Skočiť na obsah

Minimálny plat vysokoškolsky vzdelaného


evel

Odporúčané príspevky

Dobry vecer, chcem sa spytat ci existuje nejaka zmienka v zakone o minim. plate vysokoskolsky vzdelanej osoby...?

Skoncila som prave 6-rocnu vysoku skolu a ponukli mi plat 14 000 hrubeho, bez dalsich specialnych benefitov. Zda sa mi to prilis malo.

 

Eva,Bratislava

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 14
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    3

  • Darkman

    3

  • Nokia

    3

  • evel

    2

Top prispievatelia v tejto téme

Pokiaľ to nie je štatna inštitucia, tak plat môže byť akykoľvek (nie nižši ako minimalna mzda) bez ohľadu na vzdelanie. V zakone su iba platy v štatnych inštituciach (tabuľkove).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mam za sebou architekturu na STU a nechapem naco som sa potom tak dlho drela na skole, ked za taky plat som mohla pracovat hocikde uz s maturitou.....

Aby si s takym platom nemusela pracovat aj o 5 rokov. Vo svete pecene holuby do huby nepadaju len preto, ze mas titul... Len ti davaju lepsi predpoklad byt za pracu dobre ohodnoteny..ale nie na zaciatok.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zákoník práce pozná aj pojem "minimálne mzdové nároky", ktoré sú určené podľa stupňov náročnosti práce, pričom pre každý stupeň je stanovený koeficient násobku minimálnej mzdy.

 

§ 120

Minimálne mzdové nároky

(1) Zamestnávateľ, u ktorého nie je odmeňovanie zamestnancov dohodnuté v kolektívnej zmluve, je povinný zamestnancovi poskytnúť mzdu najmenej v sume minimálneho mzdového nároku určeného pre stupeň náročnosti práce (ďalej len „stupeň“) príslušného pracovného miesta....

.

.

.

(3) Pracovné miesto podľa odseku 1 je súhrn pracovných činností, ktoré zamestnanec vykonáva podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve. Zamestnávateľ podľa odseku 1 je povinný priradiť každému pracovnému miestu stupeň v súlade s charakteristikami stupňov náročnosti pracovných miest uvedenými v prílohe č.1 podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorej výkon od zamestnanca vyžaduje, v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve.

(4) Sadzba minimálneho mzdového nároku pre príslušný stupeň je násobkom hodinovej minimálnej mzdy pri ustanovenom týždennom pracovnom čase 40 hodín alebo minimálnej mzdy v eurách za mesiac, ak ide o zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou, ustanovenej osobitným predpisom, a koeficienta minimálnej mzdy,

 

Stupeň Koeficient min. mzdy

1 1,0

2 1,2

3 1,4

4 1,6

5 1,8

6 2,0

Spomenutá Príloha č. 1. k Zákonnku práce však charakterizuje jednotlivé stupne podľa náročnosti práce a nie podľa dosiahnutého vzdelania.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mam za sebou architekturu na STU a nechapem naco som sa potom tak dlho drela na skole, ked za taky plat som mohla pracovat hocikde uz s maturitou.....

Keď som skončil VŠ ja,tak som zarábal menej ako kopáč kanálov :) (v r.1984 to bolo 1.900 Kčs brutto).Dnes viem,že čerstvý absolvent VŠ,toho zamestnávateľovi veľmi neprinesie,skôr naopak.

Vzdelanie bez praxe je len začiatok kariéry.Mnoho mojich spolužiakov odišlo z oboru a už sa doň nikdy nevrátia ---- a tam potom vyvstáva otázka,načože dreli na ťažkom štúdiu (strojarina),keď ono vzdelanie nepoužijú :)

evel - nedaj sa odradiť nízkym nástupným platom a najdi si firmu,kde sa niečo naučíš.Kde sa Ti budú venovať a pustia Ťa k niejakej poriadnej robote.Potom budeš mať inú cenu na trhu :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chrust ono výrazne závisí aj od ambícií. Bývalý spolužiak vyštudoval strojarinu na nejakej výške v BA a keďže mal skutočný záujem pracovať v tej oblasti tak išiel tvrdo do toho, na Slovensko kašlal, pracoval v ČR a v Nemecku. Teraz robí tu a keďže už má nejaké to know-how tak si joby vyberá. Nie som si istý ako je to s ním, ale plat pod 1000 € nepovažuje za plat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dark prave preto mi pride ze ak ma ten clovek strojarinu, robi vo svojom obore niekde vo vyvoji ci vyrobe a ma prax z nemecka a CR tak 1000 eur mi pride dost malo na takeho cloveka

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

axel kolko ma ten clovek rokov praxe v tom zahranici a co teraz asi tak robi?

Nerátal som to, ale určite viac ako 5 rokov, možno 6-7. Teraz by mal pracovať v Johnson-Control či kde.

 

Ak robi napr. v automobilke vo vyvoji.

Asi také niečo.

 

ma prax z nemecka a CR tak 1000 eur mi pride dost malo na takeho cloveka

Ja som nepovedal že zarába 1000€. Povedal som, že pod 1000€ nepovažuje za plat. Takže môže mať viac, ale to ja neviem koľko. No lenže robí (teda by mal robiť) tu v TN, to hovorí samo za seba :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

chrust ono výrazne závisí aj od ambícií.

V dnešnej dobe určite....ambície - to sú silné motory,čo majú obrovský ťah na kariérny postup.Bez debaty.

Je ale prinajlepšom vhodné pozrieť sa na túto otázku z hľadiska zamestnávateľa :lol:

Ak by sme hovorili o akomsi fiktívnom ateléri zameranom na architektúru,vypracovanie projektov,rozpočtov,zámerov....akú personálnu a mzdovú politiku by tam presadzoval majiteľ,šéfinžinier,či manažment?

Podľa mňa by tvorili jadro kolektívu samostatní výkonní pracanti,ktorí by boli dobre zaplatení s prihliadnutím na objem ich zákazok.Popri tom by si firma mohla dovoliť zamestnať jedného éleva,ktorý by zatiaľ na samostatnom projekte nepracoval a ak áno,tak pod dozorom niektorého zo skúsených kolegov.Tým sa dostaneme k úvodnej otázke a to je plat.Ťažko môže dostať čerstvý absolvent plat ako skúsený harcovník.

Na druhej strane je ale potrebné,aby bol mladý človek motivovaný a niejak si ho platovo podchytiť.Je to dlhodobá investícia do budúcna.Je to dilema :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov