Skočiť na obsah

Hlavné mestá

Odporúčané príspevky

Zverejnené

tak ako Francuzi neuznaju Clichy, tak cely svet neuznava Nahorny Karabach :) ale sklzli sme offtopic, kaslat na to. ked to teda aljaka potesi .. :)

Zverejnené

Len s tým rozdielom, že Náhorný Karabach onedlho bude oslavovať 20. výročie nezávislosti a po celú dobu Azerbajdžan nebol schopný prevziať kontrolu nad tým územím. To je úplne iný prípad ako Clichy alebo hociktoré iné geto s niekoľkými panelákmi plných moslimov :)

Zverejnené

Je to všetko moc zložité v tej Kaukazskej oblasti - tie krajiny už si tam toho vytrpeli až-až, takže ostáva to v takejto rovine že NKR je síce nezávislou republikou, ale naďalej ostáva neuznaná. A ja sa ani nedivím, keďže na Kaukaze je situácia aká je a bol by to poriadny precedens pre ostatné autonómne oblasti - Južné Osetsko, Abcházsko, nehovoriac ešte o severokaukazských častiach ako napr. Čečensko. Takže to sú asi kľúčovné dôvody - ľudia v NKR pri tom všetkom sú šťastní, že majú v podstate vlastný štát, kde môžu rozvíjať svoju kultúru a národnú jednotnosť. Fakt, je to na dlho a naozaj diskutabilná téma. Ja Náhorný Karabach rátam za štát :)

Zverejnené

ja som sa zamilovala do Amsterdamu, uzasne miesto, uzasni ludia

prechadzat sa romantickymi ulickami, na kazdom rohu nieco vidiet

navyse pomenovanie "Benatky severu" je trefne :)

urcite sa tam raz vratim

aj Budapest je krasna, bola som tam v zime, a mesto ma v kazdom obdobi inu atmosferu...Budapest je miesto, ktore chcem zazit aj v lete, ked je vsetko zelene a vonave :) takze aj tam sa vratim

Zverejnené

pozeram, ze som sem este nepisal, tak prispejem teda

Ktoré ste mali možnosť už vidieť? Koľko ste ich už navštívili?:

Bratislava, Vieden, Londyn, Brusel, Oslo, Stokholm, Budapest, Sarajevo, Belehrad, Tirana, Podgorica, Skopje, Sofia, Bukurest, Kisinev, Kyjev, Tbilisi, Jerevan, Teheran

Ktoré sa vám najviac páčili a ktoré vás naopak nesolovili?

najviac sa mi pacili - Kyjev, Sarajevo, Tbilisi a Jerevan

najmenej - Brusel, Sofia

Máte nejaké vysnívané hlavné mestá, ktoré by ste radi videli?

no jasne, najlepsie vsetky :) z Europy by som rad videl poriadne Budapest, dvakrat som tam uz chvilu bol ale este som mesto poriadne nevidel, velmi chcem vidiet Varsavu a Moskvu, Minsk, a pozrel by som si aj Lisabon a Pariz

a zo zvysku sveta Pchjongjang, Kabul, Bagdad ak to dakedy bude mozne, Taskent, Caracas, Bogota atd. je ich velmi vela, to by som tu rovno mohol napisat takmer vsetky :)

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

najmenej - Brusel

Ten Brusel podpisujem. Bol som tam vlani a okrem nádherného námestia ma tam veru veľa neoslovilo. Je síce pravda, že som tam bol iba deň, ale atmosféru mesta zachytím hneď v prvých hodinách pobytu.

Najnegatívnejšie na mňa pôsobili drzé žobrajúce cigánky z balkánu (a možno aj zo Slovenska).

• Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

Vitajte v téme o hlavných mestách celého sveta.

Proč Čech přesunul Brazílii hlavni město?

Dodnes pyšně dohlíží na svoje dítko z vysokého betonového podstavce nad budovou prezidentského památníku. Srdce jeho města tepe stejně rychle, jako proudí v ulicích davy místních a turistů. Bronzový Juscelino Kubitschek de Oliveira jim kyne rukou na pozdrav a jeho tvář je právem hrdá na dobře odvedenou práci.

Na náhornej plošine v centrálnej brazílskej vysočine, tam, kde pramení rieka Tocantis sa nachádza hlavné mesto Brazílie. Aj keď je Brazília symbolom krajiny, dlhou históriou sa chváliť nemôže. Za svoj vznik môže ďakovať Juscelinovi Kubitschekovi de Olivejrovi, ktorý sa v exotickej Brazílii narodil vďaka českému pradedovi Janovi Nepomukovi Kubíčkovi, pochádzajúcemu pravdepodobne z Třebone. V 30. rokoch 19. storočia Jan Nepomuk Kubíček predá všetok svoj majetok a s vidinou lepšieho života odchádza do vzdialenej zeme ...

... tam jeho pravnuk Juscelino vyštuduje medicínu, neskôr je zvolený do dolnej snemovne za štát Minas Gerasis ... v politike sa mu dari a v roku 1955 vyhrá prezidentské voľby.

V týchto časoch je hlavným mestom Rio de Janeiro, ale Juscelino ma o hlavnom meste iné predstavy ... ako oficiálny dôvod k sťahovaniu hlavného mesta udáva jeho premiestnenie do stredu krajiny a podpora rozvoja zaostalého vnútrozemia.

Veľkolepý projekt návrhu nového mesta Brazília dostávajú na starosť brazílsky architekt Oscar Ribeiro de Almeida de Niemeyer Soares a brazílsky urbanista Lucio Costa. Architekta si Juscelino nevyberá náhodou, pozná ho už z čias keď bol starostom, práve projektant navrhol luxusné riešenie predmestia Pampulha a neskôr mu zverí aj stavbu svojho víkendového sídla. V rukách architekta Niemeyera sa mesto Brazília zmení na architektonický unikát. Symetrické rozloženie ulíc, ktoré z výšky pripomínajú siluetu lietadla rozkreslí do plánov urbanista Costa a Niemeyer ich vyzdobí domami a funkčnými budovami, ktoré pripomínajú zvláštne vesmírne družice. Stavba nového hlavného mesta trvá 41 mesiacov a jeho rozvoju už nič nebráni.

Prezident Kubitschek si dlho svoju pýchu neužil, pretože brazílske zákony nedovoľujú, aby sa po skončení volebného obdobia o miesto uchádzal opäť, aj keď ... s najväčšou pravdepodobnosťou by bol voľby opäť vyhral, pretože národ ho miloval, aj keď ich kvôli honosnej metropole značne zadĺžil. Po ukončení prezidentskej funkcie Kubitschek cestuje po svete, spoznáva nielen Spojené štáty, ale aj Európu. Cesta autom sa mu o pár rokov stáva osudnou a pri autonehode zomiera ... celá Brazília smúti a na pamiatku mu ľudia dajú postaviť monumentálny pamätník.

Brazília je častým cieľom turistov, väčšina na mesto nedá dopustiť, ale predsa len je niečo, so sa tomuto mestu dá vytknúť. Mesto je rozkrájané osemprúdovými cestami, ale Costa vo svojich plánoch akoby zabudol na peších a v meste je žalostne málo prechodov pre chodcov. Naviac, ulice sa navzájom podobajú ako vajce vajcu, a tak majú turisti často problém nájsť tú správnu adresu.

Napriek všetkým nedostatkom sa UNESCO rozhodla v roku 1987 mesto Brazíliu zapísať do Zoznamu svetového dedičstva.

Zdroj: Epocha 23/2011

http://sk.wikipedia....lia_%28mesto%29

http://www.google.sk...iw=1079&bih=747

• Pridať bod 1
  • Pred 2 rokmi...
Zverejnené

Ktoré ste mali možnosť už vidieť? Koľko ste ich už navštívili?

Bratislava, Vieden, Praha, Moskva, Pariz, Budapest, Ateny, Tunis, Havana   /ak by sa pocitali aj hlavne mesta ostrovov a provincii tak aj Rodos, Herakleion a Barcelona/

Ktoré sa vám najviac páčili a ktoré vás naopak neoslovili?

pacilo sa mi vsade ..Praha je super, ziadna jazykova bariera a pritom velkomesto

Pariz je krasny  a clovek sa tam citi ako trpaslik... ale v Moskve sa citi ako mikrob..tam je predimenzovane vsetko :zubiska: 

Havana je tak skareda az je krasna :yes_yes: 

nerada to vravim ale najmenej ma laka..Bratislava 

nemam nejake presne plany..snad Antananarivo by bolo fajn..uz len kvoli tom nazvu :smile3: 

Zverejnené

Rim :P

• Pridať bod 1
Zverejnené

No do Ríma sa niekedy aj ja chystám, "druhý Rím" (Konštantínopol) som absolvoval pred 5 rokmi, takže ten prvý už len povinnosti treba.

• Pridať bod 1
Zverejnené

s povinnosti? snáď preto, že z tohto Tvojho pekného avatara SPQR ?  :)

Zverejnené

Avatar nemá s tým nič spoločné, to je len dôsledok :D Na tomto Fóre nenájdeš lepšieho znalca rímskych dejín ako mňa, už len tú návštevu Ríma by som mal absolvovať :)

Zverejnené

Rim :P

:lol: Rim a snívajúci smajlík s vyplazeným jazykom  

ja tiež mám vysnívané mestá, ktoré dúfam, že stihnem navštíviť .. :)  Florencia- Rím- Benátky, Paríž, Bern, Varšava, Atény..

Zverejnené

Axel, aj Iskra
Ja som sa chystam do toho Ríma ako ten Twardowski,
z Ballady A. Mickiewicza "Pani Twardowska"
Krásna balada, ja neviem, či je preložená do slovenčiny?

ale vidieť, možno niekto nájde preklad v sieti.

Aj keď som davam odkaz, bohužiaľ len v poľštine.  :smile2:

http://literat.ug.edu.pl/xxx/amwiersz/0017.htm

Zverejnené

ja som zatiaľ bola len v Bratislave, Prahe, Monaku a v Paríži... toto leto sa chystáme na pár dní do Budapešti, tak snáď sa to podarí...

najviac času som strávila v BA, síce to nie je nič extra, ale za posledné roky sa predsa len zmenila k lepšiemu... v Prahe sa mi páčilo, v Monaku som sa prvý krát kúpala v mori a veľmi sa mi tam páčilo, aj Paríž má svoje čaro...

PS, ak máte nejaké tipy na lacné a dobré ubytko v Budapešti a čo tam stojí za pozretie, sem s nimi (hoc do SS), nech nezamorujeme tému...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov