Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

http://kravcik.blog.sme.sk/c/361890/mozna-pricina-vzniku-povodnovej-kamennej-laviny-vo-vratnej-doline.html?ref=tit

Kravcik tam dal treti bod turisti co tam chodia - treti bod co som nespomenul ja predtym- vela zrazok , velmi sikmi sklon - vlastne aj turistov som spomenul.

Mate tam tu fotku - pri ktorej je mi velmi luto - zohyzdene kopce.

Ale tam ziadni turisti nechodia.

------------

Ked som bol na Kriznej - mala fatra som sa docital, ze to nebola holina - ale pre 200-300 kmi - vyholili to pred 200-300 rokmi nie dnes. Potrebovali drevo na uhlie a brali ho z vrchu - co zmenilo - vela aj tok vody. Ono tam stromi aj budu ale o 10 000 rokov(a nebude clovek). uz je tam ina poda.

A na tej Kriznej su tiez laviny - a umelo tam nasadili kosodrevinu - mate tam sachovnicu - urobili to ako zabranu kvoli snehovim lavinam.

Inak take kopce mas aj u nas aj v takej vyske a su zarastene ihlicnatymi stromami - co ma prekvapilo - ze na tej kriznej boli zmiesane - ci skor listnate. Ale aj po okoli boli listnate stromy - co ma prekvapilo,preco mi mame ihlicnate v takej vyske. Teraz ak bol vietor a kalamita - nam to inak povyvracalo - najvacsie skodz boli u nas  - kalamita mesiac - dva do zadu. teda kludne do par rokov -toto budem vidiet aj unas. Z kohuta a zo stolice - riavy skal a bahna a zohyzdeny kopec, hory. O 50 rokov to mozno bude ako v chorvatsku.

Zverejnené

Len mala oprava - Krizna je vo Velkej Fatre (nie v Malej)

a co sa tyka tych lesnych porastov - hlavne odlesnenie hrebenov stredneho Slovenska nastalo pocas valasskej kolonizacie (v niekolkych vlnach  - 14/15 storocie a tiez cca o sto rokov neskor).

Vegetacne pasma (vyskove rozclenenie vegetacie) bolo skutocne posunute o niekolko 100 m vyssie, typicke boli bukovo-jedlove lesy vo vyssich polohach, ako je tomu dnes.

Smreky sa zacali vysadzat ako monokultury kvoli vysokej potrebe dreva, holt lesaci si myslia, ze les sa da pestovat ako kukurica...

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Bohuzial, Stanisovsku jaskynu prevadzkovatelia (sukromnici z radov jaskyniarov) sprznili disneylandovskymi proprietami a aktivitami. Okrem toho porusuju zakony, lenze Inspekcia zivotneho prostredia im to nedokazala. Keby toto vedeli a citlivo vnimali navstevnici, bolo by to zrele na bojkot.

Zverejnené

Vďaka za príspevok, za tvoje informácie ohľadom Stanišovskej jaskyne.. ak je to všetko pravda, prečo Inšpekcia životného prostredia im to nedokázala?

Mne sa páčila cesta do jaskyne po lesíku, v jaskyni bolo zaujímavé počúvať sprievodcu, mal zmysel aj pre humor a v jaskyni sa fajn dýchalo, ak by pľúca vedeli rozprávať, tak by sa nám určite poďakovali... návšteva jaskyne je určite lepšia na pľúca, ako nejaký liek, už ani nevravím o cigarete... v jaskyni sa dala zapnúť fantázia a predstavivosť. bolo tam chladno, ale v pohode sa to dalo zniesť, také príjemné ochladenie... zaujímavé bolo, keď  sme si na chvíľu všetci zhasli svetlá, to bola neskutočná tma... klik.. a znova krása!  

Inak, v Jánskej Doline, v Liptovskom Jáne ... a skrátka všade okolo... je veľmi pekne, napadlo ma, nemáme na fóre nikoho, kto tam žije, kto tam má domov? :)  :ahooj:  

Zverejnené

Vikend bude dlhy - v pondelok ideme dat kancle do poriadku vymalovat - ved pride novy zamestnanec. Ale stale su tri dni niekde by som mal ist a neviem kde. Pacila sa mi ta fotka s hubami - moje deti to nepoznaju(huby videli ale nezberali a neviem ci ochutnali) - rastu niekde? A keby boli iste by ich to bavilo zberat.

Zverejnené

Pacila sa mi ta fotka s hubami - moje deti to nepoznaju(huby videli ale nezberali a neviem ci ochutnali) - rastu niekde? A keby boli iste by ich to bavilo zberat.

Vďaka.  Huby ešte rastú ako pozerám :)  http://www.nahuby.sk/vyskyt_hub_spravy.php

..ak chceš, pozri aj tému "Vaše hobby",  dávala som tam nejaké foto z húb, čo sme nazbierali u nás na východe vo Vranovskom okrese.. teraz je už u nás s hubami slabšie, ale máme pekné množstvo nazbierané aj nasušené... chodíme zberať, hlavne môj manžel, ale je to miesto  riadne do kopca.  je to jeho veľký koníček..  okrem futbalu.. :) nazberané, očistené a nasušené huby potom konzumujeme my,  aj naši najbližší...sú výborné na prípravu rôznych chutných jedál.

Zverejnené

Som sa rozhodol ze pojdeme pozriet Bansku Stiavnicu a okolie. Iste jednu asi dve noci. Teda kto tam bol kludne davajte typi. NIkdy som tam nebol. Aj ked to relativne "poznam". Chcem sa aj okupat s detmi v nejakom termaly ked teplo nebude asi tam nieco je - sklenne teplice ci dudince - asi pozriem aj Levice hrad(zene zije kamaratka v Leviciach - nech mi ich predstavi)a Brhlovce

Proste nepoznam to tam vobec - ak ste odtial ci to tam poznate - budem velmi rad ak mi poradite.

Dajte tip aj na ubytovanie.

Zverejnené

V Banskej Stiavnici je na pozeranie velmi vela. S detmi odporucam navstivit Banske muzeum v prirode. http://www.muzeumbs.sk/banske-muzeum-v-prirode/
Na ubytovanie odporucam toto http://www.banskastiavnica.sk/obcan/katalog-firiem/69-hostel-a-penzion-sv-juraj.html
Neviem, ci si chces zaradit do programu aj vystup na Sitno. Ak ano, tak najjednoduchsia trasa je od tajchu (jazera) Počúvadlo. http://mapy.hiking.sk/?zoom=14&lat=6174181.91598&lon=2101401.9611&layers=00BFFTTTTTFFFFFFTT
ak by ste isli v sobotu, tak prijemny zaver v krcme Pod dubmi na brehu tajchu, v sobotu vecer sa tam pecie prasiatko a hra country kapela Hurikan http://www.banskastiavnica.sk/obcan/kalendar-podujati/3312-pecene-prasa-na-terase-u-blaskov.html

Este v Stiavnici napr. unikatny dreveny pohyblivy betlehem, najdes ho cca naproti radnici na hlavnej ulici, len cca 100 m od ubytovania, ktore spominam http://www.betlehem.sk/
Ak by ste boli hladni, len par desiatok metrov nizsie je dobra pizzeria (aspon aj som tam spokojny), nechodte do Mariny na spodku Trojicneho namestia.

Inak na Trojicnom namesti je aj turisticka informacna kancelaria. Prijemne posedenie a pekny interier najdes v kaviarni U divnej pani http://divnapani.sk/

Kupanie v termali - radsej Sklene Teplice ako Dudince. Tie su od ruky a nic moc zaujimave tam nie je. Ale zasa od Brhloviec to uz nemas az tak daleko. Kebyze ides tym smerom, tak odporucam prirodnu zaujimavost - dúpänce v Hontianskych Tesároch http://www.svetokolonas.sk/dupance-a-tesarska-roklina/

snad v rychlosti tolko, ta oblast je na spoznavanie bohata na cely zivot ;)

• Pridať bod 3
Zverejnené

Viem uz ze je tam toho vela. prvu zastavku si dame v Svatom Antone(muzeum), najeme sa tam na ranci, potom by som chcel ist na sitno - potreboval by som poradit cez Rovne tam ide cesta na sitno k vysielacu - ci tam nieje zakaz viazdu a ak kde asi daleko. Ak sa da by som auto trebars k vlcej jame, ci ho nechal na tom poslednom poli, zo sitna sa vratil pre nich k pocuvadlianskemu jazeru.Ale ak by tam bol zakaz dost daleko dalo by sa to urobit opacne. Potom uz len popozeram aj tie dalsie jazera a ist na hotel,trebars aj ten co si odporucil - vzber a objednanie som uz nechal na zenu. Na druhy den najprv to muzeum v prirode, stary zamok, a mozno by som pozrel jeden zdvoch objektov . Novy zamok ci muzeum tych mineralov - lebo nieco necham na nedelu - v nedelu este neviem co. Kupanie - zle je pocasie. nevidim to ani na termal - pozrel som si kde je plavaren.

Kedze je tam tych muzei vela a to tiez bude nieco stat tak som si uz v meste aj vyhliadol restauracie na sobotu s obedovym menum.

Zverejnené

Neviem- ci zena nieco objednala - volala mi pred 5 hodinami ,ze svagrovci vyberaju zemiaky. Aj som to vedel - ale na druhu stranu s kolegom sme sa dohodli ze v pondelok nic malovat nejdeme - teda mame pondelok volny. Nieje dotacia - nieje zamestnanost( a kludne moja konspiracia je - komisia sa zisla - lebo nemaju peniaze - Kazimir to zatrhol - nema peniaze kvoli inym eurofondom, co mu EU nepreplaca).

Teda mam uz Stiavnicu a okolie dost nastudovane(nikdy som do ziadneho vyletu tolko priprav a organizovania nedal) a tam idem - aj zajtra a kludne do obeda budem kopat ci vyberat zemiaky. A mozno sa vratim az v pondelok. Samozrejme ako pojdem poobede- sa to vsetko prehadze - priklad pondelok je neprijemny - muzea zatvorene. Co je OK,ale teda muzea musia byt v piatok sobotu. Ja ich velmi nemusim a deti bavit nebudu-ale.. mna viac bavi priroda.

Zverejnené

Situacia sa meni - zena nenasla ani nehladala ubytovanie.  Inak ja som to aj ocakaval. Ale aj ma to zamrzelo.  Tomuto vyletu som venoval priprave 6-8 hodin - nikdy ziadnemu som som tolko nevenoval ani chorvatsku(v piatok som si vypil a sobotu siel). Bansku stiavnicu a okolie poznam lepsie ako bansku bystricu. Nie je to zle sa pripravit aj dokladne,aj ked to niekedy zmysel neda - nemyslim len ten poj terajsi pripad. Ale ak si to nastudujes dopredu - nema ta co zaskocit - nie velmi. Ak sa trosku nieco zmeni ci aj pripad ze idem kopat zemiaky - ci sa zmeni pocasie - ci nieco ine - ak poznas alternativy hned sa rozhodnes a ides. A nestracas cas. Ci som hladal aj miestnu plavaren - len aby som vedel kde je pre pripad potreby. Inak plno inych veci sa vam ukaze aj pocas cesty.

Inak su potrebne info aj o takych veciach co si povodne nechcel vidiet - neplanoval - ale pri tych koliziach sa hodia - neda sa tam(nahodou je to zatvorene) ist ale tu ano. A ak to vies hned - dopredu sa pripravis je ti to jedno a lepsie to znasas - inak mne staci aj kopec - odstavim auto a vyjdem na kopec.

----

Som nahnevany,mam este dve tri piva(teda ak sa mi rano nebude chciet - do 12 so mnou nepohnu) - povodne by som na tie zemiaky siel,mozno aj pojdem a na vylet asi tiez pojdem hned ako som to planmoval. Umyjeme si nohy ruky pojdem - ale zajtra alternativu zatial nemam.

----------

Bolo by ine ako v minulosti ked zena nechodila do roboty a ja som mal september volny - ale ani ja ho uz nemam a ucitelka musi chodit do roboty. Oni si nemozu brat dovolenku - ked sa uci. - ale na mna neberu uz ohlad ani moji blizky - mna sa nepyaju kedy mozem robit - ci pomoct - ak si zvolia ze zajtra tak prepac- ja nemozem. Priklad otec to uz vie a mi len povie co by po mne chcel a kedy to spravim je na mne. Naposledy sa vratil z hub a mal vymalovany stit -  ja som bol spokojny nemusel som s nim robit a iste aj on.

Zverejnené

Tak uvidime aj Levice  - nie je hotel(su obsadene)  - ale lepsie spoluziacka a kamaratka. Este musim premysliet strategiu - prejst najprv cez Stiavnicu - ci cez prirodu. Ludia mi radia to sitno od pocuvadla - je to rozumnejsie a iste krajsie - ale ja sa musim vratit pre auto a zobrat ich na druhej strane a tam mozu zabludit. Inak dve dni mi stacia - tri muzea v stiavnici to banske v prirode,stary zamok a tie mineraly.Potom asi este brhlovce - ci skor rano spat, Levicky hrad a mesto. SItno, svaty anton a este nieco by bolo dat.

Zverejnené

Ak by si chcel silou-mocou ist na Sitno z vychodnej strany, najblizsie je nechat si auto v Iliji pri jednom z poslednych domov (kedysi tam mali taku sukromnu krcmu vo dvore, ale uz som tam dlhsie nebol), odtial je to hore po zelenej znacke najblizsie. Ale kazdopadne je to hlupost, ta cesta hore je nezaujimava a dost dlha, najma ak ides s detmi.

To uz by som radsej autom to cele obisiel a isiel tou istou cestou hore aj dolu od Pocuvadla.

Ranc Nadej si pre istotu vyzisti telefonicky, ci maju otvorene http://www.rancnadej.sk/?Kontakt ale inak je to dobra volba. Poznam sa s majitelom. (Keby nahodou nevarili, tak je v Antole este krcma "Stary hostinec", ked tu bol teraz nedavno posledny z Coburgovcov, bulharsky car Simeon II., tak sa tam tiez bol najest. ;) )

Zverejnené

Pojdem zo zapadnej strany - pojdeme spolu na Sitno(od pocuvadla) - pre auto pojde zena - a musi ist najvyssie ako sa da - za cas kym sa zena dostane do Rovneho tam budem aj ja s detmi - ak nie pojde vyssie - az po zavoru ak je.Zene to musim vysvetlit kde ma ist ale keby sla prirodou - to sa vysvetlit ani neda ked to tam nepoznas - tam by mohla zabludit ovela lahsie. Ak sa da kopce a krajinu idem krizom - nevraciam sa.Inak ako mam spoznat kraj?

Zverejnené

Neviem, ako daleko sa tam da ist autom. Po tej ceste som nesiel roky, takze neviem, kde je teraz rampa. zial, v tom ti neporadim, ak chces mat istotu, tak ty chod s detmi po zelenej do Ilije a zena nech tiez pride tam, ako som pisal.
Prepac, mozno si to uz ani neprecitas, ale nebol som niekolko hodin pri pocitaci...

Zverejnené

Co mi rozpraval chatar - na chate A.Kmeta na Sitne - je tam zakaz,a dve rampy,ale vraj na tie polia  pod lesom sa da dostat. On tam siel na aute - vozi tam vodu - cesta bola vcelku velmi dobra co som videl usek od hradu az po vrch. Isiel som z pocuvadla aj som sam tam vratil  - ale na vrch som siel z tatarskej luky najprv dole po naucnom chodniku k hradu. Dnes bolo aj nebolo zle pocasie - Na SItne ok - Ale dve smery - na juh zapad a juho vychod dobre - ale na sever zle - oblaky , aj ked stiavnicku kalvariu cez mraky som videl.

Najvacsi dojem na mna urobil zamok Svaty Anton. Podla mna je to podobny skvost ako Betliar. Banicke muzeum v prirode - dobre.

SItno tiez dobre - aj stary zamok(bola tam svatba - tak sme sa dostali len do vonkajsich bast). Stiavnica je pekna - videli sme aj betlehem - zastavil som sa aj pri novom zamku - k mineralom sme sa dostali az pred pol piatou - a mne by stacilo kludne aj 30 minut bez vykladu - ale nedalo sa. Bol som aj na levickom hrade - o 6, nie v muzeu Tekovskom - dnes ale rano cca pred desiatou Brhlovciach.

Pocasie sa relativne dalo. Nebolo najhorsie - vcelku dobre. Asi sa tam este niekedy vratim. Nestihol som ani vsetko co som chcel a ako mal a je tam pekna priroda. Pocuvadlo a jazera(richnavske  z auta) - co som videl -cakal som viac. SKusim nejake pohladat aj nech je mensie - ale cisto bez turistov - teda hlavne chodnikov - budou. Proste nieco cisto v prirode - snad take je - videl som ho v  jednom slovenskom filme. Na jeho brehu zil nejaky chlap podobny Geisbergovi ale nebol to on. Skakal do vody - chytal ryby.

• Pridať bod 2
  • Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

V nedelu som bol na Korimove.

https://www.google.sk/search?q=korimovo&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=pVgsVPG1BcnNygO5qoGQAw&ved=0CC0QsAQ&biw=1366&bih=643

Nemam vlastnu fotku - tie co som tu dal su... velmi slabe(nazivo je to jeden z najkrajsich vyhladov). Kamarat tam bol tyzden predomnou na cernice a vraj za chvilu 3 hodiny - ja som ich videl o 8 rano a o 11 ked som oral uz unas zacalo prsat. Teda za chvilu dvaja nabrali 8 litrov - ja som to stastie nemal - ja so zenou sme dali asi liter.  Inak ja s otcom sme tam chodili aj na huby - nic - ale ja to uz neviem hladat - inak neda sa aj hladat cernice a hladat huby. 

Ale bolo tam krasne slnecno - yobral som aj detom sarkana - nefukalo - a medzi bodliakmi sa mi nechcelo nahanat. Nazad som navrhol zene nech idu dole. Dole kopcom ku ceste. Ze ok - je tam aj turisticka cesta cervena do lehoty - ja som chcel nech dojdu tam kde byva rodeo - nevedel som kde ide cervena.

Isli - ja som autom yisiel za polhodinu - vedel som ze im to bude trvat asi hodinu - tak ze idem naproti - dolina isel som po 20 minutach a vrelativne dost daleko som vedel,ze tu niesu. Tak ze idem najst cervenu znacku kde je - bola v dedine - ja som tadial niekolko krat isiel vselijako - ale ja doma nechodim po znackach - nepoznam ich. Yakecal som sa z domacim - kde mam parkovat - ze tam nie ze nejaky hnup ma moze naburat - dal mi telefon nech zene zavolam. Skusil som, len ona ma 0907 a nie 0908 ci naopak. A potom som siel dokopca - tam je 20 minut po luke kym prides do kopca(nie do kopca - kopec je stale ale kym prides do hory - lesa) . Hore som si dal cigaretu - bol nervozny - kde zas zabludili - ci co sa im stalo - vtom case uz museli byt dole. po hodine.

Vedel som ye nakopci uz nemoyu bzt, vratil som sa k autu - s dedom sme si zamavali - som mu povedal - ze oni uz musia byt niekde na ceste - a o 2 minuty som ich na tej ceste nasiel. prave tam dorazili - len zberali po ceste cernice a mali aj dve bedle. 

Ale pacilo sa mi ,ze zena aj ked tade nikdy nesla sa tam pustila a pacilo sa mi ze to chcela a sa jej pacilo. Nervozny som bol len ja nabuduce uz nebudem.

----

teda som sa nemal nervoznit a hore aspon polhodinu este hladat cernice.  Tie kriky su ale ine a aj to prostredie trosku ine. V minulosti aj dne su tam asi ovce, ale nechodia na tie luky kde som bol - tam bola ani nie vzsoka trava,ale vysoke bodliaky - ja si to pamatam travicka na 5-7 centimetrov. A velke kriky cernic - dnes sa to playilo v trave. 

-------------

Korimovo je v revuckych vrchoch - ide sa tam z dielika -sedlo medzi tisovcom a muranom. Na aute sa tam da dojst - aj ked neviem ci aj bez pokuty dnes - mne je to jedno - jazdilo sa tam vzdz - nieje zakaz viaydu - niesu zavory a nepoznam predpisy.

Ale co chcem napisat preco je z tade carokrasny vyhlad - odtial jednym smerom vidite aj muransky hrad za nim kralovu holu - ale ste vo vyske cca 900 metrov - ale vidite tri doliny(tam kde je lehota, tam kde je muran a tam kde je zdychava) - po stolicke vrchy - to su moje kopce - stolica- priehyba - kohut- tri doliny ktore mate pod nohami - a su blizucko - podla mna odtial na stolicu cez tie doliny sa da do 8 hodin zbehnut. A vybehnut na Stolicu. to je najvacsi kopec v rudohori.

Ta prva fotka v druhom riadku to s casti ukazuje co som chcel opisat. realne je to ovela krajsie.A uvidite viac - ona je z luky co je v dolinke. Ale je tam skoro muranska planina(muransky hrad ciganka)- kralova hola(je tam koniec nizkych tatier, stolica ani kohut - je to pekna fotka ale ukazuje len 40% ztoho co tam je), aj doliny aj stolica - ale nie celkom - nevidite ich - do zaberu sa to nevoslo - preto si to pozrite ak budete mat cestu na zivo.

Hrad aj kralova tam je ale ani ja som si to neuvedomil - je to fotka. Na zivo vam to buchne do hlavy - vsetko je blizko a vsetko je vacsie - realnz pohlad je uplne ine ako na fotke.

• Pridať bod 1
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Vcera sme boli na Hradovej - kopec by som povedal v meste Tisovec. Bolo krasne pocasie.

Prevysenie cca 450 metrov. Ale po normalne  peknom upravenom chodniku - ako zvycajne - len teraz mali kalamitu a aj do kopca som siel len cez les(kolmo a mal stastie ze vyssie narazil na chodnik) - popadane stromy.

Krasne vyhlady. Trosku adrenalinovy teren - po skalach - nazad - to bolo uz fest popadane pri tej okruhlej skale ci ako sa vola ja som tam bol a nasiel turisticku znacku len nevedel ako dalej a cez tie stromi by som nesiel ani sam - aj keby som to mozno dal - hrube stromiska(priemer 1 m sirky) dlhe kmene - da sa potom v pohode chodit a preskakovat.

Tak sme sli na druhu stranu- len tak cez les - je to aj blizsie.

Z hradovej a okolia su krasne vyhlady - ja som ani nevedel ze nieco tak krasne za Tisovcom aj moze byt. Myslim zelene luky. O trosku dalej je Klenovsky Vepor a odtial je este vacsia dolina . A tam nic ine ako les a luka nieje.

CHodim po horach aj vcera som cez les(nie po turistickom chodniku) cez - 2 hodiny - ja som ziadnu hubu - ziadneho kozaka dubaka,vcera ani bedlu nestretol - srnky ano.

A pre predstavu.

Jedna fotka,hned ta prva.

http://www.treking.cz/vrcholy/hradova.htm

Po tych kamenoch cez vrchol ide cesta a v podstate co na pravo vidite les ten tam teraz nieje skoro na 100 percent vsetko vyvalane ,na lavej strane ktorou som siel dole som nevidel zvaleny strom. Vzadu je ta okruhla skala kde sme skoncili.

• Pridať bod 1
Zverejnené

zhodou okolnosti som nejako cez vikend zachytil v TV dokument (alebo len šot - neviem to dohladat v programe) o jaskynnych potapacoch, ktori skumali aj veci pri Tisovci.
Samozrejme, tato oblast je na jaskyne bohata, da sa vygooglit napr. jaskyne v okoli Tisovca

Zverejnené

Ja som to zachytil tiez, ze tam mali nejaku akciu - zo sprav. jaskyn - je tam plno - ked som si pozrel mapu neskor - tak aj ja som siel relativne blizko jednej. keby  som o nej vedel siel by som pozriet - aspon k otvoru. Ona nieje na chodniku - ale presne opacnym smeromäktorym sme sli) - teda by som ju musel najst. tu este info - ze ti jaskynni potapaci trenuju v jaskyniach ,ale aj v zatopenych baniach.A tu maju tisice kilometrov treningovych trati - zatopenych baniach. Som aj videl zaber - cira(priezracna -) voda a na dnes kolajnice.

http://lisinovic.blog.sme.sk/c/366813/z-mojej-papierovej-dielne-osem-rotund-a-kaplniek-zo-slovenska.html

Som precital nadpis, ze kuknem a viem ze rotunda v Siveticiach je - vedla cesty(a chalanovi napisem). Ale ze je hned aj vo vedlajsej dedine cca 1-2 km v Prihradzanoch to som netusil - aj ked som tam par krat mozno 5 krat za zivot siel na aute a zrejme aj tu som videl. Nikdy som si ich nebol pozriet z blizka. A isto to stoji za pozastavenie - aj tie dalsie rotundy. Su rovnako krasne krasne ci vyznamne priklad ako iny kostol - ale trebars drevene kostoliky - tieto ale stoja 1000 rokov. teda neviem ci prave tie mnou menovane ale predpokladam.

Ale ako som sa vzdelaval , ze- siveticky hrad.

http://www.zamky.sk/hradky/sivetice-hradok

Nikdy som o tom nepocul - ale ten kopec najdem, ci to tak nejako vypada- inak som nepocul ani o Tisoveckom - a nejake zrekonstruovane hradby tam boli - kopec sa vola hradova - nieco podobne je nad jelsavou a tam su vraj ci boli dve hrady.

Som sa snazil nieco vygooglit. o tom jelsavskom,ale prva sprava-

http://www.zamky.sk/hrady-a-zamky/rakos-hrad

rakos hrad- oni tie hrady mali asi v kazdej druhej dedine.

Zverejnené

hmmm, tych zaujimavosti je v kazdom kute Slovenska tolko... to sa neda stihnut za jeden zivot :(

Zverejnené

Ale da - co si smutny - ja si to prejdem za jednu nedelu. ja som stastny, ze som to objavil zatial na nete. Ja z jednej aj druhe dediny mam zakaznikov. Poviem jednemu aj druhemu ci sa opytam ako sa dostanem dnu. myslim rotundy.

---

este k tym rotundam - oni dnes maju strechu ihlanovitu(kuzelovu) - ale to je krytie proti dazdu na fotke som videl,ze maju aj povodnu - klobuk- pol gulu.

Ale zaujimavost- videl som dokument o katedrale sveteho paula v Londyne.  Sant paul sa to asi vola dam fotku. Videl som ho aj nazivo.

https://www.google.sk/search?q=sant+poul+londyn&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=vXk9VK2aHMPzasfYgIgF&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1366&bih=643

viete o tom ze ten kostol ma ihlanovitu konstrukciu? Tam je ihlan nad tym priestorom - ale pod nim mate jednu klenbu a dalsiu nad nim.  proste ihlan je tam preto lebo to bolo najschodnejsie naj jednoduchsie(a zrejme konstrukcne sa to inak nedalo spravit,priklad museli by mat ovela silnejsie steny co by to niesli). Tie klobuky pod a nad to len zakryvaju.

Uz ked sa na to pozriete - nikdy by tak taka vysoka "pologula" nestala - ze ju nieco zo stredu podopiera.

-------

Ak ak sa vratim k nam - bol som na svadbe - len ako sofer - zena pred kostolom zablahozelala kamarate - kym som fajcil - v krasnom prostredi cintorina ci prirody hned vedla. Neviem ako sa ta dedina volala(Drzkovce) ale siel som tam cez Prihradzany. dedina ako ine ale kostol a prostredie krasne. Viem ze tam bol nejaky narodovedsky farar - zrejme evanielik - u nas(myslim Gemer- hladal som a nic nenasiel bol asi v susednej dedine) ich bolo mozno viac tych schopnych ako na celom slovensku.

Zverejnené

Zajtra idem na futbal - do Podbrezovej pride Trencin(vraj tam bude plno ludi,vypredane). Sam som zvedavy a chcem to ukazat chalanovi. MOzno pojde aj zena ak bude chciet. Ci niekto iny - svagor(niekto z rodiny) - kamarat. Na futbale som bol len v Bratislave - som zvedavy ako to bude v Podbrezovej.

Nikto nechce ist - nemoze - oraju,maju pracu - zena nechce - jedineho co som ziskal bol otec. A mozno kamaratovho otca.

Zverejnené

Tak sme tam dorazili spolu dalsimi troma dochodcami(otec,kamaratov otec a kamaratov otca kamarat) - na stadione bolo 2005 ludi a z toho 70-80 percent dochodcov. Vstupne bolo 2 eura a dochodcovia polovica. Teda dochodcov je dost - uz len treba aj deti aj 6 rocne ako moj syn. AJ zeny a beznych chlapov - aj dochodkyne. A kludne ak by sa toto dostalo do pomeru ako to v zahranici je - by tam mohlo byt aj 10 000 - samozrejme ten stadionik taku kapacitu nema - ale zoberte si ,ze dnes v Brne hrala sparta a bolo cez 8 000 ludi.

Futbal dobry- skoncilo to 2:2 - chalanovi sa to pacilo a chce dres Podbrezovej. Vpodstate sa vobec nehresilo co ma prekvapilo - teda siel by som na zapas aj nabuduce. Myslim so synom.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov