dôležitých otázkach - rozdelenie republiky

a nie o cene limuzín, počte poslancov (ja som nikde nevidel zdvôvodnenie prečo práve 100 a nie 80,70,55, . . .) o tlačovom zákone (prečo zakázať právo na odpoveď iba politikom, sudcom,. . . prečo nie všetkým), . . .

otázky absolútne nepripravené

bolo to referendum pre referendum

otázky boli odrazom doterajšieho chaotického pôsobenia SaS v NR SR

česť výnimkám, viď pán Galko

ja len dúfam, že sa čo najskôr oťukajú,

budú pôsobiť ako odborníci na svojich miestach

čo častokrát deklarovali vo svojej kampani

• Pridať bod 1
Zverejnené

referendum má byť o dôležitých otázkach - rozdelenie republiky

A ja si myslim, ze postavene otazky boli dolezite pre buduce smerovanie republiky. A kedze tu mame parlamentnu demokraciu, tak moj nazor ma rovnaku vahu ako tvoj. Takze, ako sa bude urcovat, co je a co nieje pre spolocnost dolezita otazka?

Ty stale nechapes naco je potrebnych 350 000 podpisov. Presne na to, aby sam obcan povedal, ci je dana otazka podla neho pre smerovanie republiky dolezita. Sulik nieje prvy, kto sa peticiou pokusal o referendum, ale je prvy, ktoremu to aj vyslo. Ista skupina obyvatelstva povedala, ze je to podla nich dolezita otazka. Kto si ty, aby si im oponoval, ze nieje? A ked obcanovi verime natolko, ze mu dovolime kazde 4roky rozhodovat o obraze krajiny, tak mu asi verime dost nato, aby rozhodol, ktore otazky su pre spolocnost dolezite a ktore nie.

Mozeme sa teraz bavit o tom, ci je 350 000 dost, ale v kazdom pripade by mal mat obcan nejake paky priamo sa podielat na demokracii a to nie len v otazkach, v ktorych mu to 150 volenych zastupcov slachetne dovoli. Pretoze ti, ako sme videli v pripade Lisabonskej zmluvy, moc priamej demokracii nakloneni niesu.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Avšak pri referende - tam sa jasne pýtajú na súhlas / nesúhlas s navrhovanými zmenami

Však to isté hovorím aj ja. Je to jasné, tak som šiel. Ale aj tam bola chyba že pri iných voľbách či referendách (napr. NATO) sa roznášali letáky, boli billboardy, hovorilo sa o tom v médiách. Okolo tohto bolo ticho. A čo som tým chcel povedať? Že som v tú sobotu telefonoval aj kamošovi (o ktorom viem že dianie vôbec nesleduje) nech ide na referendum. On ani nevedel že je. V živote nebol voliť a predpokladám že ani jeho rodina nechodí keď nevedel o čom je reč.
Zverejnené

Ista skupina obyvatelstva povedala, ze je to podla nich dolezita otazka.

A ked obcanovi verime natolko, ze mu dovolime kazde 4roky rozhodovat o obraze krajiny, tak mu asi verime dost nato, aby rozhodol, ktore otazky su pre spolocnost dolezite a ktore nie.

Pokiaľ má predmet referenda priniesť priamy prospech dostatočnej skupine ľudí, môže sa dať dohromady aj 350 000 podpisov pod petíciu za jeho vyhlásenie. Predmetom referenda podľa súčasnej právnej úpravy nemôžu byť dane, odvody, štátny rozpočet a ľudské práva. V týchto prípadoch je asi každému zrejmé prečo. Sulíkova otázka o koncesionárskych poplatkoch má podobný charakter a nedá sa vylúčiť, žeby sa našlo 350 000 podpisov aj pod referendum o zrušení správnych poplatkov. Ďalej, pokiaľ sa v petícii rozhoduje o referende so sadou šiestich alebo dvanástich otázok koľko podpisujúcich bude riešiť to, že iniciátor referenda medzi nich zahrnul aj otázku, akej farby majú byť kľučky v budove NRSR?

Dôležitosť, okruh otázok ktoré by mali byť predmetom referenda chápem o čosi širšie ako tomassi, ale referendum by malo mať určité mantinely.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Cactalesovi davam za pravdu v niecom, co pise ma pravdu. Nechcel podporit kazdu otazku. Aj to vysvetlil a bolo by to vyriesit ako som pisal vyssie blbe otazky, ale podla mna by sa vyriesili keby bola dostatotocna ucast. Teda nevolilo by sa nohami. Prikl. podla mna keby nebolo kvorum otazka internetovej volby by podla mna nepresla(takto otazka podla mna nieje blba, hlasoval som proti, a nepresla by mozno). Viac ludi by bolo proti. Mozno by sa znizil pocet poslancov,ziaden normylny argument proti som nepocul, len ze ked 100 preco nie aj 10, ja sa pytam ked 150 preco nie 300?

Takto kvorum na volby je nezmysel , lebopriklad. mozno nie tato vlada ale ta predchadzajuca, keby bolo kvorum 50% ucasti by zostala, fico by vyhlasil nechodte na volby,budeme pokracovat a 2,2 miliona ludi by sa vtejto republike nenaslo.

Mate problem z Caplovicovou otazkou na dialnice? Kludne nech o tom ludia rozhoduju, aj tak nemaju o com, A poslanci su na tom ako? Keby bol Fico stavia sa. Nie je nestavia sa. myslite ze o tom rozhoduju poslanci? Ano a ktori? Dva tyzdne Fico zamoruje ovzdusie o zastaveni ci zruseni dialnic a, ze stavitelia boli ochotni na zaklade lepsich podmienok znizit cenu o 30%. Poculi ste nanho nejaku normalnu otazku v tejto teme? Dnes mal sancu Direr, mal ju iny novinar, rozoberal tuto temu, pytal sa nejaky poslanec? Ako je mozne ze dva tyzdne po volbach je ochotne konzorcium znizit cenu z 9 miliard na 6?

Uz len k cactalesovi, argumenty vseobecne ma(su platne pre dnesny stav) a ja ich respektujem, su rozumne, ale vcera neplatili. Lebo aj dazdovka vedela ze referendum uspesne nebude, tak kludne pre svoje topfavoritky otazky mohol ist zalobovat. Kazdy jeden hlas by bol plus, dnes by Fico mozno neklamal cislami, lebo Milion je viac ako nejake tisice.

Uz len poznamku k Ficovi, dnes tvrdil ze R1 ja zaplatena a postavi sa do juna 2011. Chujko Direr sa ho neopytal kedy nanu stat vyclenil a zaplatil 3 miliardy? Stat nezaplatil nic zacne ju splacat az keb bude dokoncena. A vlastne vratenie sa k prechadzajucemu odseku. Kto ma o dialnici rozhodovat? Vazny ci Figel? Klame jeden aj druhy a zodpovednost nenesie ani jeden, nech si o tom rozhodnu ludia, oni jediny ponesu aj zodpovednost sa svoje rozhodnutie.

Zverejnené

Ať je referandum všelibárjaké, ukázalo sa iba to, že keď ludá móžú volačo povedat tak nevyprávajú. Ale potom budú búchat v šenku na stôl že tak onďá a hentak onďá ale keď móhli tak sa vykašlali. Ha jakí sú to ludé bazmeg?

• Pridať bod 1
Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov