Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Témička o našich susedoch, ktorí s nami zdieľali pobyt vo východnom bloku. No a do témy zahrnieme aj náš vzťah ku nim.

Situácia je veľmi zaujímavá, najme v Maďarsku, pretože to sa rúti do krachu. Vo včerajšom komentári v sme jeden novinár práve komentoval situáciu u našich južných susedov. Celá politická scéna Maďarska je pre EU nedôveryhodná... A u nich nikto nie je schopný riešiť krízu. Vraj tam nikto neplatí dane.... A nikoho to veľmi netrápi. Keď sa niekto ozve, tak ho verejná mienka v krajine zahriakne...

Tu je celý článok

• Odpovedí 30
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• wysky

17

• Sniper

5

• Cat Eye

3

• Drow

2

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

V "koži Maďarska" by som už skutočne nechcel byť. S Maďarskom to naozaj vyzerá dosť zle a ako sa bude situácia vyvíjať sa vôbec nevie. Podľa viacerých zdrojov, Maďarov už ekonomicky za chvíľu predbehne aj Rumunsko:

Maďari ťažko znášajú, že ich predbieha Slovensko či Rumunsko

Maďari sa vždy domnievali, že sa zaobídu bez reforiem. Teraz ťažko znášajú, že ich hospodársky predbehlo Slovensko, a že prípadne aj Rumuni budú na tom lepšie, ako oni. ... "Prvé mesiace, kedy to vypuklo, si všetci mysleli, že sa nás to vôbec netýka a naozaj až teraz si to mnohí uvedomujú, čo sa vlastne môže s nami stať. Včera ma napríklad oslovili s tým, 'že rýchlo si musím vybrať všetky peniaze z banky, lebo sa chystá totálny bankrot'," konštatoval príslušník slovenskej menšiny v Maďarsku a dodal, že podľa neho ešte nie je až natoľko katastrofálna situácia, ale sa to môže stať v priebehu niekoľkých mesiacov. ... Ako dodal, najväčší problém je, že žiadna reforma neprešla. "Maďari asi dodnes nechcú veriť, že aj im sa môže stať niečo veľmi zlé. Maďarská národná hrdosť to podľa mňa veľmi ťažko znáša, že nás predbehne pomaly už aj Rumunsko. Ešte ako tak prijmú, že Slovensko je na tom lepšie, ale že ďalší takzvaný priateľ maďarského národa - Rumunsko, by mohlo stáť hospodársky lepšie ako Maďarsko, to by si pred rokmi ešte nikto nevedel ani predstaviť," zdôraznil.

Týmto sebavedomie a hrdosť Maďarov dosť utrpela, pretože si nemôžu pripustiť, že ich bývalé "kolónie" im ukazujú chrbát, ktorý je čoraz menší.

Možno niektorí Slováci cítia zadostiučinenie, že "konečne Maďari dostali čo im patrí", ale osobne si myslím, že ani pre Slovensko to nie je žiadna výhra. Všeobecne platí že nie je dobre mať bankrotujúceho suseda. Podobná situácia hrozí aj Ukrajine, podobne ako v Maďarsku aj tam sú dosť veľkým problémom politické nezhody. Česko a Poľsko sú na tom oveľa lepšie, najväčšia stabilita sa javí byť na Slovensku, ale nie som si istý či nám €uro pomáha tak ako by malo. Ak okolité meny stále padajú tak pre Slovákov sú výhodnejšie nákupy za hranicami, čo poškodzuje slovenských obchodníkov. My máme akurát aspoň istotu stability a možnosti väčšieho záujmu z pohľadu zahraničných investorov. Teoreticky.

Zverejnené

Asi pred tyzdnom sa konal nejaky sumit EU, kde madarsky prezident prosikal za financnu pomoc pre regionove banky. Odmietol to ako Topolanek, tak aj Fico. Vraj stredoeuropsky region nie je problemovy. Odmietli nalepku "problemoveho regionu."

Shootovec to glosoval takto.

Zverejnené

To zrejme preto lebo ČR, SR a Poľsko sa nechcú moc porovnávať s ostatnými krajinami SVE. Až na tieto tri krajiny je zvyšok SVE o dosť viac problémový.

Zverejnené

Moz byt. Teraz kedysi sa ozval aj Lajos Bokros, co bol autorom reforiem v Madarsku. Priamo hovoril aj o tom, ze v Madarsku by mali vytriezviet z umelej prosperity financovanej z uverov. Je to ale o tom, co je aj v quote co si dal Axel. Madari si zili na uver.

Co sa tyka problemu dotovania bank v strednej Europe, tu je ten clanok

tak tu je clanok

Inak, bude zaujimave sledovat ako navzajom spolupracuju kajiny vysegradu.

Co sa tyka celej problematiky vysegradu, na STV bezi taky cyklus o nom. Vyberu si temu, napriklad armadu a navstivia vo vsetkych styroch krajinach nejake jednotky. Proste cyklus, ako si ludia vo vysegrade ziju...

Zverejnené

Asi pred tyzdnom sa konal nejaky sumit EU, kde madarsky prezident prosikal za financnu pomoc pre regionove banky. Odmietol to ako Topolanek, tak aj Fico. Vraj stredoeuropsky region nie je problemovy. Odmietli nalepku "problemoveho regionu."

Wysky, pravda je taká, že Ďurčan pýtal finančnú pomoc pre viaceré krajiny (ktoré nemajú také problémy), presne v takej výške, ako potrebuje Maďarsko. Samozrejme mu predstavitelia EU neskočili na takúto jednoduchú a detinskú návnadu (najmä ak nikto druhý z "dotknutých" nevizoval žiaodsť o "pomoc").

Zverejnené

To ja viem cat, ze pytal pre viacere krajiny.

A narodne banky Česka a Slovenska chcu robit nejaku koordinovanu akciu, ktora ma byt namierena proti snaham niektorych politikov. A specialnu pomoc odmietol aj Topolanek, aj Fico. Najme Topolanek sa distancuje od snah robit zo Strednej Europy nejaky problemovy region. A to je uvedene v tom linku co som dal v prispevku vyssie.

Inak, tu je to o tych bankach.

http://hnonline.sk/c1-35243660-stredna-eur...jdeme-do-zahuby

Zverejnené

nie som si istý či nám €uro pomáha tak ako by malo. Ak okolité meny stále padajú tak pre Slovákov sú výhodnejšie nákupy za hranicami, čo poškodzuje slovenských obchodníkov. My máme akurát aspoň istotu stability a možnosti väčšieho záujmu z pohľadu zahraničných investorov. Teoreticky.

No čo som hovoril, už o tom píše aj Financial Times:

Podľa Financial Times euro znížilo našu konkurencieschopnosť

...

silný konverzný kurz znižuje konkurencieschopnosť slovenských firiem. Teda výhoda pre slovenských spotrebiteľov sa práve teraz, v čase krízy, ukazuje ako problematická pre stabilnú slovenskú ekonomiku, ktorá je závislá od vývozu áut a elektroniky. Znehodnotenie susedných mien totiž znižuje konkurencieschopnosť tovarov vyrobených na Slovensku.

...

Slováci teraz často chodia nakupovať do Česka, Maďarska a Poľska, kde sú pre nich ceny výhodnejšie. Napríklad poľské obchody a predajne áut pri hraniciach so Slovenskom zažívajú vďaka poklesu kurzu zlotého zlaté časy.

Zverejnené

Ďurčáňovi musí stačiť, že Slováci, keďže chodia do Maďarska skupovať veci, podporujú u nich spotrebu. Nepotrebuje ešte aj podporu pre banky.

Som pred chvíľou rozprával s jednou známou. Bola nakupovať v Maďarsku a samé značky BA, DS, Galanta.... :lol:

Zverejnené

Aj ch autá (Suzuki Swift alebo SX4) sa tu dobre predávajú. Však v Szegede je 4. slovenská automobilka.

Zverejnené

Prednedavnom sa Fico vyjadril, ze v sucasnej dobe nedoporuci prijatie Madarska do europskej menovej unie.

Netusim, preco to povedal, lebo to, ci Madarov do tej menovej unie prijmu, alebo nie, nezavisi od toho ci to Fico doporuci, alebo nie, ale od toho ci bude Madarsko plnit kriteria, alebo nie.

Ale je to pekna ukazka toho, ako medzi sebou komunikuju partneri. ja ten Visegrad povazujem za akysi lobisticky spolok, ktory ma pomoct styrom krajinam pri presadzovani svojich zaujmov v ramci napriklad EU.

Zverejnené

Fico , mám dojem akoby nepremýšľal... v menovej úpnii by mali byť všetky štáty EÚ bez výnimky... ako aj daňová politika by mala byť jednotná alebo s minim. odchýlkami...

Zverejnené

V Maďarsku idú vymeniť premiéra, v Česku rovno celú vládu. Závidime, ale prajeme im to! :lol: Aj keď v prípade Česka to bude skôr z blata do kaluže.

Zverejnené

Ich koruna uz zacala oslabovat.

Schutz ma dnes pekny komentar...

Visegrad v plamenoch

V tej suvislosti su zaujimave tie konania Topolanka, aby zbavil region nalepky nespolahlivy ci problemovy. Teraz, ked padla vlada, nema ku este vacsim problemom blizko ani Cesko.

Inak, kamarat Fica Paroubek "polozil" vladu v case krizy. V tejto suvislosti je zaujimave sledovat Fica s jeho pristupom ku opozicii vcase krizy.

Zverejnené

V Maďarsku sa nikto na vyprázdnený post premiéra nehrnie. Ponúkli to Bokrosovi, ale podľa titulkov, čo dnes šli na TA3, odmietol to. Padlo vraj už asi tucet mien, nikto nič.

Práve dnes bol článok o nominácii ďalšieho kandidáta.

http://www.sme.sk/c/4369839/frakcia-madars...u-bajnaiho.html

Takisto v Čechách trvá pat a zatiaľ sa nedohodli na termíne predčasných volieb.

Zverejnené

Málokto sa hrnie na miesto vedenia krachujúceho štátu. Čo situáciu ešte viac zhoršuje, pretože bez riadne funkčnej vlády sa nenaštartujú potrebné reformy.

Zverejnené

Oni tam majú aj rok do volieb.

No ked sa nedohodnu a za dohody vsetkych stran tak pojdu totalne "do haja..." V tejto suvislosti by som bol zvedavy, ako zafunguje efekt polohy statu co rozoberal jeden chlapik v knihe, ktorej recenziu som tu daval do tej temy o chudobe.

Teraz to neviem na rychlo najst.

Nasiel som

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Český prezident Václav Klaus vymenoval vo štvrtok doterajšieho riaditeľa Českého štatistického úradu Jana Fischera za premiéra dočasnej vlády.

dohodli sa na tom ako Topolánek tak aj Paroubek. Zaujmava voľba

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Maďarsko sa stáva klasickou ukážkou krajiny, ktorá keď sa zanedbá, dostanú zelenú známi duchovia extrémizmu. Niečo podobné ako to bolo v Nemecku v 20tich a 30tich rokoch minulého storočia.

V súvislosti s hospodárskou situáciou v krajine je patrný nárast extrémizmu a nacionalizmu. Momentálne im hrozí, že sa treťou najvýznamnejšou stranou stane Jobbik. Zrejme sa dostanú do európskeho parlamentu a budúci rok na jar sú parlamentné voľby. No, máme sa na čo tešiť.

http://www.sme.sk/c/4852392/madarsko-extre...parlamentu.html

Zverejnené

wysky

SNS je už 20 rokov v slov.parlamente! ak je ma´darsko ukážkou zanedbanej krajiny preto,že sa Jobbik možno dostane do parlamentu,čo je potom Slovensko????

Zverejnené

Drow

Hospodársky takmer na mizine Maďarsko určite je... Za to sa môže poďakovať svojim politikom, ktorí niekoľko rokov sľubovali hory-doly a nič nesplnili.

Čo sa týka Jobbiku, z mimoparlamentnej strany sa prepracovať na tretiu stranu v krajine, tomu sa povie úspech. Dokonca väčší, ako svojho času dosiahol Hitler.

Čo sa týka SNS, istým spôsom sa za to, že má na Slovensku takú podporu môžeme poďakovať Maďarsku. A keď sa Jobbik dostane do parlamentu, môže to znamena aj nárast nacionalizmu na Slovensku.

Inak, problémom Maďarska začal byť aj rasizmus, či antiseminizmus. Vo vikendovom Magazíne SME má o tom článok jeden maďarský spisovateľ.

http://komentare.sme.sk/c/4855672/rozzurena-krajina.html

Zverejnené

wysky

V tých mínusových číslách už Maďarsko prdbiehame.

Jobbik sa neprepracoval na tretie miesto ,tam ho posunuli tí ktorí sú vo vláde teraz.

Čo sa týka SNS-každému je jasné,že za to môžu Maďari.

Voľby ešte neboli,možno tam Jobbik ani nebude.Už raz to tak vyzeralo,že bude mať 6% a nakoniec mal 2.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov