Sniper Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 V dnešnej hektickej dobe je pre viacerých hľadanie práce adrenalínovým športom na dlhé trate. V tejto téme by sme si mohli radiť, či už z vlastných skúseností alebo zo skúseností iných ako správne napísať (profesijný) životopis a najmä čo na pohovore spomenúť a čo radšej nie a pod. Uvediem príklad: momentálne patrím medzi tých šťastných čo majú zamestnanie, ale keďže situácia na trhu práce je taká aká je (teda dosť o ničom), poisťujem sa tým, že si občas pošlem nejaký ten životopis alebo žiadosť do nejakej firmy alebo si zavolám, že prídem na pohovor keď sa nejaká tá pracovná pozícia otvára. Nedávno som bol na pohovore v jednej rozvíjajúcej sa firme, ktorá obsadzovala viacero pracovných pozícií (rozumej viac ako jednu, menej ako zhruba päť-šesť). Predpoklady na úspech som mal - podľa môjho názoru - vysoké. Požadované vzdelanie o jeden stupeň vyššie ako mali v podmienkách (mali tam aj môj stupeň, ale aj nižší stupeň), zhruba 6-ročnú prax na obdobnej pozícii v podobnej firme a počas pohovoru som zdôraznil, že mám záujem o dlhodobú pozíciu. Pohovor dopadol podľa môjho názoru dobre, riaditeľ mi dal možnosť kedy by som chcel nastúpiť a môj požadovaný plat v hrubom mi zmenil na čistý, takže som bol ešte aj celkom príjemne prekvapený. Výsledok pohovoru som sa samozrejme mal dozvedieť o nejaké 3-4 dni, ako býva obvykle zvykom. Napriek mojím očakávaniam si vybrali iných uchádzačov. Tu som sa už fakt hlboko zamyslel, v čom nastala chyba. Napadá mi jedine to, že som spomenul, že študujem na VŠ a moje štúdium je zamerané na diametrálne inú oblasť, o ktorú som sa zaujímal v dotyčnej firme. Čo myslíte, je vhodné spomínať prebiehajúce štúdium na VŠ alebo dosiahnuté vzdelanie, ktoré nijak nesúvisí s pozíciou o ktorú sa zaujímam?
elfant Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 Ta vhodnost je ako kedy. Pokial dokazes presvedcit zamestnavatela, ze budes vhodny pre firmu, aj ked studujes daco ine, tak je to ok.Ked nie mas smolu. Je to informacia, ktora sa ocakava pri pohovore a tazko to zamlcis. Ine je ci to spomenies v zivotopise, ale asi ta tato otazka neminie pri pohovore aj tak. Skor je lepsie si nachystat dopredu odpoved.
Nokia Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 spravne je aby nebol ani prehnane preplneny balastom ani prilis prazdny...ak mas prax kontinualne v pribuznom obore tak je fajn ju spomenut celu, inac je dobre niektore veci vynechat... co som bol na pohovoroch skola nebola nikdy problem, akurat ze som studoval vzdy moj obor co aj robim, tak to brali skor ako plus, ako snahu o zvysenie kvalifikacie...tak na tvojom mieste by som si skor vymyslel nieco cim dobre zdovodnis preco tu skolu studujes
Sniper Zverejnené 21. September, 2009 Autor Zverejnené 21. September, 2009 Pokial dokazes presvedcit zamestnavatela, ze budes vhodny pre firmu, aj ked studujes daco ine, tak je to ok. Spýtam sa priamo: ide elektrotechnika a politológia dokopy? akurat ze som studoval vzdy moj obor co aj robim, tak to brali skor ako plus, ako snahu o zvysenie kvalifikacie...To je v poriadku, to je vždy +, ale môj prípad je iný, viď vyššie.
elfant Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 tak to asi nepresvedcis zamestnavatela ze planujes po skonceni studia ostat pracovat u nichledaze by islo o menezersku poziciu, tam by sa to dalo este nejako uhrat ... nem jo kombinacia alebo aspon neargumentuj ze sa chces zamestnat dlhodobo, obid to
Sniper Zverejnené 21. September, 2009 Autor Zverejnené 21. September, 2009 alebo aspon neargumentuj ze sa chces zamestnat dlhodobo, obid to Či by bolo lepšie keby som povedal: "Nooo nejaké 3-4 mesiace u vás pobudnem a potom si podáme ruky, dovi-dopo..." ? S tou politológiou budem odteraz machrovať akurát tak vo verejnej správe, ale tam treba aj diplom z riťolezectva a dobrých kontaktov.
elfant Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 Povedat to mozes, ale to by bolo lepsie tam skor neist vobec :lol: Radsej povedz ze politologiu chces dostudovat kvoli skole, ale zivit sa nou nemienis, alebo ze si chces spravit este nejaku pribuznejsiu VS, popripade nieco take.Urcite si najdes nejake dovody pre to, preco sa chces zamestnat v tej firme. Bud sa ich naplni venujes pomimo skole, alebo nieco podobne.
Nokia Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 takto sa ta spytam, studujes len pre papier alebo aj pre karierny postup?ak len pre papier tak tu skolu spomen len tak pomimo, snaz sa ju uhrat do autu
littlewitch Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 Ak budes mat studium spomenute v zivotopise,tak ho sam od seba nespominaj uz viac,ak sa nebude jednat o odbor,v ktorom sa uchadzas o zamestnanie. Je pravdou,ze na pohovore sa ta mozu spytat na skolu,ale aj nemusia. Chlapci ti radia dobre. okia to vystihol,netreba to prehanat svojimi "schopnostami" ale netreba byt ani prilis skromny. Nas ucili na skoleniach ohladom pohovorov,ze treba byt hlavne strucny a priamy. Na dane otazky odpovedat dvoma troma vetami,maximalne,pretoze niekomu moze prehnana zhovorcivost dost prekazat. Je tazke odhadnut toho,co vedie pohovor,ale je dobre vediet,ze o tom,ci budes,alebo nebudes prijaty rozhoduje casto prvych 30-60sekund. Preto je dolezite spravanie na pohovore :lol:. Dojem,posobit optimisticky a primerane sebavedome,nie vsak dominovat :)
Nokia Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 zasada je vzdy posobit ze ty si pre nich ten pravy...toto mi odkedy som prvy krat menil robotu vzdy vychadzalo...z kazdeho pohovoru som vysiel uspesne :lol:
littlewitch Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 Presne tak,Nokia :) a zabudla som dodat,ze po pohovore je zaslat spolocnosti,kde ste konali pohovor nasledny dopis. :) Nikdy som to v praxi neskusila,ale vraj to robi ohromny dojem na spolocnost. Ze mate o tu pracu skutocny zaujem :)a tym vase meno nesplynie s ostatnymi kandidatmi. Ak teda neposlali aj oni takyto list :lol:
elfant Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 pokial predtym so zivotopisom isiel aj motivacny list, tak potom by som uz neposielal nic, bolo by to uz prilis :lol:
littlewitch Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 Elfant,to hej. Motivacny list som nejak prehliadla,ci sa spomenul :lol:
elfant Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 nespomenul, ale vela firiem ho pozaduje a aj sa doporucuje ho prilozit, nech to nie je take "suche"
Bijou Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 ozaj, zaujímala by ma jedna vec: vadí keď sa používa CV a motivačný list zhotovený presne podľa určitej predlohy - napr. podľa šablóny z profesie, kde sa v podstate len povypĺňa, pomení, ale kostra je stále tá istá a používa ju XY ľudí? Nepôsobí takýto životopis neseriózne?
littlewitch Zverejnené 21. September, 2009 Zverejnené 21. September, 2009 Bijou..tymto sa netrap :lol: vsetky profesne chronologicke zivotopisy sa v podstate musia podobat :) a predsa je tam z kazdeho cloveka nieco svojske
elfant Zverejnené 22. September, 2009 Zverejnené 22. September, 2009 ozaj, zaujímala by ma jedna vec: vadí keď sa používa CV a motivačný list zhotovený presne podľa určitej predlohy - napr. podľa šablóny z profesie, kde sa v podstate len povypĺňa, pomení, ale kostra je stále tá istá a používa ju XY ľudí? Nepôsobí takýto životopis neseriózne? predlohu mozes pouzit, ale treba obcas aj trochu rozmyslat, ak sa zaujimas o miesto v pocitacovej, alebo reklamnej firme, kde sa vyzaduje napriklad vyssi stupen ovladania softu, alebo vyssia kreativita, tak so sablonou z profesie velmi nezaujmes. inde napriklad ale uplne staci v strukturovanom zivotopise ale vela nepomenis, co sa tyka kostry, je logicka a osekana uplne na minimum, len fakty predpoklada sa ze ma poskytnut zakladnu informaciu, ktoru rozvedies pri pohovore
Jovzin Zverejnené 22. September, 2009 Zverejnené 22. September, 2009 Axel a napisali ti alebo sa ozvali do tych 3-4 dni, ze ta neberu ? Lebo ak hej tak to si potom stasny clovek. A inak suhlasim s nokiou treba im na pohovore proste ukazat, ze ty si ten pravy pre nich. Dokonca nas minuly rok na predmete Email English ucil jeden profak ako spravne pisat zivotopis a motivacny list. Nam hovoril ze do motivacneho listu mame pisat, ze preco ja som ten pravy pre nich a ze v com im viem pomoct aby ta ich firma bola este lepsia a podobne ak si dobre spominam :lol:
elfant Zverejnené 22. September, 2009 Zverejnené 22. September, 2009 Dokonca nas minuly rok na predmete Email English ucil jeden profak ako spravne pisat zivotopis a motivacny list. Nam hovoril ze do motivacneho listu mame pisat, ze preco ja som ten pravy pre nich a ze v com im viem pomoct aby ta ich firma bola este lepsia a podobne ak si dobre spominam To je pekne, ale niekedy jednoducho nevies co vsetko od teba firma pozaduje, alebo co vsetko sa od teba bude ocakavat. V takom pripade tazko dopredu konkretne napises do motivacneho listu, cim mozes firme prispiet. Vseobecne optimisticko nadsenecke blaboly, o tom ako to bude perfektne, ked ta firma prijme, maju tiez svoju optimalnu hranicu netreba to zase velmi prehanat a ponukat sa ako stetka na vypadovke neposobi to seriozne
Sniper Zverejnené 22. September, 2009 Autor Zverejnené 22. September, 2009 Radsej povedz ze politologiu chces dostudovat kvoli skole, ale zivit sa nou nemienis, alebo ze si chces spravit este nejaku pribuznejsiu VS, popripade nieco take. takto sa ta spytam, studujes len pre papier alebo aj pre karierny postup? V budúcnosti chcem pracovať vo verejnej správe, politológia je na to celkom vhodná, problém je, že treba mať ukončené vzdelanie a najlepšie Mgr. Problém skôr začínam vidieť v tom, že maturitu mám z niečoho úplne iného čo teraz študujem a záujmy mám tiež iné. Takýto človek čo sa pohybuje v troch sférach zrejme nie je pre firmy zaujímavý. V zálohe síce mám jednu firmu, pre ktorú brigádne pracujem a časom budem pracovať na plný úväzok, kde moje záujmy hrajú dosť dôležitú úlohu a dokončená VŠ bude pôsobiť serióznejším dojmom (:lol:), ale zatiaľ je to ešte hudba budúcnosti. Reálne to vidím asi až na budúci rok. Axel a napisali ti alebo sa ozvali do tych 3-4 dni, ze ta neberu ? Lebo ak hej tak to si potom stasny clovek. Nie, ja som si tam zavolal a mi povedali, že ma neberú.
elfant Zverejnené 22. September, 2009 Zverejnené 22. September, 2009 Pokial mas maturitu z pribuznejsieho odboru, tak to je dostpodstatne plus, na tom sa da stavata ludia, ktori su interdisciplinarni nie su az tak nezaujimavi dnes, skor naopak osobne mam tiez niekolko, navzajom uplne nezlucitelnych profesii a nikdy som toho neolutoval
Jovzin Zverejnené 22. September, 2009 Zverejnené 22. September, 2009 JJ suhlasim s elfantom. Tiez pocuvam od dost vela ludi ze je lepsie vediet v dnesnej dobe viac veci ako sa zaujimat iba jednou max dvoma. Ze vraj v dnesnej dobre je pre firmu skor lepsi clovek co vie viac veci a je vsestranejsi (kurnik ako sa to pise to slovo).
littlewitch Zverejnené 22. September, 2009 Zverejnené 22. September, 2009 Jovzin - flexibilnejsi :lol:Hej ,zalezi do akej firmy sa clovek hlasi. A ako uz nacrtol Elfant - Bijou,ak ide o nejaku firmu,kde sa treba preukazat kreativitou,nie je na skodu priniest aj nejake svoje doterajsie prace. Nic tym neposkodis. Proste ich budes mat pripravene, "kdyby něco" :)
Sniper Zverejnené 23. September, 2009 Autor Zverejnené 23. September, 2009 Pokial mas maturitu z pribuznejsieho odboru, tak to je dostpodstatne plus, na tom sa da stavat Ale však to som už písal, že keď mám elektrotechniku a študujem politológiu tak to nemá zmysel spomínať, iné by bolo, keby som na VŠ študoval elektrotechniku, elektroniku a pod., to by malo iný zmysel.
elfant Zverejnené 23. September, 2009 Zverejnené 23. September, 2009 Pisal, ale ak v tejto teme, tak mi to uniklo :lol: Ma to zmysel aj takto, tu elektrotechniku uz mas skoncenu a VS este nie. Kludne to mozes postavit na tomto
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz