timwood Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Co si myslite o slobode, moze byt clovek slobodny?Existuje vobec nieco ako sloboda?
Ronja Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Pojem sloboda má mnoho významov...momentálne myslím na všetkých tých, čo boli a sú pre svoje názory, politické zmýšľanie, náboženstvo, atc... diskriminovaní, uväznení a napriek tomu neboli zlomení, nevzdali sa svojho presvedčenia a i keď boli a sú „ohýňaní a na kolenách“ stále vlastnia „rovnou páteř“...tak toto sú pre mňa „osobnosti“ a „celebrity“...neslobodní navonok a slobodní v myslení a presvedčení...No a ďalej sú tu dnešní ľudia – slobodní po 89, žijúci v demokracii...ale slobodne volia otroctvo. Z rôznych možností uprednostňujú tú horšiu, či už sa to týka konzumizmu, kultúry a kultúrnosti, výberu sledovania médií, slobodného myslenia – však načo? Radšej zopakovať to, čo povie nejaký mudrlant a je to...myslenie bolí a načo plávať proti prúdu...opäť víťazí mať a nie byť...a pritom sa dá to i tamto... :lol:
Strasidlo Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 Sloboda je krásna a úžasná vec, ak ju človek pochopí v správnom zmysle. Dnes si ju často vysvetľujeme po svojom a väčšinou to končí v demoralizovanej spoločnosti, v násilí, závislostiach... Sloboda nie je o tom, že si môžem robiť čo chcem. To je hlúposť. Sloboda znamená mať možnosť si vybrať - to a či ono. A nie vybrať si medzi lacnými a drahými topánkami - toto je zase demokracia. Sloboda znamená vedieť robiť správne životné kroky. Vybrať si to najlepšie. Treba však poznať a skúmať, čo je pre človeka naozaj dobré. Vybrať si povolanie učiteľa napriek tomu, že dobre viem, že moja rečová schopnosť je dosť nevyvinutá a som veľmi netrpezlivý, je väčšinou hlúposť. A vybrať si to znamenalo využiť možnosti demokracie. Sloboda znamená, že mám slobodnú vôľu a je len na mne, ako ju využijem. Musím si ale dávať pozor, aby som ju nezneužil a aby sa neobrátila proti mne. Sloboda je jedna obrovská výsada, ktorú človek dostal. :lol:
marilyn666 Posted November 12, 2010 Posted November 12, 2010 Sloboda je podľa mňa pocit. Môžu ťa uväzniť, možeš byť otrokom alebo nikdy ťa nemôžu pripraviť o tvôj pocit slobody (ilúziu vlastnej slobody). A takisto ta nijako nemôžu obmedziť v rozmýšlaní. V mysli si stále slobodný/á. Sloboda a boj za ňu je protest. Proti povinnostiam, zodpovednosti a pocitu menejcenosti. Aj keď jediným človekom, ktorý ťa môže pripraviť o tvoju hodnotu ako človek si ty. 1
Recommended Posts