Skočiť na obsah

Životospráva

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Čím som starší,tým prikladám životospráve väčší a väčší význam.

Myslím,že správna životospráva funguje až neuveriteľne preventívne,čo sa chorobnosti týka.To samozrejme súvisi aj s našou kondíciou a pozitívne vplýva nielen na kvalitu nášho života,ale aj jeho dĺžku.

Snažíte sa aj vy o správnu životosprávu,alebo to považujete za obmedzovanie svojho bytia?

Poďme napísať svoje názory a naša snahy o zdravý život,poprípade aj prešľapy,čo sme v živote porobili.Možno sa poučíme navzájom a vytlčieme z toho niejaký informačný kapitál,ktorý hodne a hojne zúročíme :lol:

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

Ja osobne mám snahu o pravidelnosť.

Pravidelnosť v celodennom režime...posledných pár rokov v rovnaký čas vstávam,v rovnaký čas sa stravujem,chodím spávať.

To,že pravidelnosť výrazne prospieva našej kondícii som zistil ešte pred 25-timi rokmi,keď som narukoval.Ako noví vojaci sme boli všetci mladí chlapci okolo 20-tky.Len jeden tam bol starší.Mal 30 rokov a narukoval tak neskoro len pre to,že dovtedy sedel v base (zabil svoje dieťa).

V prvom mesiaci vojenčiny sme absolvovali rôzne zaťažkávacie skúšky - beh,šplh,plaz,skok,hod,opičiu dráhu,...atď.To by ste neverili,ale ten 30-tnik nás všetkých schoval do vrecka :lol: .My sme narukovali bez kondícii,zdevastovaný cigaretami a prehýrenými nocami,kdežto on mal 10 rokov neiveriteľný každodenný stereotyp bez lákadiel slobodného života.

A o tom to je :)

Zverejnené

Zila a zijem trochu chaoticky zivot,preto sa snazim nachadzat rovnovahu v zivote aspon meditaciou a cvicenim jogy.

Uvedomila som si,ze cas si musim ovladnut sama a moje telo tu nebude vecne.

So stravou je to vselijake,priatelia by mohli rozpravat :lol:,ale vazne sa uz budem snazit,pretoze sa u mna ozyvaju podivne problemy.

Vstavanie...tak u mna nie je problem vstat skror rano,aj trebars o pol stvrtej a zacat varit,alebo upratovat.

Ale ak telo pocas dna pociti unavu,snazim sa celkom vypnut. Ak som doma,proste si lahnem,aspon na okamih.

Zverejnené

Hádam,že je dôležité vyhovieť požiadavkam svojho tela aj mysle.Počúvať svoje telo :) -

Dať telu,čo si žiada.Keď som fajčieval,tak som si týmto ospravedlnil aj samotné fajčenie :) -

Myslím,že ak tlačíme do tela aj niečo škodlivé (alkohol,káva,nezdravé jedlá...),je dobré,ak to robíme v určitej pravidelnosti,aby bolo telo pripravené na zápas s jedmi .... he-he :lol:

Zverejnené

Maslím,že ak tlačíme do tela aj niečo škodlivé (alkohol,káva,nezdravé jedlá...),je dobré,ak to robíme v určitej pravidelnosti,aby bolo telo pripravené na zápas s jedmi .... he-he

Toto bol dobrý hlod :lol: . Ale aby som bol aj k téme tak mal by som sa polepšiť, moja životospráva je takmer nulová. I keď nefajčím, ani kávu nepijem, alkohol no ten občas, ale tie nezdravé jedlá .... jáj tie ma asi zabijú.

Zverejnené

Maslím,že ak tlačíme do tela aj niečo škodlivé (alkohol,káva,nezdravé jedlá...),je dobré,ak to robíme v určitej pravidelnosti,

niečo na tom bude, ja napr. idem so všetkými škodlivinami z extrému do extrému, buď mám obdobie extrémne zdravej výživy, samá zelenina, ovocko, ovsené vločky a iné ptákoviny, alebo obžerské obdobie, keď sa cpem všetkým, čo je po ruke, pravidelne fastfoodujem, vylejem do seba litre energy drinkov a coca coly (o chlaste ani nehovorím). A cítim na sebe, že takéto skoky mi škodia oveľa viac ako keď som nezdravo žila stále. Najhoršie to je s fajčením, niekedy nefajčím aj dva týždne, lebo proste nemám chuť, tak si nezapálim. A potom to na mňa príde a v priebehu jednej noci stiahnem dve krabičky... o tom ako sa cítim na druhý deň ráno asi žiadnemu fajčiarovi netreba hovoriť, hnus... mala by som raz a navždy nájsť zlatý stred, lebo toto ma privedie do hrobu za pár rokov. Len sa mi ešte teraz akosi nechce...
Zverejnené

Mnohokrát začíname brať určité signály vážne až v neskoršom veku.

Telo treba otravovať a huntovať jedmi za mlada - má lepšiu a rýchlejšiu schopnosť regenerácie.Keby som teraz vyvádzal s telom to,čo v 18-tke,tak ma to asi zabije :lol:

Nie asi,ale naisto :)

• Pred 2 rokmi...
Zverejnené

ťažko, ale trochu ešte ...

ako tu čítam tie životosprávy, je div, že ešte žijeme ... :)

Zverejnené

pred tyzdnom som mala stretnutie s trenerom a majitelom jedneho fittka, tak sme presli komplet mojim jedalnickom (plus detaily kedy jem, co robim, kedy robim, kedy sportujem, kolko sportujem)

na moj jedalnicek povedal "cele zle"

zachoval vyrazne prvky, ktore mam rada, resp ktore zvyknem jedavat, len zmenil kombinacie

dokonca mi prikazal davat si prilohy, pretoze tie som prestala jedavat, a jedinu prilohu som mavala k masu zeleninu

pridal mi desiatu, a poobede zakazal pecivo, sacharidy, ... je toho viacej, jednoducho napasoval upravu priamo pre mna, takze skusam

nemam zo seba samej dobry pocit, asi posledny rok dva, pripisujem to spomaleniu metabolizmu, co je samozrejme, kedze ten sa spomaluje s pribudajucim vekom automaticky

takze nakombinovat oblubene jedla s inymi vecami, sport (ako doteraz, pokusim sa aj viac) a uvidime

Zverejnené

to je divne. ja zasa cim som starsi tym viac jem :) v podstate jem kontinualne pocas doby co som hore a moj metabolizmus sa zrychluje a zrychluje.

Zverejnené

V poslednom čase som urobil nejaké zmeny v mojej životospráve, tj. hlavne veľa zeleniny konzumujem (viacero druhov, čiže aby som neostal trebárs len pri paprike), takisto ovocie, musli/vločky, žiadne klobásy, slaniny, salámy, párky a pod., mäso síce ako také konzumujem, ale pomenej, dokonca každý tždeň mám den-dva, keď som absolútne bez mäsa...a takisto sladkosti veľmi nekonzumujem, avšak dávam si pozor, aby som mal potrebné množstvo sacharidov...a ešte som skoro zabudol - pravidelný pohyb (za posledný polrok som schudol 15 kg). No nejak sa zas neviem vzdať kofeínu - denne jedna káva a každý druhý deň energy drink :)

Zverejnené

za posledný polrok som schudol 15 kg

To je príliš veľký úbytok váhy za tak krátku dobu! :) :)
Zverejnené

No, tak je to dosť...nebol som ani predtým nejak zvlášť tlstý, len som potreboval zmenu, i keď niekedy som nemal energiu, ale teraz je to už v pohode

Zverejnené

tiborco, ja mam za polrok dolu 18 kil... strasne cislo, co som na sebe vlacila... tiez sposob stravovania ako ty, jem casto, dalo by sa povedat, ze skoro furt, lebo mi hned skvrka v bruchu.. citim sa neporovnatelne lepsie, akurat je dost nakladne menit satnik..

Zverejnené

to je divne. ja zasa cim som starsi tym viac jem :) v podstate jem kontinualne pocas doby co som hore a moj metabolizmus sa zrychluje a zrychluje.

akonahle sportujes, tak nie je o com

a samozrejme, je to aj individualne, ak ma niekto predispozicne dane ze jeho metabolizmus bude rychly, tak sa mu nespomali ani ked bude doma lofiet a napchavat sa klobasami

strasne cisla to nie su..zalezi co clovek "stratil" .. ak schudol tuk, tak je smutne zkonstatovanie, ze az tolko tuku mal..a obdivuhodne ze ho zhodil

pri nespravnych zmenach ide zial dole hlavne svalstvo .. takze otazne co sa schudlo

btw, tomassi, kofein si odopierat nemusis, ten zrychluje metabolizmus (co je v podstate to, co chceme, ze?)

tiborco, ja mam za polrok dolu 18 kil... strasne cislo, co som na sebe vlacila... tiez sposob stravovania ako ty, jem casto, dalo by sa povedat, ze skoro furt, lebo mi hned skvrka v bruchu.. citim sa neporovnatelne lepsie, akurat je dost nakladne menit satnik..

tie pocitujem toto iste .. zacinam byt pravidelne hladna..v podstate v tych intervaloch, kedy telo uz ocakava jedlo..co je spravny signal na to, aby som si dala spravnu porciu jedla..telo same ma upozorni, ze treba jest pravidelne

byt spokojna sama so sebou, tento pocit mi posledny rok chybal

Zverejnené

btw, tomassi, kofein si odopierat nemusis, ten zrychluje metabolizmus (co je v podstate to, co chceme, ze?)

som sa tu ocitol asi nejakým nedopatrením alebo . . .

Zverejnené

no asi som to mal byť ja :) inak často je zaujímavá reakcia okolia na zmenu životosprávy, či schudnutie...mám pocit, ako keby sa niektorí vysmievali, že čo za jedlá jem, že to sa ako dá a pod...ale čím ďalej, tým viac si uvedomujem, že tie veci robím pre seba a v poslednom čase mám akoby aj viac energie

• Pridať bod 1
Zverejnené

áno tie reakcie sú dakedy smiešne... to poznám, ty si chorý? čo sa deje že si tak schudol? si nešťastný? si zamilovaný? a podobne...

Zverejnené

No presne, aj dnes moja teta - či vôbec jem, či som zamilovaný a pod.

Zverejnené

... sport (ako doteraz, pokusim sa aj viac)

0 šport sa pokúšam aj ja. Ako dnes v práci ... išel som okolo nášho pracovníka z nádvornej čaty, čo sa opieral o lopatu. Tak som mu ju vyšklbol a zo 5 minút som s ňou prehadzoval akúsi hlinu z jednej hromady na druhú. Potom som mu lopatisko vrátil so slovami: "Videl si? Takto sa to musí!"

Pozeral na mňa hodne divne, tak dúfam, že som nehádzal hlinu tam, odkiaľ ju odberal :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

ja sa stretam s poznamkami typu "a to co za dietu drzis? a to dokedy musis tu dietu?" .. slaka, ved to nie je dieta, to je nabeh na zmenu jedalnicka

okolie nedokaze pochopit, o co mi ide

toto cele je o nakombinovani jedal tak, aby boli vhodne pre organizmus .. prestalo mi chybat sladke, co som prekvapena, lebo som si vedela dopriat den co den nejaku sladkost...tym ze volim spravny vyber potravin, nekolise prudko hladina cukru v krvi, tym padom upadaju taketo "potreby"

• Pridať bod 3
  • Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Najhoršie je, že v poslednom čase som terčom kritiky aj zo strany rodičov...hlavne zo strany otca. Najprv som to bral v pohode, však sa nebudem urážať zbytočne a pod., no už mi to lezie na nervy, predtým kritizoval, že málo sa hýbem a pod., teraz mám pohybu dostatok, mám väčší poriadok v tom čo jem a dovolím si povedať, že si neprosím napr. klobásu, že nechcem hento a ono a vtedy jeho tón je vážny a začína ma poučovať. Pomaly si všímam, že ma aj večer pozorujú čo jem. Mojej matke lekár doporučil zmenu životosprávy (cholesterol, srdce...), sťažuje sa, že ju všetko bolí, že ju všetko nafukuje a že ju lekár dovolil si skritizovať, no samozrejme naďalej sa stravuje štýlom "ďobnem si s toho trochu z toho trochu", samá čokoláda (a to každý deň), kola a pod. a keď jej hovorím, že nech trochu obmedzí tie sladkosti a kolu, tak sa vyhovára.

Zverejnené

nemozes sa cudovat, chlapi, starsia generacia, resp nasi otcovia vyrastali inym stylom, nieco ako spravna zivotosprava zacne hovorit niekomu nieco az ked sa vyskytnu vazne problemy

pre nich klobasa, salamy, mast, poriadny kus chleba...to je nieco co patri k chlapovi :)

a mozno sa boji ze mozes zsenstiet :unaveny:

asi im iba treba vysvetlit svoj zamer, dovody

Zverejnené

Mne to vybratie krčných mandlí pred vyše mesiacom prospelo. Zhodil som asi 5 kíl a naučil som sa menej jesť.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov