Jump to content

Twilight sága

Recommended Posts

Posted

Súmrak od autorky Stephenie Meyerovej bol búrlivo prijatý hneď po vydaní a pritiahol obrovské masy nadšených čitateľov. Hoci je román určený mladšej vekovej kategórii, mnohé čitateľky priznávajú, že román putoval z ruky do ruky, až skončil u babičky. Publishers Weekly označil román za najlepšiu knihu roka, v New York Times získala ocenenie Editor´s Choice a na najväčšom internetovom obchode Amazon.com bola hodnotená ako najlepšia kniha desaťročia.

Ťažko jednoznačne určiť, v čom je ukrytá príťažlivosť tejto knihy, je to shakespearovská láska Romea a Júlie alebo faktor ohrozenia, ktorý v tomto románe vyletí do hviezdnych výšok, keď sa vzrušenie zo zakázanej lásky a utajovanej náklonnosti zmení na hrôzostrašný závod o holý život. Dej tejto dráždivej knihy posúva vpred rovnako napätie ako aj romantika, ktoré prinútia čitateľov neprestajne prevracať stránky.

Keď sa Isabella Swanová presťahuje do večne zamračeného mestečka Forks a stretne záhadného, zvodného Edwarda Cullena, jej život odrazu naberie vzrušujúci, a desivý smer. Edward je so svojou porcelánovou pokožkou, zlatými očami, mámivým hlasom a nadprirodzenými schopnosťami neodolateľný a zároveň nepreniknuteľný. Až do tejto chvíle sa mu darilo skrývať svoju pravú identitu, ale Bella je rozhodnutá odhaliť jeho temné tajomstvo.

Bella si však neuvedomuje, že čím bližšie sa k nemu dostáva, tým väčšiemu riziku vystavuje seba aj svojich blízkych. A na návrat už môže byť neskoro...

Súmrak je veľmi zvodný a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje, až kým neotočí poslednú stránku.

Čítali ste niekto knihy z tejto série? Zatiaľ vyšli dve a to Súmrak a Nov a tá prvá je už dokonca aj sfilmovaná. Čo na ne hovoríte? Páčili sa vám? Ja som sa hned ako sa mi dostal Súmrak do rúk, do tohto príbehu doslova zažrala a už nedočkavo čakám, že pod stromčekom nájdem aj Nov :lol: A samozrejme, že nabudúci rok idem na sfilmovanie príbehu do kina :)

• 2 weeks later...
Posted

preboha, toto mi ani nespomínajte

nečítala som, ani po tom netúžim

úplne ma odradzujú davy spolužiačok, čo len vzdychajú nad tou knihou a cez prestávky horlivo debatujú o Edwardovi

nemám rada takéto knihy

počnúc Harrym Potterom, cez Eragona až po toto

na chvíľu to oblbne davy, a potom príde niečo ďalšie a na toto sa zabudne

jo, už padám z tejto témy :lol:

Posted

Neposudzuj knihu podľa obalu... ved si to ani nečítala... :lol: Mne sa to páčilo a za tým si stojím :)

Tak som bola hold zase oblbnutá ako Potterom a Eragonom :) Nevadí... ;)

• 4 months later...
Posted

mne sa ta kniha tiez paci a to mam uz od skoly daleko, je pisana putavo a ma to aspon zaujimavy dej. eragona som necitala,ani fotra. :lol:

Posted

Jednotka ma fakt chytila, ako hovoríš zaujímavý dej atď...ale po prečítaní Novu zo mňa Twilight šialenstvo opadlo.

Tretiu časť som nečítala, asi ani nebudem a v štvorke, ževraj Meyerka kecá na vyše 800 strán o to istom a bude happyend, tak to mi tiež chýbať nebude.

Inak, nechápem to označenie, že najlepšia kniha desťročia :lol: Veď tá kniha nie je až taká úžasná...

A keď si už spomínala "fotra"... toho si prečítaj ...ten stojí zato. Harry sa nedá s Twilightom ani porovnať, podľa mňa :)

Posted

hej hej,este som nebola v stave ze idem na neho. ale snad aj to pride. :lol: twilight je skor taka oddychovka.

Posted

citila som vsetky knihy a nikdy v zivote som nemala tu moznost vidiet vacsi sh*t :lol: uplne znechutena som tym bola.... plytka postavy bez ziadnych putavych vlastnosti, sposob pisania, ktory nedava zmysel... Ano, Stephenie Meyer, to, ze je Edward uplne sexy, s krasnou tvarou, krasnymi ocami, krasnymi perami, krasnou pokozkou, krasnym hlasom, krasnym telom, SEXY telom a sexy vsetkym ostatnym inym mi urcite doslo aj po prvych 200 strankach, viackrat to nemusely byt extenzivne spominane :) ale inak ma twilight poburila - o nicim, nudne, hrozne, palila by som tie knihy na hraniciach ;) oznacenia typu "najlepsia kniha desatrocia" ma akurat nutia si mysliet, ze cele ludstvo stratilo rozum, ale tak nevadi, ludia teda maju radi klise trapne pribehy o takzvanej laske, ked medzi bellou a edwardom figuruje iba lacna fyzicka tuzba, ktora je akurat tak opodstatnena ich tupostou. plus k tomu zamiesajme nudny dej, nulovy spad, a nekonzistentny dej, ktory ma v sebe viac dier ako moje dierkovane pancusky ;)

Harry sa nedá s Twilightom ani porovnať, podľa mňa :)

vdaka bohu, ze len podla teba ;)

• Upvote 1
Posted

fuu,vsetky styri aj ked si musela trpiet? ja vacsinou skoncim hned,ked sa mi to nepaci :lol:

Posted

vdaka bohu, ze len podla teba :)

Toto som nepochopila :lol: Máš niečo aj proti Potterovi alebo ako? :)

Eien veď si nemusela všetky štyri čítať ;) Ja mám dve za sebou a stačí mi ;)

Posted

precitala som si vsetky styri, lebo nezvyknem hned veci ci ludi odsudit. znovu a znovu som tomu davala sancu s tym, ze ved to nemoze byt take nudne aj nadalej. nuz co, mylila som sa :) a tak som sa dostala aj k tej poslednej, ktoru SMeyer hodila na jej stranku este v takej neupravenej podobe... neprehanam ked poviem, ze som sa skoro z toho povracala :)

a no neviem, desde, zalezi to podla toho, ako si to myslela - ci twilight nema na pottera, alebo potter na twilight ;) bo ked povies ze potter nema na twilight tak ti okamzite zvonim na dvere s tym ze ideme sa bit :lol: aj keby sa mi potter nelubil tak treba proste uznat fakt, ze dej v HP, postavy, ich vyvoj a cely styl, ako je to napisana, je na ovela vyssej urovni ako twilight ;)

Posted

Žiadna bitka nebude, dúfam, lebo si myslím presne to čo ty. :)

To je úplne iná úroveň... HP je pre mňa jedno z diel s veľkým D, čítala som ho už ale stokrát a nepoznám nikoho, kto by to čítal a povedal, že je to zlé :lol: A hlavne jedna dôležitá vec: J.K.Rowling vie aj písať.

Twilight možno aj má dobrý nápad, ale Meyerka ho nevedela dostatočne dobre a na úrovni dať na papier. Forma je veľmi jednoduchá, podľa mňa každý druhý človek s trochu rozvinutou slovnou zásobou, by to tak dokázal napísať. A teraz Twilight čítajú najmä mladé teenagerky, ktoré v živote toho moc prečítaného nemajú a myslia si, že je to najlepšia kniha na svete a pani "spisovateľka" zarába veľké prachy...

Teda, aby som len nekritizovala, musím uznať, že aj mňa to na chvíľu oblblo /viď prvý príspevok/, ale už som sa akoby zobudila a zistila, že tá kniha nie je v podstate nič moc a čítať sa mi oplatí niečo iné...

Posted

ja poznam dost ludi, ktori citali HP a nedokazali sa cez to prekusat - vzdy to nechali so slovami, ze je to prilis detske a atd, ale poznam aj takych, ktori to nechali preto, lebo sirius zomrel :) no tak to vlastne chapem... ved sirius bol kader.

ohladom twilight... primitivny sposob pisania. Meyerka, ako si ju oznacila ( :hufi): jednoducho zobrala giganticky slovnik a hodila tam vsetky mozne slova s co i len podobnym vyznamom a tak zlyhala. citala som to v AJ a ti poviem... hroza. Vsetky tie velke slova, ktore vlastne maju uplne iny vyznam, ako si ona myslela... No radsej nekomentujem. A to ako zaraba tiez nekomentujem... Som citala interview s nou niekde a ona si fakt mysli, ze je Pani Spisovatelka: v tom interview sa jej chlapek pytal, ze co si mysli - keby sa edward z twilight a harry z HP stretli, kto by zvitazil. jej odpoved bola jasna: "haha, harry by nemal sancu, edward by bol pri nom skor nez by stihol mavnut svojim prutikom a zlomil by mu vaz. tu niet o com diskutovat"

;) joj, zabit tu zenu, fakt... vobec nema objektivny pristup k veciam...

a inak tiez som tu knihu istu dobu (asi tak par dni) citala s tym, ze ma to zaujima. celkovo to nie je zly napad - upiri sa mi pacia, laska moze byt tiez celkom zaujimavy namet, tema zakazanej lasky je stale celkom zaujimava podla mna a knihy v prostredi strednych skol sa mi lubia... hoci v jej knihe sa to fest zvrhlo :lol: dokafralo to, no co, a teraz vzdy ked pocujem aka ja twilight romanticka a atd, tak mam chut si otrieskat hlavu o stenu... ved co je na tom romanticke? ta cast, ked edward naolejuje bellino okno, aby neskripalo, ked sa jej bude zakradat v noci do izby, aby ju sledoval pocas spanku a mohol kreslit?! :)

Posted

"haha, harry by nemal sancu, edward by bol pri nom skor nez by stihol mavnut svojim prutikom a zlomil by mu vaz. tu niet o com diskutovat"

No len aby som jej ja väz nezlomila :) :lol: Stále tú ženu mám viac a viac nerada... :)

ved co je na tom romanticke? ta cast, ked edward naolejuje bellino okno, aby neskripalo, ked sa jej bude zakradat v noci do izby, aby ju sledoval pocas spanku a mohol kreslit?! ;)

Preboha, wtf??? Teraz neviem, či to myslíš ironicky, ale keď tak rozmýšľam, Meyerka by aj to dokázala napísať ;)
Posted

dokazala napisat? ona to aj napisala :) .... :) ale fakt. v tej poslednej knihe, ktoru teda este chudatko male pise, je scena... par takych scen... edward sa zakrada do bellinej izby a pozoruje ju pri spanku a pritom si vsima, ze jej skripa okno... no a tak bere olej dpc a naolejuje to, aby neskripalo, a aby sa nedaj boze bella zabudila ;) ja som nemohla.... a piata kniha sa tiez zacina tak "pozitivne": Oh ja chudak emo opusteny zniceny odsudeny na samotu amen. Edwardov uhol pohladu. ja nemozem z toho. :lol:

Posted

Nechápem, na čo to Midnight Sun vôbec začala písať...Asi sa nudila po večeroch a z tej nudy ako vidím, nevzišlo zase nič zaujímavé... :lol:

By the way,

pre tých, čo by to zaujímalo, som objavila článok, kde vyjadril svoj názor na vyššie uvedené spisovateľky Stephen King:

"Obe, Rowling aj Meyer, prehovárajú priamo k mladým ľuďom. Skutočný rozdiel je, že Jo Rowling je ohromná spisovateľka a Stephenie Meyer nemôže písať niečo hodnotnejšie ako zlátaniny. Nie je veľmi dobrá."

Ľuďom sa páčia príbehy, a v prípade Stephenie Meyer je jasné, že píše pre jednu celú generáciu dievčat a otvára nový druh užívania si lásky a sexu v knihách. Je to vzrušujúce a napínavé, ale zároveň nijako špeciálne výhražné, pretože jej knihy nie sú otvorene sexuálne. Veľa fyzického je prenesené napríklad do vecí, ako keď sa upír dotkne jej predlaktia alebo keď sa dotkne jej pokožky, a ona cíti príval chladu a tepla. A pre dievčatá je toto cesta pocítiť to, na čo ešte nie sú pripravené."

USA Weekend

Len toľko k tomu, že absolútne s pánom spisovateľom súhlasím :)

Posted

Nechápem, na čo to Midnight Sun vôbec začala písať...Asi sa nudila po večeroch a z tej nudy ako vidím, nevzišlo zase nič zaujímavé... :lol:

pre peniaze, samozrejme :) pre co ine? ma z toho velka prachy a slavy, zfanatizovanych fanusikov a uz aj na balicky od kondomov lepia Edwardovu tvar len preto, aby pritiahli viac fanusikov a zbesilcov. zenska ma z toho love, tak je to jasne :)

Posted

aky obrat heh, co ja fim,mna skor uplne vydesil film.bolo to krcove, strasne a onen hrdina mi prisiel ako prvy pokus maskera .

ale ta kniha, ja za to nemozem,ale mne sa to paci furt. aj ked na "To" od Kinga nema,hehe. :lol:

Posted

Ja osobne som film ani nevidela, takže neviem posúdiť...

Althea a čítala si len Súmrak, alebo aj zvyšné tri diely?

Ak len ten prvý, tak ťa dokážem pochopiť... :lol:

Posted

aj dvojku,trojka sa mi nejako nechce zaobstaravat, sak to stoji mrte .pocka. :lol:

• 1 year later...
Posted

Jaaaj, tak došla téma aj na túto pani grafomanku. Ja mám na to dve slová: celé zle. Keďže to bolo hrozne populárne a ja mám upírov veľmi rada, nič netušiaca som sa dala do čítania anglickej verzie prvej knihy. Veď aj dobre napísaná young readers literatúra nemôže byť zlá...

...hlboko som sa mýlila.

Neviem kde začať... milióny gramatických chýb, školu, ktorá pani Meyerovej udelila magisterský titul z odboru literatúra by som vyzvala, aby vrátila akreditáciu ak jej absolventi vypúšťajú čosi také. Opakovanie sa tých istých slov, nonexistentný dej - až na konci si autorka uvedomí, aha, zatiaľ som slintala nad Edwardom, mohla by som tam niečo pridať... hm... tak ju budú naháňať zlí upírí. Hlavná postava je neuveriteľný self-inser autorky a kniha nemá žiadne posolstvo, ktoré by mohla svojim mladým čitateľkám odovzdať. Ak nerátam teda to, že treba panikáriť z každej prvej vrásky, že na vysokej škole absolútne nezáleží a že priateľ, ktorý vám kontroluje celý život a manipuluje s vami je ok... mám pokračovať?

Posted

Gramaticke chyby a opakovanie slov, to moze byt aj chyba prekladu a odflaknuta redakcia - alebo narazas na angl. original?

Ale vcelku to je vazne desne. Vypatlani hrdinovia, impotentni, s reakciami a rozmyslanim oproti ktorym je priemerny chovanec pomocnej skoly Einstein a citovy genius. Hrdinka je nerozhodna krava, s nulovymi ambiciami a emociami, ze by ju mohli nalozit do formaldehydu a ukazovat na katedre psychologie - "Hľaď, toť stojí príklad človeka exemplárne blbého."

Edward je mantak, zakonzervovany zrejme vo veku 11 rokov. Cele to je oslava podpriemernosti, nevyrovnanosti, hluposti. Ze to nema posolstvo? Praveze ma, ale o to desivejsie.

Ak by islo o realne postavy, boli by to jasny adepti na Darwinove ceny - preboha, len nech ich dostihne nejaky Van Helsing, Buffy, alebo Jakub Vandrovec, pretoze ak by to malo byt dedicne - strasna predstava.

A to ze je autorka mormonka nijak neospravedlnuje, su mormoni co pisu mimoriadne dobre - takze tu ide o nieco ine.

Posted

Praveze bohuzial je to Meyerovej samolubost, tusim som pocula ze sa citila byt urazena ked jej chceli editori nieco menit. Slovenska verzia Tvajlajt este vylepsila, minimalne odstranila tie strasne gramaticke chyby. Meyerova robi chyby ako zo zakladnej skoly, po prve je velmi tazke napisat dobru knihu z pohladom z prvej osoby ak nechce skoro kazdu vetu zacinat slovom I, co sa tam stavalo velmi casto. Okrem toho ma hrozne zlu vlastnost, a to taku, ze pouziva prilis vela ciarok a jej syntax je na zaplakanie. Najcastejsie vyskytujuce sa slova su: chiseled a chagrin, plus asi dvadsat roznych vyrazov na farbu Edwardovych oci... fakt grc...

A ako ja naozaj nechapem tento novy sex idol Emo upira, ktory je panic, zdrzanlivy a tazko utrapeny vlastnou existenciou. To, ze Meyerovej upiri sa trbliecu na slnku, su takmer neznicitelni, nemenia sa vymenou krvi a naslednou smrtou ale vstreknutim upirieho "jedu" a dokonca sa dokazu krizit s ludmi je uz ceresnicka na torte.

Kam sme sa to dostali... upiri boli kedysi metaforou pre drogovu zavislost a do dnesneho dna su vykreslovani ako hriene bytosti strasne zalozene na to telesne, su temni, tajomni a vzrusujuci... nie trblietajuci sa emaci s perfektnou frizurou...

Svojmu dietatu by som Harryho Pottera odporucila kedykolvek, pretoze je to dobre napisana saga s peknym moralnym posolstvom, nadherne vykreslena plna zaujimavych postav a hlavne sa pri nej clovek aj zasmeje. Ked mi jedneho dna moje dietko prinesie domov Tvajlajt, necham ho nech si to precita, ale potom mu vysvetlim co presne je na tejto knizke zle. (Dufam ze bude mat dost rozumu a pride na to samo...)

• Upvote 1
Posted

Treba vyvratit par tvrdeni... Slovensky preklad Twilight vzbudzuje slzy, hrozu a strach, aspon v radoch prekladatelov, a teda my, ako subkultura, ho povazujeme za absurdny grc, ktory sa svojou schopnostou zosobnovat odpor rovna originalu... Ale inak fakt je to zly, zly preklad. Cize oproti originalu nie je nicim lepsi.

A pisat v prvej osobe je absurdne lahke, skor tretia je taky chytak, pretoze, dajme tomu hlavna postava je chlap a rozprava sa s inym chlapom... A to tam mas same "his" a "him" a nevies koho his je his a atd (a zaoberajme sa radsej jednym prikladom, inak by ich bola plna pr...)... Prva osoba je lahodka, hoci mozno prave preto moze byt zaludna, ale to aj kazda ina, podcenovana zalezitost. Inak vseobecne je umenie pisat kreativnym sposobom, kde sa takmer kazda veta nezacina tym istym slovom a pod., a tento problem ma viacero autorov.

Ale fakt, ze saga Twilight stoji za velke H a male o by som nevyvracala, ani keby mi za to zaplatili, lebo je to svata pravda :lol: Ach... A na margo autorky; tetula sa maximalne urazila, ked reakcie na poslednu knihu neboli prave najlepsie, dokonca sa ze vraj rozplakala... A tetula v jednom interview vyhlasila, na otazku reportera, kto by vyhral pri suboji Edward vs Harry Potter, ze Edward by Harryho prutil zlomil a chlapcovi krky vykrutil v priebehu sekundy. Harry Potter by neobstal. Ha-ha. Zasmejme sa.

Tak, tam to mas. Harry Potter by neobstal :) A mazaj svojich buducich potomkov pripravovat na tazke bludenie svetom twilight :)

Posted

A pisat v prvej osobe je absurdne lahke,

Ono to sko rlen lahke vyzera - pretoze autor ma pocit, ze lahsie prepisuje vlastne ciny a konanie. Realita je ale presne naopak. Je ovela tazsie sa odosobnit, neutopit sa v slovickach ako SOM/MOJ/MI. Zvladnut fakt, ze je k dispozicii len jeden, a to dost obmedzeny, uhol pohladu. Takze ich forma skryva ovela viac chytakov a "klasicke" bozie oko tretej osoby - a prave preto medzi takto pisanymi dialmi tak vela zleho. Nekvalitneho z formalnej stranky, takze ide o pripady ak by neboli pisane osobne, boli by o kus lepsie.

A keby sa Eddie a Herík pobili, dokelu...ako by to asi dopadlo :lol:

Eddie by asi spadol do hlbokej depresie a zacal by rozmyslat nad tym, ci on, ako nesmrtelny, ma pravo ublizovat smrtelnikovi - aj ked obdarenemu magickou silou. Potom by asi dospel k zaveru, ze Hermiona je lepsi target a skusil by jej tlacil kaleraby medzi usi. (tlacit ine inam v jeho pripade vazne nehrozi)

Harry by Eddieho lavou zadnou premenil na mys, nasledne by zistil ze islo o sice nie ludsku, ale predsa len emocionalnu, citlivu a v nemrtvom jadre dobru bytost, takze by v rozsahu dalsej knihy hladal spolu s celou druzinou sposob, ako toho magora odmysit.

Nevyhral by nikto, pretoze ani jeden z nich nema ńa to gule :)

Posted

Nuz neviem, ja ked som napriklad pisala v prvej osobe... Lahke, velmi lahke. Autor riesi menej problemov, ale hej, v podstate je kazdy sposob pisania skalistym, takze nemozno povedat, ze jeden sposob je uplne lahky a ten druhy uplne tazky. Majster spisovatel by mal zvladnut vsetky uhly pohladu, a to inak teta Meyers nezvladla.

A jo, ten suboj, no :lol: Ja stale hovorim, ze Harry by vyhral uz len preto, ze Eddie by fakt upadol do tej hlbokej depky a asi par hodin by premarnil nad tym, ze by premyslal, ci je Bella okej, ci je toto fakt jeho osudom, ublizovat ludom, a blah blah blah dajte mu ziletku a prehodte ofinu. No.

A Harry by nanho postval Hermionu. Ta baba ma viac guli ako obaja chlapi dokopy. :)