Skočiť na obsah

Dielo umeleckej literatúry v prostredí webu

Odporúčané príspevky

Zverejnené

V súčasnosti využívame množstvo informácií z internetu, avšak umelecká literatúra je stále viac preferovaná v klasickej printovej podobe, zámerom tejto témy je pokus o poodhalenie dôvodov a možných smeroch napredovania literárneho diela v prostredí webu. Netýka sa odborných textov, alebo iných ako umeleckých textov na internete.

Zvyknete čítať literatúru na webe? Prečo áno/nie?

Myslíte si, že "on-line publikovanie" môže mať pozitívny vplyv na pokrok v literatúre a jej vývoj iným smerom ?

V čom vidíte možný pozitívny vplyv? (propagácia diel, rýchly prístup, lepšia šanca pre nových autorov na zviditeľnenie sa, iné...)

V čom naopak negatívny? (v čase informačnej explózie je problém oddeliť "zrno od pliev" a to platí aj pre on-line diela)

Boli by ste ochotný zaplatiť za e-book?

Považujete za inovatívny a užitočný "feed-back" s autorom? V akom zmysle?

Myslíte si, že niektoré doplnky digitálnych kníh, ako napríklad zvukový podmaz a podobne, môžu byž obohacujúcim prvkom pre váš pôžitok z čítania? Alebo naopak nie ste naklonení žiadnym novinkám a považujete ich za rušivé pri čítaní?

Dokážete si predstaviť, že sa elektronické knihy jedného dňa stanú plnohodnotnou náhradou klasických printových ?

Počuli ste už o e-book reader a elektronickom papieri, ktorých vlastnosti sa čím ďalej, tým viac približujú vlastnostiam klasickej knihy? Boli by ste v prípade budúcej dostupnosti e-book reader (hlavne finančnej) schopní nahradiť svoju klasickú domácu knižnicu (printových kníh) ?

• Odpovedí 8
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• phersu

2

• Bijou

2

• Darkman

1

• arwiel

1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

čo to mas dotaznik do skoly? :)

Nie, lebo je to viac unavujuce, nepohodlne a nema to vonu ako kniha :)

Myslíte si, že "on-line publikovanie" môže mať pozitívny vplyv na pokrok v literatúre a jej vývoj iným smerom ?

neviem, nemam na toto odpoved

V čom vidíte možný pozitívny vplyv? (propagácia diel, rýchly prístup, lepšia šanca pre nových autorov na zviditeľnenie sa, iné...)

ked sa fakt neda zohnat tak je to dobra vec hlavne u starsich autorov a taktiez novi autori ktori su odmietani mozu dostat takto svoju prilezitost prerazit aj ked ja nemam rad ebooky

V čom naopak negatívny? (v čase informačnej explózie je problém oddeliť "zrno od pliev" a to platí aj pre on-line diela)

ze budu iba ebooky

Nie

neviem co je feed-back

Myslíte si, že niektoré doplnky digitálnych kníh, ako napríklad zvukový podmaz a podobne, môžu byž obohacujúcim prvkom pre váš pôžitok z čítania? Alebo naopak nie ste naklonení žiadnym novinkám a považujete ich za rušivé pri čítaní?

Ani moc nie, nemusia vzdy trafit hudobny styl ktory chcem pri danej knihe pocuvat

Dokážete si predstaviť, že sa elektronické knihy jedného dňa stanú plnohodnotnou náhradou klasických printových ?

Dufam ze sa to nestane :lol:

Počuli ste už o e-book reader a elektronickom papieri, ktorých vlastnosti sa čím ďalej, tým viac približujú vlastnostiam klasickej knihy? Boli by ste v prípade budúcej dostupnosti e-book reader (hlavne finančnej) schopní nahradiť svoju klasickú domácu knižnicu (printových kníh) ?

nepočul som o tom

Zverejnené

čo to mas dotaznik do skoly?

skôr takú pomôcku ku bakalárke :lol: to až tak vidno ?

feed-back - spätná väzba s autorom, formou rôznych on-line diskusií, komentov k samotnému dielu a podobne, myslela som tým hlavne možnosť posunu pre autora a aj dielo vďaka ohlasom čitateľov, formovaniu príbehu spolu s čitateľom on-line a podobne... taktiež rôzne fanfictions

a čo sa týka e-book čítačiek, ak budú v budúsnosti dostupné pre každého, čo časom iste budú, tam odpadá aj nepohodlnosť pri čítaní z compu a podobne

Obrázok

Zverejnené

* Zvyknete čítať literatúru na webe? Prečo áno/nie?

- áno, často si zo siete stiahnem článok alebo e-knihu a neskôr si ich prečítam v takejto digitálnej podobe, priamo prostredníctvom PC. (zatiaľ bez čítačky)

* Myslíte si, že "on-line publikovanie" môže mať pozitívny vplyv na pokrok v literatúre a jej vývoj iným smerom ?

- myslím, že to je skôr opačne. hromadné, ľahko prístupné publikovanie spôsobuje, že veľa nových autorov je ovplyvnených tým množstvom informácií, ktoré sa na nás valia. veľa nových poviedok a kníh publikovaných na rôznych stránkach mi preto pripadá na jedno brdo. sú však i výnimky, len sa ťažko hľadajú..

* V čom vidíte možný pozitívny vplyv? (propagácia diel, rýchly prístup, lepšia šanca pre nových autorov na zviditeľnenie sa, iné...)

- v prvom rade obrovská dostupnosť, tak pre autora, ako i čitateľov. PC dokáže zapnúť každý, s vydaním či naopak so zháňaním knihy v papierovej podobe sú často väčšie komplikácie.

* V čom naopak negatívny? (v čase informačnej explózie je problém oddeliť "zrno od pliev" a to platí aj pre on-line diela)

- ako som už spomenul, mám dojem, že veľa nápadov sa jednoducho kopíruje od suseda. viac mi sedí predstava spisovateľa, ktorý sa zatvorí s perom a papierom niekde vo svojom brlohu a tam nerušene pracuje na svojom diele, než predstava autora, ktorý tvorí online, s jednou rukou na klávesnici a druhou na myške.

* Boli by ste ochotný zaplatiť za e-book?

- áno, ak by vyšlo dobré dielo od talentovaného autora výlučne v digitálnej podobe, prečo nie. zaplatím a prečítam si, rovnako ako pri knihách alebo časopisoch. cena však musí odrážať skutočnosť, že autorovi i vydavateľstvu odpadli náklady na tlač, nezaplatím rozhodne tú istú sumu, ako som ochotný vyvaliť za bežnú knihu. najradšej by som v tomto prípade kupoval knihu rovno od autora, bez ďalšieho sprostredkovateľa, akým je napr. vydavateľstvo.

* Považujete za inovatívny a užitočný "feed-back" s autorom? V akom zmysle?

- nie. tvorba musí odraziť myšlienky autora, bez feedbacku. nevidím zmysel v tom, aby som s autorom diskutoval pred alebo po vydaní knihy. nech urobí čo dokáže a nech mi to ponúkne, on je autor, ja som čitateľ.

* Myslíte si, že niektoré doplnky digitálnych kníh, ako napríklad zvukový podmaz a podobne, môžu byž obohacujúcim prvkom pre váš pôžitok z čítania? Alebo naopak nie ste naklonení žiadnym novinkám a považujete ich za rušivé pri čítaní?

- nepotrebujem nič, okrem kvalitného textu. kto to považuje za potrebné, ten si k čítaniu vhodnú hudbu, počasie alebo hoci i nejakú drogu vyberie sám, podľa individuálneho vkusu. ak doplnok, tak jedine s možnosťou samostatného výberu, aby ho každý prípadne mohol odmietnuť.

* Dokážete si predstaviť, že sa elektronické knihy jedného dňa stanú plnohodnotnou náhradou klasických printových ?

- predstaviť si to viem celkom dobre, no je to pre mňa strašidelná predstava.

* Počuli ste už o e-book reader a elektronickom papieri, ktorých vlastnosti sa čím ďalej, tým viac približujú vlastnostiam klasickej knihy? Boli by ste v prípade budúcej dostupnosti e-book reader (hlavne finančnej) schopní nahradiť svoju klasickú domácu knižnicu (printových kníh) ?

- rozhodne nenahradím domácu knižnicu nejakým elektrickým bazmekom, ale určite si zaobstarám takéto zariadenie bez ohľadu na to, koľko kníh mám doma. mne sa ráta každá možnosť čítať a nemienim ignorovať novinky len kvôli predsudkom. pretože i teraz často čítam texty na obrazovke, čítačka mi pripadá ako užitočné vylepšenie. o čítačkách viem, no momentálne nemám toľko textov v digitálnej podobe, aby som považoval kúpu čítačky za užitočnú.

Zverejnené

na webe a pocitaci nie, ale na mobile ano.....na webe preto nie lebo je to nepohodlne a taha to strasne oci, na mobile som citala vela, lebo je to velmi jednoduchy sposob ako mat so sebou knihy vzdy a vsade, je to velmi skladne a pohodlne :)

v tomto suhlasim s valcikom, ze napisat knihu vylucne v elektronickej podobe a hodit ju niekde na net je jednoduche a tak sa potom velmi tazko hladaju tie dobre veci, ale zas na druhej strane, isto to ma aj pozitivny vplyv kedze mozno takto napise knihu clovek, ktory by to inak nespravil, alebo by svoje dielo skladoval len v sufliku a pritom by to kludne mohol byt skvost :lol:

v tom ze je to pristupnejsie jednak pre zacinajucich autorov, a za druhe ak by sa bezne predavali ebooky za prijatelne ceny, tak mozno by viac ludi casom siahlo aj na klasicke knihy a mozno by ich aj viac ludi kupovalo, aj keby len v elektronickej podobe

asi v tom ze je toho privela a je to jednoducho okopirovatelne a tazko sa hlada to dobre

ano, ak by to inak nevyslo, ale ak by sa mi ebook pacil, urcite kupim aj tlacenu knihu, nad to jednoducho nie je......ale ebook len za prijatelnu cenu, v tomto tiez suhlasim s valcikom

ano, prave preto ze sa tak sa vytriedit to co je dobre od toho co mozno tak dobre nie je, a urcite moze byt zaujimave pisat knihu spolu s autorom, ak by slo o priebezny feedback a nazory na knihu inych citatelov su dobre, lebo tak clovek lahsie zisti co stoji za povsimnutie...na druhej strane isto to je prospesne aj pre autora

urcite to moze byt zaujimave :) ale len ako volitelny doplnok s moznostou vypnutia ;) ale viem si to predstavit, ak by bol ten podmaz vhodne zvoleny a nie prilis rusivy

nie a dufam ze sa tak nestane ;)

ano a chcela by som take mat niekedy, ale nahradit tym klasicke knihy urcite nie ;)

Zverejnené

väčšinou len Zlatý fond ak nemôžem zohnať knihu...

myslím, že aj áno... veď na nete teraz fičí každý, je jednoduchšie si prostredníctvom internetu vymieňať skúsenosti a názory...

to sa platí???

čo je feed-back?

nemyslím si, že každému sadne do pozadia práve to, čo je k tomu priložené... pokiaľ by to bolo voliteľné, tak prečo nie...

za náhradu nie som, ale predstaviť si to viem...

čo to je???

Zverejnené

Ano, zvyknem. Povacsinou ide o odbornu literaturu, clanky ku ktorym by som sa

a)Velmi tazko dostal

b)Zbytocne mi je kvoli par odsekom,ktore potrebujem, zhanat celu knihu

c)Vdaka skole mam pristup k niektorym elektronickym kniziciam (IEEE a ACM) zadarmo

Podla toho v akej. Pre odbornu literaturu to moze mat prinos v publikacnej rychlosti.

V tej klasickej tam ten prinos este moc nevidim.

Hlavne rychly pristup.

edit:

Pozitivny vplyv vidim este v encyklopediach. Ved to vsetci vidia na wikipedii... vyhladavanie v elektronickom formate je daleko efektivnejsie nez manualne listovanie.

Oddelit zrno od pliev je podla mna v elektronickej podobe podobne ako v tej klasickej papierovej. Hlavne referencie od ludi, znamost autorov.

Pokial by som ho ozaj nevyhnutne potreboval, tak ano.

Inovativny ani velmi nie. Feed-back prostrednictvom internetu podla mna dostavali autori od cias, kedy bolo mozne tlacene diela objednat prostrednictvom netu. Momentalne len vymenili to, ze namiesto poslania nejakou dorucovacou sluzbou si mozete stiahnut knihu v elektronickom formate.

Vsetky taketo doplnky musia byt vypinatelne. Ved velka cast pozitku z knihy je vo fantazii. Skor ako zvuk by som uvital animovane obrazky :lol: (ziadne rozsiahle animacie, len par framov...nebolo by fajn, keby ten nakresleny hrdina aspon sem-tam mrkol? :) )

Dokazem si to predstavit. Neverim ze tak v blizkej buducnosti stane.

Elektronicky papier mi neprijde moc 'knizny'. Kedze jeho hlavna vyhoda je v tom ze je vymazatelny a znovu prepisatelny. Jeho uplatnenie vidim uplne niekde inde. Keby som to mnozstvo papiera co zapisem cez skuskove mohol vymazat a znovu pouzit, tak by som sa vobec nenahneval.

Ebook reader je super vec na cestovanie. Letite na mesiac niekam do kelu, a v tedy je vam kazde kilo drahe. Alebo v pripade ze clovek stiahol nejaku publikaciu/rozsiahlejsi odborny clanok v elektronickej forme. Na ebook reader sa pozera daleko lepsie ako na monitor. A je aj daleko pohodlnejsi.

Ale nemyslim si ze by nim niekto chcel nahradzat kniznicu.

Zverejnené

áno, našla som niekoľko dlho hľadaných kníh na webe, a našla som stránku so skvelými sci fi poviedkami, sú ich tam mraky, a pribúdajú.

a chodím si tam z času na čas čítať

pri tých knihách som trochu podvádzala ... vytlačila som ich / zatiaľ tuším sedem, desať tak akosi , a zviazala aspoň hrebeňovou väzbou .... sú z nich knihy, ktoré stoja pekne v rade a dajú sa čítať ležiac na bruchu v pohode ako "normálne" knižky ...

má vplyv, všetko má na všetko vply, ale aký, to neviem ... poviedky, to áno, aj prvotiny, krátke jadrné príbehy, knihy ktoré dávno hľadám si stiahnem, ale v skutočnosti ma nejaký pokrok nevzrušuje ... stále čítam to, čo mám rada, bez ohľadu nato, či niekto zverejní svoju prvú knihu na nete či nie ... hľadám "svoje " knižky

asi propagácia, asi šanca, kopa ľudí je zameraná na čítanie prvotín, pre ich autorov to zrejme má význam

pozitívny aj negatívny, čítanosť, čítanosť autorov , niečo čo ľudia čítajú, a iné, čo nečítajú .... zrno sa oddelí samo

nejaký malý poplatok áno, na druhej strane zasa toľko toho nesťahujem ... už pár rokov mám stiahnuté nejaké knihy, ku ktorým sa dostávam pozvoľna a pomaly

nie, nepotrebujem ho, prečítam si o autorovi, prečítam jeho knihy, keď zaujme, keď nezaujme, nechám tak ... nepotrebujem feed back

nie, ruší, nepotrebujem k čítaniu nič len ticho a pohodlnú polohu ... žiadny podmaz

plnohodnotnou asi nie , dúfam že nie ... nerada by som videla scény ako vo Fahrenheit 451 : )

nejakou náhradou budú, a možno dakedy v budúcnosti .... budúcej budúcnosti, ktorej sa nedožijeme, nahradia knihy ... ale čo budú robiť opustené poličky na knihy .... ?

počula, na cesty dobré, rozhodne, a hlavne sa s tým dá ľahnúť ako s knihou a čítať ... ale listovanie a papier to moc nenahradí milovníkom papiera

ale vedela by so to čítať, po prečítaní doplniť novú knihu a mať stále pri sebe ... aj tak zvyknem vláčižňť v kabelke knižky ... nie vždy a všade, ale zvyknem

Zverejnené

skôr takú pomôcku ku bakalárke :lol: to až tak vidno ?

trošičku :)

k tomu feed-back - toto by som bral ale az po napisani a naslednom precitani celej knihy to moze byt dobre vyjasnit si njeake otazky s autorom. Len ci by ten autor bol ochotny ;)

Hento je citacka tak tu poznam :) na cesty dobra vec

Ja som reagoval iba na umelecku tvornu - poezia, drama, proza

V pripade odbornej sa dost priklanam k darkmanovym odpovediam. U odbornych vyuzivam ebooky velmi casto, a vyhoda je aj vyhladavanie hesiel vdaka comu nemusim listovat alebo teda preklikavat 1000 stran, clanky ktore ma zaujimaju si teiz precitam na nete

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov