Skočiť na obsah

Práca na dohodu alebo SZČO?


Sniper

Odporúčané príspevky

Ty to máš akosi popletené s tou živnosťou a zamestnancom. Keby si bol v nejakej sci-fi alternatívnej dimenzii majiteľom firmy, tak za tento výklad máš na krku inšpekciu zo Živnostenského úradu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a hlavne na zivnost... vsak citam tam vlastne zodpovedam za vsetko ja... zamestnavatel je vlastne len zadavatel. A obnasa to tolko birokracie ze ja mam problemy len s danovym priznanim ako zamestnanec tak keby som mal byt zivnostnik tak 5x tolko papoerovaciek. To uz by som nedal.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja mam problemy len s danovym priznanim ako zamestnanec tak keby som mal byt zivnostnik tak 5x tolko papoerovaciek.

 

No vidíš, ty ani len netušíš, že živnostníci daňové priznanie musia podávať už len elektronicky. A čo si k tomu treba vybaviť, to už netušíš detto. S tebou sa baviť o týchto veciach je ako vyučovať prvoka o génovom inžinierstve. Drž sa kontajnerov a neklikaj do tém, ktoré sú pre teba sci-fi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vsak ano lebo cela zodpovednost je na soferovi. Len oni tak lubia brat. Citam inzerciu prace a sama dohoda alebo zivnost. Vlada tak znevyhodnila zamestnavanie na pracovny pomer ze sa to budu snazit zamestnavatelia obchadzat.

 

Takze prave praca na zivnost a dohodu zacina byt aktualna aj na robotnickych poziciach kde doteraz nebola taka rozsirena.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nepovedal som ze idem do takeho zamestnania. Iba ze mam len vodicak skupiny B a na take je 90% na zivnost. Brigady su vacsinou na dohodu take tie jednoduche roboty obvykle. Do aprila mam este zmluvu a potom budem riesit robotu a co sa tejto temy tyka v inzeratoch je uvedene ze TPP a take budem hladat. Inac tie kontajnery v amazone su tiez na dohodu preto som nemal narok na nic ziadne gastrace, firemny bus atd. Proste pri dohode sa staras o seba a preto som mal zase nedoplatky v poistovni lebo pri dohode platia odvody len za odpracovane dni a na volne dni si platim sam. A ta stavba pomocny robotnik kam mam este kontakt je len taka ze pomocnici su na dohodu a majstri na zivnost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale kľudne si vybav živnosť, myslím, že tebe by to prospelo.

 

Nebudeš môcť nadávať na žgrlošov podnikateľov, lebo už budeš jeden z nich

Pod hrozbou sankcií rôznych úradov sa naučíš zodpovednosti

Budeš nútený sa učiť a zlepšovať, aby si zvládol všetku potrebnú byrokraciu

Na vlastnej koži pocítiš, že podnikateľ sa nerovná každý rok nové auto a tri dovolenky

Dostaneš sa do obrazu o čom vlastne podnikanie je.

 

Len smelo do toho a bez zbytočného pičungu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja budem nanajvys tak na dohodu. Ale kedze to bude moj hlavny pracovny pomer tak stat nijako neobmedzuje prijem alebo odpracovane mnozstvo hodin. To plati len ak to mate popri urade prace vtedy je urcena vyska zarobku aj pocet hodin. Ak mate dohodu pri hlavnom pracovnom pomere na TPP tak vtedy tiez neplatia obmedzenia len sa pri danovom priznani odovzdava spolu s tlacovom zamestnavatela aj tlacivo z tej brigady. A ked je vas hlavny pracovny pomer na dohodu tak vsetky volne dni si v ZP hradite sami.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Akosi nerozumiem tvojmu výkladu práce na dohodu, na dohodu som pracoval pred pár rokmi a potom sa tam menili podmienky, tak už nemám prehľad. Ak rozumiem správne, ty si piskneš, že budeš dohodu považovať za HPČ, takže môžeš odrobiť za rok hodín koľko sa ti zachce?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lebo tak som robil v Senci. Bol to moj hlavny pracovny pomer a chodil som kazdy pracovny den. Dalo sa to ale nebol som na urade prace. To aj koordinator z agentury vravel ze ti co ste na urade prace si to ustrazte a ostatni mozete chodit kazdy den.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tuším to fungovalo tak, že za rok si mohol odpracovať určitý počet hodín, asi 300, viac nie. Či si ich odpracoval za dva mesiace alebo pol roka, bolo už na tebe. Keďže tvoja priemerná dĺžka v pracovnom procese je zhruba tri týždne, tak tebe nehrozilo, že by si limit 300 prekročil. Preto si mohol robiť každý deň.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dohoda o vykonaní práce je upravená v § 226 Zákonníka práce. Zamestnanec pracujúci na základe dohody o vykonaní práce môže vykonávať prácu v rozsahu najviac 350 hodín v kalendárnom roku (nie najviac 350 hodín v 12 po sebe idúcich kalendárnych mesiacov nezhodných s kalendárnym rokom). Znamená to, že ak zamestnávateľ uzatvorí dohodu o vykonaní práce so zamestnancom v januári 2018, môže tento zamestnanec do konca decembra 2018 na základe tejto dohody odpracovať najviac 350 hodín.   To je priblizne dva mesiace.

 

https://www.podnikajte.sk/pravo-a-legislativa/c/3488/category/zakonne-povinnosti-podnikatela/article/dohoda-pracovnej-cinnosti-vykonani-prace-2018.xhtml

 

Ale ak je to agentura, tak to vedia obist,  maju viac firiem a normalne si ta prehlasia do inej.     Ale nie je to hlavny pracovny pomer,   Ale kedze si sem nedal zmluvu tak tazko povedat co si vlastne bol.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

ja mám teraz takú dohodu o vykonaní práce s oddelením, v ktorom som mala TPP ešte 2 roky po nástupe na dôchodok. Potom už som dostala toto. Tam to nie je problém.

A ešte k tomu mám aj DOPČ, a to už problém je, pretože to mám zas s iným oddelením, a tam je dovolené max 10 hodín týždenne, a moja práce je taká, že tam mám nieže 10 týždenne, ale už teraz mám viac ako 50 hodín, a budúci týždeň mi pribudne ďalších najmenej 25...tak jedine si to preniesť do ďalšieho mesiaca. Ale zo už zasa viem, že vyfasujem najmenej 2 hrubé fascikle roboty a to je na ďalších asi 60 hodín. Bude to fakt zaujímavé...Ešteže "moje" oddelenie zatiaľ odo mňa nič nechce.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rob to na dohodu a ked presiahnes stanoveny limit nech ti zdvihnu cenu. 

Teda si to len spocitajte kolky to maju vyplatit a trafte sa do tych 10 hodin.  Na SZCO by to bolo lahsie  pre mna co to mam. Odrobim a poviem cenu. Ale ani v tvojom pripade to nieje neriesitalny problem, daju ti to co si odrobila. Ak si odrobila 5 krat viac zdvihnu ti cenu 5krat viac. Teda namiesto 10 ,na 50 euro /hod.

Teda ak to chcete mat aj papierovo spravne , spravite dohodu o zmene dohody a to na cene. Nebude 10 ale 50.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 1 rokom...

SZČO už bude 27 rokov. Nie je to prechádzka ružovou záhradou, človek vie, čo všetko to obnáša...., no spokojná som,  práca ma teší a darí sa. Dôchodok v nedohľadne a bude biednejší..., ale dúfam, že zdravím, spokojnosťou a láskou naplnený... 

  • Páči sa mi to 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov