Skočiť na obsah

Náboženské stavby


aljak63

Odporúčané príspevky

  • Pred 5 mesiacmi...

Tajomné nebeské hniezda, kde mnísi sú bližšie k bohom a bezpečiu ...

 

Byzantský kláštor Sümela, Turecko.

Stavba vo výške 300 m nad zemou bola založená v 4. storočí.

Kňazi Barnabáš a Sofronios na jar roku 386 objavili v jaskyni hory Zigana ikonu Panny Márie a rozhodli sa, že na jej pamiatku postavia kláštor. O pomoc požiadali cisára Theodosia I. /347-395/ a s jeho pomocou so stavbou hneď aj začali. Nie je však známe ako dlho trvali dokončovacie práce. Kláštor je vtesnaný do skalného masívu a často ho mraky halia do posvätnej, až mystickej atmosféry.

Vďaka populačnej výmene medzi Gréckom a Tureckom ostal kláštor v roku 1923 opustený, grécki mnísi boli doslova vyhnaní, nesmeli si so sebou vziať žiadne veci, a tak slávnu ikonu zakopali pod podlahu kláštora. V roku 1930 sa dvaja mnísi tajne a v prestrojení vrátili, ikonu sa im podarilo vziať, a tá je dnes uložená v kláštore Panagia Soumela v blízkosti mesta Naoussa v Grécku. Kláštor v Turecku je v súčasnosti už iba turistická atrakcia, výzdoba a fresky sú značne poničené, kláštor sa rekonštruuje a verejnosti prístupný nie je.

 

post-88-0-75753600-1348552454.jpg

http://www.google.sk/search?q=kl%C3%A1%C5%A1tor+sumela&hl=sk&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EFNgUKmwFqSO4gSM7oHIDg&ved=0CCwQsAQ&biw=1066&bih=787

 

Visiaci kláštor, Čína

Stavba vo výške 75 m nad zemou bola založená v 5. storočí.

Koncom 5. storočia mních Lio Ran blúdil krajom a hľadal miesto, kde by mohol stáť kláštor, aký sa ešte v celej Číne nenachádza. Keď sa dostal do kaňonu Jinlong a pozrel na horu Hengshan usúdil, že toto je na stavbu kláštora to najideálnejšie miesto. Nie je známe ako dlho sa stavba stavala, ale údajne bola dokončená v roku 491.

Pôvodne chrám visel asi 90 m nad zemou, ale časté záplavy a nánosy výšku „trochu“ upravili a dnes je chrám vo výške cca 75 m. Podľa jeden starej legendy boli mnísi, ktorí chrám stavali zavesení zhora na 100-metrových lanách a dlátami v skalách hĺbili otvory pre nosné trámy. Až potom prišla "na radu" drevená konštrukcia v tradičných chrámových farbách a s tradičnými čínskymi strechami. Stavby bez zásahu prežili viac ako tisíc rokov, až potom ich začali rozširovať, prestavovať a reštaurovať do dnešnej podoby. Na stavbu sa chodia pozerať nielen turisti, ale aj odborníci z celého sveta. Stavba na ploche 152 m2 má 40 miestností, skvostnú výzdobu, 80 sôch z medi, železa, terakoty a kameňa. Kláštor je od roku 1982 zaradený do zoznamu čínskych kultúrnych pamiatok.

 

post-88-0-56995000-1348552494.jpg

http://www.google.sk/search?q=%C4%8C%C3%ADna+kl%C3%A1%C5%A1tor&hl=sk&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=BVVgUK7VOIrb4QSh0oHYDQ&ved=0CDkQsAQ&biw=1066&bih=787

 

Tigrie hniezdo, Bhútan

Stavba vo výške 900 m nad zemou bola založená v 16. storočí.

Budhistický kláštor Taktsang je najväčšou bhútanskou kultúrnou ikonou, patrí medzi najznámejšie kláštory nielen v Bhútane, ale aj v celej Ázii. Kláštorný komplex je doslova prilepený na strmom skalnom zráze. Stavbu dokončili v roku 1692, žiadne žeriavy v tom čase nemali, a tak väčšinu materiálu museli vyniesť na svojich chrbtoch. Časť nákladu v určitých častiach vyniesli mulice, ale na niektorých miestach je terén aj pre tieto zvieratá neprístupný.

Celý komplex má štyri hlavné chrámy a niekoľko útulkov pre miestnych mníchov. Krušné chvíle zažil chrámový komplex 19. apríla 1998, keď v hlavnej budove vypukol požiar, ohrozené boli cenné obrazy, sochy a rôzne tradičné artefakty. Hasiť požiar v tak neprístupnej budove bola nadmieru ťažká práca a oheň zničil takmer celú bhútanskú pýchu. Na obnovu a reštaurátorské práce, ktoré trvali celých sedem rokov dohliadala celá vláda vrátane vtedajšieho bhútanského kráľa Jigme Singye Wangchucka .

 

post-88-0-39589400-1348552551.jpg

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tyg%C5%99%C3%AD_hn%C3%ADzdo

http://www.google.sk/search?q=tigrie+hniezdo&hl=sk&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=baJgUOmtFPDP4QSb8IDgCA&ved=0CDIQsAQ&biw=1066&bih=787

 

Zdroj: Epocha 19/2012

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ešte by som pridal grécku Meteoru.

 

Plním tvoje prianie ... :smile2:

Všetky tieto stavby sú tak úchvatné, až vyrážajú dych.

Všetci, čo žijeme aspoň trošku spoločenským životom dokážeme asi vnímať nielen ťažké podmienky výstavby, ale aj ťažký život v nich. Ten život bol naozaj plný odriekania.

A tu už iba ... :klobuk:

 

Kláštor Megalon Meteoro, Grécko

Stavba vo výške 534 m nad zemou bola založená v 14. storočí.

Na Thesalskej rovine behom miliónov rokov vznikli mohutné pieskovcové veže, na vrcholkoch ktorých si odvážni mnísi stavali svoje kláštory.Tu, ďaleko a hlavne vysoko od svojich nepriateľov sa venovali modlitbám a rozjímaniu. Prví z nich prichádzali už okolo 11. storočia, ale so stavbou kláštorov sa začalo až o tri storočia neskôr. Prvým staviteľom bol mních Athanasionos, ktorý prehovoril skupinu obetavcov a spoločne začali budovať kláštor na jednej zo skál ... prozaicky ho nazval Megalon Meteoro – voľne preložené – Veľký kláštor vznášajúci sa vo vzduchu.

Stavba bola dokončená v roku 1356.

Postupom času vznikali ďalšie kláštory, až sa ich "podarilo" postaviť celkom 24. Dnes je už prístupných iba šesť z nich a z kláštora Megalon Meteoro je veľké múzeum. Výstavba kláštorov bola obrovská drina. Vzhľadom k závratnej výške a neprístupnosti museli mnísi všetok stavebný materiál vynášať na svojich chrbtoch. Život mníchov bez prístupovej cesty prinášal určitý druh bezpečia, ale doprava potravín a vody nebola žiadna "hračka".

 

post-88-0-42244400-1348576534.jpg

 

post-88-0-28767100-1348575611.jpg

http://sk.wikipedia.org/wiki/Meteora

http://cs.wikipedia.org/wiki/Meteora

Zdroj: Epocha 19/2012

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je síla! :) Aké to muselo byť pracné, stavať v týchto podmienkach...

áno, úchvatné stavby

najviac ma upútalo : Tigrie hniezdo

kláštor Megalon Meteoro

- komplet stavba, skala, zeleň... zaujímavé, fascinujúce a krásne

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Osobne som navštívila jeden kláštor . :)

 

Kláštor Archangelou, Grécko

 

Je postavený na útesoch na juhovýchodnej časti ostrova. V kláštornej kaplnke majú ikonu archanjela Michaela, v ktorej je zasadený íver z Kristovho križa. Majú tu i prameň so svätou vodou. Každý rok do Archangelou tradične smeruje púť z malebnej horskej dedinky Theológos, vzdialenej odtiaľto okolo 25 kilometrov. Fotografovanie je v kláštore zakázané, pri vstupe požičiavajú dlhé sukne, nohavice a košele, aby boli všetci zahalení od hlavy po päty. Tváre sestier prezrádzajú pokoj, spokojnosť, zbožnosť, možno aj radosť z turistov. Ponúkajú nás kávou a až príliš sladkými želatinovými cukríkmi obalenými v cukre. Prezeráme si interiéry a zapaľujeme sviečky. Potom z terasy kláštora obdivujeme pokojné modrotyrkysové more, nad ktorým sa skláňajú pínie. Svieži vetrík povieva od sýtofarebného mora a dobre je dovidieť aj na ďalší grécky ostrov Athos.

http://www.reckovdet...ter-archangelou

 

bolo tam príjemne, krásne, nádherný pohľad na more... a pravda, smiešne nás vyobliekali, zdržiavali sme sa od smiechu :smile3: a tie cukríky, to lepilo až za ušami... :smile2:

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Geogetown bol v roku 1786 založený Sirom Francisom Leightom a vďaka svojej strategickej polohe sa v priebehu niekoľkých rokov stal prosperujúcim prístavom, lákajúcim prisťahovalcov z celého sveta. Vznikla neuveriteľná zmes národov a kultúr a z neobývaného ostrova sa po 150 rokoch stal rušný prístav so 250 000 obyvateľmi.

V Georgetowne sa zachovalo veľké množstvo historických budov rôznych architektúr.

Väčšina pamiatok mesta sa nachádza na Hlavnej triede, alebo v jej tesnej blízkosti.

Medzi ne patrí gotická katedrála St. George's, údajne najväčšia drevená katedrála sveta.

Na mieste dnešnej katedrály stála už v 18. storočí kaplnka, neskôr v roku 1842 bol postavený väčší kostol, aby dokázal prijať viac veriacich. Bohužiaľ, po dostavbe sa prejavili problémy so základmi ...

 

post-88-0-43010200-1349856250.jpg

 

post-88-0-82443800-1349856258.jpg

http://www.google.sk/search?q=georgetown+katedrala+sv.+jiri&start=10&hl=sk&sa=N&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=QQ11UOL1LNGKswa7j4GQDw&ved=0CEMQsAQ4Cg&biw=1032&bih=785

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hollóháza.

prvý "moderný" kostol, v tomto prípade rímskokatolícky, ktorý som videla, bol kostol v zemplínskom maďarskom mestečku Hollóháza pred cca 33 - 34 rokmi.

zarazil a fascinoval.

tak sú asi najlepšie popísané pocity, ktoré stavba vyvolala. jednoduché čisté jednotné línie, a surový betón, aj z vnútra ... tak, ako odložili drevené debnenie, presvietené vitráže, a celá stavba aj so zvonicou nepustila ...

 

kostol bol postavený roku 1968. pôvodný kostol dediny sa dostal na pozemky tamojšej svetoznámej porcelánky, a pri rozširovaní fabriky padol ... dedina si postavila nový kostol, na jeho výstavbe sa podieľali známe osobnosti, ocenení architekti a umelci.

 

fotka je zoskenovaná zo starej pohľadnice, schovávam ju celé tie roky ... odvtedy a za posledné dve desaťročia hlavne kdekade vyrástlo množstvo nových moderných stavieb kostolov, pre mňa sa ani jediný nepribližuje ani zďaleka čistej jednoduchosti a nadčasovosti tejto stavby:

 

sken z pôvodnej pohľadnice - pohľadnica pochádza z roku asi z r. 1979 - 80, zrejme je fotka samotná staršia:

post-3-0-05098200-1349899045.jpg

 

kostol dnes na nete, stránka z roku 2009, medzitým pasuje stavba do svojho okolia ešte viac ...

post-3-0-56645000-1349899096.jpg

/ http://www.templomai...p=Holl%F3h%E1za, vlastný archív /

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Jedná sa o stavby, ktoré sú z nášho pohľadu až gýčové. Ale proti gustu ...

Neviem si však predstaviť, s akou odozvou by sa postavenie niečoho takéhoto stretlo u nás.

Kladne by to ohodnotila asi iba veľmi malinká hŕstka ľudí,

avšak tá "nevinná biela" farba by bola veľkým lákadlom pre rôznych "tiežumelcov".

 

Chrám Wat Rong Khun nájdeme 10 km severne od Chiang Rai v Thajsku. Jedná sa o jedinečný komplex budov detailne vyzdobených prevažne v bielej farbe. Palác je vyzdobený malými kúskami zrkadlového skla, ktorý robí priestor väčším a magickejším. Všetko je upravené bielou, špeciálne upravenou omietkou, aby chrám bol viditeľný aj v svetle mesiaca.

Priechod do hlavnej kaplnky je lemovaný dvoma obrovskými sochami.

Nekonvenčná stavba je navrhnutá thajským umelcom Chalermchai Kositpipatom, nazývaným tiež thajský Gaudí. Umelec si dvadsať rokov odkladal peniaze z predaja svojich obrazov a teraz sa snažil vytvoriť žiarivú repliku neba na zemi. Dizajnér chrámu si prial, aby sa miesto stalo meditačným centrom. Chrám je zmesou tradičného budhistického umenia s modernými motívmi. Stavba sa začala realizovať v roku 1997 a stalo sa národnou kultúrnou pamiatkou. Wat Rong Khun sa veľmi líši od všetkých ostatných chrámov v Thajsku. Použitá biela farba značí Budhovu čistotu, biele sklo predstavuje Budhovu múdrosť, malý polkruh pred mostom značí ľudské bytie na zemi. Na streche kaplnky sú štyri zvieratá znázorňujúci štyri elementy; slon symbolizuje zem, nága vodu, krídla labute prezentujú vietor a hriva leva oheň. Zaujímavosťou sú reliéfy rúk vzťahujúce sa k nebu, ktoré sú zapustené do podlahy. Najrôznejšie polohy rúk vyjadrujú prosbu o odpustenie.

 

post-88-0-58751200-1361775767.jpg

 

post-88-0-19965900-1361775773.jpg

 

..........post-88-0-81717300-1361775780.jpg

 

..........post-88-0-33653600-1361775788.jpg

 

..........post-88-0-47815700-1361775795.jpg

 

..........post-88-0-65616100-1361775800.jpg

http://www.google.sk...iw=1104&bih=662

http://sk.bestpictur...om/white temple

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

post-3-0-89841400-1392044157.jpg

 

takto by mala vyzerať raz - podľa plánov vraj roku 2026 - definitívne dokončená španielska La Sagrada Família.

Antonio Gaudí katedrálu navrhol roku 1882, dodnes je takmer nepretržite vo výstavbe, a stále je dokončená len asi z polovice.

veľkolepé veže by radi dotiahli do konca do roku 2026, bude to sté výročie smrti Gaudího.

 

Španieli dali dokopy video, ako by stavba mala pokračovať, a ako bude raz vyzerať :

 

http://www.designvid.cz/architektura/spanele-vytvorili-animaci-dokoncene-sagrady-familie.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

japonský architekt Šigeru Ban získal druhýkrát za sebou Pritzkerovu cenu

súhrnne za originalitu, ekologickosť a humanitárny vplyv svojej práce.

preslávil sa špeciálnymi a jednoduchými materiálmi, využíva lepenkové dosky a papierové trubky, navrhol a stvoril núdzové príbytky pre utečencov v Rwande pred 20 rokmi, neskôr pre ľudí postihnutých zemetrasením v Kobe v Japonsku.

 

katedrála v Christchurch na Novom Zélande je jednou zo stavieb, ktoré navrhol na mieste, ktoré pre štyrmi rokmi poškodilo zemetrasenie:

 

post-3-0-41203700-1396457899.jpg

post-3-0-34523000-1396457901.jpg

 

katedrála z papierových trubiek http://byvanie.pravda.sk/stavba-a-rekonstrukcia/clanok/312603-najprestiznejsiu-cenu-sveta-za-architekruru-ziskal-japonec-sigeru-ban/

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

... nie nenáboženskej ... sú to svojho druhu náboženské stavby, pre staviteľov a ich vieru ...

nenáboženskú stavbu možno zasvätiť, či minimum povýšiť ju na modlitebňu, rovnako ako náboženskú odsvätiť ...

 

a tam, kde sa človek modlí, je náboženská stavba ... nie je každá zlatý Budha, mešita, či gotická katedrála ... z bahna uplácané africké náboženské stavby, či voľakedajšie plechové pre Aborigincov boli niečo podobné :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

náboženská stavba jediná svojho druhu: príroda v spolupráci s človekom, či naopak.

najprv bola príroda, potom náboženstvo a človek.

post-3-0-94323900-1411121873.jpg

 

Zlatá skala je jedným z tajomstiev prírody: na kraji útesu balansuje obrovská lesklá žulová masa.

nachádza sa v Mjanmarsku / Burma / pri dedine Kin-pun, a dostať sa k nej je pekná túra :

vychádza sa z neďalekého mesta Kyaikto, takmer z úrovne mora, a cez chodník v džungli sa za 5 hodín možno dostať na nadmorskú výšku 1200 metrov

- masív je pozlátený, občas ho chlapci trochu posotia, čo dáva presnú informáciu o tom, v akej labilnej / stabilnej polohe sa balvan nachádza

už len tým sácaním a pohybom masívu a tou minimálnou plochou, ktorou sa dotýka skalného masívu, je ťažko vysvetliť, čo balvan drží na mieste.

na jeho vrchole je postavená 5,5 m vysoká pagoda Kaik-tiyo : podľa legendy sa v svätyni ukrýva jediný vlas z hlavy Budhu, a tento drží masív v rovnováhe.

 

post-3-0-81438400-1411121875.jpg   post-3-0-97355900-1411121877.jpg

post-3-0-25456300-1411121879.jpg   post-3-0-88966200-1411121880.jpg
http://cuppanosnagypuszi.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1131760

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím, že na rozdiel od Slovenska je v Čechách vzťah k náboženským stavbám o niečo "vlažnejší" a asi aj preto tam prikročili k úprave chrámu takým spôsobom, ktorý by na Slovensku pravdepodobne vôbec možný nebol. Že by u nás v kostole bolo možné uskutočniť koncert, to by snáď ešte prijateľné bolo už len kvôli akustike, ale usporiadavať tam výstavy, divadelné predstavenia či iné kultúrne akcie, to by už u nás asi "priechodné nebolo".

 

Aj keď by som pristala, aby kostoly boli voľne prístupné návštevníkom v priebehu dňa, v dnešných časoch je to snáď až nepredstaviteľné, pretože všetko vzácne by hravo "odkráčalo" v priebehu veľmi krátkej doby. Aj uzamknuté kostoly občas navštívia neželaní návštevníci, a tak voľne prístupný kostol by bol akoby pozvánkou pre niektorých s "lepkavými" prstami.

 

Čo sa týka uvedeného kostola s "vstavanou" lávkou pre prechod návštevníkov, spočiatku som bola rozhodne proti, akosi som tomu "novotvaru" nevedela "prísť na chuť" a lávka mi prišla "ako päsť na oko", ale čím dlhšie som sa na celú rekonštrukciu pozerala, pomaly som dospievala k názoru, že všetko čo akýmkoľvek spôsobom prispeje k zviditeľneniu niečoho, čo je pre nás už len dávnou spomienkou, stojí za to.

Chrám nechátra, opravenému nebude hroziť zbortenie a určite poteší oko nejedného návštevníka.
 

Barokní kostel chátral od roku 1968, sloužil jako skladiště a parkoviště, nyní se po třech letech rekonstrukcí otevře pro veřejnost celé zámecké návrší včetně zrekonstruovaného chrámu (14. září 2014). Může tak vzniknout kulturní centrum Litomyšle. Nezůstane totiž „jen“ kostelem, unikátně se zde totiž propojil sakrální, turistický i kulturní provoz.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/rekonstrukce-kostela-nalezeni-svateho-krize-v-litomysli-pme-/architektura.aspx?c=A140911_170907_architektura_rez

 

post-88-0-64637500-1411654224.png post-88-0-46273000-1411654234.png

 

post-88-0-36320100-1411654255.png post-88-0-37456300-1411654262.png

 

post-88-0-74922800-1411654287.png

 

post-88-0-10465700-1411654297.png

 

post-88-0-74166900-1411654324.png

 

post-88-0-19644400-1411654334.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zlatá skala je jedným z tajomstiev prírody: na kraji útesu balansuje obrovská lesklá žulová masa.

nachádza sa v Mjanmarsku / Burma / pri dedine Kin-pun, a dostať sa k nej je pekná túra :

vychádza sa z neďalekého mesta Kyaikto, takmer z úrovne mora, a cez chodník v džungli sa za 5 hodín možno dostať na nadmorskú výšku 1200 metrov

jj, sestra tam bola, malym nakladacikom ich vyviezli asi do 1/3 cesty a potom peskovali

vravela, ze "posobive"

 

 

Čo sa týka uvedeného kostola s "vstavanou" lávkou pre prechod návštevníkov, spočiatku som bola rozhodne proti, akosi som tomu "novotvaru" nevedela "prísť na chuť" a lávka mi prišla "ako päsť na oko", ale čím dlhšie som sa na celú rekonštrukciu pozerala, pomaly som dospievala k názoru, že všetko čo akýmkoľvek spôsobom prispeje k zviditeľneniu niečoho, čo je pre nás už len dávnou spomienkou, stojí za to.

Chrám nechátra, opravenému nebude hroziť zbortenie a určite poteší oko nejedného návštevníka.

ta lavka mi tam pripada zbytocna a fakt by ma zaujimalo, co na to pamiatkari... turisti ano, ale toto ? nem lubi

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ani neviem, nie som si celkom istá, čo táto kaplnka patrí medzi stavby náboženské, alebo skôr medzi stavby výnimočné, a to z dôvodu jej umiestnenia.

Kto vie, či návštevníci vstupujú do kaplnky iba s úmyslom pomodliť sa, alebo kaplnku považujú aj za niečo ako vyhliadkovú stavbu,

ktorá im spoza skla umožňuje bezpečný pohľad nielen do diaľky, ale aj do hĺbky ...

Kaplnka vo vyprahlej púšti je pre mňa niečo výnimočného, nie v zmysle pohľadu veriaceho,

ale skôr ako niečo, čo akoby do tej pustatiny hádam ani "nezapadalo". :hmmm:
 

Ve vyprahlé poušti americké Arizony stojí kaple Svatého Kříže - Chapel of the Holy Cross. Svatostánek postavený v roce 1956 vyrostl na jižní straně Twin Buttes na jednom ze slavných skalních útvarů Bell Rock (Červené skály). O rok později získala kaple cenu od Amerického institutu architektů.

Zdroj: http://bydleni.idnes.cz/kaple-svateho-krize-047-/architektura.aspx?c=A151211_141425_architektura_web

 

post-88-0-62655300-1451296981.png

 

post-88-0-58444700-1451297004.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alebo komercne ? mozno nie samotna kaplnka, to by sme museli poznat najhlbsie pohnutky autora myslienky, ale viem si zivo predstavit parkovisko lemovane stankami vsetkeho druhu od obcerstvenia po svate obrazky na pristupovej ceste

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

v Hornej Lehote pod dohľadom pamiatkárov zrekonštruovali rozpadajúci sa kostolík - národnú kultúrnu pamiatku.
drolil sa, rozpadávala sa mu plechová strecha, ohrozené boli jedinečné nástenné a stropné maľby, dali do poriadku mramorový oltárny stôl, otvorili zamurované okná, obnovili vitráže, zabezpečenie zmenili z roxorov na modernejšie, zrenovovali podlahu, elektroinštalácie ... a zoškrabali z každého dreveného predmetu vrátane lavíc a kríža kilá olejových farieb.

oltárny mobiliár sa na miesto nevrátil, aj keď sa to niektorým dedinčanom a vraj aj miestnej cirkvi nepáči - bol to novodobý výtvor z dvadsiateho storočia bez hodnoty.
a ten kostolík je bez neho vážne krajší. pekná práca.

post-3-0-23649800-1453136181.jpg   post-3-0-13120700-1453136179.jpg

post-3-0-79765600-1453136177.jpg   post-3-0-40126600-1453136176.jpg
http://orava.sme.sk/c/8117230/kostol-po-obnove-vyzera-inak-nie-vsetkym-sa-to-paci.html?ref=njct

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov