Skočiť na obsah

Sniper

Naozaj je dobry fotak?  

  1. 1. Chcem si kupit tento fotak http://www.fotoman.sk/?id=nikon-d5100-18-105 a co myslite, je dost dobry?

    • Môžem kúpiť? Čo myslíte?
      0
    • Je to dobrý fotak?
      0


Odporúčané príspevky

Z tohto hľadiska sú všetci, ktorým ide o kvalitu, blbci. Ostávam tým blbcom. Mám rad umenie. Digitál ešte nekúpim.

to ma tesi ze priznavas ze ostavas blbcom :lol:

a zas o nicom, co ten tvoj vyplod ze mas rad umenie a digital si nekupis ma docinenia s tymi dvoma fotakmi medzi ktorymi sa pralinka rozhoduje?? velke prd ako vzdy:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 137
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Nokia

    21

  • alfi

    21

  • Ryan Giggs

    19

  • cizy

    9

presne tomuto sa vzdy cudujem..ludia sa ako blazni nahanaju za megapixelmi..a prva otazka na fotak "kolko ma MP?"...preboha ked si clovek foti pre seba alebo chce publikovat nejaky clanok, tak uplne v pohode staci aj 5MP

len niektori maju stale tu predstavu..cim viac MP tym lepsi fotak..cim lepsi fotak, tym lepsi fotograf clovek bude..no o tom to zial nieje :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

vsak to sa tiez cudujem, potom si ludia myslia ze ked maju v telefone 5 megapixelovy fotak ze to je uplne super fotak, hlavne ze cocka nema priemer ani jeden centimeter :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Súhlasím s Tebou, je to pre rodinné fotografie a aj pre reportážne, novinárčina. Ja som v oblasti inej, kde aj kinofilm bude dľho nedostižitelný, a následne aj formáty 6 x 6, 6 x 9, deskáče. Skús si urobiť s najlepším digitálom fotku formátu 50 x 60 cm, to je test pravdy. Ale súhlas, málokto to potrebuje.

Alfi, pocul si niekedy o strednoformatovych digitaloch? existuju aj digitalne steny do strednoformatov, ktore zaznamenaju aj 40 megapixlov...

 

a na to, co si pisal, ze 6 a 8 megapixelov je dost malo...

skus porovnat fotku z 12 megapixloveho kompaktu s takym Nikonom D1, ktory ma 3 megapixle.

 

Ale taka drobnost, ze ten kompaktik ma snimac asi stokrat mensi ako full-frame digitalna zrkadlovka.

 

nejde o pocet pixelov, to je zbytocne, aj z 3 mpx mozes spravit dobru fotku 18x13 cm, dlho som fotil s 3 mpx Canonom S1 IS, pokial som nepresiel na zrkadlovku, ktora ma sice len dvojnasobok pixelov, ale neporovnatelne lepsiu optiku, elektroniku a vsetko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Súhlas, ide o cieľ. Na 13 x 18 to stačí. Ja hovorím o celkom inej kategórii. Viem, že to raz príde. Teraz je to ešte technicky nereálne. Aj tých 40 mega je málo pre tie účely. Možnosti klasického filmu sú stále vetšie. Ale aj pracnejšie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alfi

ty si tusim odbornik na vsetko, a na vsetko v rovnakej kvalite.

Ziadny odbornik ze nevybera fotak podla toho kolko ma megapixelov. Ze tu furt tocis len o tom, aka velka je vysledna fotka (lebo nic ine megapixele neuvadzaju). Uz vobec neriesis veci ako citlivost, a o parametroch objektivu ani nehovorim.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

on je taky chrobak truhlik

vsade bol, vsetko videl a vsetko vie najlepsie :lol:

akurat nechape ze zije v nekonecnom omyle ;)

alfi ako hovori moj stryko - v riti si bol a hovno si videl :) :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mať tak vaše problémy :lol:

 

Ja neriešim nič. Iba sa snažím komunikovať v téme o kritériách výberu fotoaparátu. A že shodou okolností je to aj moj koníčok - veď fotografuje veĺa ľudí. A že vetšinu zaujímají rodinné fotografie o formáte 9 x 13, pohladnice - to je zjavné. Iba nemám žiadne nutkanie niekoho obmedzovať v kvalite. Predsa len sa podaktoré veci v živote neopakujú a keď je nekvalitný základ, už sa to nedá nikdy napraviť.

 

Pokiaľ chceme hovoriť o kvalite spracovávania fotografií v súvislosti s kvalitami objektívovov, dá sa. Iba to je celkom mimo tému.

 

Možno by ste mohli dať do fotogalérie vlastné snímky a budeme následne hovoriť konkrétnejšie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prepanaboha, co zase trepes alfi? bud normalne porad ludom, ked sa pytaju, alebo si zaloz dalsiu temu, kde mozes vykonavat autoerotiku nad vlastnou znalostou fotografie do sytosti a netvar sa ako najvacsi amatersky expert do vsetkeho ..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pokiaľ chceme hovoriť o kvalite spracovávania fotografií v súvislosti s kvalitami objektívovov, dá sa. Iba to je celkom mimo tému.

Nie, je to presne na tuto temu. Lebo ty tu furt tocis okolo mpix = rozmery fotografii. Moj fotak na mobile ma 3mpx, pritom ani zdaleka nerobi take fotky ako normalny 3mpx kompakt fotak so sklenenou sosovkou a pohyblivym ohniskom. O citlivosti cipov ani nehovorim.

Obejtiv je podstatna cast fotaku, a u kompakte to plati 10x, kedze nemozes dokupit novy.

Kolko ludi ma doma 8mpx monitor aby si mohli pozriet 8mpx fotky? Vela asi nie. Ale uz asi vsetci ludia maju doma normalny monitor na ktorom si vsimnu zrnitost a neostrost snimky...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Možno si iba nerozumieme. Mňa mobilové fotenie vonkoncom nezaujíma. A ani pixely. Ani kompakty. Ja som stále v oblasti, kde výmenný objektív je minimálne v trojnásobnej cenovej hladine celého kompaktu. Pardon, nepochopil som to. Ja som zameraný iným smerom. Na maximálne využitie dostupných možností. Ospravedlňujem sa. Možno si porozumieme v inej téme. V téme o kvalite.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zas motas piate cez deviate

 

zacal si s tym ze preco si pralinka nevybere nieco s viac megapixelmi ze 6 ci 8 je malo...a teraz sa to snazis otocit na to aky si profik

len pre info

profi sklo na dobry fotak nestoji 3nasobok ceny takehoto kompaktu ale tak 10-15 nasobok

takze asi ty si tiez taky 1/10novy profik :lol:

 

tak sa laskavo nevyjadruj ku veciam do ktorych sa rozumies asi ako pes do znasania vajec

 

a este detail, ty by si sa nemohol vyjadrovat ku teme o kvalite fotiek, kedze ty nepoznas slovo kvalita...tvoje prispevky maju totiz od tohto slova velmi daleko

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmmm, nechť je na Tebe. Na mojom názore ozaj nezáleží. Moje sklá nejestvujú. Nemám nič. Ani trebárs OM system Zuiko 65-200 mm 1:4 v.č.v 135123 Japan. Je to iba prelud, aj keď ho mám v ruke a stál ma ozaj dosť. A mám tu celú fotobrašňu, no a čo. Nič. Kašli na to a choď si vlastnou cestou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na mojom názore ozaj nezáleží.

tesi ma ze to pomalicky zacinas chapat, na tvojom nazore fakt nikomu nezalezi...tak ho prestan prezentovat a budu vsetci spokojni a pomru v klude na starobu :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alfi,

musím povedať, že ani ja nevidím súvislosť medzi tvojou kvalitnou, drahou fotovýbavou a tým, že sa pralinka tešila z fotoaparátu ktorý si chce kúpiť. pripadá mi to, akoby si sa chcel iba pochváliť tým, čo máš doma.

 

nie každý má dnes chuť, priestor a možnosti kupovať si profesionálny fotoaparát na kinofilmy a zariaďovať k tomu tmavú komoru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No veď, ja som sa nazdával, že ide aj o kvalitu. Ale debata aj na túto tému neuškodí. Iba ukáže rozličné cesty. Dnes je to už dosť lacné. A časom človek príde aj na fakt, že podklad sa nedá zkvalitniť. Ja nemám na to najkvalitnejšie tiež, iba na svetovú cca trojku, lebo serdcová záležitosť. Nie chválenie sa. A čo som pochytil - to viem podať ďalej. Neide o chválenkárstvo, iba o možnosti poradenstva. Pýtame sa vetšinou tých, ktorí sa o to dlhšie zaujímajú a niečo málo aj vedia. Preto sa sdružujeme aj na fórach. nepotrebujem už žiadne ďalšie ocenenie. Stačí mi iba podebatovanie si s priaznivcami v tomto koníčku.

 

Viac dám do blogu, v prospech všetkých.

 

Nokia

 

Negeneralizuj. Aj Ty si iba jednotlivec. Keď Ťa to nezaujíma - nemusíš reagovať. Všetci odídeme. Ide iba o to, čo po nás ostane - aby to neboli iba tie nenávistné ataky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som to chcel a cena bola taká. Pri koníčkoch cena nerozhoduje. A zarobilo si to na seba. Teraz je to lacné. Vtedy to bol niekoľkomesačný plat. Za jeden objektív. A fanatici to kupovali. Na objednávku, z cudziny, lebo doma to nebolo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

výber fotoaparátu ... na trhu ich je množstvo, to je pravda

a nie je jednoduché si vybrať, záleží aj od peňaženky, aj od všeličoho iného

dobré a veľmi dobré fotky je možné robiť aj tým najjednoduchším fotoaparátom ... keď človek ide cielene fotiť, alebo jednoducho nosí pri sebe foťák

 

a možno väčšina ľudí fotí domácke a dovolenkové fotky, ale Fotogaléria na tomto fóre nesvedčí priveľmi o tom, že to je tak aj tu ... tie fotky nie sú dokonalé, ale sú zaujímavé, mnohé z nich

 

za ten opovrhovaný mobil som bola zopárkrát vďačná, kopa neopakovateľných fotiek vznikla mobilom ... nie sú práve superkvalitné, to nie ... ani ich neobhajujem, dokonca ani digitálne fotenie nie, momentky sa s tým robia ťažko

ale ani najlepšia výbava nerobí z nikoho dobrého fotografa

 

mám jedného známeho, ktorý má peňazí, že už nevie čo by kupoval, naposledy sa chválil nejakým super fotoaparátom za nehoráznu sumu, tie fotky boli príšerné ... ten foťák sa nastavuje takmer sám, on musí len stlačiť spúšť, aj tak boli príšerné, ľudia bez hlavy, bez nôh, nakrivo, poodrezávané najzaujímavejšie kúsky ...

chcem tým povedať len toľko, že dobrý fotoaparát je dobrý fotoaparát.

ale dobrý fotograf musí byť skvelý remeselník, alebo sa taký musí narodiť .

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale nemozes predsa napisat ze to je lacne, kvalitne objektivy su drahe, to predsa nemozes popriet, to ze ty si za to ochotny dat peniaze, to je uz tvoja sukromna vec a ak chce niekto fotak na prilezitostne fotenie, tak snad nebude investovat 10tisice do vybavenia ked za mensiu sumu moze mat takisto kvalitne fotky, tak celkom nerozumiem co je zle na tych fotakoch co si vybrala pralinka okrem toho ze si napisal ze maju malo megapixelov co absolutne nie je podstatne ako ti tu uz x ludi napisalo a ja sa k nim pridavam, ja mam 6mpx Nikon D40 a foti nadherne, take detaily ze sa mi o tom ani nesnivalo...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ide iba o to, čo po nás ostane - aby to neboli iba tie nenávistné ataky.

ked si prejdes cele forum, tak uz som tu dost ludom poradil K VECI na to, co sa pytali

ty si tu zatial neporadil nikomu ani ako si spravne na zachod sadnut

takze moje ataky, ktore niesu nenavistne (za tolko energie mi nestojis) si budem dovolovat nadalej

ked preukazes ,ze tvoje prispevky maju nejaku hodnotu tak potom sa mozme o niecom bavit

zatial nemal ani jeden tvoj prispevok vyssiu ako nulovu hodnotu

 

 

 

aj tak boli príšerné, ľudia bez hlavy, bez nôh, nakrivo, poodrezávané najzaujímavejšie kúsky ...

chcem tým povedať len toľko, že dobrý fotoaparát je dobrý fotoaparát.

ale dobrý fotograf musí byť skvelý remeselník, alebo sa taký musí narodiť .

game toto si uplne krasne napisala :) poznam tolko "samozvanych" umelcov, ktori si kupia fotak za 50 tisic lebo nan maju a potom sa snazia tvarit ako velki umelci s ich fotkami, ktorym ale chyba napad, kompozicia je uplne naprd atd :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game

 

Áno, je to najme o talente. O citu. O schopnosti vystihnút ten správny okamih. A pokiaľ sa zadarí, tak začína obdobie sháňania informácií, lebo treba aj tú remeselnú zručnosť. Dnes je to trocha posunuté, lebo technika napredovala a nie každý si uvedomí obmedzenia techniky smerom ku umeleckému podaniu.

 

Rodinná fotografia je jedna vec a napredovanie je vec druhá, a tam nastáva korelácia - do akej kvality a prečo vlastne. Cieľ ? Je to celoživotné smerovanie. Štúdium. Spústy odbornej literatúry a buď FAMU, alebo súkromne.

 

Veľa tých, ktorým to bolo "dané" žiadne školy síce nepotrebovali, ale aj tak to potrebné získavali postupne. Prax bola pred teóriou. Umelecké cítenie rozhoduje. Hovoríme ale o profesii, nie o bežnom fotografovaniu.

 

Andulqa

 

dnes je to už ozaj lacné. Ide iba o možnosti a cieľe. Fotokomora už nehrozí, nevyjde záber - tak ho zmažeš. A velký formát málokto potrebuje. Potrebuješ mať stabilizovanú technológiu na formát 50 x 60 cm ? Nie. A to je to kriterium.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale ved ja nehovorim o digitalnom foteni? co tu zas splietas prosim ta?? ved ty si napisal ze

 

Ja som to chcel a cena bola taká. Pri koníčkoch cena nerozhoduje. A zarobilo si to na seba. Teraz je to lacné. Vtedy to bol niekoľkomesačný plat. Za jeden objektív. A fanatici to kupovali. Na objednávku, z cudziny, lebo doma to nebolo.

predpokladam ze si nekupoval objektiv ku kompaktu alebo ano? zeby si nas poucil? :lol: tak som ti na to napisala ze kvalitne objektivy su drahe tak co sem teraz zrazu pleties digitalne fotenie? a ty furt hovoris o tom ze ako TY potrebujes velke formaty a neviem co nie ja ani nikto iny

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobré a veľmi dobré fotky je možné robiť aj tým najjednoduchším fotoaparátom ...

Za predpokladu, že je v ňom aspoň priemerný objektív a priemerný číp, svetelné pomery v optime a drží ho v labe človek,ktorý si to uvedomuje a má zmysel pre kompozíciu obrazu a výber motívu. Bola by chyba myslieť si, že fotografovanie je len mačkanie spúšte na lacnom fotoaparáte alebo mobile. Platí to, čo pri každej technike "Aj ten najsofistikovanejší prístroj je len tak dobrý, ako je dobrý človek, ktorý ho obsluhuje." Ak poviem, že dobrá fotografia, ktorá je hodná tlače na A4 je jedna zo sto a ešte sa treba pohrať vo Photoshope, tak som možno ešte optimista.

 

 

BTW

Mám tretíí mobil s foťákom. Nespravil som so žiadnym ani jednu fotografiu a ani som sa o to nepokúsil a asi ani nepokúsim. Načo, ak mám foťáky s príslušenstvom?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov