Skočiť na obsah
  • 0

Problém so štartovaním PC


Sniper

Otázka

V poslednej dobe ma znepokojuje vec, že hneď pri štartovaní PC vo vnútri (asi HDD) niečo cvakne a celé bootovanie sa rozbehne odznovu. Dnes to spravilo hneď asi 5x, po stlačení tlačidla Reset sa to rozbehlo. Potom PC už ide normálne bez problémov. V čom môže byť problém? Fyzická chyba HDD alebo je niečo poškodené na HDD čo by opravila reinštalácia systému? Alebo možno zlý kontakt?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovede 21
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top Posters For This Question

  • Sniper

    12

  • Darkman

    7

  • Tom

    3

Top Posters For This Question

21 odpovedí na túto otázku

Odporúčané príspevky

  • 0

Nie, disky by mali byť fyzicky v poriadku. Vyčistil som všetko čo sa dalo tak uvidím. Mám však pocit, že to môže robiť nejaké iné zariadenie, po vyčistení som zapichol myš do iného USB a naštartovalo to bez jediného cvaknutia (s tým rozdielom, že myš potom nešla :lol:). Ale či to má s tým niečo spoločné to neviem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

To cvaknutie je dokovanie hlav na disku, co bude podla mojho skor dosledok ako pricina (zatial vsetky pokazene disk co som mal cvakali stale). Z toho zaznamu pocujem ako sa vetrak stlmi. Pochybujem ze to bude disk, ak to je nejaky novsi (3-4roky), tak by som stiahol nejaku utilitku na kontrolu disku, co by vedela precitat aj SMART udaje (aj ked tie su povacsinou na... ale clovek nikdy nevie). Samozrejme by som urobil kontrolu povrchu za pomoci chdisku.

Popravde to ale moze byt vselico - zdroj, doska najskor.

Mne nieco podobne robil komp - bez restartu sa nedostal ani po POST, vydrzal to robit asi 2 mesiaci, potom sa porucal na vecnost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

Cvakne to a zapne sa alebo sa resetne?

 

Zapnem, cvakne, resetne sa, takto si to zopakuje 5x a potom už to ide v pohode :lol: A potom pred vypnutím to cvkane.

 

Z toho zaznamu pocujem ako sa vetrak stlmi.

 

O ten hukot nejde, tam má čo hučať. Tie cvaknutia mi vadia.

 

tak by som stiahol nejaku utilitku na kontrolu disku, co by vedela precitat aj SMART udaje (aj ked tie su povacsinou na... ale clovek nikdy nevie). Samozrejme by som urobil kontrolu povrchu za pomoci chdisku.

 

Kontroloval som, HD Tune našiek akurát jeden vadný sektor, neviem či je problém tam, klasický Scandisk pod Win nenašiel nič.

 

 

Zrejme najlepšie asi bude ak otestujem oba disky po jednom, ktorý to robí. Už mám vyhliadnutý 500 GB SATA Western s redukciou na ATA-133, takže možno budem zase upgradovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

Takže slave disk som vybral a potom bolo počuť len jedno cvaknutie, počas štartu aj vypínania systému. Takže buď cvakajú oba disky, alebo skôr tam cvaká niečo iné. Čo tam ešte môže cvakať? Radič?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

Nic ine tam cvakat nemoze. Cvaka disk, vzdy ked sa dokuje hlavicka, a to sa dokuje aj pri tvrdom resete, takze je to dosledok toho, ze sa to resetne, nie pricina.

Radic je cip, plosak, to nemoze cvakat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

V poslednej dobe ma znepokojuje vec, že hneď pri štartovaní PC vo vnútri (asi HDD) niečo cvakne a celé bootovanie sa rozbehne odznovu.

Z toho usudzujem, ze sa ti comp pri bootovani resetne -> preto cvakne disk. Netusim preco sa to resetuje, moznosti je viacero zdroj/doska.. ale vazne pochybujem ze disk.

 

V disku cvakaju hlavicky, ktore opustaju platne a dokuju (parkuju) sa v mieste mimo nich. Ak by to nerobili, tak by hrozilo ze pri zastavovani platni by do nich tieto hlavy narazili (kedze sa vznasaju na vzduchovom vankusi, ktory je vytvoreny prave rotaticou platni). Robi to kazdy disk, niektore (hlavne starsie) hlucnejsie, niektore tichsie. Je to mozne pocut aj pri behu PC, ak je nastavene vypinanie diskov po istej dobe necinnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

To moze byt vselico, chyba zdroju, pomalicky odchadzajuca doska.. Ked to budes rozoberat, tak pozri ci niesu kondenzatory (take velke valcovite srandy na doske) nafuknute, tak ci tak by som pri niecom podobnom zacal do prasiatka odkladat na novy stroj.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

To ja viem čo sú to kondenzátory. Čím ďalej tým viac si myslím, že s diskami by problém nemal byť. Teraz keď som zapínal PC tak sa to zase reštartovalo, po 3. reštarte som to natvrdo resetol a potom mi vypísalo, že PC nebol korektne vypnutý, v dôsledku čoho bola zmenená frekvencia procesora, či tak nejak.

 

Teraz neviem, dôsledkom čoho bolo toto hlásenie, či som fakt "zle" včera vypol PC (nič som nespozoroval), alebo to bol dôsledok resetu (nikdy predtým mi po resete toto nevypisovalo). A keď zapnem PC tak vnútri v skrinke počujem nejaké tiché cvrlikanie, ako keď sa dva drôty dotýkajú a prebehuje tam iskra. Takže problém bude niekde v napájaní zrejme. Ale to si len myslím. Možno by boli ideálne dať na istotu a kúpiť novú skrinku so zdrojom a dosku. Ale čo keď tam nie je problém?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

Ak budes kupovat zdroj + dosku + skrinu, tak to mozes kupit rovno cely komp, kedze z toho co tam mas teraz ti nepojde asi nic (ina patica CPU, pochybujem ze mas na starej doske ddr2, PCIe, dnesne dosky uz nemaju PATA radic...). Cvrlikanie moze byt cievka v zdroji

To, co tieto problemy sposobuje za neda povedat na 100%, najlepsie je zmierit sa s tym, ze ten komp dosluhuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

Akurát k tomu nový procesor (o dosť výkonnejší) a RAMky by som bral. Ostatné nepotrebujem meniť. Monitor si nechám, zvukovku pravdepodobne tiež aj s reprákmi, zrejme aj grafiku. Disk pravdepodobne kúpim nový, keďže momentálne mám staršie ATA-133 rozhranie.

 

Ináč, dajú sa použiť tieto staršie disky (ATA-133) v nových počítačoch? Lebo inak s kopírovaním asi 200 GB dát by bola fakt sranda.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

:lol: S počítačmi som pracoval do konca r. 2005, vtedy PCIe boli novinkami na nových doskách DFI, odvtedy som sa HW už nevenoval. Ale na tie disky som sa pýtal, čo s tými dátami?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

Dnesne dosky uz nemavaju PATA radice (aj DVD mechaniky su dnes SATA), takze zapojit to priamo do kisne je problem.

 

Mal som podobny problem a bratovi sa podarilo zohnat ramcek pre PATA disky do USB, takze pomocou toho sme to skopirovali. Dalsia moznost je, kedze ten komp este bezi, zohnat niekde USB disk a prekopirovat si najcenejsie data tam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • 0

No jedine tak, že budem kopírovať na USB kľúče alebo ponapaľujem na DVD :lol: :) Alebo za nejakých 50€ kúpim ten USB disk, akurát nejaký 250 GB som si našiel, to bude bohato stačiť. Aj pre záložné účely.

 

Je toho celkom dosť :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov