Skočiť na obsah

Temná strana Kosova


Sniper

Odporúčané príspevky

Už dosť dlhý čas kolujú chýry o tom, že koncom 20. storočia počas srbsko - albánskej vojny v juhosrbskej provincii Kosovo bolo do severného Albánska unesených niekoľko stoviek srbských zajatcov, ktorých neskôr boli násilne odobrané orgány a telá mŕtvych Srbov skončili v masových hroboch.

O tomto "incidente" sa hlasnejšie začalo hovoriť keď Albánci jednostranne vyhlásili samostatnosť Ksova vo februári r. 2008 a čo je podstatné, do tohto komplotu bola zapletená kosovsko-albánska politická špička na čele s kosovským premiérom Hašimom Thačim. Čo je horšie, je silné podozrenie že pred týmito udalosťami EU zatvárala oči a hrala mŕtveho chrobáka. Peniaze z predaja ľudských orgánov boli použité na financovanie Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK). Vyšetrovanie týchto udalostí je sťažené tým, že Srbi nemajú k potrebným materiálom prístup a EU sa príliš nehrnie do vyšetrovania týchto zločinov.

 

Veľa môže napovedať zaujímavý článok:

 

Maria Lina Vecaová: KLA porazila evropskou civilizaci a demokracii

 

 

Carla Del Ponteová se knihou „Lov: Já a váleční zločinci“, v níž popisuje albánské vyhlazovací tábory pro Srby, snaží jen očistit své špinavé svědomí a shodit ze sebe zodpovědnost, míní italská novinářka a šéfka humanitární organizace RinascereOnluss Maria Lina Vecaová v rozhovoru pro časopis kosovských Srbů Hvosno.

„Obchod s lidskými orgány a všechny ty nepopsatelné hrůznosti, které albánští extremisté páchali na srbských civilistech, když je dovlékali do táborů smrti v Albánii… o tom všem podle mých zjištění Carla Del Ponteová věděla už od roku 2000. A co s tím dělala doteď?“

 

Pomáhal tribunál v Haagu utajovat pravdu?

Všechno, co jste se dočetli v knize Del Ponteové, je podle všeho jen nepatrné zrnko pravdy, ale slouží k tomu, aby se ospravedlnila… Del Ponetová znala pravdu o vraždění stovek Srbů kvůli orgánům, už před osmi lety. Copak jí asi zabránilo říci pravdu už v roce 2000?

 

Vy jste ale měla tušení, že se „něco děje“ už v roce 1999…

Něco jsem začala tušit v roce 1999 a v roce následujícím, když jsem z rozhovorů s italskými chirurgy, kteří se ve státních i soukromých lékařských zařízeních zabývají transplantacemi, zjistila, že cena lidských orgánů na trhu zničehonic prudce poklesla. Říkali mi, že je najednou „široká nabídka“, že je najednou spousta orgánů k transplantacím. Hned jsem se tím začala zabývat, vyptávala jsem se, navštívila jsem rodiny lidí unesených v Kosovu a Metochiji…

Mezinárodní instituce působící v Kosovu a Metochiji nesou hlavní díl zodpovědnosti za největší zločin 21. století spáchaný na Srbech. V první řadě to platí o UNMIK a KFOR (jednotkách pod velením NATO). Věděli o koncentračních táborech v Albánii, věděli toho hodně, ale nehnuli ani malíčkem. Svědek K-144/2003 před tribunálem v Haagu jasně vypověděl, že místní velení Kosovské osvobozenecké armády (KLA) unášelo lidi zcela otevřeně.“

 

Maria Lina Vecaová soudí, že vyšetřováním obchodu s lidskými orgány se musí zabývat Srbsko a zároveň se připravit na to, že Albánci spolu s činiteli EU a NATO budou hledání pravdy náležitě komplikovat. „Ať si nikdo z vašich politiků nemyslí, že tohle někdo udělá za ně. Máme tady totiž co dělat se zločinci až do morku kostí a s jejich řetězci, které jsou velmi dlouhé, pevné a přísně střežené,“ říká s tím, že pokud Srbsko zahájí své vlastní vyšetřování, určitě se dobere k mnohem vyššímu počtu obětí ilegálních odběrů orgánů, než se oficiálně připouští. Srbsko podle ní musí samo zjistit, kdy a kde zničehonic vyskočila nabídka orgánů k transplantaci. Co lze zjistit od dárcích? Jsou to neznámí lidé, nebo mají alespoň jméno a příjmení? Odkud byli? „Podle všeho se jejich orgány objevily v Německu, Švýcarsku, slyšela jsem i o Turecku a o dalších zemích v západní Evropě. Jinými slovy, máme tu celou armádu ničemů, kteří v tom byli zapojeni. Někteří z nich byli bohužel lékaři, všichni ale jednali utajeně a podle plánu…“

 

Zabývala jste se otázkou cen za transplantované orgány v Itálii a v EU a zjistila jste, kam peníze putovaly. Proto jste zmínila svědka K-144/2003?

Jak tento svědek uvedl, vše probíhalo pod velením Hašima Thaciho. Podle svědka nejprve mladí a zdraví Srbové násilně prošli lékařskou prohlídkou a pak putovali do koncentračních táborů poblíž albánské Tirany. Vypověděl také, že viděl účetní knihy, v nichž byly pedanticky zanesené zisky z prodeje orgánů. Podle něj ta kniha stále existuje a má ji Thaci. Ceny se pohybovaly v rozmezí 10 tisíc až 30 tisíc euro za ledvinu, 50 tisíc za játra a cena za srdce se měla dojednávat individuálně, protože to byla nejvýnosnější a nejdražší položka. Zisky, až 80 procent, samozřejmě putovaly velení Kosovské osvobozenecké armády, zbylých dvacet procent si rozdělili ostatní účastníci celé sítě. Vím také, že v sousedství albánského města Burrel je šachta, v níž byly do roku 2003 ostatky asi stovky Srbů, ale od té doby už byly z místa odvezeny.

 

Zjistila jste také, že v Prištině jsou v márnici těla srbských mužů, ale že k nim nikdo nemá přístup…

Mluvila jsem o tom už v roce 2000 se srbským zástupcem v Koordinačním centru pro Kosovo a Metochiji. Už tehdy mi lidé, dokonce i Albánci, říkali, že v márnici je dvakrát víc těl Srbů než Albánců. Ta těla nebyla označena. Samozřejmě, že lze jejich původ určit – máme tu analýzy DNA. Srbové a srbské instituce tam však nemají přístup. Několikrát jsem žádala o povolení ke vstupu, ale vždy jsem narazila jen na zeď mlčení a zákazů. Žádala jsem i kriminalistickou laboratoř, která spadá pod NATO, ale marně. Nyní nastupuje mise Evropské unie EULEX, organizace, kterou neuznávám, protože přiznala nezákonnou nezávislost Kosova, a bojím se, že vše bude ještě horší. EULEX bude jen sotva někomu pomáhat hledat pravdu o obchodu s lidskými orgány. Nejsou tam, aby chránili Srby. Obchod s lidskými orgány je největší porážkou civilizované, demokratické Evropy, a tragédií s nepředvídatelnými důsledky.

(ter)

 

podrobnosti na

http://de-construct.net/e-zine/?…

 

Vložil: Tereza.Spencerova

Myslíte si, že ak sa ukáže že tieto zločiny sú skutočnosťou a EU sa angažovala v týchto prípadoch tak to môže prepuknúť do veľkej aféry? Ešteže Slovensko Kosovo neuznáva, lebo je mi zle z toho čo sa tam dialo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Presne som rád že Slovensko Kosovo neuznalo, a ak je hento všetko pravda tak je to velice kruté. A hádam sa EU potom aj patrične zachová i keď to budú chcieť ututlať ..................

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto poukazuje na zlyhanie OSN aj EÚ a zlyhala aj Del Ponteová. Roky boli účelovo prezentovaní v negatívnom svetle predovšetkým Srbi, pretože to bolo v kohosi záujme...

 

Myslíte si, že ak sa ukáže že tieto zločiny sú skutočnosťou a EU sa angažovala v týchto prípadoch tak to môže prepuknúť do veľkej aféry?

Pokiaľ by sa to podarilo vyšetriť v relatívne krátkom čase, na čom má záujem predovšetkým Srbsko a tiež Rusko, a tieto informácie by sa potvrdili je možné, že to prepukne.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Áno, Carla zlyhala, keď mlčala v dobe, keď mala hovoriť. NATO a OSN zlyhalo, keď vedome podporovali teroristrickú KLA. V tom čase už boli dávno dôkazy, že je financovaná z výnosov z predaja drog, bieleho mäsa, racketingu a kšeftovania s pohonnými hmotami (a si aj orgánmi zdravých Srbov) .

 

EU predstavila nedávno 8 bodový plán pre Kosovo. Reakcia Thaciho, komandíra KLA :"Na to zabudnite!" Kosovkí lídri sú so status quo spokojní. Euforické ovyvateľstvo asi tiež... len dokedy a kde si potom nájde nepriateľa zodpovedného za svoju biednu? A potom príde príde nový Thaci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Ďalšia článok o Kosove, keďže sa týka aj Albánska nebudem príspevok dávať do témy o bývalej Juhoslávii:

 

Kosovo a Albánsko chcú vytvoriť malý Schengen

 

PRIŠTINA. Prezidenti Kosova a Albánska sa v piatok dohodli na vytvorení zóny neobmedzeného pohybu osôb a tovaru podľa vzoru Schengenskej zmluvy v Európe. Informovala o tom agentúra Makfax.

 

Albánsky prezident Bamir Topi sa spolu so svojím kosovským kolegom Fatmirom Sejdiuom taktiež zhodli na tom, že táto "minischengenská" zóna by sa v budúcnosti mohla rozširovať a zahrnúť neskôr aj Macedónsko a Čiernu Horu.

Takže to o čom sa hovorilo len niekoľko málo rokov dozadu, je teraz skutočnosťou. Tzv. "minischengenská" zóna sa dá voľne preložiť ako Veľké Albánsko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Pre mňa je to nanajvýš výročie vzniku ďalšieho zbytočného problému na mape Európy, ktorému sa pri trochu dobrej vôle a predvídavosti dalo zabrániť.

 

Pripomínať sa to má, ale nie oslavovať, skôr poučiť sa z toho, že nesprávne prostriedky nemôžu viesť k správnym cieľom. Mafiánska verchuška jasá, ale radový Kosovčan je v prdeli. Rozvrátené hospodárstvo, bezprecedentná nezamestnaosť, nepredstaviteľná chudoba, vysoká kriminalita, porušovanie ľudských práv...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Na povrch vychádzajú ďalšie informácie, ktoré boli na pozadí vzniku tohto mafiánskeho štátu a vyzerá to celkom zaujímavo:

 

veľké podozrenia (čo si nakoniec mysleli všetci, len nie tí čo si išli nohy dolámať za nezávislosťou Kosova), že kosovský premiér Hashim Thaci šéfuje mafiánskej skupine, ktorá je zodpovedná za pašovanie zbraní, drog a ľudských orgánov. V tomto prípade sa bude musieť prepísať história Kosova. Nakoniec sa zistí, že "slávny boj za nezávislosť" bol v skutočnosti vražednými jatkami, pri ktorých boli porušené všetky ľudské práva. Ďalším úderom, ktorý sa týka aj vojsk NATO, je to, že samotné vojská NATO zatvárali oči nad týmito zločinami.

 

Ďalšie informácie o väznených Srboch hovoria o mučení a odoberaní orgánov, čo tiež podkopáva už teraz veľmi silne pošramotenú povesť tzv. "bojovníkov za slobodu" z UCK.

 

 

Čo na to USA a ich nohsledi z Británie?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Prave Kosovo je ukazkovym prikladom toho, co moze hrozit v arabskych krajinach...

 

- dostali slobodu, OK

- zbavili sa diktatury, OK

- maju demokraciu, OK

- UCK bola zvolena demokraticky, OK

- v krajine je v podstate pokoj a nijake pogromy, OK

 

Tak kde je problem? Slobodne a demokraticky zvolena vlada, ktora zabezpecuje pokoj je mozno zlozena zo zlocincov. Takze ich odstranime silou, proti voli kosovcanov? A keby ich kosovcania branili, tak ich postrielame - pretoze budu branit zlocincov? Alebo s nimi nebudeme spolupracovat, pretoze su to zlocinci a budeme sa tvarit ze neexistuju a budeme moralni - kym sa niekto neopyta na Cinu, Rusko alebo Kubu ci Bielorusko.

 

Su tri moznosti:

 

a) budeme absolutne moralny a s kazdym, kto nebude splnat nase predstavy ukoncime vsetku spolupracu a budeme proti nim bojovat v mene moralky

:thumbsup: budeme relativne moralny - a principy z bodu (a) budeme aplikovat len na niektorych miestach, kym inde to budeme ignorovat. Bude to menej boliet a mozeme sa tvarit aky sme cisty.

c) budeme robit to co v bode (:D, ale uprimne si prizname ze sme pragmatickom svete a v niektorych pripadoch je pre nas vyhodnejsie akceptovat, ak si nas cteny a vazeny partner vyvrazduje vlastne obyvatelstvo. Bude to take iste, ale uprimnejsie.

 

Prvy pristup je eticky dokonaly, ale recept na svetovu vojnu. Druhy je realita, ale pokrytecka. Treti je rezignacia na etiku, ale aspon je to uprimne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

- dostali slobodu, OK

- zbavili sa diktatury, OK

- maju demokraciu, OK

- UCK bola zvolena demokraticky, OK

- v krajine je v podstate pokoj a nijake pogromy, OK

 

Tak kde je problem? Slobodne a demokraticky zvolena vlada, ktora zabezpecuje pokoj je mozno zlozena zo zlocincov.

 

Problém je, že Thaciho si pre Kosovo vybrali USA. Problém je, že zločiny UCK sa ignorovali aspoň do vtedy, kým Kosovo nevyhlásilo nezávislosť. Nositeľ tejto nezávislosti Thaci mohol byť v tejto krajine demokraticky zvolený preto, že ho západné krajiny nezaradili na zoznam vojnových zločincov.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nuz, UCK ako organizacia bola z pohladu kosovcanov brana ako jedina autorita, ktora sa postavila za ich prava. Thaci ako jej vodca bol logicky na cele. Ono nestaci si vybrat nejakeho naivku co doji kozy a povedat: "Ty budes prezident" a cakat, ze to bude fungovat. KEd sa malo rokovat o buducnosti Kosova s kosovcanmi, UCK bola na nestastie jedina organizacia, ktora za nieco stala a mala dostatocnu autoritu.

 

Totiz logicky - ak by sa nasiel niekto iny, preco by ho odmietali? A nasiel sa taky niekto? Tam nebol nijaky dalajlama, Mandela, Havel.

 

A preto to je situacia ako v Palestine - ano, Hamas su teroristi. Ale demokraticky vyhrali...a aj keby nevyhrali, v casti krajiny maju fakticku moc. Ked ich narod akceptuje a realne vladnu, s kym sa ma potom rokovat?

 

A potom mohla byt situacia aka? Dat Thaciho na zoznam zlocincov, UCK oznacit za teroristicku organizaciu. Takze sefa nahanat po horach, zatykat jeho posluhovacov. Ti by sa branili, takze by bolo nutne strielat do ludi a zabijat ich. A sem-tam aj nevinnych. A domaci by mali pocit, ze ten, kto ich branil nie je zlocinec, no hrdina. A zacala by nenavidiet "osloboditelov".

Ano, z pohladu extremnej etiky a moralky mas pravdu.

Ale vysledok by bol to, co je dnes v afganistane alebo iraku.

Pri predpoklade takehoto vyvoja by si sa stale zasadzoval za taketo riesenie?... :thumbsup:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ono nestaci si vybrat nejakeho naivku co doji kozy a povedat: "Ty budes prezident" a cakat, ze to bude fungovat.

Vybrať si teroristu a vojnového zločinca, ktorý svoju pozíciu získal aj likvidovaním oponentov nie je o mnoho lepším riešením.

 

KEd sa malo rokovat o buducnosti Kosova s kosovcanmi, UCK bola na nestastie jedina organizacia, ktora za nieco stala a mala dostatocnu autoritu.

 

Totiz logicky - ak by sa nasiel niekto iny, preco by ho odmietali? A nasiel sa taky niekto? Tam nebol nijaky dalajlama, Mandela, Havel.

Rokovalo sa svojho času aj s Karadžičom o budúcnosti Srbov v Bosne a ten sa musel z politiky stiahnuť a roky sa potom ukrýval pred medzinárodným tribunálom. Skutočne bol taký dôvod použiť voči Thacimu iný meter? Jediná prijateľná alternatíva?

 

A potom mohla byt situacia aka? Dat Thaciho na zoznam zlocincov, UCK oznacit za teroristicku organizaciu. Takze sefa nahanat po horach, zatykat jeho posluhovacov. Ti by sa branili, takze by bolo nutne strielat do ludi a zabijat ich. A sem-tam aj nevinnych. A domaci by mali pocit, ze ten, kto ich branil nie je zlocinec, no hrdina.

Takže radšej bol ponechaná UCK, nech sem tam povraždí pár ľudí alebo sem tam predá nejaké tie orgány zajatých Srbov.

 

Ale vysledok by bol to, co je dnes v afganistane alebo iraku.

 

A aký výsledok vyplýva z vývoja v Kosove? Môžete byť mafiánom aj teroristom, pokiaľ získate na svoju stranu superveľmoc, robí to z vás legitímnu politickú silu?
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A aký výsledok vyplýva z vývoja v Kosove? Môžete byť mafiánom aj teroristom, pokiaľ získate na svoju stranu superveľmoc, robí to z vás legitímnu politickú silu?

Ach ano, urcite.

Pokial ma niekto moc a autoritu, tak sa s nim jedna ako s tym, kto ma moc a autoritu. Inac by sme s tretinou krajin sveta nemohli vobec rokovat. Smutne, ale realne.

 

Vybrať si teroristu a vojnového zločinca, ktorý svoju pozíciu získal aj likvidovaním oponentov nie je o mnoho lepším riešením.

Omnoho lepsie nie - ale mozno prave o ten potrebny maly kusok lepsie. Urcite by USA aj EU preferovali nejaku normalnu demokraticku a liberalnu silu pri moci, co by nebola spojena so zlocinom - ale ak je ina varianta alebo vzajomne zabijanie, alebo opakovanie Bosny, je to mensie zlo. Nie dobro, len mensie zlo.

 

Takže radšej bol ponechaná UCK, nech sem tam povraždí pár ľudí alebo sem tam predá nejaké tie orgány zajatých Srbov.

Neviem ci sa to deje este teraz, ci sa to skor nevztahuje na minulost, ale to je v zasade jedno.

Ake by bolo to ine riesenie?

- zatykat clenov strany, ktora ma obrovsku podporu obyvatelstva

- utocit na nich zbranami aj za cenu civilnych obeti

- neuznat vysledky demokratickej volby

- dosadit niekoho do vlady, aj ked tento nebol demokraticky zvoleny

- kontrolovat krajinu a ochranovat nedemokraticky dosadenu vladu proti odporu obyvatelstva

 

Ja chapem tvoje rozhorcenie - ale ked si povedal A, treba niest dosledky aj za B. A tou druhou castou je diktatura EU a USA, premena "oslobodenej" krajiny na guberniu a zabijanie civilistov, pripadne obcianska vojna.

Alebo neurobit nic a zodpovednost za zopakovanie vrazdenia ako bolo v Bosne.

 

Tvarit sa ze takyto "moralny" postoj by priniesol menej obeti, zabijania a nicenia je pokrytecke. Ked uz, tak nech je predstaveny uprimne - s tym, ze smrt (mozno v ovela vacsej miere ako dnes) by bola nutnou cenou za nas dobry pocit.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokial ma niekto moc a autoritu, tak sa s nim jedna ako s tym, kto ma moc a autoritu. Inac by sme s tretinou krajin sveta nemohli vobec rokovat.

Samozrejme, je nevyhnutné komunikovať aj s krajinami, ktoré nespĺňajú určité naše kritériá. V prípade Kosova ale pôvodne nešlo o rešpektovanie viac či menej demokraticky zvolenej vlády, čo je trochu rozdiel. Thaciho zločiny západ najskôr fakticky ignoroval, takže prečo by za takej situácie nebol akceptovaný aj väčšinou kosovských Albáncov? Mal by dlhodobo takú podporu obyvateľstva aj pokiaľ by ho USA od začiatku takto bezvýhradne neakceptovali? Thacimu sa ku tomu, že sa stal najvhodnejšou možnosťou pre Albáncov pomohlo. Dnes je samozrejme "demokraticky" zvoleným politikom proti ktorému sa už sotva niečo podnikne...

 

 

Tvarit sa ze takyto "moralny" postoj by priniesol menej obeti, zabijania a nicenia je pokrytecke. Ked uz, tak nech je predstaveny uprimne - s tym, ze smrt (mozno v ovela vacsej miere ako dnes) by bola nutnou cenou za nas dobry pocit.

 

Kosovo je v dnešnej dobe precedens. Príklad, že aj terorista obchodník s ľudskými orgánmi môže byť akceptovaný na čele krajiny, ktorú mu pomohlo vytvoriť NATO. Inak, aj ku Mníchovskej dohode došlo svojho času v záujme mieru...
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

UCK nevytvorili americania. Bola to najvyraznejsia sila, co bojovala za kosovcanov - aj ked nie cistym sposobom, aj ked bola spojena so zlocinom (ako vacsina partizanskych skupin - aspon ciastocne). A snad si nemyslis, ze ludia v nejakej krajine akceptuju len to, co akceptuju aj USA? :smilieee: Ked sa pozries po svete, je to skor naopak. Je to sice neprijemne, ale v pripade Kosova naozaj nebolo prilis s kym rokovat. A keby aj ano, popularitu UCK by tazko niekto prekonal.

 

A Kosovo nie je nijaky precedens, to len zabudame... Britska vlada rokovala so Sinn Feinn a IRA, nie? Vrazedny a zlocinecky rezim pod vedenim fanatika s pedofilnymi sklonmi sa dostal k moci v Cine - a este pod jeho vedenim sa Cina stala clenom BR OSN. Minimalne polovicka africkych krajin mala vo svojom cele vrahov a nasilnikov, ktori boli obecne akceptovani a sedeil v OSN. Hamas je teroristicka organizacia, ale mimo USA a EU s nimi nikto zasadne problemy nema a dokonca aj Izrael si nimi rokuje (tajne). Rezim v Irane (len ako priklad) dost vyrazne porusuje ludske prava (pokial medzi ludi patria homosexuali alebo ludia, ktorym zalezi na politike) - a je akceptovany a obdivovany. Mugabe sposobil u seba doma democidu a vacsinou je akceptovany. Rusko je viac-menej len kamuflazou demokracie a cecenci by o "nevrazendom" charaktere asi mohli rozpravat - a akceptujeme ich, ze?

A toto je len uvod...

 

Kosovo je uplne klasicke, bezne, v nicom nevybocuje z toho, co sa vo svete deje bezne. A nijak sa v horsom neodlisuje od veci, ktore vacsina z nas bez problemov prijima.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kosovo je uplne klasicke, bezne, v nicom nevybocuje z toho, co sa vo svete deje bezne. A nijak sa v horsom neodlisuje od veci, ktore vacsina z nas bez problemov prijima.

 

No až na to, že nebýva vo svete bežným zvykom aby sa vyhlasovali nové štáty štýlom, že nejaká národnostná menšina si na území nejakého suverenného štátu vyhlási svoj vlastný štát. Som zvedavý ako rýchlo si pôjdu USA nohy dolámať za uznaním hispánskeho štátu na juhovýchode USA, ak by k tomu došlo. Nehovoriac o vytvorení nejakej moslimskej džamáhírije uprostred Anglicka. Podľa vzoru Kosova majú na to plné právo.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

UCK nevytvorili americania. Bola to najvyraznejsia sila, co bojovala za kosovcanov - aj ked nie cistym sposobom, aj ked bola spojena so zlocinom (ako vacsina partizanskych skupin - aspon ciastocne). A snad si nemyslis, ze ludia v nejakej krajine akceptuju len to, co akceptuju aj USA? :smilieee: Ked sa pozries po svete, je to skor naopak. Je to sice neprijemne, ale v pripade Kosova naozaj nebolo prilis s kym rokovat. A keby aj ano, popularitu UCK by tazko niekto prekonal.

UCK nevytvorili Američania, ale dopomohli jej k moci. Čína, Irán alebo aj Rusko nie sú porovnateľné príklady, u nich nedošlo ku danej forme vlády aj vďaka podpore, aj vojenskej zo strany demokratického západu.

 

A snad si nemyslis, ze ludia v nejakej krajine akceptuju len to, co akceptuju aj USA? :

Thaci bol pre USA partnerom pri rokovaniach. Takže otázka je skôr, či USA dali aj nejaký dôvod, prečo by Thaciho Albánci nemali akceptovať. Porovnaj si to napríklad so spomenutým Karadžičom v Bosne.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

UCK nevytvorili Američania, ale dopomohli jej k moci. Čína, Irán alebo aj Rusko nie sú porovnateľné príklady, u nich nedošlo ku danej forme vlády aj vďaka podpore, aj vojenskej zo strany demokratického západu.

Mozeme si stanovit moralny imperativ - zlocincov, diktatorov, vrahov, nasilnikov nebudeme dosadzovat k moci, pomahat im moc udrzat, diskutovat s nimi, obchodovat s nimi, akceptovat ich, uznavat, preukazovat im uctu. Toto by bol ferovy pristup a moralny.

 

Alebo ich budeme akceptovat, ked sa nam to bude hodit.

 

Mimochodom, Cina za Mao Ce Tunga vymenila v BR OSN Taiwan na zaklade tlaku USA. S Cinou obchodujeme, nespravame sa k nim ako k nelegalnemu zlocineckemu rezimu. S Ruskom detto. My im pomahame kazdy den.

 

A v roku 1999 bola UCK s velkym mnozstvom clenov, obecne akceptovana, ozbrojena a ochotna zbrane pouzivat. S kym sa malo rokovat? S nejakym akademikom, o ktorom nevedeli ani jeho susedia? A co s UCK, ak by tato bola odstavena a zacalo by sa zatykat?...chytat ich po kopcoch a strielat? Nebolo ich treba dosadzovat, jednoducho nebola nijaka akceptovana, demokraticka a neposkvrnena sila na kosovskej strane, s ktorou by sa dalo rokovat. A ked uz UCK tie hlasy ziskala - zrusit volby a dosadit nejakeho nasho demokratickeho diktatora? :smilieee:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

znovu Kosovo

 

Thaci bol poverený zostavním vlády

Thaci bude vládnuť s miliardárom a menšinovými Srbmi

PRIŠTINA. Úradujúci kosovský premiér Hashim Thaci uzavrel koaličnú dohodu so stranou miliardára Behgjeta Pacolliho ako aj s viacerými menšinovými hnutiami reprezentujúcimi etnické minority vrátane Srbov.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5774227/thaci-bude-vladnut-s-miliardarom-a-mensinovymi-srbmi.html#ixzz1EVQ1Aeuh

 

druhá strana mince a Kosova a Haagu a politiky alebo Politiky - kosovský premiér Hashim Thaci je obviňovaný z obchodovania s orgánmi:

Haag vedel o vraždách a predaji orgánov od roku 2003

 

V liste haagskemu tribunálu sa uvádza, že od polovice 90. rokov bolo 70 až 200 ľudí unesených a prevezených do súkromných objektov na severe Albánska.

BELEHRAD, PRIŠTINA. Velitelia niekdajšej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) a lekári z Kosova i zo zahraničia sa zúčastňovali na prevoze Srbov do improvizovaných väzníc na severe Albánska, kde boli zajatci zabíjaní a ich orgány z letiska v Tirane prevážané do zahraničia.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5773600/haag-vedel-o-vrazdach-a-predaji-organov-od-roku-2003.html#ixzz1EVQP4yLh

to len nezabúdajme, odkiaľ tí páni vyšli, či už ich akceptujeme, či nie.

 

bez nadsázky je politika o tom, že vrahov a diktátorov a násilníkov a zločincov a šedé eminencie dosadzujú iné šedé eminencie k moci, kdekoľvek a kedekoľvek to práve vyhovuje, čo nevyhovuje, na to sa zabudne. šak politika : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

bez nadsázky je politika o tom, že vrahov a diktátorov a násilníkov a zločincov a šedé eminencie dosadzujú iné šedé eminencie k moci, kdekoľvek a kedekoľvek to práve vyhovuje, čo nevyhovuje, na to sa zabudne. šak politika : )

Vies, mam taky pocit, ze skutocnost je ina...a vlastne ovela horsia. Pretoze tych vrahov si dosadzujeme my sami...

 

U nas to zdaleka nebolo take zle, ale aj Meciar ci Fico (alebo Dzurinda, podla toho kto koho nemusi) mali velku podporu. Ma ju aj Thaci. Ma ju aj Hamas, Taliban alebo Al Kaida. A kolko ludi s nostalgickou slzou spomina na socik - co bol rezim, ktory vrazdil, mucil, vaznil, kradol a zabijal? Ach ano, dal nejake istoty, nejaky klud, nieco na jedenie...a kolko ludi ho vlastne malo rado a s laskou na to spomina?

Nijake sedive eminencie. Bezny, poctivy a slusny clovek bez problemov, pri plnom vedomi a s cistym svedomim da svoj slobodny hlas vrahovi, nasilnikovi a zlocincovi.

 

Vari tu niekto chvali nekompromisny postoj USA a NATO v Afganistane a Iraku, kde vytlacili Taliban a baasistov z politiky? Ani nahodou.

A keby sa situacia v Kosove vratila - a na vyber by bol zlocinec ktory nastoli pokoj, alebo chaos a vrazdenie...kto by naozaj uprimne a nahlas uprednostnil tu druhu moznost?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ďalšie (ne)prekvapujúce skutočnosti o Kosove?

 

Albrightová a spol. točia v Kosove veľký biznis

 

Bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová a ďalší významní americkí politici podľa chorvátskej tlače skupujú kľúčové podniky v Kosove. Denník Jutarnji list sa pozastavuje nad prílevom amerického kapitálu do Kosova. Spoločnosť Albright Capital Management, ktorej vlastníkom je Albrightová, sa údajne s ďalšími ôsmimi spoločnosťami zúčastňuje na privatizácii kosovského Telekomu. (...) Podľa chorvátskeho denníka je americký vplyv v Kosove obrovský už od roku 2000. Napríklad generál NATO Wesley Clark, ktorý velil spojeneckým operáciám pri kosovskej kríze v roku 1999, sa chystá kúpiť hnedouhoľné lignitové bane a zaoberať sa výrobou kvapalného paliva z tohto menej kvalitného uhlia. (...) Kosovo je piate vo svetovom rebríčku nálezísk lignitu, ale výrobe paliva sa vo svete venujú iba čínski experti. Jutarnji list Clarkov zámer považuje za nebezpečné experimentovanie v balkánskom teritóriu.

 

Čítajte viac: http://spravy.pravda...2#ixzz24MDJm7bS

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Slovensko naďalej patrí k piatim členským krajinám EÚ, ktoré roku 2008 jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova ešte neuznali.

/ Španielsko, Grécko, Rumunsko, Cyprus, SLovensko /

 

Slovensko nezmení svoju pozíciu ohľadne neuznávania jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova, povedal slovenský prezident Ivan Gašparovič svoju srbskému partnerovi Tomislavovi Nikoličovi počas dnešného bilaterálneho rokovania na okraj zasadania Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Informovala o tom tlačová agentúra Tanjug.

Nikolič sa pri tejto príležitosti poďakoval slovenskému prezidentovi za podporu Srbska pri obrane jeho územnej integrity. Gašparovič pritom zdôraznil, že slovenský postoj sa meniť nebude.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz27bIyqLWP

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

S veľkým prekvapením čítam nenápadne podsunutú vetu:

 

http://www.aktuality.sk/clanok/232717/the-new-york-times-statnika-thaciho-stale-prenasleduje-vojnova-minulost/


Kosovský parlament v júni schválil dohodu o normalizácii vzťahov so Srbskom, čo EÚ a USA privítali ako triumf mieru a zmierenia v regióne. Vo Washingtone a Bruseli sa Thaciho meno začalo skloňovať v súvislosti s európskymi integráciami jeho krajiny a dokonca v súvislosti s možnou kandidatúrou na Nobelovu cenu za mier, píše denník.     

 

Ďalší príklad toho, aký je to veľký problém dospieť k pravde. Je Thaci zločinec, alebo svätec ?

 

Washington a Brusel sú omnoho väčší machri, ako Alexander Macedónsky, ktorý rozťal gordický uzol.

Thaci dostane Nobelovku a je po nepríjemnej otázke.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

 

Z Kosova ilegálne utekajú tisícky ľudí, Srbi posilňujú hranice

Európska únia vyzvala medzičasom vládu v Prištine, aby podnikla urýchlené opatrenie na potlačenie masového vysťahovalectva z Kosova.

Vysokopostavený diplomat vyjadril značné znepokojenie nad situáciou v uplynulých týždňoch, veď v decembri 2014 a januári 2015 malo i za pomoci prevádzačov opustiť Kosovo smerujúc cez Srbsko do Rakúska, Nemecka a Maďarska celkove viac ako 50.000 Kosovčanov.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagová vyzvala 6. februára krajanov, aby zostali doma a nepokúšali sa ilegálne preniknúť na územie Európskej únie.

Najvyššia kosovská predstaviteľka tak učinila pri návšteve mesta Vushtrri, odkiaľ tisícky občanov autobusmi smerujú do Srbska a cez jeho územie sa pokúšajú dostať do EÚ.

"Riešením nie je útek preč, zdôraznila vtedy podľa tlačovej agentúry AP Atifete Jahjagová a vyzvala krajanov, aby prispeli k budovaniu svojej mladej krajiny.

http://www.aktuality.sk/clanok/270256/z-kosova-ilegalne-utekaju-tisicky-ludi-srbi-posilnuju-hranice/

divný národ tí kosovskí albánci... NATO vynaložilo maximálne úsilie pri humanitárnom vybombardovaní srbska, len aby im zabezpečilo vlastný štát. teroristi, priekupníci drog, aj obchodníci s ľudskými orgánmi sa kvôli tomu štátu zázračne premenili na kovaných demokratov. a oni teraz z toho štátu utekajú? nevďačíci! ešte k tomu cez srbsko, ktoré ich tak strašne utláčalo... chápal by som keby utekali cez albánsko. ale cez srbsko?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov