Skočiť na obsah

Keď si vedci navzájom odporujú...


Cactales

Odporúčané príspevky

Vedci s Pensylvánskej univerzity nedávno zverejnili výsledky výskumu, ktorý spochybnil známe pravidlo, podľa ktorého človek potrebuje vypiť dva litre tekutín denne.

 

Podľa autorov výskumu, zverejneného v Journal of the American Society of Nephrology, sa nepodarilo objaviť žiadny dôkaz, žeby zvýšený príjem tekutín mal za následok odplavovanie toxínov z tela, tlmil bolesti hlavy, znižoval chuť do jedla alebo prospieval zdraviu pokožky. Naopak, nadmerné množstvo vypitej vody skôr zhoršuje filtračnú funkciu obličiek. Telo nás na úbytok tekutín prirodzene upozorňuje pocitom smädu a nie je dôvod na príjem tekutín navyše. Malo by úplne stačiť, pokiaľ človek vypije za deň 1,2 litra vody keďže ďalšie potrebné množstvo získava z potravín. Toto odporučenie platí pre ľudí žijúcich v miernom klimatickom pásme s normálnym telesným rytmom. Netýka sa napríklad športovcov alebo osôb ktoré sa nadmerne potia...

článok

 

Ako sa staviate k novým výsledkom výskumu a vyjadreniam vedcov, pokiaľ popierajú doteraz zaužívané postoje? A s akými podobnými odporujúcimi si názormi na vplyv určitých faktorov na zdravie ste sa v poslednom čase stretli?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja vyčkávam. :- )

 

aj keď sa objaví nejaký nový prevratný pokrok či názor, neovplyvní ma to hneď a výrazne. určité veci sú odskúšané generáciami predo mnou a naučil som sa ich od ľudí, ktorým dôverujem. preto sa neplaším pri každej informácii o novom objave, často sa ukáže, že názory viacerých odborníkov sa rozchádzajú. a ak sa objaví niečo naozaj dôležité a prospešné, nevadí mi, že to zistím či začnem využívať o čosi neskôr, nikam sa neponáhľam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Celkom aj súhlasím s valcikom, vždy sa objavia nejaké kontroverzné štúdia, je to u ľudí aj dosť individuálne, nedá sa to úplne zovšeobecniť...ja piejm toho dosť - aj 3 litre v priemer, totiž ja akoby som sa bál toho, aby som nevyschol (a som aj nervóznejšíno)...potom ale až pričasto príde na rad WC  :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ani priveľa piť nie je dobré - týmto nevravím, že 3 litre sú už veľa, aby si sa nezľakol, že reagujem priamo na teba :lol: navyše pri veľkom výdaji tekutín môže byť aj to málo... ale len ma napadla zas iná štúdia, kde vravia, ako nadmerný príjem tekutín môže mať nepriaznivý vplyv na mozog, že dokonca môže spôsobiť až jeho opuchnutie... To len tak na okraj... Inak ja sa už (čo sa týka štúdií o dopade dačoho na zdravie ľudí) nečudujem ničomu, a skôr už len čakám, kedy zas vyskúmajú dačo nové...

 

Ja pijem podľa toho ako sa cítim, som si všimol, že keď som nervózny, napr. počas skúškového alebo keď makám do školy a nie moc dobre to ide, vypijem viac... Ale WC to istí, ako už Tiborco spomenul :) A zas mám dni, keď mi stačí dačo okolo toho novourčeného ideálu - dokonca viac nielen nepotrebujem, ale ani nechcem...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak ako valcik /a asi každý normálny človek/, novinky ma nadchnú, zaujmú, ale počkám si a netestujem hneď na sebe :lol:

pomaly už platí - čo vedec, to iná (protichodná) teória

 

no neviem, zdá sa mi dosť pritiahnuté za vlasy, že by nadmerné množstvo tekutín zhoršovalo filtračnú schopnosť obličiek. Asi žiadne obličkové ochorenie sa neobíde bez podpornej liečby v podobe sústavného príjimania tekutín. Keď som bola s obličkami v nemocnici naliali do mňa až neskutočné litre, denne tak 5-6 l. Nechce sa mi veriť, že by lekári nútili obličkových pacientov toľko piť, keby nemali rokmi overenú skúsenosť, že to neškodí, ale práveže nepomáha stavu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sranda! Som zvedavá, na koľko vecí vedci ešte prídu a koľko z nich potom odvolajú. Súhlasím s tiborcom, že 3 litre vody denne je ok, lebo – úprimne – rôznorodé tvrdenia vedcov ma už akosi prestávajú baviť. Vedci a lekári sú tá skupina ľudí, ktorých som už dávno prestala brať vážne.

 

Telo nás na úbytok tekutín prirodzene upozorňuje pocitom smädu a nie je dôvod na príjem tekutín navyše.

Toto sa mi zdá poriadne pritiahnuté za vlasy; keď človek pociťuje smäd, už je neskoro. Veď voda tvorí 60 až 70% celkovej telesnej hmotnosti, ak človek pije málo, zahusťuje sa moč a môže dochádzať k častým urologickým ťažkostiam. Mama má chronický zápal močového mechúra a keby každý deň nevypila dostatočné množstvo tekutín, tak by sa hádam každú chvíľu zvíjala v kŕčoch.

 

ale len ma napadla zas iná štúdia, kde vravia, ako nadmerný príjem tekutín môže mať nepriaznivý vplyv na mozog, že dokonca môže spôsobiť až jeho opuchnutie...

To fakt? :lol: Ignatius, definovali vedci, čo myslia pod pojmom „nadmerný príjem tekutín“? Ak mali na mysli tie 3 litre denne, tak môj mozog je už napuchnutý až hrôza a zrejme by som si z neho mala nechať tú vodu odsať. Alebo si počkám, kým mi voda nezačne vytekať z uší... Napadlo ma, že som nedávno čítala článok o priotrávení sa vodou – organizovali sa súťaže v pití vody a nejaký tĺk jej vypil tak veľa, že ním už len zatriaslo a ani si nestihol užiť prvé miesto. Ale to bolo tak nenormálne množstvo vody, že obyčajný smrteľník by si ním okamžite natrhol bachor. Ozaj, a čo tí, čo na posedenie vypijú dvanásť pohárov pív? Tí majú nebodaj imunitu?

 

A s akými podobnými odporujúcimi si názormi na vplyv určitých faktorov na zdravie ste sa v poslednom čase stretli?

Doteraz filozofujú, či sú mobilné telefóny škodlivé alebo nie. Jedni vyhlasujú, že je možné mobilnými telefónmi vyrobiť pukance, druhí sa smejú, že je to hlúposť a vôbec to nefunguje. Rovnako mikrovlnné rúry – jedna skupina vraví, že je to zdraviu škodlivé, keďže vlny narúšajú štruktúru jedla, druhí, že to ani zďaleka nie je také nezdravé, ako sa tvrdí. Čert sa má vyznať v týchto vedeckých diskusiách... Takže staviam sa k podobným článkom s nedôverou, spolieham sa na vlastné telo a dôverujem inštinktu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Primeranosť vo všetkom, to je to, o čo ide. Dosť často ide iba o záujmy obchodných organizácií a záujmy výrobcov. Trebárs liečivá - aj nemocnice sú do toho zapojené, za úplatky. Alebo aj to vegetariánstvo nasilu. Človek je predsa všežravec a dieťa potrebuje ku zdravému vývinu aj maso.

 

Reklamu nikdy neberiem v potaz a jem to, čo mi chutí a v potrebnom množstve, všetko. Takže aj tekutiny. Nestrannosť aj tých tzv. "vedcov" a v dnešnej dobe ? Dnes vám s kľudom odporučia to, od čoho vás budú zajtra odhovárať...

 

Najzdravšie sa žije na dedinách, sami si dopestujú potrebné a bez chemikálií a bez tých nadmerných reklamných vplyvov. Aj mlieko majú vlastné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pozerám, že som sa vlastne nevyjadril k príjmu tekutín, o ktorom tu je reč, písal som len o tom, ako vnímam rozličné vedecké objavy. :- )

 

myslím, že sa nedá pevne určiť, koľko tekutín človek denne musí prijať. určite to závisí od počasia, fyzickej aktivity či množstva a typu stravy, ktorú cez deň zjeme.

 

v chladnejšom období, keď leňoším a posedávam, pijem menej. niekedy sa prichytím, že som vypil len 0,5 litra vody alebo čaju za deň a vôbec sa necítim smädný, naopak, je mi úplne fajn.

v teplom počasí a zvlášť pri fyzickej aktivite mi nerobí problém vypiť za deň aj 5 litrov vody, zvlášť pri celodennom cyklistickom výlete alebo pri celodennej manuálnej práci (montérky & lopata : ), vtedy stratím veľa tekutín potením a treba to doplniť, inak sa okamžite cítim malátny a bez energie.

dosť zaváži aj káva alebo čierny čaj, ktoré pôsobia močopudne. keď sa raz ca čas donútim k zdravému týždňu a odopriem si kávu a tmavé čaje, pijem aj oveľa menej vody. doteraz som však nikdy presne nesledoval, koľko som za deň vypil a koľko ešte 'musím' vypiť, aby som dodržal pitný režim. vždy sa riadim len tým, ako sa cítim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už som toho v živote počul veľa - jedno vajce denne, mäso škodí, treba múčne (deficit mäsa za socíku), mlieko zahlieňuje, bacha na cholesterol... Takže tieto keci nemusím.

 

Snažím sa riadiť mojim dedom - ráno štartoval štamprlíkom slivovice, dal si šálku bielej kávy a poslednými zubami sa statočne popasoval s kusom slaniny alebo klobásy a poďho niečo robiť. Nikdy sa neobžral, zásada bola do polosýta. Obed si doprial aj s polievkou, večera striedma a po nej aj tá štamprla. Stravu mal pestrú - všehochuť, ale všetko s mierou. Stále na čerstvom vzduchu, nikdy som ho nevidel nahnevaného, dožil sa 95.

 

Ostré však nemusím, ale 1-2 poháriky dobrého červeného alebo bieleho vína si doprajem každý večer.

 

Vody - minerálky pijem dosť - tú fľašu dám, aj dve, 2-3 čaje a nejaká káva... Obecne doma máme veľmi vysokú spotrebu minerálok - asi tak 2 kartóny týždenne (v lete aj 3). Snažíme sa ich striedať. Ponuka je našťastie veľmi pestrá a slovenské minerálky sú jednoducho skvelé (nemám na myslí tie 5 korunové hypermarketové brblavé sajraty alebo chemické malinofky) .

 

 

Spotreba jedla aj pitia je individuálna a asi sa skôr riadi inštinktami ako lekármi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Len velmi spravodajsky... Asi aj okolo vody a jej vplyvu na ludsky organizmus je vela mytov. Pit vodu je potrebne ako aj je potrebne striedat vodu a mineralky. Voda vyplna medzibunkovy priestor a pri jej rapidnom ubytku zacinaju problemy. Pri jej nadbytku, dochadza ku jej vylucovaniu. Telo ma rado rovnovahu, ako cela priroda.

Osobne neberiem az tak vazne vacsinu takych odporucani, ze treba to a to. Keby sa tym clovek mal riadit, zachvilu by mal v tom totalny chaos.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ignatius, definovali vedci, čo myslia pod pojmom ?nadmerný príjem tekutín?? Ak mali na mysli tie 3 litre denne, tak môj mozog je už napuchnutý až hrôza a zrejme by som si z neho mala nechať tú vodu odsať. Alebo si počkám, kým mi voda nezačne vytekať z uší...

To už bolo dávnejšie čo som to čítal, bohužiaľ ani zdroj nepamätám... Ale určite to neboli žiadne 3 litre - to by nás veľa bolo na tom biedne :lol: V každom prípade to naozaj bolo už veľké množstvo, čo tam spomínali, takže žiadne strachy :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

A je to tu opäť - vraj výsledky najnovšieho výskumu. A o pár mesiacov sa zas dočítam, že ide o výmysel. :lol:

 

Nebezpečná propast mezi populární kulturou a realitou medicínské vědy je předzvěstí katastrofy. Protože bezdrátový průmysl kontroluje hlavní média prostřednictvím miliard za reklamu, existuje v médiích viditelná absence důležitých vědeckých poznatků ohledně radiace, které přichází z laboratoří celého světa. Zatímco stádní myšlení trvá na tom, že mobilní telefony zajistí dětem větší bezpečnost, zde je to, co americkým rodičům říkáno není:

 

1. Mikrovlnné telefony mohou poškodit sluch dětí. Podle výzkumu předloženého v r. 2007 Americkou akademií otolaryngologie radiace mobilních telefonů postupně poškozuje vnitřní ucho, způsobuje ztrátu sluchu na vysokých frekvencích. Ti, kdo mluví denně hodinu či více, utrpí největší poškození. (11) Mladiství závislí na mobilních telefonech utrpí v době, kdy dosáhnou rané dospělosti, značné a nevratné poškození sluchu.

 

Co je bezpečného na tom, když necháváte děti postupně ohluchnout?

 

2. Mikrovlnné telefony mohou poškodit zrak dětí. Mikrovlny způsobují, že oční čočky zneprůhlední podobně, jako u zákalu. V 70. letech výzkumník Milton Zaret demonstroval, že slabé mikrovlnné pole způsobuje subkapsulární poškození očí, někdy roky po expozici. (12) Izraelští výzkumníci potvrdili, že mikrovlny při intenzitě mobilních telefonů způsobují makro a mikro poškození celého vizuálního systému, včetně malých bublinek, které se mohou vytvořit na očních čočkách. (13) Dr. Om Gandhi z univerzity v Utahu oznámil, že oční čočky 10 letého dítěte absorbují z mobilního telefonu desetkrát více radiace, než dospělé oko. (14) Brýle s kovovými obroučkami mohou mikrovlny absorbovat a pak tuto radiaci reemitovat na povrch oka. (15)

 

Co je bezpečného na uvaření očí vašich dětí?

 

3. Mikrovlnné telefony mohou poškodit mozek dětí. Mozkové skeny ukazují, že mikrovlnná radiace telefonů prostupuje hluboko do dětského mozku. (16) Během několika minut mohou mikrovlny z mobilního telefonu protrhnout mozkokrevní bariéru, čímž umožní, aby se albumin a další chemikálie z krevního řečiště dostaly do citlivé mozkové tkáně. Tento průnik způsobuje nevratný oxidační šok a poškození nervové tkáně. (17) Mozkové hormony, včetně melatoninu, dopaminu, norepinefrinu a hormon stimulující štítnou žlázu jsou mikrovlnami telefonu narušeny. (18)

 

Co je bezpečného na usmažení neurologického a hormonálního systému dítěte?

 

4. Mikrovlnné telefony u dětí silně zvyšují riziko rakoviny. Koncem r. 2007 izraelští experti oznámili, že již jen 10 minutový hovor mobilním telefonem spouští v mozkové tkáni změny spojené s abnormálním dělením buněk a rakovinou. (19) Mikrovlny z telefonu se projevují nádorem jak očí, tak slinných žláz. (20) V r. 2006 studie tří evropských výzkumných skupin uvedly zvýšený výskyt nádorů mozku u lidí, kteří používali mobilní telefony po deset let či déle. Po 2000 hodinách expozice mikrovlnám telefonu čelí děti o 240% vyššímu riziku vzniku zhoubného mozkového nádoru. (21) Pokud oněch 1,75 milionů dnešních 8 a 9 letých používá mobilní telefony v průměru půl hodiny denně, budou čelit vysokému riziku rakoviny již ve své pubertě. Rakovina je u amerických dětí druhou nejčastější příčinou smrti.

 

Co je bezpečného na tom, že dáváte svým dětem bezdrátová zařízení, která zaručují spuštění rakovinového procesu?

 

Máte bezdrát? Tak to začněte nazývat "rentgen"

Žádný rodič při smyslech by neposlal dítě na rentgen hrudníku při 1600 po období 24 hodin. A přesto pouhých 24 hodin radiace mobilního telefonu může způsobit stejné poškození dětské tkáně, jako 1600 rentgen hrudníku. To je těžištěm studií dokončených 12 skupinami výzkumníků ze sedmi evropských zemí, kteří spolupracovali na projektové studii REFLEX, kde měřili dopady radiace bezdrátu na lidské zdraví. Vědci REFLEX zveřejnili ony kometární obrázky (22) uvedené výše.

Celý článok nájdete tu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

telo si pýta pocitom smädu, nie? V letných horúčavách je potreba pitia vyššia ako v zime. Počula som, že 0,4l/10 kg hmotnosti by mal vypiť dospelý jedinec.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

post-3-0-83655000-1414692461.jpg

 

tak takýmto reklamám asi odzvonilo :)  ... keď budeme veriť výskumu tentokrát švédskych vedcov - kritizovaný výskum vydal takéto svedectvo:

 

Zvyčajné odporúčanie znie asi takto: pite mlieko a pite ho veľa, výsledkom budú lepšie zdravie a silnejšie kosti.

Nový, čiastočne kontroverzný výskum však naznačuje, že táto rozšírená múdrosť nemusí byť pravdivá.

Možno dokonca naopak - vysoká konzumácia mlieka má negatívne účinky, zvyšuje riziko smrti i poškodenia kostí. Výsledky sú to však predbežné a hovoria o istej súvislosti, no bez priameho kauzálneho dôkazu.

...

Vedci sledovali podľa štúdie v odbornom magazíne Britsih Medical Journal tisícky Švédov. V priebehu dvadsiatich rokov skúmali konzumáciu mlieka, mliečnych výrobkov a zdravotný stav u viac ako 60-tisíc žien a jedenásť rokov sledovali asi 45-tisíc mužov.

Výsledky ukázali, že čím väčšie množstvo mlieka ľudia pili, tým mali vyššiu pravdepodobnosť úmrtia alebo zlomeniny.

...

„Sú to provokatívne výsledky, viem, ale toto sú fakty,“ hovorí pre magazín New Scientist vedúci výskumu Karl Michaelsson z Uppsalskej univerzity. „Dôležité je množstvo. Takže ak pijete malé množstvá, nemáte žiaden problém.“

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

Výsledky ukázali, že čím väčšie množstvo mlieka ľudia pili, tým mali vyššiu pravdepodobnosť úmrtia alebo zlomeniny.

niečo na tom bude, ja som pil mlieko naposledy keď som mal niečo cez jeden rok, odvtedy už nie, a zatiaľ som ešte nezomrel a ani som nemal nič zlomené (raz som mal puknutú kosť v nohe) :zubiska:

 

ale tak ako píše Ryan, môže aj nemusí to mať súvis s mliekom. dosť záleží asi aj od iných faktorov, napríklad stravy, genetickej výbavy daného človeka, vplyvov prostredia v ktorom žije...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som mlieko pil aj od detstva vela razy. A jem aj mliecne vyrobky. A tiez som nemal nikdy nic zlomene. A to som bol aktivy futbalista a ako dieta robil kopu hovadin. A ani mrtvy nevyzeram byt.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Výsledky ukázali, že čím väčšie množstvo mlieka ľudia pili, tým mali vyššiu pravdepodobnosť úmrtia alebo zlomeniny.

 

Ak tí škandinávci pijú tulenie mlieko od tuleňov, ktorých si musia sami lapnúť a podojiť, potom by som sa nedivil! Namrznuté morské útesy sú šmykľavé a zradné. :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

takže na základe analýzy výsledkov dvojčlennej štatistickej vzorky môžeme skonštatovať že pitie/nepitie mlieka nemá žiadny vplyv na zlomeniny ani úmrtnosť členov FSP fóra :thumbsup:

 

rozdielne výsledky nášho výskumu od toho švédskeho pravdepodobne spôsobuje to že švédi vylepšujú chuť konzumovaného mlieka primiešavaním fínskej vodky v pomere 1:1 -_-

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sakra prečo sme najprv nepožiadali o grant?

 

Inak ono by sa to hodilo skôr do temy o meteorologii, ale myslim že aj toto je vhodna pôda. Dnes som sa dočital že Europu čaka kruta zima. Prišli na to BRITSKI vedci.

http://www.aktuality.sk/clanok/264692/europe-hrozi-kruta-zima-co-zapricinuje-velke-mrazy/

 

Davam to sem preto že rovnaku informaciu nam dali aj pred minuloročnou zimou Rusi. A bola tepla. A leto 2013 malo byť podľa Francuzov chladne. A bolo suche a horuce. Tak očakavam rovnaky vysledok aj od Britov.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov