Skočiť na obsah

Oplatí sa kúpiť netbook?


Sniper

Odporúčané príspevky

Stále uprednostňujem klasické desktopové počítače, preto z toho dôvodu notebook nechcem (aj keď finančne by ma to vyšlo v dnešnej dobe už menej), ale relatívne nedávno som sa dozvedel, že sa dá kúpiť aj taká sranda ako netbook a dosť mi to zaimponovalo, najmä ich cena, ktorá sa pri nových strojoch pohybuje už od cca 230 €ur (pamätm že toľko som chcel investovať do staršieho notebooku). Bolo by to ideálne keby som išiel na prednášku do školy tak by som si do toho zapisaoval poznámky alebo proste by to bolo len na nejaké malé činnosti mimo domu. Oplatí sa také niečo kúpiť, čo myslíte?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 15
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    4

  • Darkman

    3

  • xenocide

    3

  • weirdo

    1

Top prispievatelia v tejto téme

Najlacnejsie EEE stoja okolo 230eur. Ci sa to oplati? No podla toho, naco to chces... Ma to Intel Atom procesor, ktory je sice kvalitne usporny, ale zas aj kvalitne (na dnesnu dobu) pomaly. Takze dokumenty/internet a nejaky filmik (ale ziadne HD) a tam to asi tak konci. Rozlisenie to povacsinou ma 1024x600, co nieje podla mna zrovna vyhra na serioznu pracu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Chcem to len ako poznámkový blok s možnosťou pripojiť sa na net keby som potreboval niečo odoslať alebo pozrieť emaily a pod. Určite na tom nebudem strihať video alebo hrať najnovšieho Stalkera.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Chvilku som nad netbookom uvazoval a nakoniec som na nejaky cas tieto uvahy odlozil. Okrem ineho mi vyslo, ze lepsi by bol notebook ako netbook. Co mi nevyhovuje na netbooku je napr. absencia optickej mechaniky. To by som si musel bud prikupit externu, cim by sa netbook predrazil a priblizil cenovo ku kategorii notebookov, alebo pouzit internu a napojit ju cez USB. Tu sice mam, ale nechcelo by sa mi ju furt vytahovat z desktopu. Takze pokial by som tam chcel nieco nainstalovat z DVD, musela by to byt jednorazova akcia. Neviem posudit, ci by som sa bez tej mechaniky obisiel. Skor mam pocit, ze by mi tato nedokonalost zacala casom stale viac vadit. Netbooky ako som pozeral, maju zvacsa iba 3 USB porty. nie je to nic moc, aj ked - da sa. Do jedneho pichnem USB kluc, do druheho mysku, aby som pracoval s urcitym komfortom, zostava 1 ks na trebars tu DVD mechaniku. Dalej najlacnejsie netbooky zvacsa maju iba 1 GB RAM a absentuje moznost rozsirenia pamate. Vynimocne je moznost rozsirenia na 2 GB RAM. Myslim si, ze pokial je v netbooku Win XP, tak 1 GB je tak akurat na ake take pouzivanie. U Linuxu by to mozno az tak nevadilo, ale ja som potreboval netbook s Win XP. Casom netbook nebude stihat. Takze ked som si predstavil, ze by som chcel netbook nielen na dnesny den, ale aj na zajtra (2 GB RAM), ze tam chcem aj mechaniku...tak ta cena skocila do segmentu notebookov. A kupovat nevykonny netbook a dalsie sucasti za cenu uz notebooku, to by som sa asi porozhliadol radsej po lacnejsom notebooku. Uz aj kvoli lepsiemu a vacsiemu monitoru, all in 1 rieseniu a tak pod.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ci sa to oplati? No podla toho, naco to chces... Ma to Intel Atom procesor, ktory je sice kvalitne usporny, ale zas aj kvalitne (na dnesnu dobu) pomaly.

 

Tak to hej. Segre som aktualizoval Win7 na SP1 a keď ma to vyzvalo reštartovať, tak som to reštartoval. Asi po desiatich minútach nečinnosti, keď mi už bolo dosť silne podozrivé čo sa deje, som to chcel nejako posúriť a po ďalších piatich minútach zúfalého zisťovania čo sa deje prečo netbúk nereaguje som myslel, že to už asi natvrdo vypnem a hodím o zem sa objavila hláška, že sa balík Service Pack konfiguruje a mám čakať. Myslel som, že ma drbne. Tieto netbúky sú snáď pomalšie ako kedysi 386-tky. Prisámbohu môj 8 rokov starší procesor by ten Atom strčil do otvoru... nejakého :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No jo, je to pomale na zaplakanie - ale to sme asi aj sfajnoveli tym, ze doma ma clovek 3GHZ dvojjadro a 4GB RAM a rozumne nastavene Win7. Ked si to tak vezmem, vykonom sa to blizi (alebo skor sa necha dohanat) spickovymi smartfonmi :)

Ale je to relativne male, prenosne, vydrz to ma vcelku vyuzitelnu a kedze to ma normalnu klavesnicu, da sa na tom pracovat. Nie dokonale, ale ide to - a pri hmotnosti cca. 1kg a velkosti diara to strcim vsade. Takze svoje vyhody to ma, len treba mat dost skromne ocakavania.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja mám 1,8 GHz CPU, 1 GB RAM, XP SP3, ale môj komp je výrazne rýchlejší ako o niekoľko rokov novšie notebooky čo máme doma. Je to fakt len na pozeranie Simpsonovcov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale prave o tom to je...ze na co to clovek potrebuje. V mojom pripade

- pohodlna praca s mailami, resp. celym Lotusom (ano, trosku sa seka)

- bezne a pracovne browsenie, nijake stahovanie mega suborov

- office balik

- databazy, zakladna grafika (no, aj tu to chce trosku trpezlivosti :) )

 

Nie na filmy, nie na hry (aj ked Freelancera ten Atom nejakym zazrakom zvlada), akurat na pracu - pretoze tahat bezny ntb je niekedy o hubu. Velke hebedo a pri lepsich vydrz nic extra. Netbooky su zatial pre mna idealny kompromis, kedze tablety su este stale viace hracicky, no nie prakticky vyuzitelne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No, osobne si neviem predstavit robit hocico seriozne na netbooku.. nielen kvoli vykonu, ale aj kvoli rozliseniu. Ved dnes ma kazdy profi soft tolko panelov, ze na samotnu plochu neostane pri tom biednom rozliseni miesto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

netbook je skvely na cestovanie, pichnem ho hocikam do ruksaku a nezavadza...vykon je dostacujuci na bezne browsovanie, zahram si na tom torchlight co nie je zrovna stara hra a tak isto som na tom bezal stary photoshop 7.0 ktory mi pocas ciest postacoval na upravu a dalo sa zvyknut na to rozlisko 1024x600...horsie to bolo s niektorymi webmi ktore na to rozlisenie nejak nesedia

 

najlepsie bolo ked som po dvoch mesiacoch prace na netbooku dosiel domov a sadol za 22" monitor...zrazu som mal toooooolko miesta :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved preto mam na serioznu pracu desktop s 21´. Netbook je prenosny - tj. ked sa musim niekam dopravit a nudzovo porobit malickosti a nechce sa mi tahat trojkilovu kraksnu (plus nabijacku).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

tiez netbook vlastnim uz nejaky ten cas .. a bol vhodny pri prednaskach - bud na znacenie par poznamok, pripadne materialov k prednaskam, pripadne na ine aktivity .. :)

 

momentalne ho pouzivam skor pri rieseni nejakych sietovych problemov, resp ako knihu z ktorej citam :)

 

taktiez vhodne na cestovanie, no v poslednej dobe cestujem 99.9% autom ako sofer a tam by to bolo trosku problem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov