Skočiť na obsah

Sociológia


Ronja

Odporúčané príspevky

V rámci predmetu Sociológia preberáme rôzne teórie, dávam sem jednu zaujímavú :lol: ...kniha obsahuje množstvo zaujímavých téz na zamyslenie, takže uvediem aspoň niektoré z nich...

 

Teória Heidi a Alvina Tofflerovcov o zrážke civilizácií

 

"Utváranie novej civilizácie" - V tejto futurologickej knihe Heidi a Alvin Toffnerovci objasňujú svoje tvrdenie, že nová civilizácia je už tu, ale mnohí sa to snažia potláčať. Táto nová civilizácia prináša nový model rodiny (tradičná nukleárna rodina sa stane menšinovou formou, zatiaľ čo počet domácností s jedným rodičom, znovuzosobášenými pármi, bezdetnými rodinami a osamelo žijúcimi jednotlivcami rastie). Dochádza k explózii výrobkov a služieb na objednávku a poloobjednávku. Najnovšie počítačom riadené technológie umožňujú nekonečnú rozmanitost výroby. Uvádzajú, že ľudstvo čaká obrovský skok vpred a smeruje k najhlbšiemu sociálnemu zvratu...

 

Ľudský kapitál nahradil finančný kapitál. Podľa toho možno firmy klasifikovať ako vybavené vysokou, strednou a nízkou úrovňou vzdelanosti, a to v závislosti od toho, ako intenzívne využívajú poznatky. Pre firmy vybavené nízkou úrovňou vzdelanosti je typické, že duševná práca sa v nich koncentruje v skupinke vedúcich pracovníkov, zatiaľ čo telesnú alebo bezduchú prácu prenechávajú všetkým ostatným.

 

Tretia vlna prináša so sebou úplne nový spôsob života, založený na diverzifikovaných obnoviteľných zdrojoch energie; na spôsoboch výroby, ktoré likvidujú väčšinu starých montážnych liniek; na novej inštitúcií, ktorá by sa mohla nazývať "elektronickou chatou" a na zásadne zmenených školách, (nove formy vzdelávania) a firmách budúcnosti. Nové informačné technológie tlačia cenu a náklady na variabilnosť výroby smerom k nule.

 

Tofflerovci na skúmanie zmien požívajú analýzu sociálnych vĺn. Sústreďujú sa na inovácie a zvraty, tvrdia, že sa blížime k takej štruktúre moci, ktorá prináša svet rozdelený na tri kontrastné a súperiace civilizácie: "Blížime sa k svetu ostro rozdelenému na tri súperiace civilizácie - prvá bude ešte stále symbolizovaná motykou, druhá bežiacim pásom a tretia počítačom".

 

(...u nas táto kniha nemá veľký ohlas, ale pre niektorých amerických politikov je to novodobý "šlabikár")

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 6
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Cat Eye

    2

  • Ronja

    2

  • Pete

    2

  • Sniper

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

Zhodou okolností sme včera na prednáške Dejín pol. myslenia Tofflerovcov a 'ich' tri vlny preberali. V niečom majú pravdu a môže to byťž zaujímavé dielo. Možno si ho zvolím pre seminárku.

 

Pre 'stret civilizácií' by som ale skôr zvolil niečo od Hunningtona.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Z hľadiska technokratického za pomoci odbornej literatúry a fantázie si možno predstaviť ďalší možný vývoj, pripustiť tiež, že je realizovateľný podľa "plánu".

Chudák pánbožko, tomu z jeho Božieho plánu sme urobili trhací kalendár pred Vianocami.

Ale.....

Vie niekto resp. rieši niekto, ako sa tomuto vražednému tempu (furt sa zrýchľuje) technického vývoja aj aplikácie - vyrovná ľudstvo z hľadiska sociologického(sociálneho) a jedinec človek z hľadiska fyziologického a psychologického? To snáď bude vyžadovať prípravu ľudí podobnú kozmonautom.Veď technika a technológie za storočie sa totálne zmenili a napr. fyziologické zmeny človeka zanedbateľne. Ani sociológia nezaznamenala valné zmeny - napríklad také zmeny v štruktúre rodiny, sú v našich končinách skôr dôsledkom prechodu od socializmu ku trhovému hosp., cien,..... než prejavom nástupu new civilizácie.

Ako námet to prenechávam mladým, ja riešim námety z inej diecézy.............

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vraví sa, že mozog človeka fachčí na nejakých 10-12 %, takže tu budú určite rezervy... Treba si zvykať a akceptovať, že systém celoživotného vzdelávania je už teraz pre mnohých nevyhnutnoťou a v budúcnosti nebude tomu inak v širšom merítku, plošne.

Tie fyziologické zmeny sú, len ich niekedy nevidíme... deti dospievajú skôr, dokonca vraj rastieme (fyzicky), stárneme pomalšie (for ever young!!!) - priestor na predlžovanie produktívneho veku tu je. Ale sú aj negatíva - tučnieme, prežierame sa a ani za paroma nedvihneme riť. Budeme musieť zvýšiť otáčky...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kapacita mozgu postačuje(väčšine, ide na 1/4 plynu), celoživotné vzdelávanie je nutnosť už teraz, stačí pár mesiacov vynechať a sme off. Spracovanie info kvantitatívne je dajme tomu reálne, informácie majú aj kvalitatívnu zložku ( nešťastia,živly,smrť,nemoci) a spolu s nutnosťou denne sa presadzovať v konkurencii, neistota , narušené rodinné a spoločenské väzby, inertné vzťahy .... To všetko už teraz veľa ľudí frustruje, stress a depresie - na západe už je to epidémia, to sme na počiatku.

No a tá fyzička to ani nehovorím - čo nám ubudlo:

- prepínanie TV,videa,gramo, veže - lebo diaľkový ovl.

- zháňanie - potravín a úzkeho profilu

- úrady

- väčšina nemala auto

- deti v kuse otravovali, že si idú von pobehať

- chlieb z lekvárom sme jedli v behu

- spartakiáda

- zemiakové a i. brigády

- soboty cti

- my starší chlapci vieme, čo sme sa museli nabehať za dievčaťom, než...

- potom utekať, keď tata............

atc.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov