sisiFu Zverejnené 21. Marec, 2008 Zverejnené 21. Marec, 2008 Moja hypotéza : všetko, čo sa deje vôkol nás (subjektu) je len fikcia. Mozog je alfa a omega nášho života. Všetky vonkajšie podnety spracúva náš mozog. A náš mozog aj dáva podnet k reakciám. Všetko sa to deje v mozgu. Teda je možnosť, že to všetko náš mozog "generuje". To, že teraz čítate tento príspevok je len výmysel Vášho mozgu. Čo je vlastne skutočnosť ?
valcik Zverejnené 21. Marec, 2008 Zverejnené 21. Marec, 2008 ahoj, znie to zaujímavo, no trocha podrobnejšie to vysvetli, prosím ťa. : ) ak sa budeš pozerať na rušnú ulicu a tvoj mozog náhle prestane fungovať (infarkt, mŕtvica, je to len príklad), celá tá rušná ulica prestane existovať? či mal si na mysli len myšlienky, ktoré nám víria v hlavách?
Sniper Zverejnené 21. Marec, 2008 Zverejnené 21. Marec, 2008 sisiFU myslíš to tak, že žijeme v 'nejakom' Matrixe?
sisiFu Zverejnené 21. Marec, 2008 Autor Zverejnené 21. Marec, 2008 jo, Matrix sa tomu najviac podobá.. :lol: ide o to, že vidíš rušnú ulicu, ale čo je skutočnosť ? Tvoj mozog spracoval nejaké informácie z oka. Možno si len myslíme, že náš mozog spracoval informácie z oka. Možno len Tvoj mozog vytvoril obraz rušnej ulice. Je to trochu šialené, ale keď si uvedomíte, že týmto spôsobom vysvetlíte všetko "nevysvetliteľné".. Čo je infarkt ? to možno zas len Tvoj mozog vytvoril situáciu.. A čo spánok ? Je zrejmé, že neslúži len na oddych tela. A sny ? Sny sú možno len slabý odvar toho, čo nám mozog vytvára počas "dňa" :) Len sa prepol do záložného systému.. My nevieme potvrdiť (a dokázať), že to čo nás obklopuje je naozaj realita.. V tom je tá hlavná myšlienka..
game Zverejnené 21. Marec, 2008 Zverejnené 21. Marec, 2008 pripomína mi to niekoľko filozofických smerov ... alebo minimálne vybočení ... samozrejme že spánok neslúži len na oddych tela ... v prvom rade si musí oddýchnuť mozog, aby mohol fungovať bezchybne ďalejnie sme ako delfíny, ktorých mozog má schopnosť jednu hemisféru uspať, a druhú nechať zapnutú, potom naopak ... život cicavca vo vode to priam vyžaduje ...sny sú odvar, ale "životne" dôležitý ... odpočívajúci mozog sa musí zregenerovať, spracovať podnety, vyrovnať sa s tým, čo ho trápi ... bez snov nie je možné existovať ... to dokázali pokusy už v pred desaťročiami : mozog sa bez sna nedokáže zregenerovať, sníva sa každému človeku, aj keď si to nepamätá, a sníva sa cicavcom vôbec ...mačky prebúdzali zo spánku, keď mozog prichádzal do REM fázy a mal snívať ... po nejakom čase sa začali správať nekoordinovane a po čase hynuli ...u človeka, okrem uhynutia, boli výsledky rovnaké ... musíme snívať, aby sa mozog zregeneroval ...svet neprestane existovať, keď spíme, alebo keď sa na neho nedívame, čipový mozog nepotrebuje spánok ani sen
alfi Zverejnené 21. Marec, 2008 Zverejnené 21. Marec, 2008 No keby si to nenapísal na fórum - nemal by to kto čítať. Keby si nemal počítač - nemohol by si to na ňom napísať. Keby si sa nenaučil čítať a písať - nenapísal by si to. Keby si sa nenarodil - nemal by si takéto "problémy". Takže rozdieľy sú iba v miere pochopenia a v možnostiach konkrétnych zmyslov. Viac Tebou uvádzané nájdeš v konkrétnom filozofickom smere, isto je aj na nete.
Cat the Philosophist Zverejnené 23. Jún, 2008 Zverejnené 23. Jún, 2008 Mám pochybnosti, či je to naozaj tak. V prvom rade premýšľam, či je tá istá červená farba rovnako červená aj pre tých druhých. Ale to len tak pomimo. Ak by si mal pravdu, ako je možné, že sa naše fikcie zhodujú? Nejako mi to nesedí, sedelo by mi to iba v prípade, keby sme prostredníctvom kolektívneho podvedomia vytvárali spoločnú virtuálnu realitu. A to mi nejde dokopy, pretože virtuálnu realitu, v ktorej ma bude Bill Gates prenasledovať Windowsami, čo budú každú chvíľu padať, by som si v mozgu určite nevytvorila. Ak by bol tento príspevok výmyslom môjho mozgu, potom by si musel byť výmyslom môjho mozgu aj Ty. Mne sa akosi nechce akceptovať, že by som bola výmysel mozgu iného človeka. Tak ma teda napadá: Žijeme vôbec? Ak áno, tak prečo? Ja sa skôr desím faktu, že sme nevydarený program niekoho, koho sme titulovali menom Boh. Sny... Jeden čínsky filozof raz napísal: Snívalo sa mi, že som motýľ. Poletoval som si hore - dole a bol som veľmi spokojný. Celkom som vtedy zabudol na moju ľudskú existenciu - akoby ani nejestvovala. Potom motýľ zaspal a snívalo sa mu, že je človekom Čuangom. A teraz neviem, či sníva motýľ, že je Čuangom, alebo sníva Čuang, že je motýľom? Čo je sen a čo realita?
lopata555 Zverejnené 14. Marec, 2009 Zverejnené 14. Marec, 2009 Z toho čo som tu začal čítať ma rozbolela hlava ................. ale je to možno tiež fikcia ................... :lol:
Eiensama Zverejnené 14. Marec, 2009 Zverejnené 14. Marec, 2009 pripomina ma to nieco, co mi raz jeden znamy zacal vykladat. :lol: je to celkom zaujimave, ale neda sa nad tym premyslat, lebo by sme len dookola opakovali otazky "co je skutocnost?" a odpovede "nevieme" ... existujeme, nestaci to? lebo kebyze sa zacneme nad tym premyslat, tak potom by sme sa mohli opytat, ci aj ten mozny "matrix" existuje... existujeme teda vobec, ci sme len vyplodom niecej fantazie? ... pre vlastne dobro si radsej poviem, ze existujeme :)
Strasidlo Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 Ja sa skôr desím faktu, že sme nevydarený program niekoho, koho sme titulovali menom Boh. Cat, toto je vcelku zvláštny výrok. V prvom rade preto, že Boha sme netitulovali my. On sa nám dal spoznať. :lol: A potom to slovko ,,nevydarený program" - všimni si, že človek je to najdokonalejšie z toho všetkého, čo je hmotné. Ľudské telo, ľudský um atď. sú omnoho zložitejšie, než prírodné zákony, než fungovanie vesmíru. Tak napríklad, vedci vedia teoreticky vysvetliť vznik vesmíru. Dones však nevieme odpovedať na liečbu rakoviny, fungovanie mozgu, zázraky. Myslíš si, že toto všetko okolo teba a v tebe je nevydarené? Ak by to bolo nevydarené, potom by to nemohlo byť také geniálne! A keďže je to také geniálne, nemohlo to vzniknúť žiadnou náhodou. A mimochodom, čoraz viac ľudí (hlavne vedcov) spoznáva, že veda a viera si vôbec neodporujú, práve naopak - dopĺňajú sa. :) A potom nechápem, prečo sa niečoho desíš. :) Moja hypotéza : všetko, čo sa deje vôkol nás (subjektu) je len fikcia. Mozog je alfa a omega nášho života. Všetky vonkajšie podnety spracúva náš mozog. A náš mozog aj dáva podnet k reakciám. Všetko sa to deje v mozgu. Teda je možnosť, že to všetko náš mozog "generuje". To, že teraz čítate tento príspevok je len výmysel Vášho mozgu. Čo je vlastne skutočnosť?Keby si pokračoval v takýchto otázkach, došiel by si k tomu, že čím ďalej, tým je to menej logické a nakoniec by si musel odpovedať na otázku, či si tvoj mozog nevymyslel aj teba a jeho samotného. Keď ta bodnem ihlou, vymysli si tvoj mozog bolesť? Keď sa porežeš, vymyslí si tvoj mozog krvácanie? Na všetko sa dá ísť s logikou. Ak ju použiješ, zistíš, že žiješ v skutočnom svete, v realite. To len počítačový a virtuálny vek nás zblbol natoľko, že prestávame zdravo rozmýšľať. ;)
game Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 a skončíme pri kreacionizme ... východná mystika a západná veda idú ruku v ruke už pár desiatok rokov, vážnejšie od šesťdesiatych rokov minulého storočia, ale zrejme nie o tom píšeš ... :lol: Tak napríklad, vedci vedia teoreticky vysvetliť vznik vesmíru. Dones však nevieme odpovedať na liečbu rakoviny, fungovanie mozgu, zázraky. Myslíš si, že toto všetko okolo teba a v tebe je nevydarené? Ak by to bolo nevydarené, potom by to nemohlo byť také geniálne! A keďže je to také geniálne, nemohlo to vzniknúť žiadnou náhodou. vieme odpovedať na liečbu rakoviny, stále viac druhov rakoviny diagnostikovaných včas je dnes liečiteľných stále viac podstatne ťažších, len menej strašiakových a menj známych chorôb sa darí liečiť aspoň čiastočne omnoho nepríjemnejšia a strašnejšia je progéria, či cystická fibróza ... fungovanie mozgu minimálne teoreticky vedci poznajú, a denne spoznávajú viac a viac prakticky ... stačí zapnúť v tv hociktorý dokumentárny kanál, neustále sa tam vysielajú nové poznatky vedy, od nádherného vesmíru až po fungovanie mozgu a výskum a liečbu tisícov foriem chorôb ... aké zázraky máš konkrétne na mysli ?
Strasidlo Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 východná mystika a západná veda idú ruku v ruke už pár desiatok rokov, vážnejšie od šesťdesiatych rokov minulého storočia, ale zrejme nie o tom píšeš ... :lol:Nie, o tomto nie, to s náboženstvom veľa nemá. Ale o tom ak v inej téme. :) vieme odpovedať na liečbu rakoviny, stále viac druhov rakoviny diagnostikovaných včas je dnes liečiteľných stále viac podstatne ťažších, len menej strašiakových a menj známych chorôb sa darí liečiť aspoň čiastočne omnoho nepríjemnejšia a strašnejšia je progéria, či cystická fibróza ... fungovanie mozgu minimálne teoreticky vedci poznajú, a denne spoznávajú viac a viac prakticky ... stačí zapnúť v tv hociktorý dokumentárny kanál, neustále sa tam vysielajú nové poznatky vedy, od nádherného vesmíru až po fungovanie mozgu a výskum a liečbu tisícov foriem chorôb ...Fungovanie mozgu poznáme do istej miery, dovolím si tvrdiť, že malej, pretože veľmi veľa bežných procesov prebiehajúcich v mozgu nevieme ani ovplyvniť, dokonca ani vysvetliť. Hrubý náčrt však máme, to hej. aké zázraky máš konkrétne na mysli ?Možno si počul o svätcovi, ktorý sa volá Páter Pio - žil v 20. storočí a je najväčším stigmatikom Cirkvi. Od 23 rokov mal na svojom tele stigmy - znaky umučeného a ukrižovaného Ježiša Krista. Vyšetrovalo ho niekoľko vtedy špičkových lekárov (hovoríme o prvej polovici 20. st.) a každý z nich dospel osobitne k záveru, že jeho rany si nemohol spôsobiť sám, ani nijakým ľudským zásahom - išlo o rany na dlaniach a nohách a v boku (miesta, kde bolo klincami a kopijou prebodnuté Ježišovo telo asi pred dvoma tisíročiami). Tieto rany ustavične krvácali, krvácanie sa nedalo nijakým spôsobom zastaviť. Azda sám uznáš, že s takým niečo sa nedá prežiť viac než pár dní - on s nimi žil 50 rokov. Toto bol zázrak. Samozrejme môžem uviesť iné zázraky, o ktorých môžu hovoriť ľudia, ktorí dnes žijú, pričom kedysi boli v stave, ktorý medicína skonštatovala za fatálny.
game Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 k tým zázrakom ... konkrétne "zázrak" stigmatizácie mi nenapadol, že tu spomenieš ... so stigmatizázou žila a žije kopa ľudí, nielen páter Pio ... známymi stigmatikmi boli František z Celana z 13. storočia, František z Assisi, Katarína zo Sieny, Veronika Giulianiová, Domenica Lazzariová, Therese Neumann, a nesčíselné množstvo ďalších, až po dnešné dni, stačí nalistovať zopár kníh ... či dnes prezrieť net niektorým stigmatizovaným sa objavovali rany na boku ako po bodnutí oštepom, ktoré uštedril ježišovi rímsky vojak, niektorým dokonca krvavé rany na čele ako od tŕňovej koruny, niektorým sa stigmy objavili po zjavení niektorého svätca, či samotného Krista, niektorým v stave vytrženia, po modlení, po chorobách, po zvláštnych vyzdraveniach, v živote ľudí, ktorým sa objavili v akomkoľvek štádiu života stigmy, sa objavili podobné stavy ... Theresa Neumann bola zranená, pripútaná na lôžko a po náhlom prekonaní ťažkostí mala vízie svätých ... až po nich sa jej zrazu objavili stigmy fenomén stigmatizácie je dávno známy, a zaoberajú sa ním vedci niekoľko storočí ... neuberám tým pátrovi Piovi na jeho význame, chodili za ním nesmierne procesie veriace v jeho ozdravujúcu moc, napriek tomu, že to vatikán odsudzoval a nedovoľoval mu veľmi ísť medzi ľudí ...jeho stigmy sú zdokumentované, ale to sú aj stigmy ´dalších stigmatizovaných, ktorí žili či žijú v dobe fotografie a filmu ... nielen pátra Pia, mnohých z nich vyšetrovali lekári lekári, vedci, psychiatri a kdekto skúma fungovanie mozgu a človeka neustále ... čo sa stigiem týka, čo sa zistilo, zvyčajne sa stigmy objavovali u osôb disponovaných mierne paranormálne, prípadne v kombinácii s mierne či viac hysterickou osobnosťou, hlboko veriacou ... jedným zo zázrakov ľudskej osobnosti je zrejme to, že prvé zmienky o prvých stigmatizovaných sa objavovali od trinásteho storočia, keď sa obrazy, kríže s ukrižovaným kristom a jeho ranami bežne začali zobrazovať v kostoloch, kaplnkách, a dostali sa medzi ľudí ... dnešné zobrazovanie ukrižovaného Krista v prvom tisícročí kresťanstva nebolo bežné mimochodom, ešte stále nie je úplne jasné, či sú rany na dlaniach ukrižovaného Ježiša zobrazované správne ... rimania podľa dochovaných správ a výskumov pravdepodobne klincovali na kríž medzi kosťami zápästia stigmy sa objavujú tam, kde sú bežne znázorňované kristove rany ... na dlaniach.
Strasidlo Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 so stigmatizázou žila a žije kopa ľudí, nielen páter Pio ... známymi stigmatikmi boli František z Celana z 13. storočia, František z Assisi, Katarína zo Sieny, Veronika Giulianiová, Domenica Lazzariová, Therese Neumann, a nesčíselné množstvo ďalších, až po dnešné dni, stačí nalistovať zopár kníh ... či dnes prezrieť netNuž, dokopy bolo pravých, svätých stigmatikov 80. :lol: fenomén stigmatizácie je dávno známy, a zaoberajú sa ním vedci niekoľko storočí ... neuberám tým pátrovi Piovi na jeho význame, chodili za ním nesmierne procesie veriace v jeho ozdravujúcu moc, napriek tomu, že to vatikán odsudzoval a nedovoľoval mu veľmi ísť medzi ľudí ...Nemal by si s takou istotou tvrdiť veci, o ktorých nevieš. A btw. nerozoberajme tu stigmy, je to odbočenie z témy. Tým som len chcel povedať, že zázraky sú reálnou záležitosťou aj dnešnej doby. :)
game Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 prepáč, ale toto nie je odpoveď :lol: toľko odbočenia téma unesie : najprv sa povenujeme stigmám, keď si ich načal a ako prvé spomenul ako zázrak 80 ? ty si ich počítal ? :) podľa čoho sa rozozná pravý stigmatizovaný od nepravého stigmatizovaného ? podľa čoho sa rozdeľujú pravoverní pravoverní od nepravoverných pravoverných ? ach jaj zopár životopisov pátera Pia, nielen z jedného zdroja ... :) takže to zrejme nebol až taký zázrak, keď stigmy majú aj nesvätí stigmatici ;) a možno je to len fikcia ... ;)
Strasidlo Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 80 ? ty si ich počítal ? :lol: podľa čoho sa rozozná pravý stigmatizovaný od nepravého stigmatizovaného ? podľa čoho sa rozdeľujú pravoverní pravoverní od nepravoverných pravoverných ?Nepočítal som ich, ale je ich toľko. A v histórii sa vyskytli aj prípady, keď stigmy neboli pravé. Aj diabol má svoje zbrane. takže to zrejme nebol až taký zázrak, keď stigmy majú aj nesvätí stigmatici :) a možno je to len fikcia ... :)Poznáš kritériá, ktoré musia platiť, aby bol niekto vyhlásený za svätého v katolíckej Cirkvi? Asi nie, takže sa nečuduj, že ešte nie všetkých stigmatikov vyhlásili za svätých. Navyše, všetky prípady sa podrobne skúmajú a overujú, čo trvá roky.
game Zverejnené 19. Júl, 2009 Zverejnené 19. Júl, 2009 ale áno, vieme ... aj s uznaním že Galileo mal pravdu, si svätá cirkev dala niekoľko storočí načas, zo zakázaných autorov ho vyňali aj s Kopernikom po sto rokoch a rehabilitovala ho 350 rokov po smrti :lol: netreba pripomínať veci zjavné, čím modernejšia doba, tým ťažšie sa uznávajú zázraky, až na nejaké výnimky ... Sv. Josemaria Escrivá de Balaguer, napríklad :) vraciame sa k téme život - fikcia
xenocide Zverejnené 19. Máj, 2011 Zverejnené 19. Máj, 2011 jo, Matrix sa tomu najviac podobá.. :) ide o to, že vidíš rušnú ulicu, ale čo je skutočnosť ? Tvoj mozog spracoval nejaké informácie z oka. Možno si len myslíme, že náš mozog spracoval informácie z oka. Možno len Tvoj mozog vytvoril obraz rušnej ulice. Je to trochu šialené, ale keď si uvedomíte, že týmto spôsobom vysvetlíte všetko "nevysvetliteľné".. Čo je infarkt ? to možno zas len Tvoj mozog vytvoril situáciu.. A čo spánok ? Je zrejmé, že neslúži len na oddych tela. A sny ? Sny sú možno len slabý odvar toho, čo nám mozog vytvára počas "dňa" :) Len sa prepol do záložného systému.. My nevieme potvrdiť (a dokázať), že to čo nás obklopuje je naozaj realita.. V tom je tá hlavná myšlienka.. Ale na druhej strane... nie je to napokon jedno? Aj keby sme v imaginarnej realite prezili cely zivot, mali by sme zazitky a spomienky na tento zivot. A to by bolo vsetko. Ale preco by to malo byt napokon zle? Tolko sa hovori o nejakom "dusevnom naplneni" - a takato situacia by bola uplne idealny pripad. Cely zivot by bol len cisto duchovny zazitok :birthday:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz