Skočiť na obsah

Čerstvé zážitky z kina


Eiensama

Odporúčané príspevky

Na podnet od game zakladam tuto temu s tym, ze neviem, kam inam by som mohla napisat svoju mensiu a vlastne nepodstatnu recenziu na film, ktory som prave videla, ale tymto by som mohla poziadat aj dalsich prispievajuch taktiez hodit nejaku tu recenziu na filmy v kinach... :lol:

 

Harry Potter a polovičný princ

 

Je jasne, ze kazdy film spraveny podla knihy sa od nej bude aj podstatne lisit, a ze tu zmeny proste budu. S tym som sla aj do kina, cakala som to a je to vlastne logicke. Samozrejme, iste zmeny pokladam za prijatelne a iste nie - hlavne take tie nelogicke, ktore sa bohuzial udiali i teraz. Kazdy film HP priniesol nieco ine a to vsetko aj samozrejme suviselo s danym reziserom a jeho subjektivnym pohladom na vec.

 

David Yates sa snazil, bohuzial sa mu nepodarilo vniest to spravne caro do samotneho filmu.

 

Pozerat dany film bolo ako jest krajec chleba rozkrajany na male a este mensie kusky, pripadne ako skakat z jedneho miesta na druhe. Dej sa neustale posuval dopredu a vobec som nemala pocit, ze tam ten rok naozaj presiel. Pritomnost zmien pocasia ci mensie poznamky typu "ved je taky a onaky mesiac" boli len lacnou pomockou, ako divaka prinutit k tomu, aby si to myslel. Je tazke obsiahnut tento pocit do slov a obrazov a dany reziser to proste nezmakol. Ani to a ani ine veci. Chybalo tomu caro, ktore som jasne citila v prvom ci druhom HP filme, a ktore jasne salalo aj z toho tretieho.

 

Samotni herci boli zvlastne strnuli a hoci tam bolo par svetlych vynimiek, hlavni hrdinovia nemali tolku stavu; film sa az prilis spoliehal na clise typu "moj verny kamos je vtipalek a trepe blbosti" a Ron tak stratil stavu... Lepsie povedane, stavy mal az prilis a ani maso s privelkym mnozstvom stavy nie je dobre. Postava Harryho ma sklamala - ako herec bol Daniel najviac strnuly a v celom jeho hereckom vykone mi chybal zivot. Trebalo by zobrat Ronovi nejaku tu stavu a hodit ju Harrymu, pretoze jej nebolo dostatocne. Hermiona mi pripadala celkom dobre, lepsie ako ostatne postavy, hoci aj ona mala momenty, ked sa usta hybali, reci sli, ale telo tam iba strnulo stalo a ziadna rec tela tam nebola. Vynimkou bol bravurny Alan Rickman a jeho stvarnenie Severusa Snapa a aj samotny Albus sa mi miestami pacil. Bellatrix Lestrange bola na druhej strany predramatizovana, preumelkovana, prilisne teatralna.

 

Sklamala ma aj kamera - sustredenie na tvare hercov az tak, ze by som mohla zratat vsetky ich pehy a cierne bodky. Chybal mi doslovny nadhlad a zo sposobu, ako bol film natoceny, som mala sklucujuci a nepohodlny pocit.

 

Scenar chyboval taktiez; od miestami primitivnych replik az po tie nadbytocne. Sice to uz suvisi ruka v ruke so samotnymi zmenami vo filme.

 

Logicky chapem, ze niektore veci sa do filmu jednoducho nezmestia, avsak aby od zakladu zmenili napriklad samotny vyvin vztahu medzi Harrym a Ginny? Prosim vas, to bolo proste trapne. Kniha to podala pekne - mozno prirychlo, ale pekne. Film to podal velmi clise sposobom a chybali mi tie sceny, v ktorych boli ti dvaja naozaj zobrazeni ako mladi ludia, co sa prave spoznavaju... Namiesto toho sme tu mali letme dotyky ruk, zdlhave pohlady, trapne momentky spolu a... a nebolo to pekne.

 

Jedine efektami sa mozno pysit, pretoze tie boli naozaj dobre; vybuchy, cary, pady a vzlety, to vsetko bolo zive a snazilo sa to vtiahnut divaka do deja. Samotna zacinajuca scena bola akcna a zaposobila na mna, ale to bola ta chyba. Efekty maju byt take... doplnujuce. Samotni herci a scenar vytvaraju film. Tuto to bolo naopak. Je len par scen, s ktorymi som bola spokojna, len par veci, ktore sa mi pacili. Vystup Lorda Voldermorta, hoci len v jeho mladsej forme, bol dokonaly, avsak prikratky a iba dve sceny z knihy sa ocitli aj na platne, co je obrovska skoda.

 

Nakoniec mozno povedat iba toto. Su filmy, ktore si clovek pozrie aj niekolkokrat a stale na tom nieco vidi. A potom filmy, ktore si clovek pozrie raz. Ked raz budu Harryho Pottera davat aj v telke, mozno si to pozriem, ale do kina na to uz nikdy nepojdem. Ako skalny fanusik knihy som tam sla zo zvedavosti, hoci som to brala s rezervou. Nemozem povedat, ze film bol nechutny, ale sklamalo ma az primnoho veci na to, aby som ho mohla pochvalit. Odporucam jedine pre ludi, ktori maju radi knihy, pripadne im nevadi preckat mnohe divne sceny a pockat si na tych par, ktore za to stoja.

 

Celkove hodnotenie: 4,5 / 10

Hodnotenie dabingu a prekladu: 4/10 - k tomuto je nutne dodat jednu poznamku... Ja naozaj neviem ktory inteligent to prekladal, ale prelozit quidditch ako "kvidič" bol absolutny vrchol drzosti.

 

 

PS: Berte ma s rezervou, toto su len moje osobne pocity z toho, ocenim aj ine nazory :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 12
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Desdemona

    3

  • lopata555

    2

  • Eiensama

    2

  • Andulqa

    1

Top prispievatelia v tejto téme

Hodnotenie dabingu a prekladu: 4/10 - k tomuto je nutne dodat jednu poznamku... Ja naozaj neviem ktory inteligent to prekladal, ale prelozit quidditch ako "kvidič" bol absolutny vrchol drzosti.

preto nikdy nechodim na dabovane filmy :-)

 

som zvedava na tento film, ale pockam kym osial opadne a pojdem na to do kina aj ja, je to jediny film ktory pozeravam v kine :lol: mne osobne sa zas nepacila jednotka, lebo mi to pripadalo ako keby len nasekali sceny za sebou bez nejakej spojitosti, na margo toho plynutia casu.

 

knihy su proste naj :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Suhlas, dabovane filmy nemusim velmi ani ja, ale henten konkretny problem by sa bol dal aj inak riesit - stacilo kontaktovat prekladatelku, ktora prelozila knihy, a spytat sa, ci mozu pouzit jej preklady nazvov a miest vo filme. Tym padom by bol cely problem s "kvidičom" vyrieseny a aspon to by mi nepililo usi. :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No Eien, ty by si sa mohla kľudne živiť písaním takýchto recenzií, vážne to bolo vyčerpávajúce :lol:

 

Ja len v skratke:

Ako verný fanda Harryho som sa tešila na ten film ako malé decko a myslela som si, že keď ho teda odložili z novembra na júl tak to vážne bude stáť zato... No mám zmiešané pocity...

Niektoré scény sa naozaj vydarili, no pri niektorých som si mala chuť zavrieť oči alebo lepšie povedané vypadnúť z kina. Napríklad hrozne "romantické" bolo, keď Giny uväzovala Harryho šnúrky ako taká posledná chudera. Naozaj netuším, čo tým chceli docieliť :)

 

Čo sa hercov týka... mne sa od začiatku Daniel Radcliffe ani Emma Watson nepáčili...neviem, ale najviac talentu z hlavnej trojky má podľa mňa Rupert Grint. Napríklad, keď bol pod vplyvom elixíru lásky, bol bohovský, z toho chalana niečo bude určite :) Potom ma ešte prekvapil Tom Felton alias Draco Malfoy. V tomto filme mal oveľa viac priestoru a ukázal, že tiež niečo dokáže. No a najlepší herec filmu bol jednoznačne Alan Rickman. Neviem, či ste si všimli niekto jeho oči, keď zabíjal Dumbledora...bola to vážne len stotina sekundy a keby som nečítala sedmičku, tak po tejto scéne vážne prestanem o Severusovi Snapeovi pochybovať, na ktorú stranu vlastne patrí... možno práve túto scénu by som dala v spomalenom zábere, aby vynikli tie jeho oči, ale nuž ja nie som režisér ;)

 

Keď som prvýkrát čítala, že vynechajú Dumbeldorov pohreb, tak som sa riadne naštvala, no nakoniec to nebolo až také zlé. Ale nechápem, prečo to do pekla neskončilo tým zdvíhaním prútikov. To by bol veľmi dobrý koniec no oni tam vsunuli ešte ten ich úplne od veci pubertiacky rozhovor o Harrym a Ginny....

 

A ešte jedna vec k tej Dumbledorovej smrti. Absolútne ma zrazilo, že Harry sa len tak pozerá ako Snape zabije Dumbledora. V knihe ho Dumbledore začaroval, aby sa nemohol pohnúť, ak sa nemýlim...ja viem, že je to len detail, ale Harry Potter, tak ako ho ja poznám z kníh, by sa len tak neprizeral a určite by zasiahol ;)

 

No a k dabingu sa nevyjadrujem, lebo tu nechcem škaredo nadávať ;)

 

Toť moja mini recenzia ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keď Giny uväzovala Harryho šnúrky ako taká posledná chudera

 

Absolútne ma zrazilo, že Harry sa len tak pozerá ako Snape zabije Dumbledora. V knihe ho Dumbledore začaroval, aby sa nemohol pohnúť, ak sa nemýlim...ja viem, že je to len detail, ale Harry Potter, tak ako ho ja poznám z kníh, by sa len tak neprizeral a určite by zasiahol :lol:

 

tak to s tou šnúrkou som nepochopila ani ja, asi chceli vymyslieť nový druh romantiky... :)

 

a áno, tamto, ten malý detajl ako Potter pozerá na Dumbledorovu smrť bola podľa mňa celkom veľká chyba, ktorá narúša Potterov profil...

 

o tom, že tam nebude scéna s Dumbledorovým pohrebom som netušila, ale zdvíhanie prútikov sa mi páčilo... i keď, niečo mi tam chýbalo... alebo to bolo krátke, na to aký obľúbený bol Dumbledore, zaslúžil si omnoho dlhšiu scénu, dlhšiu rozlúčku...

 

celkovo mi film prišiel veľmi sekaný, niekedy som netušila akú spojitosť preboha tie scény majú /keďže som knihu čítala už veľmi dávno, pár detajlov som si nepamätala/, bolo to také akoby to tam len tak tie scény nahádzali...

 

elixír lásky bol podľa mňa skvelým oživením filmu, na Ronovi sa rehotali všetci v kine, ale venovali tomu väčšiu pozornosť ako si to zaslúžilo, ten čas mohli naozaj vložiť do iných scén...

 

a bola som sklamaná, že som v celom filme nezazrela môjho krásneho Luciusa... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja som neodolala, a sla som mrk s priatelom na Doba ľadová 3: Úsvit dinosaurov :lol:

 

na to že to bola trojka, bol tento diel dosť zábavný, lenochod Cid a takisto vevericiak Scrat baziaci po orechu nesklamali, navyše ked sa k nemu pripletie este jedna orechuchtiva zvodna veverica :)

a div sa svetu, boli este viac zabavnejsi ako v predchadzajucich dieloch

 

az na to, ze ako rodinny animak mi to prislo dost akcne, hlavne druha polovica

ku koncu naopak dost emocii, az mi bolo do placu :) a z kina sa ozyvalo len "jeee, juuu..." ;)

 

co sa tyka animacie, ta bola neuveritelne vyborna, miestami som sa zamyslala nad tymi borcami, co ju vytvarali ;)

 

kto oblubuje animaky, a jednotka i dvojka ho zaujali, tak vrelo odporucam

zabavila som sa

 

8/10

body strhavam za miestami prilis akcny komplikovany dej, na to ze ide o rodinnu nazvime to rozpravku

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uväzovala Harryho šnúrky ako taká posledná chudera.

 

tak to s tou šnúrkou som nepochopila ani ja, asi chceli vymyslieť nový druh romantiky...

uz bol vymysleny a nie je na tom nic chudacke.

 

ontpoic.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

téma môže byť, ale pri udalostiach typu

 

 

A ešte jedna vec k tej Dumbledorovej smrti.Absolútne ma zrazilo, že Harry sa len tak pozerá ako Snape zabije Dumbledora.

 

 

by som privítal používanie SPOILERu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uz bol vymysleny a nie je na tom nic chudacke.

 

ontpoic.

 

No neviem, ale prišlo mi to riadne trápne a romantické na tom nebolo pre mňa osobne nič :lol: Toť môj názor... :)

 

téma môže byť, ale pri udalostiach typu

 

 

A ešte jedna vec k tej Dumbledorovej smrti.Absolútne ma zrazilo, že Harry sa len tak pozerá ako Snape zabije Dumbledora.

 

 

by som privítal používanie SPOILERu

 

Pardon, nabudúce sa polepším :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Videli ste už niekto Harry Potter and the Deathly Hallows I? Aké sú vaše dojmy?

 

Čo sa mňa týka, tak ako som bola sklamaná z predchádzajúcich filmov, tento ma veľmi prekvapil a páčil sa mi.

Čakala som, že to znova pokazia s trápnymi scénami a pol knihy vynechajú, ale hlboko som sa mýlila. Ukázalo sa, že rozdeliť záverečnú knihu do dvoch dielov bolo najlepšie, čo mohli urobiť. Nuž, keď človek nič nečaká, dostane dvojitú nádielku. :) A absolútne ma dostalo, že tam do jednej peknej scénky pustili aj Nicka Cavea. :)

Takže podľa môjho skromného názoru je to zatiaľ najlepší film. Keď už sa tak pekne rozbehli, verím ale že ho druhý diel prekoná. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja som videl ....

 

čo sa týka mňa z ostatnými dielmi porovnať neviem lebo tie som nevidel :) a tento diel sa celkom dal na robotný deň ... ale to ukončenie sa mi nepáčilo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

moj zazitok z HP je z opacneho konca.

aby som urobil radost tak som na to siel hoci nic podobne nemusim.

posledna vec ktoru si pamatam bola motorka letiaca vzduchom. potom som statocne spal do konca.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov