Jozef50205 Zverejnené 10. Júl, 2008 Zverejnené 10. Júl, 2008 Pre a pro , protichodné názory, ako to už býva pravidlom, keď sa týka amerických vojenských základni nielen v našom europriestore, ale na celom svete. Nejdem obhajovať US vojenskú doktrínu, skôr sa cítim byť pacifistom, ale viem čo dokážu obyčajné rakety proti tankom, vojenskej technike včítane lietadiel,živej sile a už vôbec si neviem predstaviť, že iné kvalitatívnejšie, sofistikovanejšie, satelitom na jeden,tri metre presne riadené rakety stredného alebo dlhého doletu bez jadrovej hlavice, ale možno so smrtonosným biolologickým materiálom by začali padať na mestá Európy,USA,Izraela a my by sme s tym nemohli nič, ale absolútne nič robiť. Viem, že na tomto fóre sú väčšinou mladí a veľmi mladí ľudia, mladí ako sú moje deti. Vždy keď vypukne nejaký veľký vojnový konflikt alebo ani nie veľký lebo dôležité je ako svetové média ho budú v nímať, ako ho pomenujú a venujú pozornosť / Rwanda ??? / Takto kvázi nevinné rozdelenie bývalej Juhoslávie, keď prvé Slovinsko zahlásilo svoj odchod z federatívneho zväzku došlo k ozbrojeným stretom Srbov so Slovincami, keď Croatia, už bola z toho vojna, a išlo to ďalej a ďalej, a výsledok 250 000 mŕtvych a konflikt nebyť USA by prerástol v genocídu. Európa si nevedela dať rady s Balkánskou krízou / také bolo najčastejšie pomenovanie EÚ tejto krvavej vojny hned, len tu kúsok za humny /, ale kríza bola iba v začiatku, keď spomínané Slovinsko chcelo svoj štát, potom to bolo iba BÁRZSPROSTÉ VRAŽDENIE , Európa zaváhala a zobudila sa prineskoro, stálo to 250000 ľudských životov. A preto nemožno zaváhať, keď je oprávnene podávaná pomocná ruka vo forme ochrany, obrany územia Európy radarom a raketovou základňou, keď včera, predvčerom, dnes opäť Irana úspešne odskúšal najnovšie rakety, a ako včera lakonicky poznamenal nejaký Iránsky generál: Tieto by už doleteli i do Rumunska. Zbrojeńie Iránu naberá hrany, ak by došlo k útoku na demokratický svet, Európa bude jeden z prvých cieľov. USA to vedia, my to vieme, ak sa odloží výstavba radaru, protiraketovej základni, a náhodou dôjde k útoku, to čo centrálna Európa vlastní, ako protiraketovú obranu patrí do konca rokov 80 a polovičky 90. minulého storocia, to je hneď v I.kole šachmat a amíkom sa už veľmi nechce za Európanov zomierať. Takže som pacifista , ale odtiaľ potiaľ,potom si už iba ser... do vlastných gatí.
tomassi Zverejnené 10. Júl, 2008 Zverejnené 10. Júl, 2008 ja myslím, že tieto základne nie sú na škodua som viacmenej ich zástancomuž len z toho dôvodu, že Irán je viac než nevyspytateľnýa svoju silu demonštruje čoraz častejšie
Jozef50205 Zverejnené 11. Júl, 2008 Autor Zverejnené 11. Júl, 2008 prave citam spravy na nete, Rusi kôli radaru priskrtili ropný ventil do Česka... ze vraj namiesto zazmluvnených 500 000 ton dostanu iba 300 000 .... :lol: :) :)
wysky Zverejnené 12. Júl, 2008 Zverejnené 12. Júl, 2008 Zrejme ide o radar, iked cesky minister hospodarstva vcera uviedol, ze Cesi maju Ingolstadt a Rusi to vedia. Takze obmedzenie dodavok ropy by velmi Cechov neposkodilo...
Cactales Zverejnené 12. Júl, 2008 Zverejnené 12. Júl, 2008 Keďže má ísť o obranné systémy, tak nie som proti aj keď by som považoval za prijateľnejšie, keby nešlo o americké zariadenia, ale o zariadenia NATO. Čo sa týka výberu lokality, tak pokiaľ majú byť tieto zariadenia zamerané predovšetkým proti iránskej hrozbe, bolo by možno vhodnejšie ich umiestniť skôr kdesi na Balkáne ako v strednej Európe.
wysky Zverejnené 12. Júl, 2008 Zverejnené 12. Júl, 2008 Tieto systemy su zamerane na ochranu spojencov. Iranske rakety zatial taky dostrel nemaju aby ohrozili europskych spojencov. Vo vyvoji su uz ale rakety Chatab4 a Chatab 5, ktore by uz taky dostrel mali mat, aby doleteli az do Europy. Z technologickeho hladiska... pokial viem, tak je velky problem trafit balisticku raketu v uvodnej vzostupnej faze letu a tusim take systemy zatial neexistuju.Aj ked jeden sa uz vyvija...
wysky Zverejnené 13. Júl, 2008 Zverejnené 13. Júl, 2008 No, maly detail, mala korekcia... Nejde o rakety Chatab, ale Shahab. Generacie 4 a 5 maju mat dolet 2000, resp. 3500km. Zatial Iranci nedostrelia ani na Balkan.
Cat Eye Zverejnené 16. Júl, 2008 Zverejnené 16. Júl, 2008 Bol by som radšej, keby sa bezpečnosť riešila kolektívne v rámci NATO a rizká jadrových konfliktov bezpečnosti v rámci strategických iniciatív jadrových veľmocí. Rusi mali byť informovaní a táto vec mala byť s nimi konzultovaná a mali byť poskytnuté záruky a možnosť "on site" kontroly. Tento názor je dosť blízky tomu, čo už skôr prezentovali Merkelová alebo Sarkozy. Rusi majú pravdu v tom, že rovnako dobre budú monitorované neexistujúce iránske rakety, ako aj už realizované a plánované testy ruských rakiet Topol M vystrelovaných z Plesecka. Viď napr. názor českého radarového experta: http://www.atmonline.cz/analyzy/pro/rusko.htm Alebo ako ochráni radar (a rakety) ČR a (asi aj nás) - od toho istého autora: http://www.atmonline.cz/news/2008/cervenec/110708b.htm
Jozef50205 Zverejnené 16. Júl, 2008 Autor Zverejnené 16. Júl, 2008 kolektivne riesenie i v tomto probleme by nikdy nebolo konecne, ak by USA nekonali, to je asi podobne ako sa riesila obcianska vojna na Balkane, Europa kecala a tarala zatial co USA konali. Amerika nemoze do nekonecna za Europu vytahovat horuce gastany z pahreby....
wysky Zverejnené 16. Júl, 2008 Zverejnené 16. Júl, 2008 Agenturna sprava:Rusi popreli, ze obmedzenie dodavok do Ceskej republiky sa tykalo radaru. Vraj islo o technicke problemy.
Jozef50205 Zverejnené 16. Júl, 2008 Autor Zverejnené 16. Júl, 2008 aj tak sa to moze nazvat,ale neoficilane to bol od Rusov zdvihnuty prst.... :lol:
sisel Zverejnené 16. August, 2008 Zverejnené 16. August, 2008 ja som absolutne proti tymto veciam. USA len chcu rozsirit dosah svojich pravomoci a aby mali toho viac pod kontrolou. je to vsetko o moci a o peniazoch. cela vojna je len o peniazoch. americka centralna banka poziciava peniaze statu, a najvacsie zisky pre nu su z vojny. preto sa USA zatiahlo do 1. a 2. svetovej vojny, preto vojna vo Vietname, a preto vojna v Iraku. vzdy je to len o peniazoch. a s tym radarom, cim vacsi budu ma amici dosah, tym viac nas mozu kontrolovat, ani si to neuvedomujeme ale je to tak. to co vidime v televizii, co pocujeme v spravach, vsetko je kontrolovane, a niektore veci co sa dozvieme ani nemusia byt pravdive...
weirdo Zverejnené 17. August, 2008 Zverejnené 17. August, 2008 som zvedavy, ci ostanes takyto pacifista, az Iran vyvinie rakety s dostatocnym doletom a bude to kauza no.1 ... a k tomu kontrolovaniu, voe paranoja funguje ... teba konkretne budu Amici sledovat, ci si spapal veceru a umyl si zuby :lol:
sisel Zverejnené 17. August, 2008 Zverejnené 17. August, 2008 no Iran urcite nevyvija rakety len kvoli tomu ze vonku je jasno. oni tam mali problemy, my sme sa im tam natlacili, tak oni sa teraz snazia natlacit na nas.
weirdo Zverejnené 17. August, 2008 Zverejnené 17. August, 2008 super. to je dovod na to, aby sme sa necinne prizerali, ako si vyvijaju rakety, ktorymi v buducnosti mozu ohrozit nasu existenciu??? fakt, neutralita sa dneska nosi .. pokial mas chut koledovat si o problem. btw, neviem o tom, ze by boli USA alebo ktorykolvek zo statov NATO natlaceny v Irane. mozes priblizit?
wysky Zverejnené 19. August, 2008 Zverejnené 19. August, 2008 Nič ich nevýjde draho, sú jasní víťazi. Trochu sa pokričí a po chvíli to stíchne. Už teraz to pomaličky mizne z titulných strán plátkov a prepadá sa to na menej a menej čítané miesta. Olympiáda je prednejšia, americké voľby tiež. Chystá sa nový krik okolo Kosova. Rusom sa podarilo dosiahnut, Ľe verejna mienka v Polsku sa z negativnej, odmietajucej radar zmenila na pozitivnu, v prospech radaru.
Cat Eye Zverejnené 19. August, 2008 Zverejnené 19. August, 2008 Poľská verejná mienka je Rusom ukradnutá, ostatne ukradnutá je aj poľskej vláde, ktorá už dávno rozhodla v tejto veci (handrkujú sa už len o cene). Poľské protiruské postoje sú už tradičné a maju svoju históriu aj príčiny.
wysky Zverejnené 19. August, 2008 Zverejnené 19. August, 2008 Ale Rusom radar v Polsku ukradnuty nie je.... Aspon sa tak tvaria... A tak, ma polska vlada velmi jasne a padne dovody pre instalaciu radaru. Co sa tyka dalsej odozvy na agresiu Ruska voci Gruzinsku, uvidime, ci to zapadne prachom...
Cat Eye Zverejnené 19. August, 2008 Zverejnené 19. August, 2008 Radar bude v ČR a v Poľsku rakety. Rusi ich určite zamerajú a nejakú tie raketky preprogramujú pre potenciálny preventívny úder. Vždy sa tak robilo na obidvoch stranách. Rusi budú musieť zdokonaliť protiradarovú ochranu a rušenie (ostatne nejakú kontrolu "on site" im Američania sľúbili (i keď nie permanentnú)). Tento konflikt je významný z iného aspektu (o ňom sme ešte nehovorili). Éra slabého gorbačovsko-jelcinovského Ruska (Sovietskeho zväzu) a absolútnej hegemónie USA vo svete je tahet. Rus sa ukázal ako mimoriadne silný, efektívny a akcieschopný. Gruzincov niekto využil ako indikátor na otestovanie ruských schopností. Skôr očakávam rešpekt a spoluprácu do budúcna ako ochladenie vzťahov. Tento unipolárny svet už asi nevyhovoval viacerým (najmä silnejším a silným krajinám). USA tiež budú opatrné - majú veľa nepriateľov a Rusov potrebujú pre riešenie problémov (Irak, Irán, Severná Korea, ale aj Blízky východ a nejasné Kosovo). Dohodnú sa, tak ako vždy sa dohodli. Len ten level bude vyšší.
wysky Zverejnené 19. August, 2008 Zverejnené 19. August, 2008 Radar bude v ČR a v Poľsku rakety. V oboch krajinach ma byt pokial viem radar. A pokial viem, tak Poliaci si chcu vyrokovat rakety, ale nie balisticke, ale PATRIOT (protivzdusna obrana). Cesi dostali spolupracu na vedeckych projektoch. Neviem, ci Gruzincov niekto zneuzil, kazdopadne Rusi reagovali neadekvatne. Je dost mozne, ze sa nic nestane, lebo po minule roky sa rozbehla spolupraca na viacerych urovniach a mnoho zahranicnych subjektov uz podnika v Rusku, alebo maju zaujem o podnikanie. Uvidime, co prinesie dalsi vyvoj. Trochu sa vratom dozadu ku Merkelovej. Podla mna je to statnicka s velmi dobrymi vyjednavacimi schopnostami. Je to to lepsie, co Europa v tomto smere ponuka. Cital som o jej navsteve v Cine, kde Cinanov nementorovala, zato im dala jasne najavo, co a ako... Aj co sa tyka so zaplavovanim europskeho trhu lacnym a nekvalitnym cinskym tovarom.
Cat Eye Zverejnené 19. August, 2008 Zverejnené 19. August, 2008 Omyl, Wysky, radar má byť v Brdech a rakety v Poľsku. Za umiestnenie rakiet Poliaci chcú s americkou pomocou modernizovať poľskú armádu a posilniť PVOS (chcú Patrioty). O balistických raketách nie je reč, ale o zem-vzduch proti balistickým. Cena Čechov bola výrazne nižšia ako Poliakov. V podstate o cene ani nerokovali. Poliaci rokovali a to dosť tvrdo, dokonca hrozili ukončením.
wysky Zverejnené 19. August, 2008 Zverejnené 19. August, 2008 Maš pravdu, v Poľsku má byť raketová základňa. Boli okolo toho urobené nejaké štúdie a Poliaci si chcú vydebatiť aj posilnenie PVO. Ono by to ani z technického hľadiska nedávalo zmysel, dva radary jedného systému na tak malom území. V Čechách radar a v Poľsku rakety.
lopata555 Zverejnené 18. Október, 2008 Zverejnené 18. Október, 2008 Dal som 100% nie a prečo? Pre mňa je to absolútna arogancia. Protiraketová základňa naštartuje nové preteky v zbrojení a spôsobí, že ruské rakety budú opäť mieriť na Európu. U.S.A a Rusko by konečne malo pochopiť že sú "momenátlne" dve veľmoci a mali by spolupracovať spolu. Ale zase sa musím zasmiať U.S.A to deklaruje že to je preto lebo Irán chce vyrábať jadrové zbrane a to je hlavne preto. Ale podľa mňa U.S.A majú iný dôvod ktorý taja. Každý vie ako to dopadlo v Iraku keď hľadali zbrane hromadného ničenie.
slimak Zverejnené 6. Február, 2009 Zverejnené 6. Február, 2009 http://www.novinky.cz/clanek/160722-radar-...-s-jonesem.html To je len taky ilustracny link. Zaujimavejsi bol ten vcerajsi. Ale ja sa pytam, ako moze mat krajina CR ci SR tak tupu vladu a jej predstavitelov. Ked uz klamu alebo su ozaj tupi(zaplateni a nevedia o tom verejnost presvedcit). To si Vondra naozaj mysli ze radar budu stavat USA spolu s Ruskom? Alebo ze maju na tom s tym radarom spolocne ciele? To je pruser.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz