Skočiť na obsah

Fotky v RAW a problém s farbami


Andulqa

Odporúčané príspevky

Odkedy mame DSLR fotak tak fotime do formatu raw, na fotaku sa to vzdy ulozi ako raw plus taky maly 1MB jpg

 

mam problem, ze ked ten raw otvrim vo photoshope, ponastavujem tam nieco, pohram sa s tym a potom to ulozim ako dalsi iny jpg, alebo hocico ine, tak to co mi ulozi sa mi dost lisi od toho ako to vidim na obrazovke vo photoshope aj od toho ako vyzera ten maly jpg z fotaku, vyzera to o dost horsie, farby su akesi vyblednute, menej ziarive alebo co, nerozumiem tomu a netusim co s tym mam robit, nikdy pred tym sa mi taketo nieco nestalo a s fotkami vo photoshope sa hram casto, vysledok bol vzdy taky aky som videla vo photoshope, teraz netusim co s tym je, ani neviem ci to robi od zaciatku ako sme zacali fotit do raw alebo nie, ale pravdepodobne ano a robi to len pri rawe, kvalitu jpg mam nastavenu na najvyssiu, ukazem priklad:

 

toto je maly jpg z fotaku (vyrez):

 

Obrázok

 

a toto je jpg urobeny z rawu (ten isty vyrez):

 

Obrázok

 

podotykam ze ten raw po uprave vyzeral priblizne tak isto ako ten maly jpg z fotaku, ale ked som to ulozila tak to bolo taketo :lol:

 

takze, vie mi niekto poradit co s tym? :-/ :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 10
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Andulqa

    4

  • valcik

    3

  • Sniper

    2

  • chlapeczjuhu

    2

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

andulqa,

ak nahráš ten *.raw súbor do photoshopu, upravíš ho a potom ho uložíš znova ako *.raw, tiež ho to tak pokazí?

 

nemáš len špatne nastavenú kompresiu (príliš nízku kvalitu) pri konvertovaní a ukladaní jpg v photoshope?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

andulqa chyba je v tom ze si s raw este nerobila. tam nejde len o obycajnu konverziu do jpg. raw je takpovediac digitalny negativ obsahujuci kvantum informacii pre dalsie spracovanie.

 

precitaj si toto dufam ze ti to pomoze na zaciatok:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/RAW_image_format

http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent_message_id=200985 plus je tam vela pododkazov

http://www.digi-foto.sk/digitalny-fotoapar...tov/raw-format/

 

inac pozri sa na ten spodny vyrez este raz. ma ovela vacsi dynamicky rozsah ako horny, ta cervena v hornom do oci priam bije, pozri sa na vykreslenie detailov....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja viem co je to raw a viem ze ma vacsi rozsah, ale vadi mi ze ked to upravujem vidim to inak ako ked to potom ulozim, pretoze potom sa to vlastne neda upravit kedze nevidim ako to vyzera, lebo po ulozeni to vyzera inak

 

dik za stranky, precitam si to urcite :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

(čím dlhšie sa ale na tie dva obrázky zo zadania témy pozerám, tým viac sa mi páči práve ten druhý, južan má pravdu. zdá sa mi, že každá farba v ňom má viac odtieňov a je tam aj výraznejšie vidno hĺbku ostrosti, zrejme to bolo fotené s otvorenou clonou a zaostrené na spodnú časť záberu.)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale mne ide o to, ze ked som to videla upravene vo photoshope, tak to vyzeralo inak ako ked som to nasledne ulozila, ved ked nieco upravujem tak to ma vyzerat po ulozeni tak ako som to upravila aj keby to malo byt neviem ako kriklave nie? ako mam potom upravovat fotky ked neviem ako vyzeraju? az ked ich ulozim to vidim...

 

hm, prave som si vsimla ze ked ten jpg otvorim vo photoshope tak mi ukazuje tie farby tak ako som ich ulozila, uz tomu fakt nerozumiem

 

Obrázok

 

Axel, z rawu neviem ulozit do png, neponuka mi to taku moznost

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

potom to zrejme súvisí s nastavením gamma korekcie priamo v photoshope, alebo v tom ďalšom programe, ktorý používaš na prezeranie obrázkov. no to by si si všimla určite už skôr, nielen pri práci s formátom raw.

 

skús zobrať hocijaký starší obrázok (nie vo formáte raw) a otvor ho zároveň v photoshope i v nejakom inom programe. potom porovnaj, či ti ho zobrazí v rovnakej kvalite a s rovnakými farbami. ak nie, treba pohľadať v nastaveniach oboch programov korekciu gamma alebo niečo podobné, nič iné ma nenapadá.

 

edit:

 

ešte ma napadlo, či dokáže tvoja verzia photoshopu správne pracovať so súborom raw z tvojho fotoaparátu. staršie verzie photoshopu tuším vôbec nemali podporu raw. to by sa malo dať zistiť v photoshope, ktoré fotoaparáty sú priamo podporované.

 

každý fotoaparát ukladá súbory raw iným spôsobom, nie každý software podporuje všetky. mne sa raw súbor z fotoaparátu fuji nepodarilo otvoriť v nijakom software, len v tom ktorý bol dodaný na CD spolu s fotoaparátom. nikon má však určite lepšiu podporu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

valcik, ked otvorim jpg ktory nebol vytvoreny z rawu tak mi zobrazi rovnake farby vo photoshope aj v prehliadaci

 

ok, tu je iny priklad, napravo je jpg nalavo jpg otvoreny vo photoshope

 

Obrázok

 

"takze ide o farebny profil, fotosop otvara tie rawy ako adobe RGB, aj ich tak ulozi do jpegu, len ked tie jpegy otvorim v inom programe (windows picture viewer), tak ten asi nepodporuje color management a interpretuje tie farby ako sRGB.

 

Docasne riesenie na problemy je po otvoreni rawu vo fotosope zmenit farebny profil na sRGB, potom vsetko vyzera OK.

 

bolo by ale dobre zistit, ako nsatavit natrvalo fotosop, aby otvaral tieto obrazky ako sRGB (pretoze fotak ich uklada ako sRGB). " (by sedimin) :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov