Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Je chladnejsie. Mal som skore kaleraby a zozrali ich mravce. Mam chodnik z dlazby, kazdych 20 cm jej sirka je 20 cm poda ztravou burinou. Pod kazdou boli  mravce. Tak som spravil postupne 100 litrov vriacej vody.

Aj na komposte zamrzla,samosejka tekvica. Cvikla je von,aj hrasok,aj mrkva, dokonca mi vzisiel prvykrat petrzlen. 

chladno.jpg

Zverejnené

Dnes som som videl aj kukuricu, som ich nasadil 16 riadkov po 6. Asi 5 su uz von zasadene asi 30.04. Este mi ostalo asi 50 semien, tak som ich dal do dvoch crepnikov, jednej prepravky a zvysok, to toho zahonu z kompostu.

Zverejnené

Dnes dam fotky, su to v podstate rastliny z minuleho roka. Cibula bola v pivnici,len na jar, uz ked ma vyrastene take zlte listky, namiesto kompostu som to zasadil. Zacina kvitnut. Mali by to byt take mensie cibulky,cerstve.

cibula1.jpg

Mrkva bola vysadena zaciatkom augusta minuleho roka. Myslel som si , ze vo februari to vyberiem, len malo velkost ceruzky, tak som to tam nechal. Teraz ma 2-3 cm. A posledna fotka, je cinska kapusta. Nechapem preco sa to ma sadit na jesen, lebo mne to velmi nenarastlo. A tohto roku sa z toho zacali robit kvety, teraz uz plody. Inak asi 18 semienok stalo 1,5 eura. Neviem ci z tychto semienok bude nieco rast,ale keby, a vedel to predat,bol by zo mna milionar.

mrkva1.jpg

cinska kapusta.jpg

Zverejnené

Ja ešte čakam, ale už mám nerv. Rajčina pri poklese teploty na cca 8-10 stupňov zastaví rast cca na týždeň. A v noci je taká teplota.

Zverejnené

:smile:

Včera sme stihli vysadiť aj tieto Vavrínovce. 

Vavrínovce.jpg

• Páči sa mi to 1
Zverejnené

„Vždy existujú kvety pre tých, ktorí ich chcú vidieť.“ - Henri Matisse 

Niektoré kvety z našej záhrady :smile:

Prvosienka

Astrovka

Skalica

Muškát

Mak

Prvosienka.jpg

Astrovka.jpg

Skalnica.jpg

Muškát.jpg

zm.jpg

Zverejnené

Iskra je v Trebisove, nieco ako u nas Tornala.tam to je je mesiac teplejsie. Na spisi to nikdy mat nebudu. Tam zemiaky.

Zverejnené

Moja poda vyzerala takto a niekde bola este ovela horsia. Od 2018 od kedy som zacal robit kompost, ci posledne dve roky doviezol hnoj sa zlepsila. Len priklad to budete vidiet na hrablach co pouzival moj otec, a.. do tej pody rozbijalhrudy, to zelezo sa znicilo na kamenoch. Tie kamene vyberam a uz tam ich vela nieje.  V takejto pode da sa nieco vypestovat, len je to velmi zlozite a tazke, preto som si hned tu podu chcel pretvorit a da sa minimalne 5  rokov ,este to fasa poda nieje ale o 5 rokov bude.

Poda 1.jpg

hrable.jpg

Vtej povodnej hline by petrzlen ci ine rastliny, ani nevyklicili ci neprezili. Toto je usek kde som mal bazen(po bazene mas to odburinene ak mas 5 mesiacov nievo co braani rast tam rast nebude) a 3 roky uz nieje najprv som tam pestoval dva roky cesnak, a bol krasny, a cez leto kapustoviny. Aj im sa darilo, je tam niekolko furikov aj navozenych zo sklenika 10.

Ale vsade sa zlepsuje poda. Na tom kusku 2x5 metrov som minuly rok ani nesadil, neviem ci som mal co ale do tej pody sa mi nechcelo. 

Predvcerom som tej pode zlomil ryl(prasklina asi 5cm). Nie drevo, to bolo nove,ale zelezo(aj to bolo relativne nove). Ale to je iny pribeh. Zvarali sme s chalanom, ci nasli zvaracku. 

Posledna poznamka, preco sa snazim zlepsovat podu. Aj keby v tej hline ten petrzlen narastol, neviem si  predstavit ako by som ho okopal, to by aj slo ale vyplel.

Este jedna poznamka, tie hlable. Oni su nefunkcne, niesu pozitelne asi na nic. Hroty maju kratke. Teda keby oco vladal, by snimi dalej drvil kamene a hlinu. Nikdy nepochopil ,ze to musi zmenit, podu. Lebo tomu nerozumel.

Poda 2.jpg

Zverejnené

Sladké a šťavnaté jahody z našej záhradky.

Jm.jpg

Zverejnené

To je rozdiel medzi Revucov a Trebisovom. To nezmenis. U nas kludne Tornala(40 km od Revucej) ma ma o mesiac ine teploty. Ja ked som studoval v Bratislave, tam kosili travnik prisiel som domov a tu bol sneh.

Nase su taketo.

Pribeh s Tornalcanom, som od neho kupoval cibulu(zaciatok aprila) a on mi povedal,ze uz mrkvu a petrzlen pretrhaval. Kedy to sadil?

jahody.jpg

Zverejnené

Ale v zahrade mam aj neuspechy( to vacsinou tak je raz vyjde nieco a nieco horsie).  Priklad o proti minulemu roku zemiaky su male, vela ani nenarastlo. 15%, ina jeden riadok som aj dosadil. Tu mozu byt dve dvovody,oproti minulemu roku,uz som ich mal pol metrove(do vysky). Sadil som z toho co som mal, nekupil sadivo(naklicene bolo dobre). A druhe ze bolo ovela chladnejsie v maji. Ale teraz tri dni aj poprsalo tak rastu.

Mrkva z minuleho roku, vnat mala peknu, ale nebolo to pouzitelne. Drevnatela. Bolo sucho ale toto asi cesta mat skorsie mrkvu nieje.

Hrasok. To ani nerastie ,ci co vyrastie dam mu oporu siet aby vykocil(aj prslo tri dni). Tu neviem tam bola dobra poda. Semena mam dost tak ho dam nech sa popasuje z tou hlinou.

Cesnak je ovela horsi ako minuly rok. Mozno budem ma 45 cesnakov, co mi na rok staci, minuly rok som vysusil 100,desat dal susedovi ale spotrebovali sme asi polovicu neviem uskladnovat sa to dlhsie neda, teda z minuleho roku  bude 30 cesnakov do kompostu.

Inak naajvacsi nezdar kukurica to vyslo 15%. Vsacku este bol ovela viac ko som myslel, ze ich bude 100,(vysadil som 96) Teda 50 som zasadil aj do crepnikov do kompostu a nic. Z crepnikov dve a z kopmostu 1 ak to nieje pyr. 

Nezdar a nechapem ani redkovky vonku. mrkva bola vacia ako redkovka. Tu bolo asi sucho,ale sa to polievalo. Uplny nezdar pastrnak, dal som to do vedla cvikly, to nenarastlo nic. 2 riadky na 10 metroch.

A najvacsi nezdar. Tie skore kaleraby, krasne priesady, v skleniku to zilo, vysadis to a zozeriu vsetky mravce, ved som sa snimi poratal. Tu su dve mozno tie najkrajsie.

kalerab 2.jpg

Zverejnené

Mam strasne vela mravcou v zahrade, niekolko hniezd som uz ciastocne zrusil,(vriacov vodou).  Dnes som zacal postrekom Cesnaku, cilli , maty aj cibulu som tam dal, a ohodinu tie mravce boli na zeleri, co si ho nevsimali. Asi cesnak nemaju radi ani mravce,ani vosky.

Zverejnené

Vcera sme mali u nas cez 100 mm zrazok. Zapasim uz vyse mesiac s mravcami. Tie mravce, po tom lejaku na kazdej mrkve, cvikle, si postavili pagodu. Teda to len otravit. Dnes som si kupil v lekarni borax a dal prvych 5 pasti,leny tych mravcov je tak vela, ze zajtra urobim dalsich 5 . Ak je to ucinne, bol by som velmi rad, ta pasta ci aj moje paste su. Mali stovky nastevnikov, ten borax, by ich mal znicit. Je to v sklenej 7dc,z vrchnakom navrtane diery, lozia tam , snad to bude ucinne. V mrkve ich nemozem obarit horucov vodou.

Zverejnené

Dnes som zapol automatickeho odburiňovača. Doprial som mu aj prenosnu klimu. Potom som bol v saune v sklenníku. Mam dosť, ale konečne to normalne vyzera...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

• Pridať bod 2
Zverejnené

Záhrada je investícia. Ak nechceš byť sklamaný, nemaj žiadne očakávanie. Ak si vytvoríš vzťah k prírode, môžeš byt sklamaný. Ak apriórne odmietneš vytvoriť si akýkoľvek emotívny vzťah k niečomu, nedočkáš sa sklamania, ale ani radosti. A tak vždy konáme v nádeji v budúcnosť a to platí aj v záhrade... 

• Díky! 1
Zverejnené

Uz sme museli trosku pohnut so zahradou. V pondelok sme presadzali tekvice, utorok paradajky. Este presadit kaleraby vonku zo sklenika a potom presadit do sklenika papriku. Ale tento tyzden to snad stihneme. Ten kompost pod tekvicami je tohtorocny material sa zberal od januara,priklad je tam7 furikov borovicoveho ihlicia, ktore uz nieje. Ale realne prva trava tam sla niekedy v aprily, aj to som kosil u suseda(ja som este nemal co kosit). V oktobri bude lepsi ako ten minulorocny co je pod paradajkami.

tekvice kom.jpg

Inak ten jed na mravce ,co som si vyrobil funguje. Po desiatich dnoch niesu, vcera som daval dalsiu davku a uz nelozia. 1 lyzica boraxu(jed proti nervovej sustave), 4 lyzicky prackoveho cukru(niekto udava aj 1:1), trosku sody bikarbony(jed na traviacu sustavu), dal som aj cajovu lyzicku medu, lyzicka teplej vody zamiesat, najlepsie este kym je to such,premiesat a rozbit hlavne praskovy cukor, PC,Borax aj SB su rovnake biele sypke a potom pridat vodu. Toto vystaci na 5 pasti, ja som vyrobil dalsich 5. Ale 5 pasti stacilo by aj mne, ono to je funkcne hned,ale malo by sa to nechat mozno tri tyzdne, ja to dnes prelozim. Ta pasta natriet na karton, strcit do zatvaracieho pohara, do vrchnaka navrtat par dierok, dat k mravenisku, ci chodnicku kde chodia, oni si cestu najdu hned. Po 3 dnoch pastu doplnit, ci nakvapkat vodu a premiesat. Ono to uschne,ja som robil novu. Borax kupite v lekarni,ja som kupil 100g stalo to 5 euro, vystaci to kludne na 25 pasti, ja som urobil 20. Neviem ci to este budem  musiet ist do lekarne,snad uz nie.

parad kom.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

Dnes som skusil zahon Rozuma.  Nedokoncil ,lebo ani neviem co tam budem pestovat asi mrkvu. 

Chalan je sikovny mne to tak rychlo neslo.  Ale bez srandy je sikovny, ja som aj nejaky potrebny material nasiel,mal. Ako to bude fungovat neviem.

Rozuma.jpg

Dokoncim to zajtra ci napozajtra, a vlastne neviem co tam nasadim. Zena povedala ak chcem material,ze mi zo skoly donesie. Je to zaujimave ako to fungovat uvidim. Ma to sirku 70 cm a kraje 50 cm a teda vysku 35 cm? Meterial by tam byt 0,625 m2 co zas vela nieje. A ma tam byt vzduch. 

rozuma 1.jpg

Zverejnené

Dnes som ho dosadil ,ten zahon Rozuma. Ono by to mohlo fungovat, robi sa to intuitivne a mna to bavilo. Urobim podobny tohto roku v travniku pre jahody, tam by to u mna mohlo fungovat lepsie ako je stav dnes. Tu som to len skusal na pode ktora najhorsia. Pod dosky som zasadil mrkvu neskoru a na tu druhu stranu 6 gigantov a dve paradajky, tam je ta poda este horsia.  Myslim ze ma to vyznam je to aj pekne, a myslim moze byt aj funkcne. Je sucho. Musim nejak reagovat.

Podla mna je to ten isty proces ako kompostovanie len dlhodobejsi. Vyhody zbavis sa odpadu, som mal asi 4 roky popilenu zlomenu jablon(ona rozlozi uz z casti bola). Mna ani nezavadzala ani som nevedel ze ten odpad mam, mam iste este na jednu  takuto jamu. Nemusis drvit stiepkovat. Nemusis to presuvat. Ja som ani kompost nepreosieval, preto je taky. Kym bude normalny bude trvat aj dalsi rok.  Ked to budem pliet nebudem potrebovat vedro hodi to do stredu. Ze to zadrzi vlahu, ta jama iste. Ale u mna v hline vzlinanie vody take velke nieje, ze by presla aj 30 cm a hore,ci do strany. Ci to da ziviny som zvedavy.

Rozuma ,vyzivovy zahon.jpg

Zverejnené

Jahody

Kôpor voňavý 

Najbližšie bude kôprová omáčka k  mäsu,  kôpru máme dostatok aj pre známych...:smile:

Jahody.jpg

Kôpor voňavý.jpg

• Páči sa mi to 1
Zverejnené
pred 14 hodinami, Hellé pridal:

dokazem povedat "bez kopru" asi v 10 jazykoch

Tipujem:

1 slovensky, 2 česky, 3 poľsky, 4 nemecky, 5 maďarsky, 6 rusky, 7 chorvátsky, 8 srbsky, 9 taliansky 10. anglicky.

:)

• Haha 2
Zverejnené

:smile:

Ozdobnica  'Zebrinus'

Kvitnú Ruže 'Berleburg'

:slniecko:

Ozdobnica.jpg

Ruže B.jpg

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov