Skočiť na obsah

Ako sa naučiť programovať


Strasidlo

Odporúčané príspevky

Zdravím, no chcem sa spýtať, ako by ste mi odporúčali naučiť sa programovať. Myslím hlavne vytváranie webu, teda jazyky HTML, PHP, CSS a niektoré iné. Ovládam HTML celkom dobre, CSS tiež celkom dobre a PHP tak na 4 (podľa škoslkých známok, takže nedostatočne :lol:). Poraďte mi, ako sa v tom zlepšiť. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zakladom je cvicit, cvicit, cvicit. Chces sa zlepsit v php? Tak rob v php. Nainstalujj si apache, alebo iny web server na svoj pocitac a zacni si pre seba tvorit webove stranky.

Na zacitaok si otvor nejaky jednoduchy tutorial a skusaj to co sa vnom pise na svojich strankach. Postupne nabaluj zlozitejsiu funkcionalitu. Mal by si prist do stadia, kedy intuitivne budes spajat to co uz vies do zlozitejsich celkov, bez pouzitia tutorialov. Potom je to uz len o vytvarani si problemov a hladani ich rieseni..vseliake tutorialy ta mozu naucit len principy a filozofie jazyka, jeho plne schopnosti uz ale clovek musi objavit sam, cvicenim.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

S PHP by som to neskúšal pokým neviem HTML. HTML je pomerne jednoduché, ale tiež sa treba tomu venovať a veľa cvičiť. Keď zvládneš HTML potom začni s PHP.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

kedysi dávno v treťohorách som vedela programovať vo Fortrane...je možné reálne, aby som sa naučila behom pár mesiacov programovať v niečom súčasnom? v čom? Ide o tvorbu algoritmov, vraj na stochastické mat. modely. Dá sa to naučiť aj ako samouk, alebo budem potrebovať aspoň na začiatku niekoho, kto by mi pomohol vpraviť sa do toho?

Asi si budete všetci myslieť, že som úplný debo alebo aspoň padnutá na hlavu...no, veď aj pred 10 rokmi som začínala s niečím, o čom som šajnu nemala...môžem si trúfnuť zasa niečo nové, ešte k tomu takéto čosi? Vôľa mi nechýba, ale je to reálne?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

no tak sa uz 2 tyzdne mordujem s pokusmi. Dokážem urobiť celkom jednoduché programy, ktoré tam už existujú - len som si chcela overiť, či ten môj program dá rovnaké výsledky ako tá zabudovaná funkcia. A zvládla som zopár celkom pekných vecí s GUI, aj grafy, ale aj jednoduchú kalkulačku či menič jednotiek dlžky, teploty a podobne, to bolo celkom zábavné. Ale potom prišli zlé časy...

Keď sa pokúšam o takých predchodcov toho, čo vlastne by som mala rpbiť, keď akože budem v tom "doma", tak - aj ked viem, že princiíp je správny a tak nejak by to malo byť - ale nefunguje to. potom dojde ten chlapík, čo ma má na krku, ked už som dostatočne podusená vo vlastnej šťave - urobí tam nejaké apostrofy alebo pridá ešte nejaký príkaz, o akom ja nemám ani potuchy, že existuje, lebo som netušila, že napríklad treba nejakú konverziu dát z typu takého do onakého. a zrazu to beží. Lenže huuups, aby to nebolo talé jednoduché, keď potom doma urobím to isté, tak to nejde. Bud mi to nechce načítať, alebo to načíta nejako inakšie, skrátka furt voľačo. Ten matlab asi je živý a vie, že sa ho furt bojím, a tak ma neposlúcha. nezdá sa mi, že sa dá naučiť za 3 mesiace dobre programovať v tom. Najväčšiu paseku mi robia dáta načítané z excelu. nasozaj netuším, prečo sa mi načíta každý stlpec na zvlášť list, ale ten taký list, kde sú všetky stlpce, tam akosi chýba. Tiež ma štve, že dakedy sa mi to ani nenačíta, vraj to nemôže ten súbor nájsť. Nuž som si v help našla ešte iný spôsob načítania, a práve tak sa mi to načítava bez toho listu s komplet dátami. A zas som v trúbe. A na takýchto koňacinách stojím.

Aj dnes - urobila som, čo mi dal za úlohu, keďže tam dnes nebol, som mu to poslala, ale akože ionak,s tým, že to nefunguje a ja nemám zdania, prečo, a chlapík tam do jedného môjho príkazu pridal čosi (nebudem tu vypisovať, čo) a vraj mu to funguje, takže asi som nevymyslela úplnú somarinu. A tak po radosti, že hurá, konečne, som si aj ja vpísala to, čo mi poslal, že tam chýbalo, ale mne to veru nefungovalo ani s tým jeho dodatkom. Tak naozaj ten matlab asi žije a povedal si, že mi bude trucovať, alebo kieho vreda. Doma som sa s tým ešte jedovala, urobila som to ešte jednoduchšie a myslím, že zasa v princípe dobre, ale furt tomu dačo chýba. Alebo je tam naviac. To naozaj netuším. zatiaľ. A nakkrajkšie je, že tamojším jazykom je anglina, teda z toho, čo mi hovoria, väčšinu rozumiem, ale práve ten, čo ma má na krku, rozpráva s nejakým nárečím alebo čo, a hrozne rýchlo, tak práve u neho sa musím sústrediť, aby som rozumela, čo vôbec hovorí...

takže ešte aj doma študujem jak blázon :reading: a už som z toho :bezradny:, pripadám si chvíľami jak :krava:, že som sa vôbec na to dala, a asi sa pôjdem :flush:...

keby mi na to dal pol roka času, ako to vravel pri našom prvom stretnutí, tak by som nebola v strese a verila by som, že to pôjde, ale 3 mesiace sa mi zdajú málo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

si skvela, ze si sa na to dala, ze s tym bojujes a ze ta to bavi :agree:

to, ze nieco nefunguje, je normalne

este normalnejsie je, ze nieco nefunguje, ked to chces vydolovat z Excelu :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale ono sa to tam načíta a dokonca tie súbory aj majú excelovskú príponu...na to, čo som písala, že ...netuším, prečo sa mi načíta každý stlpec na zvlášť list, ale ten taký list, kde sú všetky stlpce, tam akosi chýba, sa mi zdá, že aspoň v robote si po troche námahy už poradím, ale doma mi to akosi nejde, možno aj preto, že matlab neberie dlžne, mäkčene a pod., a dá sa to nakopírovaním "cesty" - a ja mám v mojom PC aj dĺžne a všetko, a tak možno matlab to nechce zobrať práve pre to....včera som s kolegovou pomocou robila zaujímavé veci, uvidím, ako mi to pôjde v pondelok...ale keď sa to naučím, ak teda to stihnem do konca marca, tak ma to určite bude baviť, aj spracovanie medicínskych dát ma bavilo najviac z celej vedeckej práce. Takže robím drobné pokroky, ale furt sa tam zastavím na nejakej hovadine, nad ktorou bubákujem pol dňa, a aj už občas viem, čo treba opraviť a čo tam chcem dostať, len ešte prísť na to, ako, a dôležitý je tam typ dát, takže tam musím pracovať s konverziou dát, a kopou ďalších informácií, bez ktorých sa neobídem, a v ktorých mám zatiaľ - dúfam, že len zatiaľ - medzery...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

hmm...tak sa mi podarilo vyrobiť samej bez pomoci kolegov zopár programov, dokonca po celodennej námahe som našla nielen kde, ale hlavne čo nie je dobre, a opravila, čo bolo treba. Vytešovala som sa jak male decko, keď mi to robilo, čo som chcela, aby to robilo. :yes_yes: :yahoo: Som zvedavá, aká sprcha príde zajtra, :flush: lebo hore už som bola minulý týždeň, tak zákonite by teraz zasa mal prísť pád. :bezradny: :neviem:.

jednému kolegovi som zatiaľ vždy rozumela, keď mi zadával úlohu a vysvetľoval, čo po mne chce, tomu druhému som musela povedať, nech hovorí pomaly, lebo má takú zvláštnu výslovnosť a furt si na to nejak neviem zvyknúť. Alebo moja palica odmieta toľko nových informácií, tušiac, že jej hrozí, že by mi preskočilo?

 

Minule som písala, že kolega mi spojazdnil nejaký môj výtvor.

No a mne sa podarilo urobiť jednu celkom peknú vec, čo mi robila moooc pekné veci dľa môjho priania a želania vyjadreného klikom na príslušný "gombík" na obrázku, a to mi onen kolega zasa čosi do toho pridal a čosi vymazal, a už to nefinguje. len čo budem mať na to čas, skúsim zistiť, čo mi to tam porobil a dať to do pôvodného stavu, aby mi to fungovalo, ale dosť ma to hnevá, lebo to bolo moje prvé samostatné dielko bez pomoci, ktoré aj fungovalo...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 rokmi...

Ja som si z jedného webu stiahol manuál k MariaDB a začal som študovať, skúšať a testovať. Mám databázu eshopu s asi 7500 položkami a potreboval som z nej vytiahnuť údaje z troch tabuliek. Boli to hodiny testovania, jednu vec som si musel nechať poradiť (aj keď to bola vlastne banalita), inak bolo treba aj čo-to pogúgliť, ale nakoniec sa podarilo. Potom som vytvoril HTML stránku, pomocou Bootstrap vytvoril vyskakovacie menu a spravil nejaký dizajn.

 

Výsledkom je stránka na ktorej si z menu vyberiem, ktorú kategóriu z eshopu si chcem nechať vygenerovať (môžem si nechať vygenerovať aj všetky produkty, ale to je trochu zbytočné). Vyberiem si konkrétnu kategóriu a zobrazí sa mi ID produktu, názov, obrázok (toto boli trochu galeje, ale prišiel som na to sám ako ho vytiahnuť z databázy), meta popis, kľúčové slová, číslo modelu a cenu.

 

Praktické je to z toho dôvodu, že keď administrátor eshopu potrebuje rýchlo skontrolovať tieto údaje, v administrácii to znamená veľa preklikávania, čo výrazne predlžuje čas kontroly. Takto na stránke to má zobrazené všetko na jednom mieste a môže rad za radom kontrolovať produkty, či údaje k produktom sú správne. Ešte neskôr skúsim to spraviť tak, aby tieto údaje som mohol aktualizovať priamo z týchto stránok, ale to bude komplexnejší problém. Ale v každom prípade som so sebou spokojný, predvčerom som ešte ani netušil do čoho sa púšťam.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

V dnesnej dobe to najskor bude C# (spolu .NET frameworkom), alebo Java. V konecnom dosledku to ale zalezi od toho, co chce clovek robit. Ci chce v danom momente robit frontend (to co vidi pouzivatel), alebo backend (to, o com ani netusi, ze existuje). Ci sa chce venovat aplikaciam (a to zas ci desktop, alebo mobile), ci webovym rieseniam.

Hovorim v danom momente, pretoze to, ako clovek zacina nema vobec dopad na to, kde skonci. Dolezite je zacat, zlepsovat sa, pozerat sucasne trendy. Tie zakladne principy a sucasne "buzzwords" su viac-menej univerzalne pre kazdu platformu. 

Pokial niekto k tomu pristupuje tak, ze po com je najvacsi dopyt a co sa da naucit co najrychlejsie, tak bude asi velmi sklamany. Kedze byt developerom je skor o sposobe myslenia, pristupu k problemom, cistote kodu, osvojeni sucasnych zakladov, ako je decoupling, ci inversion of control. Znalost konkretnych jazykov, ci konkretnych technologii je az daleko za tym, a tie sa nabaluju az konkretnov praxov. Ja co momentalne prechadzam do novej prace, tak prienik technologii s tym, co som robil, a stym co budem robit, je tak mozno 30%, mozno este menej.

 

Preto je stale problem zohnat dobrych developerov, pretoze ludia, co idu na skolu s tym "ved je po tom dopyt a viem si tym pekne zarobit" velmi rychlo narazia na realiu, ze to nie je nieco, co sa da prosto nabiflit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ďalší problém je, že väčšina firiem či si najíma externých programátorov, si myslí, akú majú dobrú robotu, že si len sedia za počítačom a ťukajú do klávesnice. Nehovorím o sebe, ja sa za programátora nepovažujem. viac som zameraný na frontend (html, css,js; aj keď toto v pravom zmysle slova za programovanie nepovažujem), mám nejaké poznatky o php a mysql, ale skôr v tej oblasti, aby som vedel všetko skĺbiť tak, aby z toho bol nejaký funkčný web. C# a ostatné programovacie jazyky ide úplne mimo mňa. Na to už nemám čas, keďže ako správca viacerých eshopov musím byť okrem toho aj fotograf, aj grafik, aj markertér a ešte už ani čo, furt je tam niečo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Preto je stale problem zohnat dobrych developerov, pretoze ludia, co idu na skolu s tym "ved je po tom dopyt a viem si tym pekne zarobit" velmi rychlo narazia na realiu, ze to nie je nieco, co sa da prosto nabiflit.

 

Na druhej strane pri niektorych ludoch pracujucich v IT brandzi (obzvlast v korporaciach) by bol clovek vdacny aj za to, keby sa nieco aspon prosto nabiflili. ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dopyt je po kvalitnych ludoch stale,   ale na mnozstvo veco treba realne skusenosti a to si treba odmakat, to sa neda naucit.   Pre zaciatok PHP, zaklady DB,  HTML.  S tym sa clovek dostane do malej firmy co dodava weby.  A potom java, c# a hlasit sa za junior developera.  Kurzy, certifikacie aby vedel nieco o architekture a vedel sa zlepsovat. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nema vyznam zacinat s PHP a HTML, ak clovek v nich nechce robit. Ja neviem z PHP nic a vobec mi to nechyba. C# a Java su jednoduche a priamociare jazyky, a pokial ma clovek problem so zvladnutim zakladoch v nich, nema vobec zmysel pomyslat o nejakej developerskej kariere.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

darkman,   iste.  Ale to zalezi od toho kde sa nachadzas a co chces robit.    Ak si uplne z ineho odvetvia, tak to ze sa naucis  javu ti robotu asi neda,   Nikto nezoberie samouka co sa naucil javu, pretoze  mu chybaju ostatne znalosti.  Ale na HTML a PHP zozenies pracu, na malom webe  sa toho az tak vela neda pokazit

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

HTML ovládajú snáď už aj deti v škôlke, ak si chceš nájsť prácu, kde sa bude využívať prednostne HTML, tak tam môže byť vysoká konkurencia. Keď sa chceš živiť tvorbou webov, tak odporúčam na dobrej úrovni HTML (+ nejaký framework, napr. Bootstrap je dosť vhodný), CSS, javascript, PHP (+ tiež nejaký framework) a MySQL. Dobré znalosti tohto všetkého by ti malo zaručiť dostatok príležitostí si zarobiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Venovat sa tomu ma vyznam, ak ta to bavi, aj ked si tym clovek nezarobi. Je to dobry konicek, ktory rozhybe pamat, vsetko co clovek potrebuje ma zadarmo k dispozicii. A nemusis hned tazko kodit, dobre zacinat povedzme s internaktivny strankami, ako je tato : https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tip_bar=name#editor

no, nevieme síce či Tomáš niečo na tej stránke aj vyskúšal, nepochválil sa :D ale ukázal som to svojmu potomkovi, a toho to celkom chytilo :thumbsup:  bol som vcelku prekvapený ako suverénne sa v tom prostredí pohyboval :thumbsup: ... prvé dva "projekty" mu síce nie celkom fungovali, ale to neva, podstatné je, že sa niečo naučí... potom sa pustil do tvorby nejakej jednoduchej hry, ktorá po odstránení drobných chýb aj fungovala.

takže medzi sviatkami to u nás vyzeralo tak, že Milino sedel za PC a "programoval", a zvyšní dvaja sedeli pri ňom, a kibicovali čo v tej hre má byť a ako sa to má správať :D

 

ale vyskytol sa jeden problém, ktorý som nevedel vyriešiť: pri kliknutí na "uložiť projekt do počítača" sa prvá verzia ešte uložila a aj sa dala po opätovnom prihlásení z PC otvoriť. ale pri pokusoch uložiť ďalšie verzie vždy spadla stránka, vyhodilo hlášku "adobe flash failed", a samozrejme po obnovení stránky mohol začínať odznova :(

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Super, som rad ze ten link bol nakoniec uzitocny, a ze sa maly zabavil a vy ste mali rodinnu programovaciu "session" :D Tak vam tusim rastie novy programator :D

K problemu, netusim, asi len vyskusat to co D'Ady pise.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Adobe Flash mám aktuálny, to som pozeral ako prvé. v Linuxe mám nainštalovaný len FF, a s win10 som sa vtedy ešte nevedel pripojiť na net /to už som medzičasom fixol/... dnes by som mal ísť pre chalanov, tak sa dozviem ako pokračuje, a či sa mu rozrobené projekty dajú uložiť na NB.

 

neviem či z neho bude aj "ozajstný" programátor, ale ZŠ končí o rok, a strednú s takýmto zameraním má vybratú už teraz... tak hádam motyka vystrelí  :thumbsup: 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov