Skočiť na obsah

Alžbeta II. príde na Slovensko

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Po prvýkrát v histórii navštívi na jeseň Slovensko kráľovna ALŽBETA II./ civil.menom Alizabeth Alexandra Mary Windsor /- " Alžbeta Druhá, z Božej milosti Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a jej iných kráľovstiev a teritórii , kráľovna, hlava Spoločenstva, ochrankyňa viery. " Toto je jej presný titul opísaný z wikipedii, ako aj fotografia.

Na trón nastúpila po smrti otca Juraja VI. 6. II.1952 . Je vrchným veliteľom pozemných,námorných a leteckých vzdušných sil Veľkej Británie a je najvyššiou predstaviteľkou anglikánskej cirkvi, v reči laika je po Bohu prvá.

Manžel Philip Mountbatten , vojvoda edinburghský.

Oslovenie, ak by ste sa náhodou stali účastní zatiaľ neznámych miest návštevy, keď kráľovna veľmi rada rozdáva pozdravy včítane podania ruky, je " Vaše veličenstvo " takže nezabudnite nato ....

Ak siahneme do nedávnej histórie, v minulom storočí boli Briti naším spojencom, teda spojencom ČSR, vieme že vo vypätej politickej dobe koncom 30.rokov spolu s Francúzskom ustúpili nátlaku Adolfa Hitlera a vtedy spoločnú republiku Čechov a Slovákov nechali napospas fašistickému Nemecku, v súčasnosti je Slovensko a GB vojenskými spojencami v NATO, zároveň členmi EÚ, i keď o GB ako členovi Únie sa dá hovoriť, ako vlažnom členstve. Briti nie su velkými zástancami EÚ, čo určite je aj výsledkom viac ako 56 ročného vládnutia Alžbety II., ktorá je v mnohom prirovnávaná k múdremu vládnutiu Alžbety I. z rodu Tudorovcov. Popularita kráľovnej je veľká, obdobná, ako všetkých monarchov v Európe.

V našej histórii je to po prvy krát, čo Alžbeta II. zavíta na Slovensko.

Anglicko pri vstupe Slovenska do EÚ, ako jedno z mála neprijalo reštriktívné opatrenia voči možnému zamestnanniu sa v kráľovstve, čo z našej strany boli kvitované a v jednej dobe tam žilo,pracovalo a študovalo viac ako 100 000 Slovákov, síce neboli sme najväčšiou komunitou z V4, prvenstvo mali a majú Poliaci, ale druhá priečka nám prináležala.

Tému som založil nielen kvôli plánovanej návšteve Anglickej panovníčky, ale aj kvôli tomu, na ostrovoch pracovalo a pracuje, študovalo a študuje mnoho mladých Slovákov / mimochodom aj môj syn, ktorý po skončení Mgr. štúdia na Slovensku a skoro 2 ročnej praxi v Prahe si zvyšuje vzdelanie práve v Anglicku/ a tí by mohli hovoriť alebo sprostredkovane rodinní príslušníci, určite sa pripojím, okrem syna tam žije aj moje krstňatko.

post-554-1214585999_thumb.jpg

post-554-1214586342_thumb.png

• Odpovedí 9
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• Jozef50205

2

• aljak63

2

• Cat Eye

2

• Sniper

1

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené obrázky

Zverejnené

Možna sa príde poďakovať Radošinčanom za víno...

Zverejnené

najskor aj dostane zopar fliaš.... :lol:

Zverejnené

Uz teraz som zvedavy aku blbost trepne pan Gasparovic pocas navstevy Alzbety II.

Zverejnené

Je vrchným veliteľom pozemných,námorných a leteckých vzdušných sil Veľkej Británie a je najvyššiou predstaviteľkou anglikánskej cirkvi, v reči laika je po Bohu prvá.

To sú len formality, bez súhlasu Parlamentu si nemôže ani prdnúť o oktávu inak.

Ktoré miesta navštívi? Či len BA?

Zverejnené

Uz teraz som zvedavy aku blbost trepne pan Gasparovic pocas navstevy Alzbety II.

jej veličenstvo je zvyknuté na lapsusy všetkého druhu, nejaký Gašparovičov brept ju asi nevyvedie z miery ... : )

kedysi ktosi na Slovensku tuším Dianu oslovil nevhodne, ale už si nepamätám ako

ťažké to majú tieto titulmi a korunkami ovenčené hlavy : )

neviem, mohol by to vedieť jozef, ako a kde a koľko sa zdrží ... myslím, že ona nebude mať problém rozoznať Slovensko od Slovinska

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

a teraz ma napadlo ... cim pohostia britsku kralovnu? :) zeby jej dali otestovat bryndzove halusky? :) :lol: ;)

Zverejnené

jej veličenstvo je zvyknuté na lapsusy všetkého druhu, nejaký Gašparovičov brept ju asi nevyvedie z miery ... : )

tak ten jej manzel obcas vypusti dobre vyroky, myslim, ze Betka sa skor obava, co vypusti on.. inak som velmi zvedava, kam ich ubytuju, kedze kralovna v hoteloch nebyva a slovensko nema ziadne priestory na ubytovanie takejto navstevy.. bud budu spat vo viedni, alebo ved hrad je prazdny, mozno ich supnu tam :) :lol:
Zverejnené

kam ich ubytuju... kam ich ubytuju...kam ich ubytuju.

Však nech ju vezme Jožino na prísteľku, keď sa mu tak stará o syna a o krstňátko...
  • Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Ja sa uz tesim ze ci pana Dzurindu nebudu musiet odstranovat zo zadnej casti pani Alzbety tak ako ho museli autogenom odstranovat z Busovej zadnice ked bol z neho potentovany

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov