xenocide Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 alebo existenciu Boha popieraš, ok je to Tvoj názor, ale potom diskusia končí už tu Akurat ze som predsa existenciu boha nikde nepopieral. Vychadzal som z toho, ze: 1. Boh existuje 2. Ma vlastnosti/parametre priblizne ako je naformulovane v krestanstve Pri predpoklade, ze boh neexistuje, sa ani neoplati nieco pytat, ze? A pokial by som pocital, ze existuje trebars boh z antickeho greckeho pantenonu, tak by aj tie otazky boli ine, nez su na jedineho, vsemocneho a vseveduceho. Vlastne islo o presne to, co hovori klasicka nabozenska doktrina, akurat bez toho blabla so vseobjimajucou laskou a pod. Prirodzene, ze ked sa clovek prilis fixuje na pozemske pojmy a pozemsku existenciu, je trosku problem sa vyrovnat s predstavou nekonecnej vecnosti. :)
elfant Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 xeno, tvoje komenty beriem s rezervou... viem, ze to vykladas podla ich myslenia.. nastastie nie podla svojho :) Este ze si to vysvetlila, bol by som nevedomy a zmateny nadalej :w00t: Aj ked sa nutne vynori otazka. Ako veriaci nemyslim, ako tu uz viac krat bolo prezentovane. Podla coho to potom xeno vlastne vyklada ? Kazdopadne ocenujem xenovu obetavost. :)
tomassi Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 xeno rozvádzať to, je dajme tomu aj zbytočnékeď chceš o tom diskutovať, tak musíš, čo i len pomyselne, prijať existenciu boha alebo Bohaak ju neuznáš, nemáš o čom diskutovať
xenocide Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 keď chceš o tom diskutovať, tak musíš, čo i len pomyselne, prijať existenciu boha alebo Boha Pomyslene som prijal existenciu boha v zmysle, ako ho chape krestanske nabozenstvo a preto som pouzil krestansku charakteristiku existujuceho boha. Ani slovom som nepoprel jeho existenciu, ani slovom som nespochybnil jeho vlastnosti (vsemocnost, dobrota, spravodlivost), nespochybnil som existenciu krestanskeho vsehomira (vecnost, nebo, sudenie dusi a trest). Ci som neveriaci absolutne, alebo neveriaci v nejaku konkretnu podobu boha (z tych tisicov co ludia poznaju) - je proste otazne a bez odpovede :)
tomassi Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 ale šak to celý čas vravím,že na to pristupuješ zo správnej strany to moje vysvetlenie ešte na predchádzajúcej strane bolo smerované pink- bol to teda opis príčiny tvojho počínania si [qoute]keď chceš o tom diskutovať, tak musíš, čo i len pomyselne, prijať existenciu boha alebo Bohaak ju neuznáš, nemáš o čom diskutovať[/qoute]ono to nebolo smerované priamo na Teba, ale na diskutujúceho fórumáka celkovo- zle-nepresne som to asi napísal
iskra Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 secretka prečo nie? aj iskra mi potvrdí, že Boh môže rozprávať prostredníctvom ľudí (viď spomínaní kňazi alebo svedkovia Jehovovi) opäť je to na nás, či vieme oddeliť pravých "prorokov" od tých falošných Boh sa prihovára človeku prostredníctvom Biblie..
elfant Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 Ani sa necudujem, ze na tolko otazok Boh neodpoveda. Je celkom mozne, ze pri svojej nekonecnej trpezlivosti stale caka, kym jeho vytvor dostane uz konecne rozum. :)
xenocide Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 Boh sa prihovára človeku prostredníctvom Biblie.. To mas nepresne predsa... Mojzisovi sa zjavil a nieco povedal, ale Stary Zakon bol napisany az neskor. Jezis Kristus sa narodil, mal kazania, ale Novy Zakon bol napisany neskor - a napisali ho evanjelisti, nie boh samotny. Takze biblia je len ludska interpretacia boha, jeho myslienok, planov, umyslov a preferencii. Boh sa (udajne?) zjavil na niektorych miestach sveta, vykonal zazraky, pripadne hovoril ustami prorokov - toto uznava predsa aj krestanstvo. Takze ani nahodou Biblia - ta je len mala sucast toho vsetkeho :)
tomassi Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 ešte by som dodal, že aj Biblia môže mať rôzne verzie, kt. sa môžu rozdielne interpretovať- viď spomínaní svedkovia
iskra Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 xeno, to, čo píšeš nie je mi cudzie, Bibliu si vážme, radi sa k nej vracajme :) ja nemyslím Bibliu interpretovanú JS Boh sa prihovára každému človeku vytrvalo, trpezlivo ... len nie každý človek ho chce prijať do svojho života, lebo si asi myslí, že si vystačí sám. A to je omyl.
chlapeczjuhu Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 prosím ťa prestaň už s tou propagandou. od tvojho tvrdenia že je to "omyl" nie je ďaleko k bielemu pláštu s červeným krížom a koňovi.
iskra Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 ako myslíš. napísala som tiež len svoj názor.:)
pink Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 Logika je sposob a nastroj, ktory je pouzitelny na ktorykolvek pripad zo zivota :) logika, ktora vychadza z nejakej predstavy o svete.. moja logika mi hovori, ze hitler prezil, lebo ziaden krestansky boh neexistuje, pretoze taky boh, ako si ho predstavuju poniektori nie je... ak sa na logiku pozries logikou moslima, ci ateistu, alebo pastafariana vysledok bude iny... darmo sa od nás dištancuješ my Ťa budeme vždy brať ako sestru - jednu z nás :) naše všeobímajúce srdcia budú pre Teba vždy otvorené ja sa od vas nedistancujem, ja sa distancujem od vasej predstavy boha.. a ak su vase srdcia vseobjimajuce /co si nemyslim, ale ok/, tak potom su to vase srdcia a nie bozie.. ;) este mi napadlo jedno - ked ste vseobjimajuci, tak ze vam zrovna neprekaza, aky bol boh podla biblie kruty, ze pri tom zatvarate oci.. pre mna v zasade konci diskusia uz v pociatku, lebo si myslim, ze sa nemam koho na co opytat, ale ak by som pristupila na vasu predstavu, tak by ma zaujimala odpoved na otazku, ktoru som napisala.. ak by som dostala odpoved, ktoru napisal xeno, tak by ma neuspokojila a nestotoznila by som sa s nou...
xenocide Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 ... ak sa na logiku pozries logikou moslima, ci ateistu, alebo pastafariana vysledok bude iny... Omyl - pretoze logika vychadza z urciteho predpokladu a tym predpokladom bolo, ze boh s urcitymi vlastnostami existuje. Takze moslim, ktory veri v existenciu spravodliveho boha neprestane v neho verit len preto, lebo vidi nespravodlivost, vsak? A pastafarian ked dostane rozvarene spagety tak tiez neprestane verit :) Islo o reakciu na to, ako sa vobec zlucuje existencia dobreho a spravodliveho boha so zlom a nespravodlivostou vo svete. A ano, da sa to vysvetlit - a moznosti su minimalne tri: 1. Boh neexistuje vobec nijaky 2. Boh existuje a je nespravodlivy, zly, alebo aspon nie je vsemocny 3. Boh existuje spravodlivy a dobry, len my nechapeme spravne to vsetko, co sa deje Z toho co vieme nedokazeme bez pochybnosti vyslovit jednoznacny zaver, ktora z moznosti naozaj plati. Mame pred sebou len nas svet, ale k jeho podobe sa mohlo dospiet rozlicnymi cestami - ktore mozu (a nemusia) obsahovat existenciu boha (pricom tento boh moze byt uplne iny,nez si nabozenstva predstavuju). Ale zaroven to je aj odpoved pre tych, co veria v dobreho vsemocneho boha - ze nijaky zasadny rozpor neexistuje, akurat musia naozaj verit a nie sa len tak tvarit :) Zaroven ale tato odpoved nie je a nemoze byt odpovedou pre niekoho, kto uz je o niecom presvedceny. Neobsahuje nijake dokazy, len logicky naraba s dopredu danymi udajmi. Takze aby fungovala, clovek by musel NAJPRV verit v boha a toto by bolo len dovysvetlenie. :)
pink Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 Omyl - pretoze logika vychadza z urciteho predpokladu a tym predpokladom bolo, ze boh s urcitymi vlastnostami existuje. Takze moslim, ktory veri v existenciu spravodliveho boha neprestane v neho verit len preto, lebo vidi nespravodlivost, vsak? A pastafarian ked dostane rozvarene spagety tak tiez neprestane verit :) ja ale nehovorim o zmene viery, ja hovorim o pohlade na vec... iny pohlad na otazku preco hitler prezil tie zverstva a ziaden boh ho neskantril bude mat ateista, alebo moslim... o zaniku viery nic nehovorim, kazdy si prosto prisposobi odpoved svojej predstave... lebo niekto povie, ze boh nie je a niekto povie, ze pozemska existencia je nic, zaklad je vecny zivot.. alebo ze je potreba spoznat hitlera a nechat ho vyvrazdit tisice ludi na to, aby sme spoznali dobro a zlo.. takze "Logika je sposob a nastroj, ktory je pouzitelny na ktorykolvek pripad zo zivota" to ano, ale logika nie je iba jedna...
xenocide Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 Ved hej, ale uvedom si ako priblizne znela otazka: "Ako dopustis, aby bol svet taky zly a nespravodlivy?". To znamena, ze clovek, ktory sa pyta uz v existenciu boha veri - len si nevie zosuladit svoje predstavy o svete so svojou predstavou o bohu. Tak som ukazal, ze samotne krestanstvo vo svojej nauke o absolutnej vecnosti odpoved ma - a logicku. Prirodzene, odpoved funguje len pre uz veriacich, nepresvedci neveriacich. A preto ty ako argument "zla" pouzijes vyvrazdenie milionov...ale z pohladu vecnosti sa im len ukoncila urcita etapa existencie a oni plynule pokracovali dalej. To co nasleduje po smrti je teda nekonecne vela krat dlhsie a vyznamnejsie. Pre neveriaceho je smrt alebo pozemske utrpenie absolutne, pretoze potom uz nenasleduje vobec nic - nijaka odmena za utrpenie, nijake vyrovnanie uctov, nijaka odmena za vykonane skutky, alebo absolutny trest. Smrtou sa vsetko skonci a jedina existencia je pocas pozemskeho zivota. Z takehoto pohladu prirodzene mnou uvadzany postup fungovat nebude :) Preto som pisal, ze nejde o konvertovanie niekoho na nejaku vieru - ale o objasnenie, ze vacsina nabozenstiev uz spominanu otazku odpoved ma. Len treba na to pozerat s troskou nadhladu :)
pink Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 v podstate tych nasich odpovedi moze byt x, kazdy podla seba... ani veriaci krestan sa nemusi stotoznit s odpovedou, ktoru si dal.. ja som pocula uz vselijake odpovede veriacich na to iste, niektore boli celkom prijatelne, niektore boli pekne pritiahnute za vlasy...
xenocide Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 ani veriaci krestan sa nemusi stotoznit s odpovedou, ktoru si dal.. Nemusi, to je pravda. Ale snazil som sa drzat toho, co krestanstvo o bohu a systeme sveta tvrdi, a neprerabat boha na nieco ine, uberat mu jeho vlastnosti a pod. Ak by islo trebars o greka z doby antiky - odpoved by musela byt ina. Oni trebars nemali az taky problem s utrpenim ci nespravodlivostou, pretoze to bolo logickym dosledkom toho, ako mali zadefinovanych bohov.
pink Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 ano, snazil si sa drzat toho, co krestanstvo o bohu a systeme sveta tvrdi.. preto som napisala toto viem, ze to vykladas podla ich myslenia..
alamo Zverejnené 23. November, 2011 Zverejnené 23. November, 2011 hm..najprv by som sa na Boha, dlho z diaľky pozeral čo to vlastne robí.. a snažil sa to pochopiť..a potom, ako som už písal inde..buďto by som sa ho opýtal "nechceš helfnúť?"alebo by som ho kopol do holene..záleží od toho, čo to vlastne robí..
xenocide Zverejnené 24. November, 2011 Zverejnené 24. November, 2011 buďto by som sa ho opýtal "nechceš helfnúť?" Hah.....a ze vraj je namyslene vykladat slovo bozie a jeho plany :) Nuz, uz tu mame niekoho, kto sa citi na to, aby vsemocnemu pomahal :o))) A kedze krestansky boh nema fyzicke telo, nema ani fyzicke koleno, takze kopanie do kolena je neuskutocnitelne prianie :P
alamo Zverejnené 24. November, 2011 Zverejnené 24. November, 2011 tak si to aspoň predstavíma Boh, keďže má byť vševedúci.. mal by o tej mojej predstave, jeho "tela", do ktorej ho virtuálne kopnem, vedieťa ak je nemožné Bohu aj pomáhať.. to vysvetli katolíckemu pápežovi, pretože napríklad aj on je presvedčený že všetko čo robí robí v prospech Boha
pink Zverejnené 24. November, 2011 Zverejnené 24. November, 2011 A kedze krestansky boh nema fyzicke telo, nema ani fyzicke koleno, takze kopanie do kolena je neuskutocnitelne prianie :P toto je otazne.... a vies preco? bo ked umrel jezisko, tak sa telo nenaslo a potom vstal z mrtvych, aj maria ho videla a nespoznavala ho sice, ale potom ho oslovila - rabbi! vedela, ze to je on, nejake ludske telo mal... a co som skumala, tak vacsina veriacich tvrdi, ze aj jeho hmotne telo odislo do neba... ved sa pise v biblii, ze videli, ako sa vznasal do neba.. ba dokonca aj na pf tusim era tvrdil, ze ano, v nebi budes vo svojom hmotnom tele...
xenocide Zverejnené 24. November, 2011 Zverejnené 24. November, 2011 Ale JK bol bozi syn, nie boh - resp. ti este zostava otec aj duch svaty... A boh ako taky nema hmotne delo, kua...ze by???? :)
tomassi Zverejnené 24. November, 2011 Zverejnené 24. November, 2011 neviemmňa hmotné telo v nebi nikdy nezaujímalo(moje či Panny Márie), ani či tam budem so svojími blízkym a pod. asi som divný - divný kresťan pinkinak tu je ten problém trojjedinosti Boha, kt. sa riešil v téme o rastúcom Bohu-bohu
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz