Skočiť na obsah

Práca na dohodu alebo SZČO?


Sniper

Odporúčané príspevky

Normálne som klasický zamestnanec, ale vyvíjam resp. budem vyvíjať činnosť, ktorá mi zabezpečí iný príjem. Potrebujem vedieť, koľko € môžem zarobiť keď budem vykonávať prácu "na dohodu", lebo myslím že je tam nejaký strop, kedy potrebujem si založiť živnosť. Resp. koľko peňazí môžem najviac za rok zarobiť aby som príjem nemusel vydokladovať? Viem, že kedysi to bolo 20000 Sk za rok či tak nejak.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

koľko peňazí môžem najviac za rok zarobiť aby som príjem nemusel vydokladovať? Viem, že kedysi to bolo 20000 Sk za rok či tak nejak.

Ak máš na mysli oslobodenie od dane, to zákon o dani z príjmov umožňuje v prípade príležitostných príjmov

 

.

§ 9

(1) Od dane je oslobodený príjem

.

.

h) podľa § 6 ods. 3 a § 8 ods. 1 písm. a), ak nejde o príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období päťnásobok sumy životného minima39a) platného k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia (ďalej len "platné životné minimum ); ak takto vymedzené príjmy presiahnu päťnásobok sumy platného životného minima, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad takto ustanovenú sumu; výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom,

Spomenutý § 8 ods. 1, ktorý by mohol pripadať do úvahy hovorí o príjmoch z príležitostných činností, ktoré nespadajú pod príjmy zo závislej činnosti.

 

Pokiaľ chceš pracovať na dohodu o práci mimo pracovného pomeru, tieto sú limitované počtom odpracovaných hodín. V prípade Dohody o vykonaní práce je to najviac 350 hodín ročne pre jedného zamestnávateľa, pri Dohode o pracovnej činnosti je možné odpracovať najviac 10 hodín týždenne.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Normálne som klasický zamestnanec, ale vyvíjam resp. budem vyvíjať činnosť, ktorá mi zabezpečí iný príjem. Potrebujem vedieť, koľko € môžem zarobiť keď budem vykonávať prácu "na dohodu", lebo myslím že je tam nejaký strop, kedy potrebujem si založiť živnosť. Resp. koľko peňazí môžem najviac za rok zarobiť aby som príjem nemusel vydokladovať? Viem, že kedysi to bolo 20000 Sk za rok či tak nejak.

Na dohodu mozes zarobit aj miliardu, nie je to limitovane. Zivnost potrebujes ak vykovavas prace a niesu na pracovny pomer, teda pracovnu zmluvu ci dohodu. Aby si nerobil na cierno ci nedovolene podnikal.

 

v pripade prijmu 200 - 300 tisic by som odporucal zivnost. Mozes si bez dokladovania dat do vydavkov 40 percent prijmov, socialku a zdravotne(preddavky) neplatis. Znizis dan bez uctovnistva. A pohoda. Limitovana je len vyska obratu 35 000 eur, kedy ako podnikatel si povinny sa registrovat za platitela DPH(mozno neskor to vratia na jeden a pol miliona SK.), ak si platitel nemozes uplatnovat pausalne vydavky.

 

Pri mensich sumach 50 - 100 tisic by som asi robil na dohodu. Zaplatis okrem dane aj zdravotne poistenie.

 

Dalsia vyhoda pri spojeni zivnost zamestnanec ak mas stratu(resp. ju vykazes) neplatis zdravotne poistenie.

 

Neviem ak si student(co nepredpokladam) je vyhoda robit na zivnost, do prijmu cca 50 -60 neplatis zdravotne poistenie.Ale to porusis lebo si zamestnanec takze mas vacsi prijem. Je to trochu zlozite a vselijake alternativy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O tom príjme píšeš v €urách alebo v korunách? Lebo niekde píšeš € a niekde Sk, kto sa má z toho vysomáriť? Predpokladám, že príjem by mohol byť zo začiatku len niekoľko stoviek €úr, viac určite nie. Ja potrebujem vedieť koľko mesačne €úr môžem (resp. musím) zarobiť aby sa mi oplatila živnosť. Pracovať nebudem na hodiny, ale úkolovo.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v týchto prípadoch:

 

v pripade prijmu 200 - 300 tisic by som odporucal zivnost.

Pri mensich sumach 50 - 100 tisic by som asi robil na dohodu.

predpokladám, že slimak písal o korunách.

 

V ostatných prípadoch sú sumy zrejme uvedené v eurách.

 

Zákonník práce v prípade Dohody o vykonaní práce hovorí o predpokladanom rozsahu práce 350 hodín pri uzatváraní dohody. Určité trvanie výkonu je možné orientačne odhadnúť aj pri úkolovej práci.

 

Inak v prípade, že príjem bude do zhruba 3000 eur ročne volil by som asi skôr dohodu, ale v prípade, že by som mal takúto činnosť vykonávať pre viacero subjektov asi by som sa rozhodol pre živnosť. Ešte by som zobral do úvahy, nakoľko subjekt pre ktorý mám pracovať zohľadní prácu na živnosť. Ale záležalo by vždy od konkrétnej situácie

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

Takže vyzerá to tak, že po štátniciach zrejme SZČO, pretože podľa predbežných prepočtov by to malo byť vysoko nad 3000€. Momentálne pracujem na dohodu, sám som si povedal odtál-potál, ale po škole už budem mať dostatok času.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

po pol roku posielania životopisov od čerta k diablovi, samozrejme, márne, som dostala ponuku prekladať odborné texty na medicínsku tematiku z AJ do SJ. Bolo by to super, až na jednu "drobnosť" - firma vyžaduje od takýchto spolupracovníkov živnostenský list. A ja som si vyhrabala v zákonoch, že živn. oprávnenie na vykonávanie prekladateľskej činnosti môžem dostať vtedy, ak mám vyštudovanú VŠ so zameraním na CJ, alebo štátnicu z jazyka, alebo ak by som mala za sebou 10ročný pobyt v krajine, kde sa daným jazykom hovorí. A to nemám. Mám akurát tak dizertačnú skúšku z angliny, ale pravdaže nie na jazykovej škole, ale na LF. To značí prakticky, a aj to tak je, že odborný článok preložím v pohode, ale s konverzáciou na bežné témy mám problém. beletriu by som nepreložila. lenže ja ani nemám záujem o preklady nejakej beletrie a ani sa nechystám tlmočiť nikde, mám záujem len a len o preklad tých odborných textov a oni tiež potrebujú práve niekoho takého, čo by im vedel preložiť odborný text...skrátka, zas som tam, kde som aj bola. neviete mi niekto poradiť, čo s tým? Dalo by sa to nejako obísť? Len mi nepíšte, že mám začať zasa nejaký kurz, alebo nebodaj ďalšie štúdium, tentokrát zamerané na CJ, čo by sa končil štátnicou....brrr, učiť sa nejakú literatúru, a podobne, brr! Na také nervy už som pristará a užila som si ich na staré kolená až-až.

za každú rozumnú radu vďaka.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak toto ma celkom zaujíma, neviem Vilma pre teba riešenie, ale zaujíma ma to.

je možné, je to ešte vo hviezdach, aj to veľmi vzdialených, ale je možné, že budem na budúci rok občas oficiálne prekladať raz za čas, veľmi zriedkavo pre jednu organizáciu. raz za mesiac, možno ešte zriedkavejšie. síce jazyk ovládam perfektne, ale mám z neho len maturitu. nikdy som nič iné nepotrebovala.

prekladateľstvo si našťastie v posledných dvoch troch rokoch občerstvujem s bývalou spolužiačkou, ktorej občas prekladám články, a nútim ju rozprávať sa so mnou v tom jazyku, lebo je ho veľmi ľahko nepoužívaný pozabúdať.

som zvedavá, či to vôbec vyjde, a ako.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vilma: bezna prax je otvorit si volnu zivnost na cokolvek podobne a do faktur uvadzat pomerne vagnu formulaciu "Fakturujem Vam na zaklade zmluvy c. ... (prip. na zaklade ustnej dohody) za vykonane prace dohodnutu sumu .... €". ja som nikdy nemal v zivnosti to, co robim, lebo bez autorizacie sa neda, tak som si z volnych zivnosti vybral pomerne nicnehovoriacu vec, ktora s tym mala aspon cosi spolocne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game:

ja som si vedomosti udržiavala navštevovaním intenzívnych kurzov až do polovice letných prázdnin, ale teraz na to nemám financie, a odborné zasa čítaním odborných prác, ktorých som pri písaní dizertačky preštudovala niekoľko sto - vôbec nepreháňam, školiteľ ma doslova uštval tým, bola som zrelá pre koronárku alebo miestneho psychiatra a už sa mi o anglických článkoch aj snívalo; a ešte toto leto som písala v angline kapitolu do odbornej knihy - teda presnejšie, asi tak 3/4 kapitoly, zvyšok bola práca toho môjho školiteľa. Takže s odbornými textami na túto tematiku nie som na tom najhoršie. :smile3: Ale papier o tom mám len ten o zložení dizertačnej skúšky. V každom prípade skúsim tam ísť, len sa odhodlať a do toho.

 

Sahara:

na to som tiež myslela, lenže keď som si prečítala, aké sú za neoprávnené podnikanie pokuty, tak mi prešla chuť na čachre. ja by som vlastne chcela mať 3 druhy živnosti, keby som sa na to dala. :ooops:

Prvý by bol ten jazyk - možno že záleží aj na tom, na akého úradníka tam narazím, ktovie? Ak nevyskúšam, nedozviem sa. :nono: Druhý by bolo počítačové spracovanie dát - teda do väčšiny odborných prác, diplomiek, dozertačiek atd, je treba nejaké súbory nameraných alebo inak zistených hodnôt, a tie treba štatisticky spracovať, no a na to som tým pravým človekom, to ma vždy bavilo najviac na celom veľdiele a robila som také čosi aj kolegom, to vieš, doktori sa s matikou moc nekamarátia, a ja celkom áno. Mňa to baví, a keby ma to ešte aj živilo, to by bolo! Momentálne fungujem v tejto oblasti cez živú rekloamu, t.j. tí, ktorým som to už robila, posielajú chýr ďalej... :w00t:

A tretí by bola mimoškolská činnosť detí - kedysi som spolu s 2 ďalšími kamoškami viedla folklórny krúžok detí od 6 do 11 rokov a bola to super robota, ohromne ma to bavilo a decká tam tiež radi chodili...na to myslím že nebudem nič potrebovať.

Ale najlepší zárobok by asi plynul z toho prvého. A som rpesvedčená, že pri troche šikovnosti by som stíhala aspoň dva z nich, kór keď sú to veci, čo sú pre mňa zábavné a ani trochu ma neotravujú. :ozembuch:

 

No, musím sa odhodlať, už sa blížim k tomu keď si poviem - tak, ženská, je čas vstať a ísť!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

keby som robil len to, na co ma opravnuje moja zivnost, nikdy sa nikam neposuniem a ked som otvaral zivnost (okolo 2001), vo volnych zivnostiach nebola o projektovani ani ciarka, vobec nic. tak mam tiez pocitacove spracovanie dat. az nedavno som rozsiril o projektovanie malych stavieb (priblizne znenie), ked uz nejakemu uradnikovi napadlo dat to medzi volne zivnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sama som zvedavá, čo vymyslím, pozerala som si niečo na nete, ale asi by som si mala zadovážiť tú knižku, tak sa mi lepšie bude špekulovať. Dúfam len, že neskončím niekde v base alebo po mastnej pokute ako homlesáčka dakde pred kauflandom...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmm, živnostenský zákon z r. 2004 som dokonca objavila doma, a našla som na nete čosi, že od r. 2010 boli zrušené koncesné živnosti a boli zaradené do viazaných. Všade sú tam nejaké odvolávky na nejaké ďalšie zákony, no, ako vravím, od čerta k diablovi, už mám z toho hlavu jak melón. veru, právnik by zo mňa nebol. Nechápem, ako si niekto môže naštudovať a ešte aj vedieť všetky tie paragrafy, a ešte to vedieť aj pohotovo použiť. jediné, čo som si kedysi naštudovala, bol Zákonník práce, aj ten sa už zmenil a furt sa mení, tak mi to bolo nanič. Technické normy sú mi oveľa bližšie, v tých sa aspoň dá vyznať. Vlastne dalo, kým boli STN...

v tom zákone som veru nenašla to, čo ma zaujíma, teda to, čomu sa ja chcem venovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tazko povedat, ale na slovensku musis improvizovat. ked som so zivnostou zacinal, preberal som to s pracovnickou na zivnostenskom a dospeli sme len k tomu, co som potom mal. a ani danovakom to neprekazalo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na to som tiež myslela, že by som to prekonzultovala rovno tam, na Živnostenskom. Veru tak aj spravím. Len sa musím nakopnúť, aby som nabrala odvahu tam ísť a začať. keď celý život je človek zvyknutý na niečo iné, tak tým ešte viac treba riadnu dávku guráže.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 rokmi...

Zivnostnik ma za minuly rok 60% pausalne vydavky. Ja uz niesom zamestnanec(patnast rokov som bol a pacilo sa mi neplatit zdravotne odvody,platil som ich ako SZCO a  aj z dividend). Robia z roka na rok hore dole. Raz podporia auta potom ich zatazia. Raz likviduju SZCO potom opak. Musis ich citat. 

 

Ja som to pri autach vymakol opacne. Namiesto toho aby som bol tisic v plusu som bol 500 v minusu. Raz to dotovali o dva roky zaviedli poplatky.

 

To je Ficova koncepcia. 

 

 

SZCO bude najvyhodnejsia forma- na zdanenie a zodvodnenie na najblizsie roky(vpodstate do hodnory tridsat-styridsat tisic rocne). Fico uz nebude mat percenta aby to rychlo obratil. Ale taky Mihal to tiez vedel, dostat k podobnej urovni. U SZCO - bude neprijemne vraj od roku dalsieho chcu aj rocne zuctovanie socialneho poistenia. Ale ako su schopni to bude mozno o pat rokov - o tom sa rozprava uz desat rokov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale to ja viem, že sa zvýšili paušálne výdavky, lenže mne konkrétne to prinieslo úsporu akurát nejakých 30€ na daniach. S tým nech sa idú vysrať. Keď Mihál navrhol znížiť minimálne sociálne odvody z 50% na 30% vymeriavacieho základu, tak tá smerácka verbež to zmietla zo stola. Ale je mi jasné, že nejaký rok pred voľbami smeráci ukradnú aj tento nápad a budú ho vydávať za svoj. Momentálne nemajú dôvod tak robiť, živnostníci si nemá u koho uplatňovať nejaké výhody, takže smeráci ich môžu žmýkať koľko chcú.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

možno jedine so smrteľnou chorobou na jazyku tesne pred koncom... znie to hrozne, lenže to skutočne tak je.

na SZCO možno skutočne povedať, že umierajú postojačky.

žiadna PN, možno dva tri dni pauzy, ale zásadne bez PN.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

PN ma netrápi, pracujem z domu (väčšinou), Len ma serie ten potkan smerácky, ako sa všade chvastá, že keď našej ekonomike sa tak úžasne darí, že to musia pocítiť aj ľudia. Lenže, tým to dáva pocítiť len tak, že firmy dostali príkazom zvýšiť minimálnu mzdu. Ak si predstavím modelovú situáciu, že by som mal zamestnancov, tak zo zákona im musím zvýšiť plat, -keďže našej ekonomike sa úžasne darí-, ale ja ako zamestnávateľ nemám z toho absolútne nič. Ešte aj odvody mám vyššie.

 

 

ved to, vsetci drobni kapu na odvodoch :(

 

Odvody zvládnem, mne ide hlavne o princíp, prečo tá chamraď smerácka tie úžasné ekonomické úspechy dáva pozitívne pocítiť len vybraným skupinám, ktoré navyše majú na výber, keďže strach o prácu nemusia mať. Nikto sa nezaujímal prečo tá špinavá smerácka luza ani raz nenavrhla zvýšiť nezdaniteľné minimum, ktoré by prilepšilo plošne všetkým bez ohľadu na to, v akom pracovnom pomere sú?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som ako SZCO mal prijem pod 5000. Teda socialke nebudem platit nejakych stopadesiat za co nic nemam. Ale poistim sa v maji dobrovolne. DO SP.

Budem mesacne platit do 80 euro. Na minimalny dochodok. Ale nemas tam nemocenske, v nezamestnanosti a asi nejaku dalsiu zbytocnost. Co nikdy som nevyuzil a nevyuzijem. 

 

Starobne a invalidne - garancne k tomu(to nemozes odmietnut) zaplatim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

novinka pre SZČO a zamestnávateľov - ďalšia:

 

Už nielen výška platu, ale aj samotná informácia, že firma či podnikateľ zháňajú zamestnanca, sa bude povinne zverejňovať.

Ústredie práce tvrdí, že ak má účinnejšie pomáhať uchádzačom o zamestnanie, musí vedieť, aké voľné miesta sú a lepšie poznať trh práce.

Od januára 2019 preto platí novela zákona o službách zamestnanosti, ktorá zamestnávateľom pridáva ďalšiu povinnosť.

Všetci, ktorí hľadajú zamestnanca, musia o tom informovať aj úrad práce. Ak si povinnosť nesplnia, hrozí im pokuta do 300 eur.

...
 
 
v podstate to predpokladám bude fungovať ako doteraz - v istých funkciách a prácach vždy budú hľadať vhodného človeka, o ktorom sa vie, že vie, inzerát môže ísť aj tak na verejnosť. či?
 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inzerát môže, ale zároveň to musí byť nahlásené aj na úrade práce. To je tá inštitúcia, kam sa jedenému nemehlu neoplatí na pár dní evidovať a potom na prelome rokov behá ako splašený kôň, prečo má všade nedoplatky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veľa ponúk práce je už na živnosť keď som pozeral šoférov kde stačí B-čkový vodičák a agentúry zas lúbia na dohodu. Mať zamestnanca sa neoplatí. Pri živnosti sa zamestnávateľ zbavuje zodpovednosti za vodiča. Pokuty, poškodenie auta, všetko je na zamestnancovi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov