Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ja dosial nedokazem,dosial vyprodukovat ako Iskra priklad ten hrasok. Som si isty ze to ide,lebo v minulosti som to vedel. Alebo tie jahody. Ma ich krasne. NIeze stale sa mozem zlepsovat,aj podu ved bez toho to nejjde. U mna to nieco vyjde a nieco nie. Keby medzi rokmi bol rozzdiel u mna20% je OK, u mna su velke odchilky, 50% to znamena ze to neviem. U zemiakov to bude pruser. U cesnaku.

Zverejnené

Hrášok vyprodukovala moja mama. Jahody u nás doma. Vďaka. 

Zemiaky sme my v minulosti tiež sadili a mali sme  dosť veľké plochy, nevideli sme poriadne ani na koniec, tiež bola repa, kukurica...., naši rodičia mali ešte  záhumienky, chodili sme stále pomáhať, stavali sme dom, no už nesadíme vo veľkom..., starneme, už toľko nestíhame, ako keď sme boli mladší... a stačí nám.

Vidím, že  máte dosť veľkú záhradu, snažíte sa, ako píšeš niečo vyjde a niečo nie...záleží od pôdy, podmienok..., no, verím, že máte úrodu pre vlastnú spotrebu...v dnešnej dobe tiež stíhať prácu, rôzne povinnosti... a ešte práca na záhrade, to dá zabrať..  nech ste hlavne zdraví a darí sa..

Zverejnené

Zda sa ze sa tam asi naozaj kondenzuje voda. Od piatka som to nepolieval a rastliny vyzeraju v celku pohode myslim tie dve paradajky, a kaleraby giganti. Su zatial pod stromom(teda v tieni),ale o chvilu na ne bude piect 7 hodin slnko. A ze ma byt horucu tak som trosku nakosil travy, aby sa uz bok zahona zamulcovat, doteraz to bolo odkryte. Mrkva je samozrejme poliate. 

Mne to pride ako velmi prakticke ,ze to viacmenej doda tolko vody kolko rastlina potrebuje ak nieje mesiac uplne bez dazda. Nie ze by som nemal vodu, mne sa zda, ze niekedy snou zbytocne plytvam a rastlinam to neprospieva, priklad po mesiaci som prestal polievat uhorky a zacali rast(dnes na 4ty den ich uz polejem). Ten isty problem mozem mat kludne aj pri inych rastlinach, hrasku a mozno vsetkych.

Tento zahon moze byt alebo dalsi urobim cochvila,  v auguste septembri tam presadim jahody. Blizsie k vyzivovemu jadru posadim cesnak. Ten druhy zahon urobim na travniku, takto velky, taky je spagat a velkost asi bde stacit. Na rok uz mam naplanove to dat pod zahon ,kde mam teraz paradajky, este o nieco ho predzit,tolko materialu(kompostu)  ako minuly rok mat nebudem(ak zoberiem hnoj tak aspon 1/3 ho zamiesam skompostom), ale nieco snad bude a potom zahon rozuma az po spodok. A este dve kratsie dam do skeleta foliovnika,kde rastie z polovice fazula a na druhej uhorky.

Keby som bol planoval ,tak zena si presadzala por v sobotu, tak po vonku kludne mohol byt por a blizsie mrkva. Niekde sa nehodi asi to vyvysenie produkcneho zahonu,neviem ci aj pri mrkve to je idealne, skor nie ,ale som rozmyslal, ten hrasok na rok skusim dat dve riadky, medzi to siet. Vraj voda na hlinenej ilovitej pode aku ma ja vie navzlynat aj do 40 cm vzdialenost, v piesocnej pode do 20 cm vdzialenosti. U mojej hliny to ale dlhsie trva, minimalne aspon kym dazdovky to poriadnejsie nerozryju.

Len pas o sirke 1,7 metra co je pri paradajkach,aj ked som dal mozno zbytocne vacsiu hrubku do 20 cm. Mam urobenu 1/4, teda by mi to trvalo 5 rokov (jeden rok na obnovu) a uz nikdy neurobim tolko kompostu ako minuly rok. Mna to bavilo, ale je to vela prace, priklad vsetku travu mi nakosil syn. Ak bude fungovat tento zahon Rozuma, tak to vychodisko moze byt. A mozno to bude aj lepsie. Minuly rok som vyrobil mozno slabych 5 m3 ,ale do buducnosti mi bude stacit aj menej ako polovica,kolko sa zadari.

rozuma 2.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tohtoročnú úrodu čerešní mi viac menej zožrali vtáci. Na strom si už netrúfam, ale niečo som zozbieral zo spodných konárov. Dozreli prvé moruše, bol ich plný strom a povedal som si, že každý deň si niečo natrhám. Na druhý deň bola moruša kompletne obratá. Kvôli suchu som zasadil aj figy. Darí sa im, dokonca majú dve úrody. Ale problém je rovnaký. Oberajú ich vtáci, drozdy a najmä sojky. Ich taktika je načať ešte zelené plody, ktoré potom rýchlejšie dozrievajú. Načaté plody zas lákajú mravce a osy, ktoré dielo dokončia. Buď pozbieram ešte nedozreté figy, alebo sa musím deliť s osami a mravcami. Hlavná príčina je asi v tom, že moja záhrada susedí s lesom a je to raj pre živočíchov všetkého druhu. Sem tam do záhrady zavíta jazvec a srny už na jar stačili ožrať všetky konáre, na ktoré dosiahli. Inak srny milujú aj okrasné kvety všetkého druhu, dokonca aj tie jedovaté. Podozrievam ich, že si takto našli spôsob, ako sa zadarmo odčerviť. A vôbec netušia, že majú byť plaché. Darmo tlieskam, búcham a kričím na ne z okna. S ležérnym krokom sa vzdialia, až keď vyjdem z domu. Neodídu však ďaleko a hľadia na mňa a psa s opovrhnutím, "aj tak nás nedobehnete"... Mám lenivého obézneho labradora, ktorý sa na povel "chyť ich" zmôže iba na formálny výpad, asi 2 m, sprevádzaný mohutným štekotom. Zrejme to robí iba preto, aby mi spravil radosť. Potom sa ku mne vráti a čaká na "zaslúženú" odmenu, samozrejme vo forme maškrty. Srny sa na neho len začudovane pozerajú. 

Dostal som sa nechtiac do role svätého Františka z Assisi, aj keď moja láska k zvieratám nie je až tak bezmedzná. Najviac ma vytočilo, keď som v lese stretol poľovníka, ktorý si neodpustil prednášku o tom, prečo treba vodiť psa na vodítku. Vraj môj pes by mohol prenasledovať zvieratá a spôsobiť im taký stres, na ktorý môžu aj zahynúť. No neviem kto má väčší stres, či tie drzé srny čo ma nepozvane navštevujú, alebo ja z ich návštev. 

• Páči sa mi to 1
  • Haha 3
Zverejnené

Najbližšie  máme v pláne  zaváranie uhoriek. 

Oleander kvitne. 

Babôčka pávooká na orgováne.

Ľalie 

Oleander ružový.jpg

Orgován Babôčka pávooká.jpg

Ľ.jpg

Zverejnené

Syn kope svoj prvy vyzivovy zlab a zacina chapat, preco brat ,ked sme to prvy krat rylovali, ze nikdy viac a urobil navijak a pluh. Dnes ho budeme pomaly krmit. Zhanat material don, pomaly, netlaci nas cas, jahody tam pridu asi az na jesen.

1.zahon syna.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

Máte šikovného, pracovitého syna... Nech sa darí vo všetkom, zdravie nech slúži.

Skalka u nás doma.

S manželom a so synom sme nakladali uhorky. 

Skalka.jpg

Nakladané uhorky.jpg

• Pred 1 mesiacom...
  • Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Nakladaná zeleninová zmes v sladkokyslom náleve. :smile: 

Zeleninova zmes.jpg

Zverejnené

Javor pred minimálnym rezom pre zachovanie tvaru 

Javor po úprave 

J25.jpg

Javor.jpg

Zverejnené

Zavárali sme lečo. Niečo z našej úrody, niečo z kúpenej zeleniny. Tohto roku už stačilo nakladania, zavárania. :smile:

Lečo.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

Moja zena nechce zavarat leco(asi jej to nechuti), ona mi ho navarila aj dnes,ale len z cerstvych plodin, nechapem. Preto je jedno co je v skleniku s paprikami, dolezite pre nu su len paradajky. 

Zverejnené

Ja nejem lečo. Manželovi a synom lečo veľmi chutí.

Paradajka,  paprika, mi chutí, paradajku jem aj ako jablko. Chutí mi tiež chlieb namazaný  s maslom, či bravčovou masťou, k tomu paradajka, či paprika. Mňam :smile:

Zverejnené

Ja som dnes vysial faceliu. Bola v obchode a kupil som, som zvedavy co z toho bude, inak ona nema nic ziadnou zeleninou, teda nema nema spolocneho Protihraca, ,teda by sa jej malo darit. V zalohemam aj horcicu s repkou, aj na nu mam plochu.  Uz len v obchode nic ine nemame lebo je to drahsie. Vdruhom obchode mali faceliu, a hned som si ju drzal. Ona drahsia nieje. Viete vysiat viac 250 g facelie ako 500g horcice a repky. Len to by ludia museli vediet pocitat. Nie ovela viac, v podstate tak isto,ale nie menej. Ved ukazem foto ak vyrastie, malo by byt do tyzdna.

Zverejnené

Dnes vyplel poslednu cast a zasadil tam horcicu a repku. Tolko buriny co mi narastla tohto roku na zemiakovisku a zemiaky ziadne, dnes tam ani burina nebola,lebo tam som vysial do cibuli kopor, Je mozne ze budem mat najviac kompostu kedy som niekedy mal, minuly rok som mal travu od oboch susedov. Vcera som mal asi trocku kukurice, nebola zla chutila ,ale z 100 rastlin, rep. semien som mal asi 10 rastlin co dali asi 8 plodov. A to som ich polieval. Teda zemiaky (tie budem musiet kupit) ,neboli ani take co som zasadil a kukurice. Ostatna zelenina, paprika tiez nic moc,ale nejaka,ale mi ju ani nemusime. Teda nam to staci, petrzlen, som ja nikdy nemal a teraz je krasny, Inak aj zemiaky som nikdy nemal, len minuly rok. Mrkva dobra, aj tie hluboviny, som zvedavy na karfioly.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Ten môj krt je asi stale na internete. Určite tam sa dozvedel, že pasce sa dávaju na chodbičky, ktoré su blízko z povrchu. Preto ich nerobí. Jeho chodby od krtinca idú hned dole, asi 20cm, a keď som chcel najsť smer, od kade prišiel a ktoré krtince sú ako prepojené tak on najprv zatočil do lava, ale po 10-tich cm prudká do prava...darmo som kopal. Internet je sviňa, všetko vyzvoní...

• Haha 1
Zverejnené

Ved si pozic nejakeho maleho psa ako mam ja. Mozno staci na tyzdnen, keby som bol na dovolenke, ho budes mat na zahrade a krtov mat nebudes.  Svagrina ho chodila chovat ku nam, tiez ma krtka. On by to rozril mozno niekde, aj na trave(unas vykopal aj 30cm jamu pod zemiakmi ,ziadne tam neboli hladal asi hrabose). Chodila ich chovat ku nam, lebo mame aj dve macky. Ale zas oni nemaju slimaky,lebo maju krtkov.

Zverejnené

A k tomu psovi....vždy som tužil mať psa. Prešlo ma to, keď som u syna ,ktorý má psa išiel kosiť zahradu. Keď som strunovou kosačkou trafil jeho exkrementy schované v trave, bol som pehavý. Od tedy psa nechcem.

Zverejnené

Včera som nainštaloval pascu. Chcem ho chytit a niekde vypustiť, nechcem ho zahlušiť, ale dobrý úmysel sa mi pomaly ale isto míňa. Obišiel ju a zahrabal. No nezabili by ste ho!:smile:

Zverejnené

musis byt skutocny milovnik prirody, ja by som ho ochotne zabil uz davno. to uz je osobne.

• Pridať bod 1
Zverejnené
Dňa 11. 9. 2025 at 18:45, alarm pridal:

A k tomu psovi....vždy som tužil mať psa. Prešlo ma to, keď som u syna ,ktorý má psa išiel kosiť zahradu. Keď som strunovou kosačkou trafil jeho exkrementy schované v trave, bol som pehavý. Od tedy psa nechcem.

U mna hovna zbieraju deti a syn kosi. Inak ma tvoj syn so psom krtky, ved mu ho postraz ked bude na dovolenke. mozno dva tyzdne budu stacit, ked nie tak nech sa vrati pes. Nemusis ho mat cely rok.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov