Skočiť na obsah

Príjem v akej výške netreba zdaniť?

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Koľko človek (zámerne nepíšem zamestnanec a ani živnostník) môže príležitostne zarobiť aby to nemusel priznávať v daňovom priznaní? Alebo treba všetko priznať do posledného centa? A je jedno z akej činnosti peniaze pochádzajú alebo sú tam určité výnimky?

• Odpovedí 19
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• Sniper

7

• doll

5

• Cactales

2

• lopata555

1

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

pardon..ale raz mi inteligentni ludia z fora povedali, ze na banality sa nemam pytat, a take veci si mam googlit

toto mas ako zakladne info na stranke kazdeho danoveho uradu ci podobnych institucii

Zverejnené

axel sa ale nepýtal kde to nájde :lol: ale koľko to je :) :)

Zverejnené

toto mas ako zakladne info na stranke kazdeho danoveho uradu ci podobnych institucii

No tak schválne inteligentná, ukáž mi, kde to má na stránke Daňový úrad v Trenčíne. Aha. Neviem o tom že by nejaký daňový úrad mal svoju vlastnú stránku a už vôbec neviem o tom že by každý daňový úrad na svojej stránke mal toto ako základné info. Takže predtým ako niečo plácneš do éteru si zisti skutočnosti. Ale možno niečo také naozaj existuje, určite mi to nájdeš.

Pregooglil som asi 20 stránok, každá piata 404 Not found a nikde som nič nenašiel. Našiel som výšku príjmu, ktorý netreba zdaniť, ale platilo to pre rok 2008. V tejto téme očakávam fundovanú odpoveď od účtovníka, ktorý vie pracovať s daňami, vie presnú výšku v €urách pre rok 2009 a vyzná sa v zákonoch. Dúfam, že už je to jasné. Poprosím reakcie iba od tých, ktorí sa tomu rozumejú.

Zverejnené

axel, ja som nerypala...skor som si chcela rypnut do ludi, ktori mi davnejsie takto odpovedali, ked som nieco potrebovala

a vyprosim si tvoje ironicke "inteligentna"

stranka Danoveho uradu uz x dni nefunguje, s tym tu mame v praci skusenosti pravidelne

a hladat info na stranke Danoveho uradu TN, heh, to najdes max tak uradne hodiny

lopata, ja som sa tiez v tej dobe nepytala kde to najdem, pytala som sa konkretne...ludia ma odpisali

dan sa neplati pokial prijmy danovnika neprekrocia hranicu 2012.85 EUR za rok 2009 /bolo vela nezrovnalosti kvoli nejakym nejasnostiam v zakone, ale mam tu pred sebou danove zakony, cekla som spravnost aj na nete/

Zverejnené

No vidíš, toto si mohla napísať hneď a mohlo to byť bez tých zbytočných monológov. A je úplne jedno z akej činnosti tie zárobky pochádzajú? Ale v podstate je to jedno, cez 2000€ neprejdem, to je to čo som potreboval. Dík.

Zverejnené

premielala sa ciastka 1717,64 EUR a 2012,85 EUR

avsak vo februari doslo k uprave zakona , co zdvihlo vysku zdanitelnych prijmov pre podanie DP

z coho vyplyva ze platnou ciastkou je 2012.85 EUR

Zverejnené

Jedna vec však je, že sa daň do určitej sumy neplati, druha vec je ohlasovacia povinnosť.

Zverejnené

danove priznanie musi podat KAZDY kto dosahuje prijem vyssi ako 2012.85 EUR

ano, mozno je dolezite ci sa zdanuju spominane prijmy preddavkovo alebo zrazkovou danou, a podobne..ale to su uz informacie, ktore mu konkretne poskytnu na danovom urade, kde vysvetli co za prijmy by to boli atd.

tazko sa hovori pokial je polozena iba otazka "kolko?"

ak si tieto prijmy za rok 2009 nedosiahol, odporucam ti ist sa informovat na danovy urad az v aprili :lol:

axel, zalezi ci by bol toto vedlajsi prijem /na dohodu, zmluvu, ci len tak na ruku.../

Zverejnené

Vedľajší príjem pochopiteľne, stály príjem je vyšší a k tomu podávam daňové priznanie. Len to ma zaujímalo, či aj tých < 2000€ z vedľajšej činnosti treba priznať.

Len teraz ma uzemnil Ryan, tá ohlasovacia povinnosť sa týka všetkých? Niečo som o tom čítal, väčšinou to boli nejasné informácie, ale nemal som dobrý pocit z toho :lol:

Zverejnené

odporucam informovat sa na danovom urade :lol:

ja nie som danovnicka, takze neviem ti podat presne info

ohlasovacia povinnost je siroky pojem..ta vacsinou suvisi ak su prijmy ziskavane zo zivnosti..

Zverejnené

danove priznanie musi podat KAZDY kto dosahuje prijem vyssi ako 2012.85 EUR

Vedľajší príjem pochopiteľne, stály príjem je vyšší a k tomu podávam daňové priznanie. Len to ma zaujímalo, či aj tých < 2000€ z vedľajšej činnosti treba priznať.

Súhrn vedľajších príjmov a pravidelných príjmov presiahne výšku 2012.85 eur, teda pokiaľ nejde o príjmy ktoré boli zdanené zrážkou ako napríklad úroky bude potrebné aj tieto vedľajšie príjmy uviesť v daňovom priznaní.

Ešte by mohlo ísť o príjmy oslobodené od dane podľa iných ustanovení zákona, asi najskôr podľa §9 ods.1 písm. h) podľa ktorého sú od dane oslobodené príjmy nepresahujúce 5 násobok životného minima (aktuálne sumu 894.60 eur), čo platí v prípade, že ide

o príjmy z prenájmu (za stanovených podmienok)

alebo

o príjmy z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí (taktiež za stanovených podmienok; tieto príjmy nesmú spadať napríklad pod príjmy zo závislej činnosti alebo pod príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti)

Zverejnené

Súhrn vedľajších príjmov a pravidelných príjmov presiahne výšku 2012.85 eur, teda pokiaľ nejde o príjmy ktoré boli zdanené zrážkou ako napríklad úroky bude potrebné aj tieto vedľajšie príjmy uviesť v daňovom priznaní.

Čo si predstavuješ pod pojmom pravidelné príjmy? Snáď nie bežný plat. Lebo v tom prípade mi to ide statočne hore nad 2012,85 €ur.
Zverejnené

Áno, v tomto prípade som mal na mysli napríklad aj príjem zo závislej činnosti (zamestnania)

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

Mikloš a Mihál chcú zvýšiť dane a odvody

Chcú zrušiť viaceré výnimky, cez ktoré sa dali znížiť dane a odvody. Cenou za ušetrených 440 miliónov eur v prvom roku môže byť niekoľko tisíc nahnevaných podnikateľov, ktorým pre nižšie paušálne výdavky klesnú čisté príjmy.

Hnev zrejme neobíde ani tých, ktorí budú predávať nehnuteľnosti, získané po januári 2011. Predaj bytov, domov a pozemkov už nebude oslobodený od dane ako doteraz.

Ľudia s vyššími zárobkami budú platiť od januára aj vyššie odvody. Ministri navrhli zvýšenie odvodových stropov. Opatrenia sa dotknú všetkých so zárobkom nad 1100 eur hrubého mesačne, čo je asi 200–tisíc ľudí. Mnohých z nich iba symbolicky. Výraznejšie to pocíti menšina so zárobkom nad 2170 eur.

Viac daní zaplatí aj niekoľko stoviek tisíc ľudí, ktorí si dobrovoľne sporia na penziu v treťom pilieri. Stratia daňovú úľavu, teda zhruba 80 eur ročne.

Čistý príjem sa zníži aj ľuďom, ktorí si privyrábajú na dohodu. Od nového roka sa aj z dohôd budú platiť odvody.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5508270/miklos-a-mihal-chcu-zvysit-dane-a-odvody.html#ixzz0wnYzb6l0

Banda všivavá a ministerské platy si neznížia keď už chcú tak velice šetriť? Zaujímalo by ma čo za odvody sa bude platiť z práce na dohodu.

• Pred 7 rokmi...
Zverejnené

premielala sa ciastka 1717,64 EUR a 2012,85 EUR

avsak vo februari doslo k uprave zakona , co zdvihlo vysku zdanitelnych prijmov pre podanie DP

U

z coho vyplyva ze platnou ciastkou je 2012.85 EUR

Kolko je to teraz? Predpokladam ze sa to za tie roky posunulo ale bude nejako do 2500 tipujem ale teraz ani nejde o limitovu sumu skor o to ze kamoska stresuje nad danovym priznanim. Viem ze v tomto roku bola nezamestnana, a neviemkolko mesiacov pracuje vo fabrike za minimalnu mzdu tak neviem ci vobec prekrocila tu hranicu a teraz to dolezite ze exekutor jej stahuje peniaze priamo u zamestnavatela takze ona aj z tej minimalnej mzdy vidi len nejakych 200€. Takze peniaze co sice ona zarobi ale fyzicky ich nema vyplatene lebo exekutor si to berie priamo u zamestnavatela tak sa to zdanuje vobec? Lebo vlastne s platom ktory dostane realne (teda peniaze s ktorymi disponuje) mozno nepresiahnu tu sumu ani za cely rok. Takze teraz ide o sumu pre exekutora ci z toho plati dane ona alebo je to oslobodene alebo plati dane exekutor ktory s tymi peniazmi naraba takze je to jeho prijem.

Ja som sa u nas na danovom pytal iba to ze ci som povinny robit si danove, ze ci sa toho nemozem zriektnut v prospech statu (kedze vacsinou ide o kladne hodnoty) nech si tych par eur nechaju ale ja nech nemusim mat papierovacky. Oni ze nie. Je to povinnost kazdeho obcana co zarobi viac ako XY suma bez vynimky. Uz nepamatam aku sumu povedala ale viem ze to bola taka suma ze to zarobim aj pri minimalnej mzde...

Zverejnené

ona predsa musí mať niekde na papieri, že jej strháva exekútor.

že je to jeho príjem, vám aj tvojej kamoške môže byť ukradnuté,

podstatné je, že musí mať papier, vyrozumenie, niečo od zamestnávateľa o tom, že priamo z platu sa jej strháva exekúcia - aj zamestnávateľ to povolí na základe niečoho, nie len tak mirnichtsdirnichts komukoľvek a koľkokoľvek.

prečo nenájde na googli odpoveď, je tam rád na mraky, alebo sa spýtať nejakého ekonóma či niekoho, kto robí dane, ako doložiť príjem a ako spraviť daňové priznanie... ona sa nemá prečo stresovať, že exekútor čo bude platiť. ona potrrebuje mať doklad o tom, kto jej koľko strháva a koľko dostáva na ruku.

a áno, daňové priznanie musí robiť každý, aj keď príjem tú konkrétnu čiastku nepresiahol, a tá suma bola roku 2017  3 803,33 eur.

ovšem je tam viacero možných prípadov:

https://podpora.financnasprava.sk/971382-Nezdanite%C4%BEn%C3%A1-%C4%8Das%C5%A5-z%C3%A1kladu-dane-na-da%C5%88ovn%C3%ADka-v-roku-2017

Zverejnené

Ja som sa u nas na danovom pytal iba to ze ci som povinny robit si danove, ze ci sa toho nemozem zriektnut v prospech statu (kedze vacsinou ide o kladne hodnoty) nech si tych par eur nechaju ale ja nech nemusim mat papierovacky..

Tak ano, ty si čávo, ktorý si to môže dovoliť. Však načo by si kvôli pár desiatkam eur mal plytvať svojim drahocenným časom, ktorý môžeš využiť napr. na pozeranie Rodinných prípadov.

Daňové priznanie sa oplatí podávať všetkým, čo málo zarábajú, ak nemajú nejaký dôvod, prečo by mali zatajovať príjmy. Ja mám jeden bočný príjem a vznikol mi nárok na vrátenie necelých 500€.

Zverejnené

Ja som sa u nas na danovom pytal iba to ze ci som povinny robit si danove, ze ci sa toho nemozem zriektnut v prospech statu (kedze vacsinou ide o kladne hodnoty) nech si tych par eur nechaju ale ja nech nemusim mat papierovacky. Oni ze nie. Je to povinnost kazdeho obcana co zarobi viac ako XY suma bez vynimky. Uz nepamatam aku sumu povedala ale viem ze to bola taka suma ze to zarobim aj pri minimalnej mzde...

Mne tych par eur urobilo tusim okolo 300... ale tak, ty si iny cavo a taky peniaz urcite nepotrebujes. Aj tak by si ho prezral v kebabarni.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov