Ronja Zverejnené 9. Október, 2008 Zverejnené 9. Október, 2008 Je ešte aktuálna, alebo dávno prekonaná? Vytvorili by ste si iné hierarchické stupne potrieb? Aké? Maslowova pyramida potrieb: je hierarchia ľudských potrieb, ktorú definoval americký psychológ Abraham Harold Maslow v roku 1943. Podľa tejto teórie má človek päť základných potrieb (od najnižších po najvyššie - spolu teda tvoria akúsi „pyramídu“): Maslowova pyramída usporadúva potreby od fyziologických potrieb, cez potreby istoty a bezpečnosti, sociálne potreby a potrebu uznania až k potrebe sebarealizácie. Ľudia sú motivovaní uspokojovať svoje potreby smerom od najnižšej až po najvyššiu úroveň, pričom uspokojenie potrieb nižšej úrovne ich motivuje k snahe o uspokojenie potrieb vyššej úrovne. Z toho možno odvodiť, že ak potreby nižšej úrovne nie sú uspokojené, potreby vyššej úrovne nemajú motivačný účinok. 5. Potreba sebaaktualizácie 4. Potreba uznania, úcty 3. Potreba lásky, prijatia, spolupatričnosti 2. Potreba bezpečia a istoty 1. Základné telesné, fyziologické potreby
Cat Eye Zverejnené 9. Október, 2008 Zverejnené 9. Október, 2008 Sebarealizácia sa asi nerovná sebaaktualizácia. Potrebu sebarealizácie stále ešete pociťujem a som s tým schopný niečo robiť, mám to v rukách. Sebaaktualizácia - update, upgrade - by sa ozaj zišla, roky sa hlásia (i keď to nepripúšťam), ale mliečne zuby mi už asi sotva narastú. Myslím si, že mnohí ľudia bohato vystačia s prvým levelom...
Pete Zverejnené 9. Október, 2008 Zverejnené 9. Október, 2008 Neviem aká je to hanba, ale Maslowa mi v školách utajili. A pretože ma to zaujalo, odpoviem s otáznikmi.Prvé štyri potreby by som zaradil do základných živočíšnych inštinktov, geneticky zdedených - s tými by som nehýbal? U ľudí majú zrejme len odlišný vonkajší prejav resp. formu ( taká láska - pes nenosí kvety, keď šteká možno recituje, určite nevysáva,.......)Sebaaktualizácia je už čisto ľudská uvedomelá potreba, ktorou pri ako-takom uspokojení predchádzajúcich potrieb, zabezpečuje ostatné " veci " materiálneho, duševného charakteru. Ja som tento bod pochopil, ako akúsi sústavnú sebarealizáciu. V súvislosti so súčasným trendom, superkonzumnej spoločnosti - doplním tento bod: Nemať potrebu toho, čo nepotrebujeme ! ( petew )
Cat Eye Zverejnené 9. Október, 2008 Zverejnené 9. Október, 2008 Pete, nezatajili, len sa to inak nazývalo. Veď aj také Marxovo "najskôr plný žalúdok potom nadstavba" je vyjadrením tejto pyramídy (len o nejakých 70 rokov skôr). Napokom aj taký klasický skvost ako Engelsov "Podiel práce na poľudštení opice" je jej určitým vyjadrením, keď prácu považujeme ako sebarealizáciu, a pripustíme, že pracujúci by mal byť aj uznaný aj honorovaný... Ad Nemať potrebu toho, čo nepotrebujeme !S týmto by som polemizoval, lebo to môže byť veľmi spiatočnícke. Sú jednotlivci, ktorí sú hodne vpredu a tí mi už niekoľkokrát ukázali, že to, čo robia by malo byť aj mojou potrebou... (počítače od PMD 85 až po PC, software, ale aj napr. kolečkové korčule alebo horský bicykel...). Na druhej strane je prirodzené, že nemám potrebu a nedožadujem sa napr. parnej lokomotívy, alebo parného valca... Nemali by sme príliš obmedzovať vlastné potreby. Skôr sa riadiť rozumnou dostatočnosťou a samozrejme svojou peňaženkou. Lebo vyskakovať môžeme len do výšky svojho platu.
Pete Zverejnené 10. Október, 2008 Zverejnené 10. Október, 2008 Uznávam, že ten môj "citát " sa mi až tak nevydaril a umožňuje rôzny výklad - my sme to vzali presne z opačných koncov.Ty - minimalisticky, že ja tým doporučujem nejakú skromnosť - mať len nevyhnutné veci k životu.Ja - nevylučujem žiadnu vec, len aby to neboli veci nevyužité............. a čo mi je do toho - kúpte si čo chcete, koľko chcete ak na to máte, ja som pri tej ekonomickej téme zabudol na radosť, šťastie a sladkú márnivosť. Prosím si vanilkovú, stračatelu..... aj kornútik? ...... nie, len tak do ruky( to sú otázky)
timwood Zverejnené 12. Október, 2008 Zverejnené 12. Október, 2008 u mna je to tak, ze neviem poriadne dosiahnut ten 5 bod..sebarealizacia. a tym padom by som povedal, ze ostatne 4 body su pre mna nie velmi zaujimave, skor samozrejme.
Pete Zverejnené 29. Október, 2008 Zverejnené 29. Október, 2008 Neviem, či mi to prejde-po pozornom znovaprečítaní a pekne prepytujem zamyslení - vynikli mi jednotlivé body pyramídy v úplne inom svetle, keď som ich zasadil do konkrétneho obdobia - do obdobia od r.1989 do dnes a ešte aj zajtra.Väčšina sme sa dohodli, že tie prvé tri - štyri body sú nám vlastné a piaty je akási nadstavba. No vlastná, je tá potreba ale jej naplnenie sa dramaticky skomplikovalo v " nových časoch" väčšina z nich bola za socializmu ako-tak garantovaná.Platí, že ak nie sú uspokojené potreby nižších levelov, vyššie strácajú motiváciu - jednoducho nie sú, takže touto dedukciou som síce nevymyslel nič nové, len to, že pán Maslow má recht i keď občas nadväznosť-postupnosť pokrivkáva. -Novum je v tom, že konkrétne typy ľudí z kombinácií levelov si už nemusíme zložito vybavovať - vidíme ich L I V E ! Takže Maslowova pyramída:5. Potreba sebaaktualizácie4. Potreba uznania, úcty3. Potreba lásky, prijatia, spolupatričnosti2. Potreba bezpečia a istoty1. Základné telesné, fyziologické potreby ..............a jej premietnutie, do reálu dnešných dní. Ak niekoho napadne v tejto súvislostí nejaký "týpek" môže doplniť.Začnem ja:- bezdomovci- tí už končia pri zákl. potrebách, jediné čo majú je oblečenie,čučo,dýchanie-aj to po prechodených angínach ide z tuhav 2. leveli - ešte tak istotu, že dobre už bolo. ostatné levely - ani vo sne- politici- 1.level O.K.(gastrolog.problémy pred voľbami), 2. istota vysokých príjmov,3.len spolupatričnosť k strane nenaplnené levely- 2. bezpečie - až po zabezpečení bodygardami, 3.,4. s tou láskou,úctou,uznaním-nič moc, 5.sebaaktualizácia(realizácia) zdalo by sa, že je naplnená vrchovate- toť -musia počkať na uznesenie koaličnej rady a potom sa realizovať podľa "doporučení"---
timwood Zverejnené 30. Október, 2008 Zverejnené 30. Október, 2008 by som povedal ze bezdomovci dennodenne bojuju s bezpecim,su viac ohrozeni.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz