Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Takto vyzerala zahrada vcera, spadlo za dva dni asi 100mm. Voda nevsakuje a nema kam, vlastne dost som debatoval chat GPT, on hned povedal, co tam mam. Ze mne tam voda stoji. Na tejto fotke su uz 4 zahony rozuma, jeden jehned nalavo na snehu su vysypane listy pelargonie, Dve su uz v skelete foliovnika. Na blizsej strane budu uhorky, na druhej polke ,fazula. Ten skelet som posunul od jabloni o 1,3 metre, on tolko tienil, na jar tu jablon tiez zostriham. A 4 zahon je tam v dialke na ttravniku ,kde je este cinska kapusta.

zahrada vcera.jpg

Zverejnené

Druha fotka je zahrada dnes. Ako GPT mi povedal co mam za problem, ze ta voda nesiakuje, ze do toho ilu to nevie, ze ona sa moze len vysusit,alebo odiect, teda aby som pospajal tie zlaby a vyviedol vodu za plot.  Take zrazky napadnu raz za dva roky v takomto obdobi pred vianocami, a raz za tri roky cez leto, ked bude velka burka ci dazd, ono nieje problem, lebo teraz to nicomu nevadi a vlete to vyshne na pode za dva dni povrch. Ale kedy je to problem, kedy je to kazdy rok.? Ja som mal naplanovany takyto zlab urobit, na jar od spodu vedla chodnika, smer ako je por, ten by bol v casti v zlabe asi 15metrov vyssie.  Kazdy rok mam premacanu podu po zime na jar kedy potrebujem sadit, priklad zemiaky. Nenarastli mi tohto roku zemiaky, narastla burina, minuly rok bolo ine pocasie, narastli zemiaky a nie burina. Odvodnenie tej pody kde sadim zemiaky je dolezite, on ten zlab to prvy rok dokaze mozno do metra vedla, dalsi rok meter a pol a 3 rok 2 metre. Ale ak bude sucha poda ona bude o niekolko stupnov teplejsia,aj 4. Teda ten zemiak aj bude rast aj, a uz asi nebudem orat nikdy. Teda chat mi navrhol aby som tie zlaby pospajal a odvodnil tu zahradu. Z casti na rok to skusim,aj ked si myslim, ze este vysledok nebude vidiet. Kludne drenanou trubkou mozem spojit aj tento zlab z tym hlavnym co bude za chodnikom. Ked bude sucha poda viem kludne sadit o 3 tyzdne skor,lebo bude teplejsia poda.

zahrada dnes.jpg

Zverejnené

Mne ta umela inteligencia tohto roku pomohla, ze dalsi bude lepsi.Proste mi vysvetla veci co sa ja videl a viem, ved,jej to musim odfotit a opytat sa na to a jej dat informacie a odpovie ti preco co ako spravit, Samozrejme pouzijem este iny sposob, alebo ktomu pridem. Moja zahrada bude o dost ina ako v minulosti. Orba a pridavnia hoja to nezlepsi, u mna. Pritom ja tu podu mam vcelku dobru. Tam granule su aj diery po dazdovkach. Tuto podu nema absolutne ziaden vyznam orat, ci bez ci po dani hnoja. Jeto potom blato. Na fotke je zasadenych 200-250 strucikov cesnaku. Dnes som zasadil aj do toho produktivneho jrebena, vyzivoveho zahona. Cesnak mi tohto nevysiel, a kcem spravit vsetko preto,lebo viem ze sa to da aby na rok bol.  Pri orbe si velmi zavysli na pocasi. Raz to je super a na druhy rok bieda. A ja starnem.

cesnak1.jpg

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Pestovanie v skleniku. V zime. minuly rok som skusil zasadit kalerab vysiel a za dva dni vymrzol. Tohto roku som ja som nemal plan siat v zime decembri,ale naosieval som si podu a ze nieco skusim, Dal som tam salat, redkovku, mrkvu,petrzlen a spenat. Ani som to nepolial  a poda bola preosiata a sucha. Len vyklicili redkovky a spenat. Spenat taketo teploty zvladne, ale redkovka by nemala. Ked bolo okolo minus 15 minus a vidite, ze dlhsie obdobie bolo pod nulou, som tam na plechac dal horucu vodu, asi dva tri krat za den. A prezila. Taketo zimy u nas mozu byt ako teraz, tyzden maximalne dva, ved teraz su nachladnejsie dni za 5 rokov. A redkovka to prezila. A to som neplanoval sadit, a hlavne nechcel som aby to vyklicilo teraz.  ja som chel aby to vyklicolo koncom februara. Ale da sa pestovat, aj skor. Na rok na 1/4 sklenika skusim na spodok dam 30 cm hnoja, 15 cm presiatej zemy, beton odizolujem kartonom listim ci senom aby z betonu neprechadzal do pody chlad. A myslim ,ze vpohode sa tam bude dat petovat aj pri -15.   Preco to prezilo? Ja som to nepolieval. Nejaka vlhkost tam je,ale ze to bolo naosievane je tam aj vzduch. Ak zamrzne tak 1-4 cm(to som videl krystaliky vody, ci zamrznutu podu. Ked tam na rok dam 20cm hnoja a pripravim-odizulujem beton, poda nezamzne vobec.  Ak preziju korene, preziju aj rastlinky.

Teploty RA.png

redkovka v januari.jpg

Zverejnené

Este o zahone rozuma. Ja som to zacal robit ,len na zaciatku jula, teda skusenosti aka urada bude nemam. Viem ze mrkva ci cinskej kepuste by sa na tom mohlo darit. Uz som zasadil do toho aj cesnak, pastrna a petrzlen. Ale ten co to vymyslel a ake su na tom urody. A myslim, ze to bude fungovat. Ja uz mam vykopanych 18 metrov, najar este vykopem 15metrov a budem sledovat ako sa to meni a dari.  Na 5 metrov potebujete aspon meter 3 materialu a to nieje malo. Ja sam budem mat problem uzivit tych 33 metrov dlzky. Teda na rok budem mat malo materialu na kompost. Ale nejaky bude a cez zimu ho budem roobit z kravskeho hnoja. 1/5 kompostu co budem mat z buriny a nejakej travy,co normalne dokazem, 1/5 bude zelene hnojenie, facelia,ci horcica a 3/5 kravsky hnoj. Ja uz orat nikdy nebudem.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Suseda ma zas chalana,ona sa on stara a je tu asi na mesiac. Stale chce ist do nasej zahrady,ako za psom,ale aj dva dni aj pomahal robil.Ma asi 12 rokov. Ked sa ho chces zbavit das mu viac roboty. Ale spolu sme naosievali kompostovu zem, a redkovky uz rastu a snad, uvidi a ochutna. Tie deti su asi rovnake ci ciganca, ci biele. Su bez rodicov, a potom sa obiavia v okale(to je typ domu) u sesedy. Je fajn co suseda robi.  Moj chalan odide mozu mi pomahat. Inak tento to robil, odniesol dve,tri furiky, naosieval dve tri furiky,ale aspon nieco. 

• Pridať bod 1
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Tešia ma kvitnúce Šafrany, Hyacinty.. :smile: 

Šafran.jpg

Hyacint.jpg

Zverejnené

Priprava pody na sadenie. Vedla chodnika, dole pod kompostom som vykopal dalsi zlab vyzivoveho zahonu. Branami som vyrovnal pole po zime. Teraz si preosievam kompost. Je este dost mokry(nieje este hotovy) a tazko sa rozpadava, cez syto mi prejde tak 25%. Hrubu cast dam na spodok, zasypem tym naosiatym, pripravujem si caj z kuracnikov, ktorym to zalejem a sadit sa tam bude tak zaciatkom maja, teda to dojde. Ja tam dam hluboviny, keby som tam sadil paradajky, ani by som to neosieval.

zahrada23.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

3 roky roboty, ma to len 17 m2(10mx1,7m) a malo by tam byt cca 9m3 kompostu. Niekde je hrubka mozno aj pol metra niekde len 20cm. Dufam kym pojdem na dochodok,tu hlinu uz nebudem vidiet. Inak tie zahony rozuma,ked budu plne bude tam tiez asi 9m3 podobnej pody asi po 5 tich rokoch.  Inde bude davat len tak do 10 cm. narok by som chcel zakryt ten priestor kde rastie cesnak(vedla skeletu foliovnika). Teda od vrchu po spodok to zakryt. Rok uz nedavam drevo do kompostu,vsetko islo do zahonou. A uz pri osievani som skoro na ziadne nenadabil. V lete uz nieco budem musiet nadrtit aj do kompostu.

kompost 2026.jpg

Zverejnené

Vysadil som hrach, špenát (pod hrozbou od manželky:smile:), par reďkoviek, mrkvu a petržlen. Až potom mi došlo, že minulý rok sa ako obyčajne neujal, a tak som ho vysadil do kochlíka na balkom a potom rozsadil. Takže práve idem z balkona, kde som zasadil petržlen...

• Páči sa mi to 1
  • Haha 1
  • Pridať bod 1
Zverejnené

Tento rok som ho nestretol...

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ja som dnes vysadil von hrasok , mrkvu, petrzlen a pastrnak. Vcera cibulu to su rastliny co  sa daju v marci vysiat(sadit) von.  Ten moj pokus(sadil som to okolo 15decembra) co som sadil v skleniku kde je o par stupnou viac ako vonku,ale poda bola isto teplejsia, nemala tolko vlahy,bola sucha. Vonku je mokra teda zamrza, voda mrzne, nie poda. Mne po novom roku vysli spenat a redkovky a bol tyzden minus 5 cez den a minus 15 vnoci. Tie 3 mesacne redkovky co prezili asi prve daju urodu. A jedina rastlina,prvy krat som to polieval ked neboli uz mrazy pod -5 vysiel petrzlen. Ja som ho dal aj vonku aj petrzlen a pastrnak, tam ho nevidiet.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Vcera ako som nieco pokopal. A sial som navrchu videl vela mrtvych dazdoviek. Teda je ich ovela viac ako pred rokom.  Tie zlaby,ci zahony rozuma tam sa rozmnozuju a ziju. Teda aj motyku budem pouzivat co najmenej.  Pluh ich nezabija fyzicky,ale pretvara ich svet naruby.

Zverejnené

Ja uz mam posadene na marec vsetko(cibula, mrkva,petrzlen,hrasok, pastrnak). V aprily, cviklu a zemiaky a v maji uhorky,fazulu,kukuricu, tekvice a priesady von.  Nikdy doteraz som nemal cesnak a cibulu tak vysoko, bola vzdy najdalej, lebo som to nepolieval. Tohto roku co budem polievat, tak ako zvycajne kukuricu, papriky a kaleraby. Vsetky ostatne rastliny minimalne(max raz za 2tyzdne,resp do tych zlabov). Inak sucho je uz aj teraz, jahody co som minuly rok presadzal, mi vysychaju.

zahradda 2026.jpg

Zverejnené
Citát

Odborníci upozorňujú, že ak sa v najbližších dňoch neobjavia výdatnejšie a dlhšie trvajúce zrážky, Slovensko môže čeliť jednému z najsuchších začiatkov sezóny za posledné roky.

Nedostatok vlahy môže skomplikovať jarné práce v poľnohospodárstve, ovplyvniť stav lesov a zvýšiť tlak na vodné zdroje. Situáciu tak budú musieť pozorne sledovať aj vodohospodári.

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/792159-nasa-mapa-pocasie-slovensko-sucho-jar/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_3clanok_box

Aj velkopestovatelia budu musiet prejst na bezorbove polnohospodarenie. Teraz orat , tak uz ani nemusis siat. Vysusis si podu a nic ti nevzide.Pritom do 15 februara bolo zrazok relativne dost, vtedy u nas zmizol sneh, ci posledn dazd ho stopil. Ale vtedy bolo vody dost,aj v jaskyni Domica sa po rokoch clnkovalo. Len od vtedy ani kvapka. To je uz vyse mesiaca. A taketo mesiace sa kludne tohto roku  este objavi. Minuly rok to bol cely jun, v 2022 dva mesiace cez leto ani kvapka.

• Pred 5 týždňami...
Zverejnené

Dnes som zasadil treti riadok zemiakov. Robil som to sa cely den a mal som sadzenice na riadok tam ich potrebujes cca 45. Teda som posadil len jeden riadok,  viac som nechcelani sami nechcelo. Vyryloval som riadok, vycistil motykov a spodok rozkopal. Minuly rok mi zemiaky nenarastli, nemal som nic, ani som ich nevykopaval,poslal som na to deti. Nevybrali v podstate nic,mozno pol vreca,pre sliepky. A uz som to nechcel zazit.inak rok predtym som mal najvacsiu urodu a nakrajsie zemiaky,ake som videl. Minuly rok som si kupil asi 150 kil asi za 40 euro,ekeonomicky to nema ani zmysel sadit.

Inak tieto zemiakyy, ten riadok, mozno je ich 50 su ine ake som uz daval do zemy, maju ine kliky. Boli v pivnici,teda tenke, slabe, ale nanich je vidiet ako keby to boli korene. Ako som ich tam dal, inak roykopal aj spodok a potom posypal kompostom aby co najmenej som poskodil kliky. Aj som ich pred uplnym zasypanim polial, zdala sa mi zem sucha.

sadeni zemiakov.jpg

sadeni zemiakov2.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

Hrach má asi 10cm, cibulu som už postrekoval , nasadili sme trochu reďkovky a šalatu, keď už mam ten foliak. Prvý krát aj špenát.

Mrkva a petržlen maju len dva prvé lístky, ale ten, čo som vypestoval na balkone a rozsadil má cca 5cm. Na balkone začína vykukať fazula luskovica, paprika už je pekná a celkom pevná. Rajčiny som zasadil nejak neskôr, ale už začínajú vyrastať. Teraz sa chystam na uhorky, nasadím zase na balkone tak 30 koreňov.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Utrpel som šok. Trochu neskôr som sadil rajčiny, ale dobehnu to, povedal som si. Sortu, ktorú pestujem obyčajne na trhu nemaju. Ale dnes som započul, že "Spencer". Hneď som spozornel, a už sú na balkone. Moje sú tak 5cm vysoke, tieto cca 20cm a už maju kvety...:clap2:

Zverejnené

Paradajky,vzdy narastu. Ja ich mam asi 25 rovnakom case posadene, niektore su velke, tie som dal do zimy,ale dnes som ich preniesol do sklenika, a niektore mam hore kde je 20 stupnov a slnko. Teda vies si to regulovat,ale paradajky narastu rychlo. ja ich budem az teraz rychlit. U paprik deto, len tie uz musis sadit v januari, paradajky staci aj v marci.  Mna trapy sucho, a ani nie to ze dva mesiace neprsalo, nepotrebovalsom aby prsalo, cesnak a cibula narastie aj tak, ja sa bojim ,ze nebude prsat aj dalsie dva mesiace. V mojej zemi hline to nebude rast. Ona ma vhlkost este dne, zemiaky uz mam posadene vsetky. Ale aj tie nebudu rat ak nebude prsat. Kaleraby, nic, mozno v tom zahone kde je kompost.

Zverejnené

Chat GPT povedal, ze mam to dat uz von, tak idem dnes pripravit aspon podu,kde to bude rast.  mozno na tyzden aj poprsi. Ale treba uz pripravit sklenik aj pre papriky.

hluboviny.jpg

Teda prace na najblizsie dva tyzdne je az,az, a to uz si musim predpestovat aj kukuricu, por mi zatial nevysiel a pripravit podu pre uhorky a fazulu. Neviem ci vobec zena posadila tekvice, ja jej pripravujem aj tohto roku kompost, nejaky bude.

papriky a paradajky.jpg

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov