Cactales Zverejnené 11. August, 2008 Autor Zverejnené 11. August, 2008 Spýtam sa: Potrebuje EU krajinu, ktorá v EU ani nie je a je riadená diktátorsky? z Gruzínska odstránili Šervanadzeho(ospravedlňujem sa, aksom skomolil meno), ten je teraz v exile, tak ako USA chcela...a opakujem:provakáciu začali Gruzínci,Ševardnadze mi na konci svojej svojej vlády tiež už nepripadal ako demokrat. Čo sa týka prípadného členstva tejto krajiny v EÚ, netvrdil som, že je na to Gruzínsko pripravené už teraz. Možno o nejakých 15 rokov, po usporiadaní vnútorných pomerov. Rusko chráni svojich.... ak Rusi udelili časti obyvateľstva susednej krajiny z dôvodov udržania politického vplyvu v oblasti občianstvo, znamená to, že vláda z Moskvy sa tam môže správať ako doma, pričom toto právo sama dlhodobo upiera štátu, ktorému územie patrí? Čo by naopak urobili Rusi, ak by napríklad Irán udelil Čečencom občianstvo a následne na základe rovnakého práva začal robiť poriadky v Čečensku? Cactales Nie celkom rozumiem. Teda Gruzinci mali právo na nezávislosť od ZSSR? A tieto tri etniká nie (a v tom istom čase) ? Gruzinci majú právo násilne integrovať tieto etniká do gruzinského štátu? Nemajú náhodou právo aj na Severné Osetsko? Čo zakladá právo Gruzincov na tieto územia, okrem toho že ich chcú?ZSSR, rovnako ako Juhoslávia (až do Kosovského precedensu) a nakoniec aj ČSFR sa rozpadali v hraniciach jednotlivých zväzových republík, nie autonómnych oblastí. To, že Stalin v minulosti zmenil hranice jednotlivých republík podľa vlastných predstáv bez ohľadu na to, že to vtedy nebol odôvodnený krok, bolo roky skutočnosťou. Alebo sa má teraz navrátiť aj Krym Rusku? U Abcházcov to bolo tak, že po agresii Gruzie poslali Gruzincov do Gruzie.Myslím, že tých 240 000 Gruzíncov medzi 93 000 Abcházcami malo pocit, že žijú v Gruzínsku. Myslíš, že keby Rusi nezasiahli, že tých 30 000 utečencov sa vráti nazad? Opak by bol pravdou, ich počet by ešte stúpol.Keby Rusi nezasiahli tak by sa aj tých 200 000 Gruzínskych utečencov z Abcházska vrátilo dávno späť, možno by ani nikdy neodišli.
Cat Eye Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 To Cactales: Takže nemajú právo, právo mali len Kosovskí Albánci a Chorváti a spolu s Gruzincami mali právo aj na etnickú čistku. V zmysle tvojich čísiel musíš k Abcházcom pripočítať aj iné etniká, ktoré s Gruzincami nechceli a nechcú byť v jednom štáte, spolu teda najmä 93 000 Abcházcov, 75 000 Rusov, 76 000 ArménovSúvislosť s Krymom nevidím žiadnu. Jedine v tom, že sa Ukrajinci a Rusi pekne dohodli (aj teraz). Keby Rusi nezasiahli tak by sa aj tých 200 000 Gruzínskych utečencov z Abcházska vrátilo dávno späť, možno by ani nikdy neodišli. Aha, takže správne by bolo keby Gruzinci vyčistili Abcházsko od 93 000 Abcházcov, 75 000 Rusov, 76 000 Arménov ako sme to videli v J. Osetsku. Ale opäť opakujemAni jeden tento skutok neschvaľujem, nemali sa stať Zmeny v demografii v krajine zmietanej konfliktom a nevyjasneným štatútom sú prirodzené, kto môže, utečie.... Toľko k číslam z roku 2003 (čo je to za zdroj?). Ani Kosovo nebola výnimka. Nechajme to... je to o ničom. Každopádne Saakašvilli je totálny looser a sotva sa už obnoví sastus quo spred invázie do Južného Osetska. Podľa agentúr Kouchner sa snažil Medvedevovi a Putinovi podstračiť francúzsku iniciatívu (v podstate Saakašvillho návrhy už opakovane Rusmi odmietnuté). Rusi rázne odmietli aj Kouchnerove podanie. Podľa agentúr už je Osetsko od gruzinských vojsk vyčistené a streľba sa ozýva len sporadicky. Aj nálety ustali. Údajne USA zabezpečuje letecký transport 900 gruzinských vojakov z Iraku... Ale pochybujem, že sa Saakašvili pokúsi o reparát. Bude sa rokovať a bude to trvať dho. Obete budú každopádne potrebovať humanitárnu pomoc.
Jozef50205 Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 cely konflikt bol iba zamienkou upozorniť svet, že Gruzinsko má na svojom uzemi separartistické štáty pod gesciou velkeho Ruska, a da sa povedat, ze im to zatial s pomocou USA vychádza, ale ani EU nebude bokom a urcite podpori Gruziu
Darkman Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 Podpori ako podpori. Nikto si okrem prazdnych reci nedovoli s Ruskom nieco zacinat. Ja osobne nechapem co Saakasvili ocakaval, pretoze je jasne ze do otvoreneho konfliktu z Ruskom nechcel ist (ak ma stipku rozumu). A tak mi to naozaj vychadza tak, ze cakal, ze sa Rusko zlakne statusu 'cakatela NATO' a necha Gruzinsku akciu bez vaznej odvety. Bohuzial sa prepocital, a tym si paradoxne skomplikoval cestu do NATO, kedze dost pochybujem ze by sa ostatne krajiny hrnuli do toho, prijat medzi seba clena co ma s Ruskom podobne spory. A nemozem si pomoct, osobne sa mi strasne paci tato karikatura
Ryan Giggs Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 To Ryan: Nie je mi známe, že by tam bola nejaká bilaterálna dohoda Ruska a Gruzinska pri rozpade ZSSR. ZSSR sa jednoducho rozpadol. Bola snaha vytvoriť SNŠ, ale pobaltské republiky Gruzia nevstúpili. Ten scenár bol, asi taký, ako som uviedol už skôr uviedol:Sorry, nevyjadril som sa presne. Myslel som to tak, že pri rozpade ZSSR Rusi dobre vedeli, že nie všetky autonomne republiky (ktore sa stali časťami inych štatov) suhlasia s tym, ako sa s nimi naklada. Neverim, žeby sa (Rusi) len tak vzdali časti svojho uzemia (autonomnych republik), - ked tam maju očividne iste zaujmy - v prospech inych, obzvlašť, ak tieto nemali zaujem pripojiť sa k novovzniknutym štatom. Logicky mi z toho vyplyva, že Rusi obetovali tieto uzemia, ale imho nie zadarmo. Teda akoby sa "dohodli" na nejakej kompenzacii (ropa?, plyn?...).
Cat Eye Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 To Ryan : Opät nesprávne. ZSSR neboli len Rusi, ale aj Rusi. Pri rozpade sa nikto ničoho nevzdával. To sa rozpadlo takmer spontánne vďaka neschopnosti vtedajšieho sovietskeho vedenia a všeobecného bordelu. Južné Osetsko, Abcházsko a Adžarsko boli autonomné v rámci Gruzie, lebo to tak chcel dakedy Stalin (ich sa nikto nepýtal ku komu chcú patriť), dokonca väčšiu časť Osetov dal Rusom (Severné Osetsko). A pri tom rozpade, využili príležitosť aj oni - separatisti... veď keď všetci, tak prečo nie aj oni... Historicky Oseti a Abcházci vždy viac inklinovali k Rusom ako ku Gruzincom, aj keď ich cári v kaukazských vojnách v 19. storočí anektovali... BTW Stalin má doteraz v Gori na centrálnom námestí mauzoleum a sochu. Zatiaľ neboli poškodené. Podľa http://www.sme.sk/c/4015026/rusko-odhryzlo...-gruzinska.html
wysky Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 CatJa sa s tymi Gruzincami nehadam, dali sa do boja a dost razantne... A Zapad to uz dal Gruzincom na javo, ze este nie su na vstup do NATO pripraveni.Rusi tiez. A na nejakych mierotvorcov to podla mna prehanaju. Co sa tyka rozpadu ZSSR, ano bolo to podobne ako v Juhoslavii. Zvitazil nacionalizmus a aj prakticka neochota spolu pokracovat. Inak dobra je ta analogia so vztahom Rusko-Čečensko... Rusi taktiež netrpeli odtrhnutie a samostatnost Cecenska.
Cat Eye Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 Musím tak trochu súhlasiť s Le Figarom. Riešenie konfliktu podľa denníka nevedie cez hľadanie vinníka, ktorý eskaláciu konfliktu zapríčinil – teda či gruzínsky prezident Michail Saakašvili vyslaním vojakov do separatistickej provincie Južného Osetska, či Moskva rozšírením operácií na celé Gruzínsko. Vedie cez upokojenie vášní a výzvou Rusku bez jeho ponižovania, aby nepovzbudzovalo separatistov a nesmerovalo k faktickej anexii Južného Osetska a Abcházska. Západ s ohromením sleduje vojenskú a politickú lekciu, ktorú Rusko udeľuje Gruzínsku. Spôsob, akým si Moskva vybavuje účty, pripomína obrazy známe z minulosti. Čo je však nové, je ironický spôsob, akým Západu svoje počínanie vysvetľuje. V Gruzínsku operujú "mierové sily" po vzore scenára použitého NATO v roku 1999 pri obsadzovaní Kosova, ktorého sa Srbsko dodnes nechce vzdať, aby zabránili “etnickým čistkám".Celé na http://spravy.pravda.sk/tlac-rusi-pouzili-...909_sk_svet_p12 Áno, Rusi majú tú istú rétoriku ako USA a NATO v čase kosovskej krízy. Poučili sa ...
Ryan Giggs Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 To Ryan : Opät nesprávne. ZSSR neboli len Rusi, ale aj Rusi. Pri rozpade sa nikto ničoho nevzdával. To sa rozpadlo takmer spontánne vďaka neschopnosti vtedajšieho sovietskeho vedenia a všeobecného bordelu.Nesuhlasim. Je mi jasne, že tam bol riadny bordel, ale tiež verim tomu, že Rusi by si napriek tomu pre nich dôležite uzemia "pohlidali." Zvlašť, ak tieto k Rusom inklinuju, nech už je to z akehokoľvek dôvodu (historicky, ekonomicky...).
Cat Eye Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 To Ryan: Rusi by si napriek tomu pre nich dôležite uzemia "pohlidali.Nemáš pravdu. Ruská čiernomorská flotila by nemala prístavy, keby sa neskôr nedohodii s Ukrajincami. Krym patrí Ukrajine a základne sú prenajaté. Teraz dokonca Ukrajinci pohrozili, že Rusom nepustia flotilu do prístavov, ak ju budú využívať na vojenské akcie v Gruzinsku. Tak Rusi spravili výsadok 4000 mariňákov v Abcházsku, potopili útočiacu gruzinsku loď a poslušne sa vrátili do prístavu s prísľubom, že už nebudú.
wysky Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 RyanCat ma pravdu. Rusi, respektive Sovietska armada vojensky zasiahla napriklad v Litve, ked chceli zabranit ich odtrhnutiu od ZSSR. Je to nieco podobne ako sa Juhoslovanska armada snazila zabranit odtrhnutiu Slovincov a Chorvatov. Gorbacov vtedy zuril a vyhrazal sa nacionalistom. Nechcel velmi pripustit rozpad. Sovietsky zvaz bol neurzatelny a asi jedinym, komu na nom zalezalo bol vtedy len Gorbacov. Avsak po potlaceni pokusu o vojensky prevrat uz mal ovela vacsiu vahu Jelcin, ako rusky prezident. Rusi si prenajimaju zakladne na Kryme a nieco podobne je s Bajkonurom v Kazachstane. :lol: Inak, ked Rusi zautocili prvy krat na Cecensko, vtedajsi prezident Cecenska Dzochar Dudajev sa vyjadril, ze "uz vie, ako sa asi citili Cechoslovaci v 1968". Dudajev bol vtedy tiez v Ceskoslovensku.
Jozef50205 Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 inak to iste by urobili US keby sa jednalo o ich ludi, ale zo zasady som protirusky ved aj je preco... :) som velmi zvedavy na postoj SVK vlady, zatiaľ kde nič tu nič, Poliaci, tí jasne dali najavo, Česi tiez vyckavaju, nikto si to nechce rozdat s ruskym medvedom, priskripnu ventil a hospodarstvo sa nam rozsype ako domcek z karat... Dokial bude v Rusku pri moci mafia oligarchia, dovtedy to bude tak, ak im PREJDE LEN TAK GRUZIA alebo krajsie povedane prepečie sa, tak svet je tak slabý ako bol v "68" pri okupacii Československa. :) ;) :lol: alebo žeby svet sral ako vtedy na nás, tak aj teraz na Gruzíncov? Nuž bude niečo na tom pravdy, Palestina ani Izrael to nie je, hlavne ten Izrael. Mýlim sa?
Cactales Zverejnené 11. August, 2008 Autor Zverejnené 11. August, 2008 Takže nemajú právo, právo mali len Kosovskí Albánci a Chorváti a spolu s Gruzincami mali právo aj na etnickú čistku. V zmysle tvojich čísiel musíš k Abcházcom pripočítať aj iné etniká, ktoré s Gruzincami nechceli a nechcú byť v jednom štáte, spoluNeobhajoval som etnické čistky so žiadnej strany. V prípade Abcházska nezávislosť jednostranne vyhlásila abcházska menšina. Tvrdíš, že aj ostatné etniká nechceli žiť s Gruzíncami... Bolo v Abcházsku predtým snáď nejaké referendum? A na základe akých kritérií by sa dnes malo akceptovať právo na nezávislosť nejakého regiónu? Súvislosť s Krymom nevidím žiadnu. Jedine v tom, že sa Ukrajinci a Rusi pekne dohodli (aj teraz).Polostrov Krym bol za Chruščova pripojený k Ukrajine a väčšinu jeho obyvateľov tvoria aj dnes Rusi. Vyhlásenia ohľadom možných nárokov na Krym zo strany ruských predstaviteľov už odzneli: http://www.sme.sk/c/3823838/Rusko-sa-vyhraza-Ukrajincom.html Zmeny v demografii v krajine zmietanej konfliktom a nevyjasneným štatútom sú prirodzené, kto môže, utečie.... Toľko k číslam z roku 2003 (čo je to za zdroj?). Ani Kosovo nebola výnimka.Takže situácia po etnických čistkách má byť snáď argumentom pre podporu nezávislosti? čo sa týka zdroja, podobné údaje nájdeš napríklad na anglickej wikipedii Ťažko tu tiež hovoriť o ruských mierových jednotkách v Gruzínsku kde je táto krajina fakticky jednou zo strán konfliktu. Okrem toho "ruské mierové sily" neoperovali iba na území separatistických území, obsadili gruzínske mesto Senaki ležiace 40 km za hranicami Abcházska. http://www.sme.sk/c/4016199/rusko-obsadili...sto-senaki.html
Sniper Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 No, tak si to nejak evidentne nesledoval v TV, ale sa to často spomínalo...Daj mi hodnovernú informáciu o 2000 zabitých ruských vojakoch. Ono totiž 2000 zabitých vojakov a civilistov je tak trochu dosť veľký rozdiel. Ad Wersova analógia so slovensko-maďarskými vzťahmi - absolútne nepatričná, pomýlená.No v čom je to pomýlené? Máme jediné to šťastie, že sa nachádzame v diametrálne odlišnej situácii ako Gruzínsko a Osetsko. Ty si asi tiež jeden z tých expertov čo si zrejme stále myslia, že Rusi tam pôsobia ako mierové sily. Ruské mierové sily v Osetsku si môžu podať ruky s tzv. americkými mierotvorcami v Iraku. Rusko sleduje len svoje imperiálne ciele, nič viac. Ako regionálna veľmoc si môže diktovať čo chce, aj zmenu hraníc, nielen s Gruzínskom. A ak sa Moldavsko rozhodne dostať pod svoju kontrolu Podnesterskú republiku tam si buď istý že sa dočkáme úplne do bodky rovnakého scenára. A určite by som Osetsko neporovnával s Kosovom. Každopádne Saakašvilli je totálny looser a sotva sa už obnoví sastus quo spred invázie do Južného Osetska.A podľa teba čo mal Saakašvilli robiť?
tiborco Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 Daj mi hodnovernú informáciu o 2000 zabitých ruských vojakoch. Ono totiž 2000 zabitých vojakov a civilistov je tak trochu dosť veľký rozdiel.Ako som sa už vyššie domieval, tak som sa sekol a skutočne zomrelo 2000 civilistov, nie vojakov....každopádne aj to sú ľudské životy a Gruzínsku si tú vojnu vyprovokovalo - išlo vyhladiť občanov, ktorí žijúcich v Južnom Osetsku, ktorí inklinovali k Rusku, a pod. už som o tom písal...inak stále nechápem prečo tak mnohí bránia Saakašviliho :) A prečo niektorí prehliadnú fakt, že sa jedná o dosadenú bábiku na provokáciu a vyvolanie ešte väčšej vojny zo strany USA? Inak Axel s tými maďarsko-slovenskými vzťahmi som to akosi stále nepochopil a bolo dosť od veci písať o tom v tejto téme...alebo máš paranoe? :) :lol:
Sniper Zverejnené 11. August, 2008 Zverejnené 11. August, 2008 Gruzínsku si tú vojnu vyprovokovaloTakže keď si niekto robí poriadky na svojom území tak to ospravedlňuje vojenskú intervenciu na cudzie územie suverénneho štátu? Inak Axel s tými maďarsko-slovenskými vzťahmi som to akosi stále nepochopil a bolo dosť od veci písať o tom v tejto téme...Prečítaj si počas dlhých letných večerov niečo z dejín o situácii na slovensko-maďarskom pohraničí po rozpade Rakúsko-Uhorska. alebo máš paranoe?Na toto pochopiteľne nebudem reagovať.
Cat Eye Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 Tvrdíš, že aj ostatné etniká nechceli žiť s s Gruzíncami... Bolo v Abcházsku predtým snáď nejaké referendum? A na základe akých kritérií by sa dnes malo akceptovať právo na nezávislosť nejakého regiónu? Áno, v odštiepeneckých republikách boli referendá. Vidiš, v tomto je problém, ty automnú republiku nazveš nejakým regiónom To je čiste gruzinský prístup. Tí ich zbavili autonómie a nazvali ich "Region Cchinvali". Polostrov Krym bol za Chruščova pripojený k Ukrajine a väčšinu jeho obyvateľov tvoria aj dnes Rusi. Vyhlásenia ohľadom možných nárokov na Krym zo strany ruských predstaviteľov už odzneli...Ono s Krymom je to zložitešie. Krym k cárskemu Rusku bol pričlenený Jekaterinou koncom 18. storočia. Obývaný bol prevažne krymskými Tatarmi. Po VOSR ho známy to gruzinský kartograf Džugašvilli (Stalin) prifaril Ruskej federatívnej republike. Po II. Svetovej vojne ho Džugašvili - Stalin teraz už ako expert na národnostné otázky vyčistil od Krymských Tatárov, ktorých vysídlil do nehostinných sibírskych oblastí, kde kapali ako muchy, v rámci kolektívnej viny za ich nie celkom loajálne správanie sa počas vojny. Stalin umrel, nastúpil Ukrajinec bolševík Chruščov, ktorý v rámci princípu "malá domov", Krym administratívne začlenil k Ukrajine. To isté sa dialo na Kaukaze a o tom sme už diskutovali. Jednoducho nemá zmysel tieto bolševícke kartografické postupy brať príliš vážne a prikladať im veľký význam. Krym je zaujímavý tým, že sa dohodli. Že padli tvrdšie slová od niektorých militantných pakov, nie sú podstatné, podstatná je dododa o Kryme , ale aj o delení čiernomorskej flotily. Ťažko tu tiež hovoriť o ruských mierových jednotkách v Gruzínsku kde je táto krajina fakticky jednou zo strán konfliktu. Okrem toho "ruské mierové sily" neoperovali iba na území separatistických území, obsadili gruzínske mesto Senaki ležiace 40 km za hranicami Abcházska. http://www.sme.sk/c/4016199/rusko-obsadili...sto-senaki.html V Senaki obsadili najväčšiu vojenskú leteckú základňu, z ktrorej predtým Gruzinci podnikali letecké útoky proti Abcházsku. Po jej vyradení sa stiahli späť (aspoň tak to tvrtdia zahraničné agentúry). To je úplne prirodzené, že sa vyraďuje vojenská infraštruktúra lokálnymi zásahmi. To robili aj Američania a NATO v Kosove. Bombardovali stovky kilometrov od Kosova vzdialený Nový Sad, belehradskú televíziu a nemocnice a zničili všety mosty na Dunaji. A tiež to boli "mierotvorcovia". BTW Wikipediu a ani "analytikov" v SME nemá zmysel v citlivých otázkach citovať. Toto sú zdroje viac než pochybné...
Cat Eye Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 Ako ťa mám len rád za to rýpanie, Axel! :lol: Niekedy mám pocit, že sme klony! :) K tým vecnejším stránkam tvojho príspevku: No v čom je to pomýlené? Máme jediné to šťastie, že sa nachádzame v diametrálne odlišnej situácii ako Gruzínsko a Osetsko.Sám si si odpovedal 2. časťou druhej vety. Áno, sme v úplne odlišnej situácii. Ruské mierové sily v Osetsku si môžu podať ruky s tzv. americkými mierotvorcami v Iraku. ...A určite by som Osetsko neporovnával s Kosovom. Absolútna zhoda v prvom bode. Sú presne takí istí mierotvorcovia ako boli Amíci a NATO v Kosove, Iraku a Afganistane. Preto s analógia s Kosovm je namieste, čo sa týka nástrojov, vrátane vybojovania nezávislosti. Inak sú tam rozdiely. A podľa teba čo mal Saakašvilli robiť? Nič, ako nič nerobil doteraz. Len je nedemokratický populista, ktorý sa na vlne nacionalizmu dostal k moci a nacionalizmus ho aj tam drží. S takými je ťažko. Prepočítal sa a teraz hystericky jačí. Buď je politický hlupák, alebo zneužitý politický hlupák. Jedno aj druhé je zlé. Je veľký looser a s najväčšou pravdepodobnosťou definitívne stratí tieto 2 od Gruzinska už dávno nezávislé a autonómne republiky.
wysky Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 Vratim sa este ku vcerajsku. Svojim sposobom mal pravdu aj Giggs. Rusi sa skutocne snazili zachovat vplyv a uzemia, lenze ZSSR bolo neudrzatelne. Tak to skusaju v autonomnych republikach, dokazom toho su Cecenci. Co sa tyka dneska, v HN je dnes kratke obhliadnutie. V kratkom clanocku su Oseti spominani ako velmi hrdy narod. Osetsko je rozdelene medzi Rusko a Gruzinsko a to este z cias ZSSR. Severni oseti dostali od Ruska autonomiu, juzni oseti od Gruzinska nie. Tu by sa dala najst paralela s Kosovom. Tiez mu bola odobrata autonomia a zacala sa tvrda politika voci Kosovskym Albancom co malo za nasledok etnicke cistky, bombardovanie a v konecnom dosledku samostatnost Kosova. Inak, svedkovia tvrdia, ze gruzinske mesto Gori je takmer zrovnane so zemou. Inak, skusim este nieco... Nemyslim, ze Rusi teraz su podobni ako Americania. Zasah NATO v Kosove bol vyprovokovany etnickymi cistkami a asi 200 000 utecencami. Isli informacie o Racaku, kde boli popraveni Albanci. Prisiel zasah NATO, logicka ale neospravedlnitelna pomsta Albancov. Po dlhom case a neschopnosti riesit situaciu, doslo ku vyhlaseniu samostatneho Kosova. Teraz sa mi zda, ze sa Gruzinci nechali vyprovokovat a pouzili dost neprimerane prostriedky. Mam pocit, ze Oseti a Rusi postupovali v zhode. A Rusi sa aktivizuju aj v Abchazku. to gruzinský kartograf Džugašvilli (Stalin) :lol: Inak: http://www.aktuality.sk/spravy/zahranicne/...-cast-gruzinska http://www.aktuality.sk/spravy/zahranicne/...puju-mesto-gori
Cat Eye Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 To Cactales, Axel, Wysky, ale aj ostatní: Mladá fronta dnes uverejnila krátku analýzu prevzátu od Reuters. Stojí za to si ju prečítať. Analýza: Strategický omyl zavlekl Gruzii do válečné blamáže http://zpravy.idnes.cz/analyza-strategicky..._zahranicni_jba
wysky Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 Tak vida, ani som to necital, a dobre som to odhadol.... Gruzinci sa nechali vyprovokovat a teraz na to doplatili... Zaujimavy je tam tento odstavec.. Samozrejme, je to len Denisonova spekulacia. "Kdyby Rusové neintervenovali a Gruzie území převzala, někteří Jihoosetinci by možná uprchli, ale s největší pravděpodobností by se jim nic nestalo a Jižní Osetie by na tom byla ekonomicky a kulturně lépe," míní Denison. "Jak to vypadá teď, stanou se jen malou výspou na jižním okraji ruské sféry vlivu."
Cat Eye Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 Podľa Reuters Medvedev nariadil ruským vojskám zastaviť vojenské operácie v Gruzinsku http://www.reuters.com/article/newsOne/idUSL768040420080812 Potvrdzuje aj BBC a zároveň dodáva: And Mr Medvedev warned that Russia would not tolerate any further Georgian military activity in South Ossetia, saying: "Should centres of resistance or other aggressive attempts arise, you must take the decision to destroy them."http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7555858.stm
Sniper Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 Nič, ako nič nerobil doteraz. Len je nedemokratický populista, ktorý sa na vlne nacionalizmu dostal k moci a nacionalizmus ho aj tam drží. S takými je ťažko. Prepočítal sa a teraz hystericky jačí. Buď je politický hlupák, alebo zneužitý politický hlupák. Jedno aj druhé je zlé. Je veľký looser a s najväčšou pravdepodobnosťou definitívne stratí tieto 2 od Gruzinska už dávno nezávislé a autonómne republiky.OK predpokladajme teda že gruzínsky útok na Južné Osetsko bol chybou a lepšie by bolo keby Saakašvilli nič nerobil. Kam by Gruzínsko smerovalo? V prvom rade treba hľadať problém po rozpade ZSSR, že hneď neboli určené presné hranice medzi novými štátmi aj na úkor susedných štátov. Tak teda predpokladajme že by bolo lepšie keby Abcházsko a Južné Osetsko boli pričlenené k Rusku. Prečo? Prečo potom južné Slovensko sa stalo súčasťou ČSR a nie Maďarska? Takže nepovažujem za chybu že Abcházsko a Južné Osetsko boli pričlenené ku Gruzínsku. Tieto dve autonómne oblasti boli de facto nezávislé od vlády v Tbilisi a Saakašvilli chcel spraviť len najmenej čo mohol urobiť - vrátiť kontrolu nad týmito republikami. Tvrdíš že by bolo lepšie keby nič nerobil. S tým nesúhlasím z viacerých dôvodov. Abcházsko a Južné Osetsko, či Gruzínci chceli alebo nie, smerovali k nezávislosti alebo plánovali pripojenie ku Rusku. Gruzínsko ekonomicky a vojensky závislé od Ruska by s tým nič neurobilo a zrejme s tým neurobí nič ani teraz. Prečo NATO nepozvalo Gruzínsko k prístupovým rokovaniam? Lebo majú obavy z Ruska. Prečo NATO nebombarduje Moskvu tak ako bombardovalo Belehrad keď Srbi útočili v Kosove? Lebo majú obavy z Ruska. Jednou vetou povedané, Gruzínsko smeruje k tomu aby sa stalo nejakým ruským protektorátom alebo ruskou kolóniou. A či EU resp. NATO chce alebo nechce asi s tým nič neurobí. Rusko trpí post-imperiálnym syndrómom a urobí všetko aby sa ho zbavilo. Taká je realita. Vratim sa este ku vcerajsku. Svojim sposobom mal pravdu aj Giggs. Rusi sa skutocne snazili zachovat vplyv a uzemia, lenze ZSSR bolo neudrzatelne. Tak to skusaju v autonomnych republikach, dokazom toho su Cecenci.A to isté robia v Južnom Osetsku. Všetky post-sovietske štáty považujú za svoju sféru vplyvu a buď si istý že ak získajú na sile tak ako kedysi ZSSR tak im budú aj diktovať politiku.
tiborco Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 Axel Nesúhlasím s tebou - útok Saakašviliho bol debilný krok - jednak vyprovokoval agresiu a potom si lýžu rany a po ďalšie to, že J. Osetsko a Abchádzko síce sú autonómiami v Gruzínsku, no ako viackrát bolo písané a je to aj všeobecne známe inklinujú k Rusku, platí sa tam rublami, väčšina ľudí inklinuje k Rusku a práve na tých Saakašviliho vláda neoprávnene vojensky zasiahla v rámci "mieru"...a okrem toho, stále si sa nevyjadril k tomu, že Saakašvili je dosadený diktátor, bábka a pod a že mnohí ho v Gruzínsku nemusia...čo určite stojí na zamyslenie keď vyhral s 97 % v "demokratických voľbách"... :lol: A inak to provnanie ČSR vs Maďarsko/SR vs Maďarsko/ je zas neopodstatnené, keďže tu nie je žiadna maďarská autonómia, drvivá väčšina ju ani nechce, kašle na ňu (žiada ju možno tak pár zanedbateľných percent), nechcel by som ju ani, som maďarskej národnosti a lepšie poznám ľudí tu na juhozápadu a ich zmýšlanie ako ty. :) A Btw. s tie "syndrómy" alebo komplexy má viacero krajín, ako Rusko..áno majú to v sebe/čo je logické/, no zďaleka nie v takej miere....a nehrajú sa na na "záchrancov" sveta a demokracie ako USA...
Darkman Zverejnené 12. August, 2008 Zverejnené 12. August, 2008 axel, ja by som ti poradil aby si si skusil zistit nieco z historie Osetska, uz len na tej Wikipedia mas toho dost http://en.wikipedia.org/wiki/South_Osetia#...setian_conflict Osetsko je uplne iny region ako Juzne Slovensko, a ak by si nahodou chcel to co sa deje v Osetsku aplikovat na Juzne slovnesko, tak by si musel vo svojej konstrukcii pouzivat velmi vela "co ak by"
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz