Skočiť na obsah

Aikaterine

Odporúčané príspevky

táto téma je len o káve, tak o iných nápojoch, prosím, písať do iných tém :lol:

 

pijete kávu?

ako dlho (odkedy) ?

máte radšej instatnú alebo klasickú kávu?

koľko šálok kávy vypijete denne?

cukrujete, či s mliekom, či čistú kávu?

navštevujete kaviarne? máte nejakú obľúbenú?

máte svoju obľúbenú značku kávy?

 

a všetko, čo vás napadne v súvislosti s kávou... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pijete kávu? - len cappucino (obcas aj latte alebo frappe)

 

ako dlho (odkedy) ? - od 16 rokov

 

máte radšej instatnú alebo klasickú kávu? - najradsej cappucino v akejkolvek forme

 

koľko šálok kávy vypijete denne? - denne? priemerne 0,5 sialky/denne, kedze pijem kavu asi tak 3-krat tyzdenne

 

cukrujete, či s mliekom, či čistú kávu? - cukrom sa nic nepokazi

 

navštevujete kaviarne? máte nejakú obľúbenú? - najradsej mam prave italske cappucino

 

máte svoju obľúbenú značku kávy? - Cappucino :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pijete kávu?

ako dlho (odkedy) ?

máte radšej instatnú alebo klasickú kávu?

koľko šálok kávy vypijete denne?

cukrujete, či s mliekom, či čistú kávu?

navštevujete kaviarne? máte nejakú obľúbenú?

máte svoju obľúbenú značku kávy?

 

pijem asi od 18 rokov, vtedy prvý krát pokusne, potom som chvíľu nepila, potom v maďarsku sem tam ich dupla smrťáky, raz som si dala nedopatrením za deň dve, to som mala nejakých 20, a myslela som, že mi vyskočí srdce ... normálne ma bolelo ...

pila som aj neskôr, klasickú zalievanú, ale vždy bez cukru, káva s cukrom mi je od mojej prvej kávy, do ktorej mi niekto dal príčinlivo cukor, odporná ... preto som kávu ani nepila chvíľu ...

neskôr nescy, všelijaké, hlavne s mliekom

v posledných rokoch café latte je číslo jedna, prípadne sem tam capuccino alebo viedenská káva, vždy by tam malo byť v nejakej forme mlieko, a v nijakej cukor

s cukrom je to nechutný sirup, nemám rada, ee

kaviarne nevyhľadávam, vlastne som špeciálne v kaviarni nebola už pekne dávno

obľúbenú značku ... neviem, asi nemám

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jedina kava co dokazem vypit je ladova kava v plechovke, ktoru si dam ked mam velmi nizky tlak a kruti sa mi hlava, inac kavu nevypijem v ziadnej forme...jedine co mi chuti je rozkusavat kavove zrniecka

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem odkedy pijem kavu ale som jej vasnivy konzument. Najradsej mam klasickeho zalievaneho turka v poriadnom "bachratom" hrnceku. Zvasca to su 3 - 4 kavy denne, ked nieje co robit tak aj viac, rekord bol tusim 9 - to som uz citil zrychleny pulz a problemy s orientaciou :lol: Kavu zasadne popradsku, aj ked viem ze to nieje vrchol kvality. Tri kocky cukru, ziadne mlieko, ani rum :) Casom som sa naucil viac chodit do kaviarne ako do krcmy, k mojej kave neodmyslitelne patri aj cigareta :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nno

tak ja pijem kávu od 15 rokov

mám rada instantnú, aj klasickú /ale doma máme výlučne instantnú/

mlieko musí byť, cukor v žiadnom prípade

vypijem aj kávu bez mlieka, ale je príliš silná pre mňa..takže to len vo výnimočných prípadoch

zato kávu s cukrom nikdy

väčšinou mám tak šálku denne, ale nie pravidelne... niekedy mám za deň 3, niekedy týždeň nič

obľúbenú kaviareň nemám...

 

a rada si máčam piškóty do kávy :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pijete kávu?

dokopy 5x v zivote, naposledy cosi vyse roka dozadu

 

ako dlho (odkedy) ?

len ked je to v danej situacii naozaj nutne

 

máte radšej instatnú alebo klasickú kávu?

tu, kde je viacej kofeinu

 

koľko šálok kávy vypijete denne?

v priemere nejake cislo limitne sa bliziace nule

 

cukrujete, či s mliekom, či čistú kávu?

ked sa uz musim ten sajrajt donutit vypit, tak pol hrnceka cukru

 

navštevujete kaviarne? máte nejakú obľúbenú?

nie

 

máte svoju obľúbenú značku kávy?

neznasam vsetky do radu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pijem cafe cca od 15-tich

 

mávam kávové a antikávové obdobia, teraz keď pravidelne chodím do práce kávujem neustále, to si už bez toho ani neviem predstaviť, navyše sme dostali nový pressomat, tak sa z toho veľmi tešíme všetci :lol:

 

veľmi mi chutí Nescafe 3in1 a hlavne rôzne sladké "kávičky" z automatov... aj klasika zalievaná, instantná s mliekom aj bez mlieka, viedenská, caffe late, ľadová... v podstate na každom druhu kávy je niečo dobré, beriem to ako odlišné nápoje (zalievaná vs instantná vs sladká brečka z automatu), jedine nikdy tomu nesmie chýbať cukor !!!

 

denne momentálne vypijem 2 veľké hrnčeky (mám mega hrnček o obsahu asi 350ml :) )... ale keď som len tak doma, v škole, nemusím byť dlho hore kvôli skúškam a učeniu, málokedy mám chuť spraviť si len tak cafu, to radšej čaj...

 

kaviarne nenavštevujem, nemám s kým, keď nájdem nejakého kávičkára/rku tak rada budem :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kávu pijem už dlho a pomerne pravidelne, každý deň. každý rok mám niekoľko kratších období (týždeň/dva), počas ktorých kávu úplne prestanem piť, sú to však veľmi zriedkavé obdobia. :-)

 

varím si najradšej obyčajnú, zalievanú kávu, nepotrebujem do nej mlieko ani cukor. na kávu mám samozrejme obľúbený pohár, môžem ju vypiť len z neho, inak to ani nemá význam. denne ich vypijem približne tri.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a čo si dáš, miesto tej kávy...? :lol:

ked idem v praci na kafe do kuchynky tak z pressomatu si nedam nic a dam si bud vodu, alebo nestea zeleny caj...a ked idem na kafe niekam von, tak pijem hocico len nie kafe :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Káva obsahuje aj škodlivé látky /ale len vo veľmi malej miere/. Vznikajú v procese praženia, odvar z rozomletých surových kávových bôbov ich neobsahuje. Výskumom sa zistilo, že moč osôb, ktoré vyfajčili 18 cigariet, preukázal výrazné mutagénne vlastnosti, zatiaľ čo moč tých, ktorí vypili nápoj pripravený z 12 gramov instantnej kávy, takúto vlastnosť neprejavil.

 

Ani vzťah pričastého pitia kávy na vznik chorôb srdca a ciev sa jednoznačne nepreukázal. V krajinách, ktorých obyvatelia konzumujú skutočne veľa tohto nápoja – Brazília, Taliansko, Maďarsko – nezistili neprimerane zvýšený počet infarktov srdcového svalu.

 

Fínski výskumníci napríklad nedávno zistili, že keď pravidelne pijete kávu, znižujete tým šancu dostať cukrovku. Káva totiž podporuje vylučovanie peptidov v tráviacej sústave, ktoré znižujú hladinu glukózy. Rovnaký efekt má aj magnézium, ktoré tento nápoj obsahuje vo veľkej miere. Americkí odborníci zase tvrdia, že ľudia, ktorí si na kávu zvykli v mladom veku, budú mať v dospelosti vysoký krvný tlak. Ich kolegovia v Európe sú toho názoru, že káva skôr pomáha ako škodí. Množstvo kofeínu, ktoré obsahujú dve šálky kávy vraj priaznivo pôsobí na fungovanie pečene, ako prevencia pred cukrovkou a artritídou. Kde je teda pravda?

o káve a jej účinkoch sa vedie bezpochyby veľa diskusií

k čomu sa prikláňate vy, je káva škodlivá, či práve naopak?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Presne ak si spraví dakto 5 silných káv za deň tak môže mať problémy z tlakom, a aj z dehydratáciou. Ale 2 kávy za deň nemôžu ublížiť, ale ja kávu nepijem, mal som iba raz a to mi absolútne nechutila takže som aj skončil stým.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Kávu pijem asi 10 rokov.Klasickú zrnkovú /momentálne ide u mňa Tchibo Family/.Píjavam jednu dve doobeda a dve poobede.

Píjavam ju pre jej dobrú chuť a pohodu pri tom.Je to taká mini zastávka v bežnom,ale aj sviatočnom dni.Po vypití mám taký dobrý pocit na duši,takú pohodu :lol: .

Keď som niekde v meste,tak si dávam automatovú za 10-12 Sk.Do kaviarní nechodím :) .Nie je to môj štýl a vidí sa mi aj takáto káva predražená.Ak si dáte kávu pri automate niekde v obchoďáku,či niejakom vestibule,je zaujímavé popíjať a sledovať ten frmol,zhon,rôzne typy ľudí,situácie.

Káva je fajn vynález.Dá sa bez nej žiť,ale s ňou sa žije lepšie :) .

Ne tak ? ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

... je káva škodlivá, či práve naopak?

 

Tento príspevok nemá byť odpoveďou na príspevok Aikaterine, ale skôr poukázaním, čo už nielen britskí, ale aj americkí vedci skúmajú, čo všetko je "dôležité".

 

Káva je antidepresivum

Ženy, které pijí dva a více hrnků kávy denně, jsou méně náchylné k depresím. To je závěr výzkumu vědců z Lékařské fakulty Harvardovy univerzity. Není zatím zcela jasné, jakým způsobem káva depresi „léčí“. Jisté však je, že káva bez kofeinu žádné takové účinky nemá. Autoři výzkumu se domnívají, že kofein zřejmě ovlivňuje chemické procesy v mozku. Vědci pozorovali po dobu 10 let (od roku 1996 do roku 2006) více než 50 000 Američanek pracujících ve zdravotnictví. Deprese propukla jen u 2 600 z nich, a podle dotazníků to byly spíše ty ženy, které pily kávu méně nebo vůbec.

 

Když vědci srovnali data od vyloženě rekreačních uživatelek kávy (1 šálek týdně a méně) s těmi, co pily dva až tři šálky za den, prokázalo se, že vyšší konzumace snížila riziko vzniku deprese o 15%. Ženy, které pily čtyři a více hrnků kávy denně snížily nebezpečí deprese o 20%. Sami vědci však vědí, že je příliš brzo na oficiální výzvu k nadměrnému pití kávy. Současně se totiž prokázalo, že ty ženy, které užívaly větší množství kávy, také více kouřily, pily alkohol, často měly nadváhu a vysoký krevní tlak nebo diabetes. I přes tyto proměnné se potvdilo: vyšší konzumace kávy a nižšího výskytu deprese jde ruku v ruce. Opět se tak potvrzuje, že kofein je stimulantem a zvyšuje pocit pohody a energie. V mozku se to projevuje tak, že kofein blokuje určité chemické receptory, například adenosin. Další výzkum musí nyní odhalit, co to znamená pro léčbu deprese.

http://21stoleti.cz/...antidepresivum/

Keď "som si začala" s kávou, mala som už dosť rokov ... a začalo to úplne nevinne.

Pri kontrole u lekára mi zistili veľmi nízky tlak, predpísali lieky a len tak medzi rečou bolo spomenuté, že však môžem popíjať kávičku. Káva mi nechutila, ale keď liek, tak liek a jednu som do seba nejako vliala. Časom som si na chuť kávy pomaly zvykala a rokmi sa z pitia kávy stával akoby rituál. Začala som si do nej pridávať mlieko, neskôr som začala sladiť umelým sladidlom, potom boli miesto jednej kávy zrazu dve, neskôr aj tri ... a aj keď ten veľmi nízky tlak sa medzičasom prehupol na úplne opačný koniec, takže kávou môžem teraz zapíjať lieky na zníženie tlaku, kávy som sa zatiaľ nevzdala.

 

Ale ... že by som v čase keď som kávu nepila, alebo začínala jednou šálkou a postupne sa prepracovala k číslu vyššiemu mala pocit, že trpím depresiami, to teda vôbec!!! A ja teraz neviem ... som výnimkou, alebo vedci skúmali "zlú vzorku"?!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ešteže to nezistili britskí vedci ... :)

že by som preto mala depresie, lebo už roky nepijem kávu ? rovnaké a podobné som mala aj roky predtým, kým som kávu pila

 

tiež som začala pomerne neskoro, prvú okolo sedemnástky mi raz uvarila babka, keď niečo slávila, a kázali mi do toho hodiť dve kocky cukru, ako sa slušilo a patrilo.

bolo to príšerné, bŕŕŕŕ, hnusné, a takmer som to nevypila, ale ja som bola poslušná, babku som nechcela uraziť.

ale tým káva na chvíľu skončila. pri ďalších po čase som zistila, že pre mňa je to bŕŕŕŕ v káve cukor ... a pretože v tých časoch akosi každý okolo mňa sladil, dokonca teta varila kávu "prekvapkávanú" na takom malom prístroji z maďarska, vždy mala hotovú navarenú kávu na sporáku, a už do nádoby, kam káva kvapkala, dávala cukor ... nechutilo mi to ...

 

potom som začala štvrtiť kocky cukru ... proste do kávy sa dával kockový cukor, všade, kam človek došiel, tak som si potajomky štvrtila ... to bola káva, ktorá sa ako tak dala vypiť.

 

potom som zistila, že blbnem, a keď som videla tie smolné malé kávičky, ktoré v espresách popíjali ľudkovia v maďarsku v BP silné, horúce, a často bez cukru, / darmo, svetové mesto to bolo / prestala som blbnúť s cukrom, a nikdy viac som si do kávy cukor nedala.

výnimka bola jediná: návštevy u tety s pripravenou sladenou kávou.

to boli ešte len začiatky,

jedna káva za pol roka, jedna mesačne, raz za týždeň, kedy ako ...

 

potom sa mi podarilo raz v maďarsku tej ich smolnej miniduply ekrazitu vypiť dve za jedno poobedie a večer - a myslela som, že koniec, môj posledný deň. mňa tak desivo bolelo srdce, mala som 20, cca, že som vážne myslela, že končím. neprajem nikomu :zubiska:

 

aj som, s kávou, pila som opatrne, a zásadne som naďalej nemusela mať každý deň kávu.

 

potom neskôr v zamestnaní, slávnu zalievanú, a proti boleniu hlavy som do nej kvapkala citrón ... skvelý recept to bol, ja som zvyčajne vymačkala štvrť citróna, káva bola brečka, ale hlava ma bolela naďalej :(

 

no. nikdy som neprepadla káve, medzitým som pila aj čaj, veľa, kávu niekedy denne, niekedy nie, ale slabú, bez cukru zásadne a vždy.

neskôr som si pridávala mlieko, ešte neskôr v práci prešla na sáčkové bezcukrové café latte, do veľkého hrnčeka, to mi zvyčajne vydržalo niekedy od rána do poobedia, zvyčajne na ňu nebol čas ...

a potom som pred pár rokmi vynechala aj toto, doma som si zvyčajne spravila meltu s mliekom, potom som vynechala aj meltu ... a čaj, akýkoľvek, je aktuálny stále :)

mimochodom, tlak mám aj ja na druhom konci, nikdy som ho nemala nízky, ... a dnes som práve objavila ešte jednu úplne novú krabičku porcovanej melty ešte v záruke .... hm ... ?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov