Skočiť na obsah

Deflácia vs. inflácia


Sniper

Odporúčané príspevky

V súvislosti s nastupujúcou Veľkou hospodárskou krízou čítam, že v mnohých vyspelých krajinách hrozí deflácia, ktorá v extrémnom prípade môže skĺznuť do deflačnej špirály.

 

Vo väčšine prípadov hospodárskych kríz počúvame o inflácii (alebo hyperinflácii ak si zoberieme ako príklad hospodársky kolaps štátu Zimbabwe), keď dlhšie trvá rast cenovej hladiny, resp. kúpna sila peňazí neustále klesá a národné banky tlačia bankovky s čoraz väčším počtom núl. Tým peniaze strácajú na hodnote, takže si za ne kúpite čoraz menej tovarov, v prípade hyperinflácie si za určitý obnos peňazí ráno kúpite auto, ale večer ten istý obnos vám nemusí stačiť ani na bicykel.

 

Deflácia je opačný jav, tento trend vlastne pozorujeme už teraz, keď si každý stráži peniaze, oveľa menej investuje a banky menej požičiavajú. Obchodom sa darí menej a tým sa vyvolá pokles cien, ktorý môže naštartovať defláciu. Firmy a ľudia pravdepodobne očakávajú ešte väčšie zníženie cien, preto nenakupujú, ale radšej si počkajú keď ceny ešte viac klesnú. V tomto prípade myslím, že už môžeme hovoriť o deflácii.

Deflačná špirála podľa mňa začína vtedy ak kvôli viaznúcim obchodom sú firmy nútené prepúšťať (čo vlastne pozorujeme už teraz), tým sa zvýši nezamestnanosť, ktorá núti ľudí ešte viac šetriť. Dopyt po tovaroch klesá, čo vyvolá ďalšie zníženie cien. To spôsobí ešte väčšiu platobnú neschopnosť firiem a ďalšie prepúšťanie atď.

 

Z tohto mi pripadá, že ideál je ak inflácia a deflácia sa rovnajú nule. Myslím že to sa dá dosiahnúť len teoreticky. Preto prakticky sú pre ekonomiku dobré dve možnosti:

  • krátkodobá veľmi nízka deflácia alebo
  • dlhodobá veľmi nízka inflácia
Je však reálne aby nastala deflačná špirála? Nemyslím, že by ľudia a firmy "nakupovali" s tým že by stále čakali či ceny ešte viac klesnú. Určite nie donekonečna.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 12
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    6

  • Nokia

    1

  • Cat Eye

    1

  • cavoDK

    1

Top prispievatelia v tejto téme

deflacna spirala by podla mna nastat nemala, kedze ceny klesaju, tak urcite percento ludi zacne utracat tam, kde si to doteraz dovolit nemohlo

a k tej otazke, pokial viem, zdrava ekonomika by mala mat dlhodobo nizku inflaciu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

keďže nikto nikdy nestanovil parametre deflačnej špirály tak podľa mňa nemôžeme s určitosťou tvrdiť, že sa spustila deflačná špirála... Ľudia donekonečna určite čakať nebudú na zlacnenie tovarov, avšak niektorých predajcov, resp. výrobcov môže "potopiť" už aj krátke čakanie, ktoré tiež môže byť nebezpečné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Z témy dôchodcovia:

 

je kríza a problém sú peniaze, nie tovar, toho je na hovado veľa, že musia aj fabriky zastavovať výrobu. Hrozí skôr deflácia ako inflácia (čo pre občana nie je také zlé).

Pre občana deflácia nie je zlá keď je krátkodobá. Ale dlhodobejšia deflácia, ktorá v súčasnosti by mohla časom vypuknúť, by bola katom ekonomiky.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemyslím, že by nám to hrozilo, mnohé tovary máme stále predražené v porovnaní s inými v absolútnom ponímaní aj v parite kúpnej sily. Trh u nás toho moc nevyriešil, konkurencia, ak funguje, tak len v hrabaní.

 

Jedine, čomu som rád, že NBS a politici už v podstate o ničom nerozhodujú. Už by som nechcel začiť tie klausovské a miklošovsko-schmognerovské devalvačné a inflačné turbolencie a bielenie účtov občanov v banke.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Deflačnú špirálu nepredpokladám, ekonomicky sme na tom celkom stabilne a z USA sa začínajú objavovať prvé pozitívne správy. Zortvačnosť však spôsobí, že hrozba deflácie tu bude minimálne do konca roka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

Nemate pocit, ze mate menej penazi? Resp. vam vyplata uz nestaci na taky "standart" co vam pred nedavnom stacila? ja o proti minulemu roku to pocitujem. Od roku 2009 sme nedvihali ceny, aj dvaja zakaznici odisli aj sa vratili( cca po 2,ci 3 rokoch) dvaja odisli na dobro do dochodu(ale mame dalsich novych a tohto roku sme to o cca 5% zdvihli)). Dva roky klesaju trzby(popri nezdvihani davame aj zlavy, my si na rozdiel od Roberta uvedomujeme aj ludsky kto nas zivi)), ale vieme alebo tie poklesy pokryjeme znizovanim nakladov. V cistom nemam menej,ale ja uz pomaly nemam na pivo. A to uz vyse roka do krcmy idem naozaj malokedy oproti minulosti. Usetrim omnoho menej aj v porovnani z minulym rokom. tohto roku setrim. Kvoli domu. Ale vysledky su horsie ako v minulom roku. Je to lepsie iba kvoli tomu ze som zene zrusil poistky. A to uz vraj mi zena povedala, ze kupila posledne plienky pre malu(ze ich uz nebude potrebovat).

 

Pritom naklady na byvanie u mna nesli hore alebo su konstatne(kvoli miernejsim zimam, ci ze mi uz rok po vymene radiatora(ten radiator mi menil spravca bytu, vlastne stal 115 eur, a vlastne ma nestal nic,lebo to teplo zaplatili susedia) nevedia nan zavasit merac, verte ci nie, minuly rok som im to oznamil 3 krat(dvakrat ja a raz zena, to bolo osobne tohto roku telefonicky) a tohto roku raz, ja nepotrebujem okradat svojich susedov) asi 5 rokov. Mimo toho ze setria asi 3 mesiace na novu sedlovu strechu ale to je 15 eur?

 

Nemyslim to ironicky, ci usmievacne, ci povysenecky. Chcem sa len vas opytat ci mate podobny pocit? Mna to hneva.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som hlavne zistil, že ak si pri kupovaní odopriem kupovanie rôznych somarín, tak mi zostane celkom dosť peňazí. Aj takto sa dá brániť voči inflácii. Ale doma nám prudko zdraželo teplo za ohrev vody, nájom vybehol o nejakých 25€ za mesiac. A je to nejaké divné, lebo v zime sme nekúrili nejako extra, až na 2-3 týždne vo februári bola pomerne teplá zima, mám pocit, že vedenie bytového družstva si potrebuje nakúpiť bavoráky :angry:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Fond opráv sa nemenil niekoľko rokov, hore išlo teplo na kúrenie a ohrev vody, mierne stúpla aj samotná voda, ale narástlo to najmä pri tom ohreve. A to sa bytové družstvo chváli, že kúria slamou, že je to ekonomicky najvýhodnejšie. Asi zavolám riaditeľovi bytového družstva a povyprávame sa o tej slame.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 rokmi...
pred 2 hodinami, alamo pridal:

@buky

Mne by stačil aj "reálny kapitalizmus". Predstavujem si ho veľmi jednoducho, že uložím do banky peniaze a nezožerie mi ich tam inflácia. 

Toto je samozrejme ekonomický nezmysel, čo si napísal, inflácia je prirodzený proces a pre ekonomiku doslova prínosný (ak je do 2%), pretože je jedným z motorov rozvoja ekonomiky. Reálny kapitalizmus, o ktorom píšeš, ti umožňuje peniaze investovať aj inde, nielen do banky, banky sú len na to, aby ti mala kam chodiť výplata, aby si vďaka trvalým príkazom mohol platiť účty (no keď nechceš "dávať" peniaze banke, tak si zruš účet, ale všetko si plať osobne - moc rentabilné by to nebolo, navyše pred infláciou sa ti hodnota peňazí neochráni, keď máš len hotovosť), ale keď chceš peniaze zhodnocovať, to ide jedine cestou investícií - dnes je ETF dostupné každému a pri vhodnom rozložení vieš zhodnotiť aj 20% ročne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to taka alamovstina,   existuje moznost ako sa zbavit inflacie, napriklad naviazat peniaze na zlato ( bretton wood).  Ale kapitalizmus nestoji na niecom takomto. Kapitalizmus stoji na tom ze ako jednotlivec mas pravo sa starat sam o seba.  A ked vies ze v banke ti peniaze zerie inflacia, tak ich tam nedas.( rovnako ich zerie aj pod vankusom).  A tak peniaze investujes,  tak ako to robia ludia stovky rokov.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@Sniper

To bola tak trochu sarkastická odpoveď, na Bukyho výšplech.

Zo sarkazmu, sa samozrejme nejaké sofistikované ekonomické teórie budovať nedajú. :vysvetlujem:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov