ceruzka Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Rada by som si precitala nejaku dobru knihu, najlepsie nieco spate s prirodou. Strasne mi chyba taka nejaka kniha, kde by sa dej odohraval v lese alebo take nieco...Poradte mi, prosim Vas, ked o niecom takom viete...nieco ako Muz, ktory sadil stromy alebo este nieco lepsie....
game Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 žiada si to pripomenúť, čo za knihu je Muž, ktorý sadil stromy a aký typ kníh sa tu hľadá: Jean Giono - Muž, ktorý sadil stromy
tomassi Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 7. kapitola z knihy Paula Johnsona - Nepriatelia Spoločnostiby mohla byť tým, čo hľadáš
Tom182 Posted November 16, 2009 Posted November 16, 2009 H.D.Thoreau napisal knihu "Walden, alebo zivot v lesoch" sam ju uz poriadne dlho zhanam a myslim ze zapada do toho co hladas
phersu Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 James Aldridge - LovecJack London - Volanie divočiny, Biely Tesák a keď pohladáš určite napísal toho viacThoreau sa mi zda ze napisal viac o prírodepodla mna by si mohol skusit aj Thora Heyerdahla
valcik Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Trygve Gulbranssen - Večne spievajú lesy,je to severská sága o osude rodu, ktorý žije v úzkom kontakte s prírodou. Pre mňa parádne čítanie, skús.
game Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 na Večne spievajú lesy som zabudla ...Forrest Carter: Malý strompríbehy indiánskeho chlapca, jeho babičky a dedka a pohľad na život, svoje vnútro a prírodu Ako som sa máčal v potoku, bol som celý mokrý, ale stará mama vôbec nič nepovedala. Čerokíovia nikdy nehrešia svoje deti za to, čo súvisí s prírodou.Zvykol som zájsť ďaleko proti prúdu bystriny, brodiac sa čírou vodou, skláňajúc sa, aby som prešiel popod zelené páperie smutných vŕb, ktorých haluzie viselo dolu a máčalo si končeky vetvičiek v prúde. Vodné papradie vytváralo zelenú čipku nad hladinou a poskytovalo záchytné plochy maličkým dáždnikovým pavúčikom.Tieto drobučké tvory pripevnili jeden koniec tenkého vlákna na halúzku papradia, potom vyskočili do vzduchu a vytlačili ďalšie vlákno, z ktorého si vytvorili akýsi dáždnik a usilovali sa dostať na halúzku papradia na opačnom brehu. Keď sa im to podarilo, upevnili vlákno a hybaj nazad – sem a tam – kým nemali perlovú sieť natiahnutú ponad potok.Boli to malí vytrvalci. Ak spadli do vody, strhol ich prúd a museli bojovať, aby sa udržali na hladine a boli na brehu, prv ako ich dostane čerebla.Čupel som v prostriedku potoka a pozoroval jedného z maličkých pavúčikov, ako sa usiluje dostať na svojom vlákne na druhý breh. Bol rozhodnutý, že bude mať najširšiu perlovú sieť nad celým potokom, a preto si vybral najširšie miesto. Upevnil vlákno, skočil do vzduchu a spadol do vody. Musel plávať po prúde, bojovať o život, vyškriabať sa na breh a vrátiť sa k tomu istému papradiu. Potom to skúsil znovu.Tretí raz prišiel naspäť k papradiu a vybehol na jeho koniec, tam sa usadil, skrížil si predné nožičky pod bradou a skúmal vodu. Už som si pomyslel, že sa hádam vzdá – ja som mal chuť to vzdať, lebo som si už necítil zadok, ako som čupel v ľadovej vode. Pavúčik ležal na papradí, uvažoval a skúmal. O chvíľočku dostal nápad a rozhodol sa skákať na papradí. Vytrval, skákal tak, aby papradie rozhojdal. Nato, nečakane, keď sa papradie dvíhalo hore, vyskočil, vypustil dáždnik a – podarilo sa mu to.Horel pýchou, poskakoval, až kým skoro nepadol. Jeho perlová sieť bola tá najširšia, akú som kedy videl.
elfant Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 Claude Lévi-Strauss Smutné tropy Myšlení přírodních národů
Tom182 Posted November 23, 2009 Posted November 23, 2009 este ma napadlo, zeby sa sem celkom hodila kniha Jon Krakauer - Útek do divočiny
Recommended Posts