Skočiť na obsah

Ako kresťana, katolíka ma znepokojuje...

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Myslím, že Jozef ešte na starom PF založil tému s rovnakým názvom, neviem presne už o čom bola, ale názov sa mi páčil, tak som sa rozhodol ho použiť pre túto tému.

Ako kresťana, katolíka ma znepokojuje množstvo odhalení zneužívania detí v rôznych katolíckych inštitúciách. Prípady zneužívania nastali v USA, v Austrálii, najnovšie v Írsku, a pod.

Znepokojuje ma, že toľko katolíckych kňazov je pedofilov. Tento nechutný fakt ma v poslednej dobe utvrdzuje v názore, že by som mal vystúpiť z katolíckej cirkvi, ktorej nie som aktívnym členom, ale ako katolík som bol pokrstený. Keďže katolícka cirkev prežíva jeden škandál za druhým, nemám z toho dobrý pocit.

Aký máte názor na toto vy?

• Odpovedí 5
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• Cactales

2

• Sniper

1

• Mgr. L.E.G. von Trips

1

• tomassi

1

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

myslím, že sa blíži Apokalypsa, o ktorej písal Ján

Zverejnené

mna by to zvlast neznepokojovalo. skandaly aj pedofili sa tu a tam objavuju vsade.

Zverejnené

Je to zrejme dôsledok silného postavenia katolíckej cirkvi v spoločnosti a tiež slabej kontroly týchto inštitúcií.Iste, podobné prípad sa vyskytujú aj inde, mimo cirkvi, ale väčšinou ide o zlyhanie jednotlivcov a netrvá niekoľko desaťročí, kým sa prevalia.

Cirkev má snahu sa stavať do úlohy ochrancu morálky, hodnôt... V praxi však takéto inštitúcie spravované cirkvou často zlyhávajú asi práve preto, že majú za sebou túto silnú organizáciu.

Zverejnené

V praxi však takéto inštitúcie spravované cirkvou často zlyhávajú asi práve preto, že majú za sebou túto silnú organizáciu.

Čo je to často ? Pojem o ničom, ale pritom ublíži . Vieš Cactales koľko katolícka cirkev spravuje na svete charitatívnych organizácii? Koľko škôl? Koľko internátov?.. a iných mnohokrát aj mne neznámych inštitúcii ? Desaťtisíce so stá tisíckami aj detí , ak chceš počty ľahko sa to dá zistiť. Neviem aké promile % z celkového stavu kňazov,mníchov,mníšok sú tí , čo ich zatracujem aj vo svojom blogu, nech ich čert berie,ak sa chceli honcovať mali ostať v civile... ale nie je to celá presvätá katolícka cirkev, ja im hovorím nasadení agenti SATANA, no nech , stáva sa to.... ale nemalo by to byť lebo muzika je prekrásna, ale ak v poslednej tónine zaznie faloš,celá skladba vyznie zle.

Zverejnené

Jozef, výraz "často" bol myslený relatívne. A mal som na mysli predovšetkým krajiny v ktorých má cirkev tradične silné postavenie, kde môže byť síce podporovaná štátom, nie však kontrolovaná, resp. kontrolovaná vlastne iba formálne. Veď kto by tu aj hľadal v inštitúciách svätej cirkvi "agentov satana"? Nechcem sa príliš v tejto téme vracať do dávnej minulosti, ale predsa... bol by stredovek v Európe dnes nazývaný temným, ak by cirkev nemala takmer absolútnu moc v určitých otázkach? Ak by si musela získavať ľudí a udržiavať iba presviedčaním, hlásaním "slova božieho" ako tomu bolo za čias prvých kresťanov?

Absolútna moc akejkoľvek skupiny ľudí na základe určitej ideológie povedie časom vždy ku jej zneužitiu. Ku tomu, (v menšom meradle) došlo aj v Írsku. Nezlyhal tu jednotlivec, žiadny z kňazov pôsobiacich v týchto inštitúciách sa za tie desaťročia nepostavil proti takýmto praktikám a prípadné sťažnosti boli ignorované ako zo strany štátu, tak aj cirkevnými hodnostármi...

Ako riešila cirkev v USA podozrenia zo zneužívania? Autorita kňaza v spoločnosti krytá silnou organizáciou... Dotyčný kňaz bol spravidla preložený na iné pôsobisko a tým sa záležitosť uzavrela. Ľady sa pohli vlastne až vtedy, keď škandály naplno prepukli a verejná mienka sa začala viac posúvať v neprospech katolíckej cirkvi, keď už na základe takýchto faktov klesala jej dôveryhodnosť.

ale nemalo by to byť lebo muzika je prekrásna, ale ak v poslednej tónine zaznie faloš,celá skladba vyznie zle.

Nespochybňujem, že v mnohých charitatívnych organizáciách pôsobia ľudia z presvedčenia a svoju činnosť vykonávajú najlepšie ako vedia... A samozrejme títo doplácajú na tých druhých... Ale nebýva tomu tak vlastne vždy? A koľké z nich fungovali v rovnakých spoločenských pomeroch ako tomu bolo v Írsku?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov