valcik Zverejnené 10. Január, 2009 Zverejnené 10. Január, 2009 Frank Herbert, Duna dielo, ktoré sa zaradilo do zlatého fondu svetovej sci-fi literatúry. už v roku 1965 sa objavilo prvé vydanie, ktoré si okamžite získalo množstvo nadšených čitateľov po celom svete. príbeh vďaka tomuto obrovskému záujmu neskončil, autor sa rozhodol napísať i pokračovanie, ktoré nasledovalo v knihách Spasitel Duny, Děti Duny, Božský imperátor Duny, Kacíři Duny a Kapitula Duna. (stretol som sa s českým vydaním, preto i názvy píšem v Českom jazyku) bohužiaľ, po dopísaní poslednej spomenutej knihy, ďalšiu tvorbu Franka Herberta ukončila jeho smrť. v diele ďalej pokračoval syn, Bryan Herbert, ktorý úspešne rozvinul a doplnil dielo svojho otca. Duna ukrýva množstvo hlbokých i originálnych myšlienok a preto som presvedčený, že po prečítaní knihy ju máloktorý z čitateľov odložil znechutený, či bez záujmu. ak patríte medzi ľudí, ktorých si získal príbeh planéty Arrakis a vojvodu Paula Atreida, váš príspevok v tejto téme nesmie chýbať. diskusia nie je nijako obmedzovaná, napíšte každý svoj postreh, nápad či dojem, ktorý sa vám v súvislosti s Dunou vynorí v mysli. koniec rečí, prekontrolujte si posledný raz dôkladne svoje filtršaty, upevnite fremety a uistite sa, že váš krispel je na svojom mieste. vydajme sa v myšlienkach znova do nehostinnej púšte planéty Arrakis.
valcik Zverejnené 11. Január, 2009 Autor Zverejnené 11. Január, 2009 Duna nie je len príbehom zo stránok knihy. objavila sa i v podobe komiksov či krátkych poviedok ešte pred svojim vydaním, dožila sa filmového spracovania a objavila sa i v digitálnej podobe, ako počítačová hra. sám som sa s Dunou stretol prvýkrát v podobe počítačovej hry, je to pekných pár rokov dozadu. prvá hra verne znázorňovala knižnú predlohu, pretože som však neovládal v tom čase ani minimum z Anglického jazyka, nevenoval som jej pozornosť. objavila sa však i Duna 2, strategická hra, ktorú vyrobilo štúdio Westwood. (..pamätáte si tie dlhé boje o každý kúsok pevnej pôdy? :- ) knihu som čítal neskôr a okamžite si ma získala. príbeh je neuveriteľne premyslený, jednotlivé časti do seba dokonale zapadajú, no najviac ma nadchlo prostredie. púštna planéta, kde ľudia recyklujú každú kvapku telesnej vlhkosti, aby prežili. film som videl oveľa neskôr a napriek tomu, že veľa ľudí ho kritizuje, mňa ako nadšenca Duny naozaj zaujal. myslím tým prvú Dunu, ktorá bola natočená. neskôr sa objavil i ďalší film, dôkladnejšie spracovaný, s využitím moderných digitálnych technológií. ten som však doteraz nevidel.
Nokia Zverejnené 11. Január, 2009 Zverejnené 11. Január, 2009 svet dune mam celkom rad aj ked niesom nejaky extra nadseny fanusikDune 2 som hral...vyborna vecvidel som akurat deti duny, daval to hallmark este dost davno, ten film sa mi velmi pacil...:lol:
valcik Zverejnené 11. Január, 2009 Autor Zverejnené 11. Január, 2009 už som sa o tom novom filmovom spracovaní dopočul od viacerých ľudí, všetci film pochválili. sfilmovali takto všetky časti knihy? pretože poznám príbeh z kníh, nesnažím sa zohnať film za každú cenu, ale určite si ho pozriem a vychutnám neskôr, až naň niekedy narazím. v hrách i filmoch mi okrem iného chýbajú jemné detaily, ktoré dokresľujú vlastnosti jednotlivých postáv, napríklad myšlienky Gurneyho Halecka a jeho temné spomienky na zajatie u Harkonnenov. pri čítaní knihy som si niektoré postavy tak obľúbil, že mi bolo za nimi ľúto, ak neskôr náhodou zahynuli. (neuškŕňajte sa, mal som málo rokov. : ) neviem ako je to v nových filmoch, no ten prvý bol príliš krátky na to, aby dokázal opísať všetky drobné detaily spomenuté v knihe. napríklad pohnútky a zámery sesterstva Bene Gesserit zostali vo filme len naznačené. človek si až po prečítaní knihy vytvorí skutočný obraz, tak ako ho videl vo svojej predstavivosti i autor príbehu. zo všetkých kníh o Dune považujem prvú, pôvodnú časť za majstrovské dielo, ktoré kvalitou prevyšuje všetky pokračovania.
Ignatius Zverejnené 16. Január, 2009 Zverejnené 16. Január, 2009 Hanbím sa, že až teraz som sa sem dostal, hoci som bol spoluiniciátorom myšlienky založiť tému pre fanúšikov Duny :lol: Ja som do styku s Dunou došiel prvý krát cez stratégiu Duna 2, aj keď teda tam šlo len čisto o boje medzi tými rodmi, no zostala navždy srdcovkou, ktorú si rád zahrám aj teraz... :) Tú prvú Dunu, ktorá už zachytáva aj kus príbehu, k tej som sa dostal až trošku neskôr... Čo sa týka knihy, učarovala mi hneď ako som ju začal čítať... Je to jeden z najgeniálnejších príbehov, ktorý ma hneď pohltil. Svet Duny skrýva neopakovateľné čaro - môcť sa tak povoziť na mocnom Šaj-hulúdovi, vidieť drsnú krásu nehostinnej Duny, čo viac si človek môže priať :) Čo sa mi ešte páči, že napriek časovým odstupom v deji (medzi napr. medzi dejom v treťom a štvrtom dieli uplynie dokonca 2 a pol tisíca rokov! ) to nepôsobí nijako useknuto, naopak, pekne plynule sa to vyvýja... Inak fascinovalo ma, keď som sa dozvedel, že prvé tri knihy Herbert písal naraz - mal teda hotové nejaké časti dokonca z Detí a originál stále bol bez konca... :) A čo ja ešte na celej sérii oceňujem, to sú myšlienky o svete, politike, filozofii... atď., proste človeka to aj obohatí... :) Máme doma celú originál sériu, po týchto Vianociach už aj ukončenú sériu predohier, ktoré písal jeho syn Bryan spolu s Kevinom J. Andersonom. Osobne by som však rád zohnať siedmy a ôsmy diel, ktoré napísali títo dvaja vraj podľa zápiskov samotného Franka, a malo by ísť o zavŕšenie série (všetci čo dočítali Kapitulu totiž vedia, že to končí zúfalo neukončene a doteraz sme sa iba dohadovať mohli, ako to dopadlo... :) ) Čo sa týka filmov, tie nové filmy zachytávajú len prvé tri knihy (odpoveď pre Valcika ;) ) - prvý film prvý diel, druhý film tie ďalšie dva... Ešte originál zachytili celkom presvedčivo, rozdielov tam bolo fakt minimum (keď berieme do úvahy, ako to obvykle pri sfilmovaní knihy dopadne), no čo sa týka zachytenia Spasiteľa a Detí, tam už tých rozdielov bolo viacero a dosť viditeľných (nie síce takých, aby to bežného človeka trápilo, ale skalní fans Duny to veľmi ľahko postrehnú...) A viac už nateraz neviem, mám rozhádzané myšlienky, veď pri ďalšej debate tu sa to utriedi ;)
valcik Zverejnené 17. Január, 2009 Autor Zverejnené 17. Január, 2009 Hanbím sa, že až teraz som sa sem dostal, hoci som bol spoluiniciátorom myšlienky založiť tému pre fanúšikov Duny :lol:hurá! tak, teraz tu už ale si a ja ťa odtiaľto nepustím. :-) skutočne, túto tému sme vymysleli spoločne s Ignym, preto som rád že sem konečne zavítal, i keď pri pohľade na jeho signatúru som o tom ani na sekundu nezapochyboval.. Čo sa mi ešte páči, že napriek časovým odstupom v deji (medzi napr. medzi dejom v treťom a štvrtom dieli uplynie dokonca 2 a pol tisíca rokov! ) to nepôsobí nijako useknuto..áno, príbeh, ktorý pôvodne vznikol ako rozprávanie o jedinej planéte, sa postupne rozrástol. nielen v priestore (Rozptyl), ale i v čase (Zlatá stezka, 4000 rokov vlády Božského imperátora). neobjavilo sa tam však jediné "hluché" miesto, pretože autor dokonale premyslel a pospletal rôzne svety a civilizácie. postupne sa objavovali dôkladné opisy každej frakcie, či už išlo o technologickú planétu X, prefíkaných tleilaxanov, alebo obrovský monopol Kozmickej gildy. ..A čo ja ešte na celej sérii oceňujem, to sú myšlienky o svete, politike, filozofii...tiež som si pri čítaní často uvedomil, z akej širokej oblasti načerpal autor pri písaní inšpiráciu. objavili sa tam skutočnosti, ktoré súviseli so skutočnou históriou, no boli pekne zapracované do deja a nepôsobilo to vôbec rušivo. (napr. Služebnický džihád, obdobie, počas ktorého ľudia zničili mysliace stroje mi svojim spôsobom pripomenulo luddistické hnutie. tiež svätá vojna, ktorú viedli húževnatí fremeni proti snobským a namysleným Harkonnenom má zaujímavú paralelu v dnešných dňoch, napriek tomu, že Frank písal Dunu pred viac ako 40-timi rokmi.) filozofickú stránku nemá zmysel opisovať, tá sa dá len obdivovať. :-) často som pred prečítaním kapitoly zopár minút "prežúval" v myšlienkach krátky predslov, citát niektorej z postáv. tieto citáty a myšlienky autor umiestnil na začiatok každej kapitoly v krátkom odstavci a často práve v nich sa ukrývala hlboká a zaujímavá úvaha.
Ignatius Zverejnené 11. Február, 2009 Zverejnené 11. Február, 2009 tak, teraz tu už ale si a ja ťa odtiaľto nepustím. :-)No, však zas si mi musel prízvukovať, abych sa neondel a prispel :) tiež som si pri čítaní často uvedomil, z akej širokej oblasti načerpal autor pri písaní inšpiráciu. objavili sa tam skutočnosti, ktoré súviseli so skutočnou históriou,No, trikrát hádaj, koho mi pripomínali Tleilaxania v posledných 2 dieloch... malá nápoveda - chceli nastoliť šaríjat a ich jazyk bol islámíjat :lol: filozofickú stránku nemá zmysel opisovať, tá sa dá len obdivovať. :-) často som pred prečítaním kapitoly zopár minút "prežúval" v myšlienkach krátky predslov, citát niektorej z postáv. tieto citáty a myšlienky autor umiestnil na začiatok každej kapitoly v krátkom odstavci a často práve v nich sa ukrývala hlboká a zaujímavá úvaha.Keby len v nich, ale jednak v Kapitule tie poučky Bene Gesseritu priamo v deji alebo rozhovory s Tyranom, to všetko boli krásne veci na zamyslenie... Ale je fakt, že nad kopcom z nich bolo treba chvíľku premietať, kým ich človek ocenil a prenikol do ich podstaty aspoň trochu... Inak fakt by ma veľmi zaujímalo, čo sa stalo v Rozptyle - načrtli možnosti, ktoré naozaj dovoľujú predstaviť si všeličo; to čo z Rozptylu preniklo do starého impéria bol len nepatrný zlomok, a predsa futárovia, ctěné matre, tí dvaja z Duncanových vízií - tvaroví tanečníci, čo sú nezávislí na Pánoch? žeby prirodzený vývoj z tej generácie, čo už dokázala preberať celého človeka, ako to vlastne naznačil už Tuek v Kacíroch (ak sa dobre pamätám)? ... Inak chce to novú krv tu, nech sa nemusíme striedať... haló, Eien, kde ťa máme, keď si toľko srdiečkovala pri smienke o Dune? :)
Eiensama Zverejnené 11. Február, 2009 Zverejnené 11. Február, 2009 takze takto, pani - dunu som uz dlho necitala, kupila som si to, ale prestalo ma bavit samotne citanie, kedze som prechadzala obdodim, ked sa mi uz nic nechcelo robit, takze prakticky z tej danej terminologie si napamatam nic, a to uz ani nehovorim o menach... ale tak ci onak mam k tomu co povedat dune = :lol: :) uzasne dialo ;) myslim, ze som mala nejak 13, ked som prvykrat videla prve spracovanie Duny - zrala som to. postava Paula ma strasne fascinovala, cely jeho osud, to spracovanie, tie komplikacie, ten dej, tie detaily... laska na prvy pohlad. samozrejme, ked som sa dozvedela, ze je to podla knihy, tak no... plati take pravidlo, ze kniha je vzdy lepsia ako film, ale taktiez som v tej dobe nepoznala ani velmi kniznice a uz vobec nie taku, kde by sa duna predavala... plus som nemala love ;) videla som aj druhe spracovanie duny, take to dost modernejsie... krajsie farby, krajsie kostymy, vsetko lepsie... AZ NA SAMOTNE SPRACOVANIE. no nevim, nieco na tom starom spracovani duny bolo take uzasne magicke, ze sa tomu nedalo odolat. potom som videla deti duny. uzasne. okamzite som si to zamilovala. samozrejme, ze k tom dopomohlo viac veci - dalsie komplikacie a tak, prezencia jedneho znameho ceskeho herca, uzasny james mcavoy... ostatne ale to bolo vsetko. tahala ma k tomu uz len moja vseobecna fascinacia so svetom duny... videla som to xto razy... nespocetne krat... vzdy som nachadzala viac a viac veci... ale tak... popravde? nie je to ono. ked som sa konecne dostala ku kniham, bolo to strasne magicke... cely ten sposob spracovanie... ACH. pravda, daleko som sa nedostala.... mozno po 150 stranu? mozno menej, ani uz neviem, ale uz hned ako som vsetko porovnala s mojim oblubenym filmovym spracovanim.... sa mi zdala kniha milion razy lepsia. napriklad ta samotna scena, kde je paul skusany... hned na zaciatku. vo filme som z toho mala zmiesane pocity, nakoniec som sa ale uspokojila so vseobecnou fascinaciou. v knihe som k tej scene pristupovala s rezervou, ale potom ma strasne uchvatila a bola som z nej mimo :) jednoducho... duna je fakt uzasna... uz len na tych par stranach, co som vsupla so seba ako lahku veceru, je plno filozofie, uzasnych myslienok, spletitych dejov, rodin, zamerov, vojen, politiky, postav... kazda z nich je taka... magicka. napr paulov otec = ;) sposob, akym bol opisany, mi zobral dych z pluc. a pred chvilkou sa mi podarilo objavit prvych 6 knih na mojom pc v origosh angline muahahaha ;) velmi sa na to tesim, ale som zavalena pracou... doslova nemam cas to kedy citat, co ma fakt sere, ale zamyslam, ze si to vezmem do skoly a tam budem potajmo listovat, ked sa nikto nebude kukat.... ale no, radsej by som volila, keby na to mam viac casu...
Ignatius Zverejnené 25. Máj, 2009 Zverejnené 25. Máj, 2009 No čo, Eien, podarilo sa nájsť si trošku času? Alebo ťa to čaká ešte neskôr? :) Ja som sa konečne dostal k siedmemu dielu Duny... Síce som ho mal v elektronickej podobe už dlhšie, ale nejako som sa nevedel odhodlať, hoci normálne mi takáto forma knihy nevadí... Asi fakt na tej Dune je niečo zvláštneho :lol: V každom prípade, keďže zbierame celú sériu, bolo len otázkou času, kedy ju budeme mať, a po týchto mojich narodeninách sa tak aj stalo (ešte osmičku a bude to všetko z tej originál dejovej línie :) ) ;) takže som zvedavý, ako to ten Frank chcel zakončiť, keď to je robené podľa jeho poznámok... zatiaľ som to len tak listoval a prečítal prvých pár kapitol, ale vyzerá to dobre ;)
Ignatius Zverejnené 30. Jún, 2009 Zverejnené 30. Jún, 2009 Tak, Lovci Duny dočítaní... fúha, to sa to ale vyvinulo! je poznať, že to nepísal Frank, je to celé akčnejšie, viac sa bojuje... síce je pravda, že si to okolnosti aj vynucujú, už Kapitula k tomu smerovala, ale kus mi tam chýba viacej práve tej filozofie a tak, zachraňujú to trošku tie citátiky pred kapitolami, dajú sa nájsť také čo človeka hlbšie oslovia a prinútia ho zauvažovať, ale aj tak no... ešte uvidíme, čo prinesie ôsmy diel, keďže tieto majú na seba úzko nadväzovať, hodnotiť, ako sa podarilo nadviazať na pôvodnú sériu, si dovolím až potom...
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz