flora Zverejnené 18. November, 2012 Zverejnené 18. November, 2012 Dlho som rozmýšľala a nevedela som si spomenúť na meno autora tejto výbornej detektívky. http://www.antiquariat.sk/c-dexter-vrazda-v-kostole-naposledy-mala-oblecene-VII.htmlnašťastie som si spomenula a určite si ešte od neho niečo prečítam. Inak som si všimla, že pri detektívke je pre mňa veľmi dôležité, aby mi bol detektív niečim sympatický. Ak je aj téma, alebo celá zápletka dobrá, ale detektív pre mňa nezaujímavý, tak si väčšinou už od toho autora viac knihu nevyberiem.
game Zverejnené 18. November, 2012 Autor Zverejnené 18. November, 2012 Colin Dexter, konkrétne túto knihu mám doma, ... pritom jeho inšpektor Morse je dosť morózny pán na milovanie, takým bol stvárnený aj v tv seriáli, milovaniahodný morous :)ale dobrí detektívovia musia byť mierne uletení, iní, to ich činí výnimočnými ...práve sa vyžívam v detektívkach Ellis Petersovej http://cs.wikipedia....Ellis_Petersováje to pseudonym dámy spisovateľky, a aj keď mi jej meno Pargeterová bolo známe, hanba, moja, že som nepoznala sériu s bratom Cadfaelom ...jej úplne skvelý rad krimipríbehov zo stredovekej Anglie, Walesu, časov boja o trón, reálie opátstva a života ľúčov a putovania peši a výnimočne na koňoch, prví lordi, chovajúci dobytok a sliepky... , všetko vykreslené ľudsky, jemne, až nežne,len krásne a vierohodne vytvorené pozadie pre geniálneho brata Cadfaela a jeho najlepších priateľov, a aj keď sa všetko nakoniec vyrieši, a páterovi "dopne", víťazí v každom dieli nejakým spôsobom láska ...sú to parádne knižočky, príjemné príbehy, na stredovek okolo roku 1140 ľudské, nekrvavé, stredoveké a moderné ... také malé klenoty :)pátrovi, bývalému križiakovi, vojakovi, bylinkárovi, a neskonale múdremu človeku, reáliám, vykresleniu ľudí a pováh a príbehov venuje autorka akurát toľko času, koľko potrebuje ... pritom to nie je veľa času, ale nie je zbytočná ani jedna veta v ani jednom príbehu ...relax s kresadlom a bylinkovou záhradou ...
game Zverejnené 26. November, 2012 Autor Zverejnené 26. November, 2012 správa bude skôr pre funebraka, ktorý sa v Connellym vzhliadol : 30. novembra vydáva Slovart ďalšiu connellyovku so starým dobrým Harrym Boschom : Kvapka Harry Bosch je späť a dostáva naraz dva prípady. Prvý súvisí s obvinením z roku 1989, no súčasná analýza DNA potvrdila, že usvedčujúci dôkaz, kvapka krvi, patrí niekoľkokrát trestanému násilníkovi, čo sedí za mrežami. Problém je však v tom, že gauner mal v čase zločinu len osem rokov. Bosch sa teda púšťa do vyšetrovania. Zároveň mu opäť do cesty vstúpi Irvin Irving. Jeho syn vypadol z okna a Harry dostal za úlohu zistiť, či išlo o samovraždu, alebo o čosi iné. Intuícia Boscha ani teraz nesklame, za oboma prípadmi sa skrýva kopec špiny a nečakaných zápletiek http://www.gorila.sk/product/404148
funebrak Zverejnené 26. November, 2012 Zverejnené 26. November, 2012 ano uz teraz 30.11.2012 ale povodny datum bol 15.12.2012 Co uz nakladatelstvo si trosku pohlo,pre nedockavych Connellyovcov :zubiska:
game Zverejnené 6. December, 2012 Autor Zverejnené 6. December, 2012 :detektiv: na chvíľu sa vrátim k severským detektívkam, konkrétne k týmto, zatiaľ : dost nevýrazný Arnaldur Indridason, Viktor Amar Ingólfsson jakbysmet, ty knížky jsem většinou jenom tak proběhl, bylo mí líto času. Larsson rozhodně oddychový není. Zadře se pod kůži, nenechá tě v klidu. Právě proto si vyžaduje svůj čas. Najít si pro něj tu nejpříhodnější chvíli. Já také tu dvojku a trojku pořád odkládám… :) Larssona dvojku a trojku stále odkladám, neviem, ako je na tom Dilbert, na mňa sa usmievajú z poličky, vidím na ne, ale nemám náladu zobrať do rúk ... to je Larsson ... zatiaľ :( Indridasona a Ingólfssona som skúsila aj ja - obaja sú Islanďania, približne rovnakého veku, Ingólfsson ma nijako mimoriadne nechytil, aj keď nápady na svoje detektívky nosí podľa vlastných slov dlho v hlave, a baví ho vymýšľať zápletky a dej ... priveľa vo mne z jeho troch prečítaných kníh nezostalo / Dům beze stop, Flatey, Před úsvitem / :niee: Indridason a jeho séria s detektívom Erlendurom bola silnejšia, silnejšie príbehy, každý sa vracal do minulosti, a neraz nedobrej dosť ďalekej minulosti, ťažkej, dusivej, a boľavej, z ktorej ináč nebolo úniku, ... na svetlo sveta sa dostávajú aj po desaťročiach udivujúce a kruté osudy ... Indridason a jeho Erlendur sa dal zvládnuť ... a dokonca niektoré príbehy boli hodne ťažké, a bez konca, čitateľ sa dozvie koniec, ale už nie je nikto nažive, aby niesol zodpovednosť, a človek vlastne po tom príbehu ťažkom ako cent drží palce, aby nebolo koho ... Islanďanov - detektívkarov, ktorí sa konali jeden za druhým ešte začiatkom roka v čítačke, dotvára Stella Blómkvist :) takže plus jedna novinka :) : Stella Blómkvist je literárny pseudonym známej islandskej osobnosti z verejného života / dokazujú to v prvom rade reálie, osobnosti, poznanie vecí verejných aj politických " zvnútra" ... to sú kulisy jej príbehov :) doteraz vydala šest kriminálnych románov, všetky vo vysokých nákladoch, ktoré svedčia o mimoriadnom rozhľade autorky: politika, médiá, súdnictvo, kruhy bohatých, právnikov, ... a celý Island špekuľuje, kto by mohla byť tá tajomná autorka, a netrpezlivo čaká na ďalší kriminální prípad z jej pera ... síce sú príbehy sem tam prešpikované rýdzou ženskosťou, ale aj bisexualitou po stránke erotickej, nevylučujem, že by autorom mohol byť aj muž ... štýl Blómkvist mi od samého začiatku pripomínal mestský štýl nášho Matkina ... síce sa u Matkina nevraždí, ale prístup k životu a k príbehom a vystupujúcim postavám, literárny štýl a podávanie príbehov je veľmi podobný ... až na to, že islandská spoločnosť je vraj hodne demokratická, ale už sa to mení ... aspoň podľa Stelly Blómkvist, a ona/on to na stopro vie :) / prečítané dva príbehy : Bronzová socha a Falešný svědek / príbehy sa čítali dobre, okrem podivných vzťahov aktérov kopa humoru, neutekám zháňať a čítať okamžite jej ďalšie príbehy, ale dalo sa ... :ahooj:
game Zverejnené 7. December, 2012 Autor Zverejnené 7. December, 2012 :detektiv: severské detektívky a detektívkari pokračujú, začiatkom roka som ich čítala v sérii ... prvá skupina je tu vyššie, ďalšia nasleduje ( všetci nasledujúci autori sú v tejto téme už spomínaní ) k tým prvým štyrom prečítaným, z nových, nedávno / Larsson / a teraz píšucich autorov pribudli ďalší, a potom som bola na chvíľu dokonale presýtená severskou detektívkou ... s jednou výnimkou :) k pánom ( a jednej možno dáme - Blómkvist ) pribudla jedna skutočná dáma : Camilla Läckberg je mladá švédska autorka, jej detektívmi sú spisovateľka Erica Falcková a detektív Patrik Hedström - pokračujú v čase, stretnú sa po rokoch pri riešení prvého prípadu Läckbergovej Ledová princezna ... nasleduje viacmenej spoločné pátranie, v ďalších knihách pre Ericu mierne obmedzené, väčší priestor dostáva jej partner Patrik - Läckberg ju totiž "otehotnila" a priniesla do domu dieťa, ktoré nechce spávať, a s ktorým má Erica problém po svojím spôsobom bezstarostných rokoch koexistovať ... séria má vraj doteraz už sedem dielov, ja som zatiaľ čítala prvé tri : ďalšie čítané pokračovania boli knihy Kazatel a Kameník ... takto idú v čase, Ledová princezna, Kazatel, Kameník ... Camilla Läckberg sa vo svojich detektívkach podobne, ako Islanďan Indridason so svojím Erlendurom, vracia do minulosti ... Ledová princezna bola v minulosti len v detstve protagonistov, Kazatel sa vracia k otcom, Kameník až k starým a prastarým rodičom ... tam začínali korene zla, Läckberg sa minulosťou zaoberá stále viac, stále viac je zrejmé, kde sa stala chyba, ktorá si našla cestu von v podobe oneskoreného zločinu ... zlom a zločinom a hlavne neskrotnou, chladnou ľudskou povahou kruh začal, zlom a zločinom a málo zmenenými povahami končí ... cesta von je aj pre potomkov desivo ťažká ... odporúčam čítať ... skvelé čítanie. :agree: Jo Nesbo ... je Nór. okrem toho, že je Nór, je aktívnym hudobníkom, a spisovateľom, píše romány, píše pre deti, a píše detektívky, v ktorých je hlavnou postavou Harry Hole: Zrada, Bohyňa pomsty, Diablova hviezda, Spasiteľ, Snehuliak ... prvá čítaná kniha od neho bola Spasiteľ, takmer som ju nečítala ... položila, vrátila sa k nej, položila, ... musela som sa na tú knihu naladiť ... potom to už šlo. svojou prvou knihou s Harrym Hole Netopíří muž získal ocenenie za najlepšiu škandinávsku detektívku. čítam všetky jeho ďalšie knihy, ku ktorým sa dostanem, a Harry Hole je skvelý podivný chlapík. nie všetky knihy z tejto série sa mi zdajú vyrovnané, na rovnakej dobrej úrovni, ale čítať sa rozhodne dá - jeho knihy vyšli v 140 krajinách ... Jo Nesboa treba prečítať :happyroll: Henning Mankell a nakoniec, séria pár knižiek, ku ktorým som sa dostala, patrila autorovi menom Henning Mankell. v tejto téme konkrétne tu ho spomínal Dilbert, a prijali sme ho ako úplne neznámeho, nepoznaného autora : http://forum.freespa...200#entry135540 odvtedy som sa dostala k pár jeho knižkám - jeho knihy sa dajú čítať, prinášajú nádhernú atmosféru švédskeho vidieka, vydáva svoje knihy v 33 krajinách sveta, a jeho detektív je ranený, neistý, citlivý človek, aj keď zápletky občas nie sú vždy orechové, ale to ani u jedného plodného autora, ... a tie knihy sú skvelé ... zažili nespočetne tv a filmových adaptácií ... :yes_yes: a tu je tá výnimka : jeho detektívom je Kurt Wallander, ktorého zdokonalil do posledného neoholeného chlpu na brade britský shakespeareovský herec Kenneth Branagh ... séria tri krát tri filmy je na svete, očakáva sa podľa zaneprázdnenia Branagha natočenie štvrtej série troch filmov http://www.csfd.cz/f...5630-wallander/ filmy dokonale prenášajú atmosféru Mankellových kníh, a z Mankellových kníh spravili z krásnej bižutérie šperky. :ahooj:
pink Zverejnené 7. December, 2012 Zverejnené 7. December, 2012 dnes vysla 18. /?/ kniha dominika dána - http://www.gorila.sk/product/414890 mam ju v ruke... :)
game Zverejnené 10. December, 2012 Autor Zverejnené 10. December, 2012 dámo pink, ideš čítať, či kupuješ ? môžeme gratulovať k prírastku, sledujem :agree: :) :detektiv:nasledujú ďalšie dámy, tak teda jedna po druhej ...kedysi na začiatku leta som sa dostala ku knihám americkej autorky menom Patricia Cornwellpíše viacero radov kníh, bez konkrétneho hlavného hrdinu, sériu Garano, sériu Andy Brazil, ale jej najznámejšie - to je séria s hlavnou súdnou patologičkou Kay Scarpettovou - v originále Kay Scarpetta / toto ženské prechyľovanie je des /Patricia Cornwell sa vraj vo svete stala známou v prvom rade pre bádanie po starom prípade Jacka Rozparovača, venovala mu mnoho úsilia a peňazí, napísala o tom knihu Portrait of a Killer: Jack the Ripper - Case Closed (2002) - Potrét vraha k tejto knihe som sa zatiaľ nedostala, takže nemám šajn, ako Patricia rozriešila záhadu Jacka Rozparovača, na ktorej si vylámali zuby celé rady lúštiteľov ... :)Patricia Cornwell študovala angličtinu, potom pracovala ako policajná reportérka pre oblastné noviny.neskôr pracovala ako počítačová analytička v Úrade hlavného súdneho patológa štátu Virginia, a asi tam nabrala po tom skoku z angličtiny na počítačovú analytičku a fakt, že to bolo na patológii, skúsenosti :v roku 1990 vydala prvú knižku "Postmortem" a predstavila súdnu patologičku Kay Scarpettovú.kniha slávila úspechy, dostala niekoľko cien na oboch stranách Atlantiku.autorka rovnako, bola ovenčená za svoje knihy najprestížnejšími cenami.dostala som sa tuším k desiatim knižkám s Kay Scarpettovou :prvé knihy série sú v pohode, úvodná je skutočne skvelá ... postupne v knihách nastupujú podivné rodinné vzťahy, priateľské vzťahy, milenecké vzťahy, lesbické vzťahy netere, ktorá miestami hrá dôležitú úlohu, priateľ Kay Scarpettovej, dôležitý pán v FBI, smrť, neznesiteľná sestra, podivná životná púť netere, zvláštne prípady ...je tam kdečo, len súdnej patológie minimálne, k samotným pitvám sa Patricia priveľmi od počítača nedostala :niee:keď som sa dostala k tomu, že zrazu len bola jedna kniha písaná namiesto doterajších, písaných v tretej osobe, písaná v ich - forme, a úplne iným štýlom, než dovtedajších 5 či 6, ktoré som čítala predtým, akoby to písal úplne iný človek, Scarpettovej stačilo nadobro ...už si nepamätám, či som tento diel dočítala, ale ďalšie som nečítala, ... forma v prvej osobe vôbec nesedela k pokračovaniu, a nemienila som sa ďalej trápiť so stále nepravdepodobnejšími osudmi aktérov ...kto je zvyknutý na Kathy Reichovú a jej Temperance Brennanovú, a nedajbože televíznu Kostičku, je Scarpettová akosi ... došmodrchaná, smeruje dobre, len potom sa akosi zauzlí ... a totálneprvé diely, dva, tri skvelé, smerujú kamsi, ale už ich má autorka napísaných až do roku 2012 kusov 20 ... už pred polovičkou boli tie príbehy a osudy akosi ... vymknuté, prikomplikované a napriek tomu plocjé, nezáživné, to isté dokola namodro, nazeleno, nafialovo ... možno raz sa k nej vrátim, ale zatiaľ netúžim ... :ahooj:
pink Zverejnené 11. December, 2012 Zverejnené 11. December, 2012 kupila dámo pink, ideš čítať, či kupuješ ? môžeme gratulovať k prírastku, sledujem :agree: :) kupila som pod strom... nebudem klamat, ze tak trochu aj kvoli sebe... precitane za dva dni, nebudem pisat dojmy, citajte.. :) zo 6 knih pod strom som uz precitala styri... :) odporucam detektivku od larsa keplera - svedkyna ohna..
game Zverejnené 13. December, 2012 Autor Zverejnené 13. December, 2012 tento zvyk sa mi páči, pod stromom prečítať pred stromom, to sa nedá vydržať neprečítať ... a na Larsa Keplera sa pomaly chystám, ale okrem toho je v plánoch toľko čítania, že neviem kedy príde na rad :) :detektiv: ďalšia začiatkom leta čítaná dáma, klasicky v sérii ako vždy ... ako raz podotkol Dilbert, má to svoje prednosti, má, rozhodne, čitateľ nestratá niť, vývoj postavy, dianie v čase, a nemusí premýšľať po čase, ktože to a kde sme to vlastne prestali ... :) keď je séria dlhá, prestávka prekladaná iným čtivom je rozhodne vítaná, už len pre nadhľad, päť kníh v rade je pohoda, dvadsaťpäť potrebuje nádych, dokonca aj u mňa :) takže ďalšia dáma : Sue Grafton americká autorka, jej detektívom v sérii detektíviek je súkromná detektívka Kinsey Milhoneová, slobodná tridsiatnička, ktorá býva v mestečku Santa Tereza / románové meno Santa Barbary / v podnájme u senzačného starého pána z dlhovekej rodiny, v štvrti rázovitých postavičiek v susedstve ... Grafton píše svoju sériu podľa abecedy : požičiam si zoznam kníh odtiaľto: http://detektivky.be...ue-id2008090076, takto vyšli či vyjdú v češtine:A jako alibi ("A" Is for Alibi; 1983, in: 3x Kinsey Millhoneová, Odeon 1991) přel. Eva KlimentováB jako běs ("B" Is for Burglar; 1985; in: 3x Kinsey Millhoneová, Odeon 1991; BB ART 2001; přel. Stanislava Pošustová)C jako Corpus Delicti ("C" is for Corpse;Jan Kozák AKTIS)D jako desperát ("D" Is for Deadbeat; 1987, Odeon 1992; BB ART 2001, přel. Stanislava Pošustová)E jako exploze ("E" is for Evidence, 1988, BB art, 2004)F jako finta ("F" Is for Fugitive; 1989, Odeon - Argo 1994, přel. Eva Klimentová)G jako grázl ("G" is for Gumshoe, 1990; BB art 1997)H jako hrozba ("H" is for Homicide; 1991; BB art)(I is for Innocent, 1992) J jako justice ("J" is for Judgment, 1993)K jako kat ("K" is for Killer; 1994; BB art)L jako lháři ("L" is for Lawless; 1995, BB art)M jako msta ("M" is for Malice; 1996; BB art)N jako nástraha ("N" is for Noose; 1998, BB art)O jako obviněný ("O" is for Outlaw; 1999; BB art)P jako pochybnost ("P" is for Peril; 2001; BB art)Q jako Queen ("Q" is for Quarry; 2002; BB art)R ... jako Risk ("R" is for Ricochet; 2004; BB art, 2005; přel. Jaroslava Kočová)S jako smrt ("S" is for Silence; BB art, 2006; přel. Jaroslava Kočová)T… jako tabu ("T" is for Trespass, 2007; BB art, 2008)U jako… utrpení (U Is for Undertow, 2009; BB art,2010)V... jako vendeta (V is for Vengeance, 2011; BB art)posledné tri som nečítala, až po S všetko. Kinsey Milhone je sirota, nemá žiadnu rodinu, aspoň si to myslí, kým sa rodina zrazu nevynorí zo susedného mesta, vzťahy komplikované na každej strane, podstatná časť kníh je venovaná vzťahom s ľuďmi, od polície po zločincov a kamarátov a domáceho a občasných partnerov. knihy sa odohrávajú všetky v predinternetovej dobe : autorka vedie Kinsey v čase, ale zostáva približne v 80. rokoch, jej kutanie necháva na knižnice, telefónne zoznamy a matriky a knižnice, a bez mobilu! a vypytovanie sa u susedov, stará klasická detektívna práca. Grafton sa vypomstil trochu ten naplánovaný rad, minimum dokončiť abecedu ... a stará choroba autorov s mnohými knihami: niektoré písmenká krívajú, niektoré majú príbeh nasilu, niektoré sú skvelé ... po dokončení série až po S nakoniec je séria nakoniec vcelku ucelená, s menšími výkyvmi, ale v podstate prirodzenými ... človek, ani mladá detektívka bez nejakých mimoriadnych právomocí, nereaguje vždy podľa šablóny, a dokonca aj ten nejnepravdepodobnejší príbeh zpadaá do doby 80. rokov ... zaujímavé je, že práve ten, ktorého dej a vývoj ma najviac iritoval pri čítaní, vo mne zostal najviac ... Sue Grafton sá dá čítať aj prečítať, a keď je človek pripravený na podivné osemdesiate roky, a hlavne keď si pamätá čo to, ide to veľmi dobre ... nakoniec aj detektívy/ky majú slabé chvíľky, aj autorky, a Kinsey sa prečítať rozhodne dá, ale nie naraz, potrebuje aspoň zo dve prestávky, priveľké sústo :) :ahooj:
game Zverejnené 17. Január, 2013 Autor Zverejnené 17. Január, 2013 :detektiv: ďalšia dáma, autorka detektíviek, a jej dáma vyšetrovateľka, mladá žena s talentom ostrieľaného detektíva ... autorkou je Lee Harrisová, čo je pseudonymom spisovateľky s občianskym menom Syrell Rogovin Leahy. je vraj známa tým, že píše každý deň, sedem dní v týždni, a píše prvopis na klasickom písacom stroji, potrebuje vraj príbeh vidieť a knihy tak vznikajú na papieri ... príbeh vkladá do počítača až následne, keď ho upravuje a koriguje. píše dve série detektívnych príbehov : v jednej je detektívom Jane Bauerová, ktorá v 40 rokoch rozhodne zmeniť život a pripletá sa do zločinov. u nás ešte tieto knihy nevyšli, neviem o nich teda nič viac :) v druhej sérii je detektívom súkromná osôbka s nezvyklou minulosťou : je to bývalá mníška Christine Bennettová ... jej postava prechádza zaujímavým vývojom, postupuje v čase, a vysvetľuje minulosť, ako sa do kláštora ako 15 ročné dieťa dostala ako sirota, a ako tridsaťročná mladá žena sa rozhodla začať žiť svoj život ... minulé vzťahy nepretrhla, nové si vytvára vo svojej novej prítomnosti ... hneď v prvom dieli série si nájde budúceho manžela v podobe detektíva, takého ozajstného policajta, pri vyšetrovaní svojho prvého, štyridsať rokov starého prípadu ... - všetky príbehy sa odohrávajú v dvoch rovinách, všetky dnešné udalosti, ktoré začnú príbeh vyšetrovania, majú pôvod kdesi v minulosti, nepotrestaný, omylom zle vyriešený, nedotiahnutý, veci, ktoré treba napraviť ... - všetky sa odohrávajú v nejaký významný deň, sviatok, výročie a majú ho v názve autorka zatiaľ napísala s Christine Bennettovou 17 kníh. Bennettovej sa medzitým s jej manželom policajtom narodil syn, a skromná Bennettová vyšetruje pre známych a známych svojich známych z láskavosti, bez nároku na akýkoľvek honorár, čo je občas rozčuľujúce, pre mňa ako pre čitateľa teda iste bolo :) nie všetky príbehy sú vystavané dokonale, ale to je stará bolesť všetkých autorov, píšúcich veľa ... príbehy s Christine Bennettovou sa dajú v pohode prečítať, majú podobný ľudský rozmer ako príbehy predchádzajúcej autorky Sue Grafton a jej vyšetrovateľky ... Christine má k tomu rodinu, rovnako je sirota, ... je tam dosť podobností. ale je rozhodne čitateľná, hlavne knihy jedna za druhou, v sérii, kde sa vyvíja osobný život a čitateľ v tom má prehľad. romány s Christine Bennettovou, ktoré vyšli v češtine :Vražda na Velký pátek (The Good Friday Murder, 1992; )Vražda na den smíření (The Yom Kippur Murder, 1992; )Vražda na křtinách (The Christenning Day Murder, 1993; )Vražda na den sv. Patricka (The St. Patrick´s Day Murder, 1994;)Vražda o Vánocích (The Christmas Night Murder, 1994; ) Vražda na Den díkůvzdání (The Thanksgiving Day Murder, 1995;)Vražda o Velikonocích (The Passover Murder, 1996;)Vražda v den svatého Valentýna (The Valentine's Day Murder, 1997; )Vražda na Silvestra (The New Year's Eve Murder, 1997;)Vražda na Den práce (The Labor Day Murder, 1998; )Vražda na Den otců (The Father's Day Murder, 1999; )Vražda na Den matek (The Mother's Day Murder, 2000; )Vražda na apríla (The April Fools' Day Murder, 2001; )Vražda o narozeninách (The Happy Birthday Murder, 2002; )Vražda o stříbrné svatbě (The Silver Anniversary Murder, 2005;)Lee Harrisová
Lojhy Zverejnené 28. Január, 2013 Zverejnené 28. Január, 2013 Naj sú detektívky ad Aghaty Christie. Ona to proste vie :). Tam sa niekedy bojíš, priznávam :DD, ale to konečné rozuzlenie je vždy nečakané.
game Zverejnené 28. Január, 2013 Autor Zverejnené 28. Január, 2013 platí to pre knihy, hoci ani knihy nie sú všetky dokonalé, to autori píšúci veľa zvyčajne sem-tam nejakú knihu domrvia ... v tejto téme sme sa Agathou už veľmi vážne zaoberali :) ( čo sa týka filmov z jej kníh, majú úplne kolísavú kvalitu, pod jedným vrzom to je ťažko odbaviť naraz ... natáčali sa v každej dobe, s x predstaviteľmi hlavných postáv, dokonalé sú s Davidom Suchetom, ale posledné s Miss Marplovou sú príšerné ... kto čítal knihy, zaplače nad tou zmeskou pokombinovaných úprav a nelogickostí a kríženia postáv, čo tam filmári postvárali. keď môžem poradiť, Davida Sucheta s pôžitkom ako Poirota v pohode pozerať, aj čítať .... pozerať slečnu Marplovú ? nie. radšej a zásadne ČÍTAŤ ... )
flora Zverejnené 28. Január, 2013 Zverejnené 28. Január, 2013 hovorilo sa tu aj o spisovateľke LISA JACKSONOVÁ ? práve som dočítala http://www.martinus.sk/?uItem=38447 nejak veľmi ma to neoslnilo.Základ príbehu je zaujímavý, ale štýl písania sa mi nepáči. Dopodrobna opisované erotické scény mi pripomínajú niektoré ženské romány a detektívke to na príťažlivosti nepridalo.
game Zverejnené 28. Január, 2013 Autor Zverejnené 28. Január, 2013 spomínaná tu bola len jej menovkyňa. geniálna Lilian Jackson Braun, s 29 dielnou úžasnou sériou výborných pohodových detektívok s dvomi siamskými mačkami ... je tiu o nej hafo príspevkov, keď čítať Jackson, tak radšej ju :) Lisa Jackon - ... tiež sa mi to zdá trochu nafúknuté, ale možno to za pokus stojí
game Zverejnené 24. Marec, 2013 Autor Zverejnené 24. Marec, 2013 neskôr popíšem, čo mám načítané ... už zasa mám resty :)ale v čítaní jedného autora som si musela spraviť prestávku, a dostala som chuť na niečo nenáročné a príjemné :vyhrala to nedávno stiahnutá Agatha Christie, a prekvapenie :sú to poviedky, príbehy, ktoré boli do českého jazyka preložené roku 1929, a to je úchvatné čítanie ... úplne iné, než neskoršie preklady, iné používanie slov, spojení, o gramatike a nie celkom zvyklom slovoslede ani nehovoriac, vytvára to inú atmosféru ... je to pôvabné a nezvyklé čítanie :) / všetky tieto príbehy som už videla ako filmíky s Davidom Suchetom, úchvatné, ale čítať som niektoré ešte nečítala, a táto stará čeština je prekvapenie navrch /údaje z prvej strany : AGATHA GHRISTIE: POIROTOVA PÁTRÁNÍZ angličtiny přeložila M.KALVODOVÁAutorizované vydániPRAHA 1929Českomoravské podniky tiskařské a vydavatelskéVytiskla Rolnická tiskárna v Přerově. a ochutnávka z toho krásneho prekladu :) : Komorná, byvši zavolána, vedla Poirota po schodech dolů. Zůstal jsem s půvabnou, nešťastnou ženou. Bylo nesnadno věděti, zda promluviti či mlčeti. Pokusil jsem se dvakrát nebo třikrát rozmlouvati o všedních věcech, na něž odpověděla bezmyšlenkovitě, a za několik málo minut Poirot se opět přidružil k nám.„Děkuji vám za všechnu vaši laskavost, paní. Myslím, že není třeba, abyste byla dále obtěžována touto věcí. Mimochodem, víte něco o stavu jmění svého muže?“ Potřásla hlavou.„Vůbec nic. Jsem velmi nechápavá v obchodních věcech.“„Chápu! Nemůžete nám tedy dáti žádného rozluštění, proč se náhle rozhodl pojistiti se na život? Pokud vím, neučinil toho dříve.“ :detektiv:
game Zverejnené 29. Marec, 2013 Autor Zverejnené 29. Marec, 2013 :detektiv:jeden z restov je séria kníh autorky Kathy Reichs meno Kathy Reichs asi bude známe aj z iného / televízneho / konca - Kathy Reichs, skutočná, je veleúspešnou autorkou, ktorá píše autentické detektívky s hlavnou postavou Temperance Brennanovou ...a vo veleúspešnom filmovom seriáli Kosti / Bones, kde skutočná Kathy Reichs spolupíše scenár, seriálová Temperance Brennan píše po večeroch detektívne romány, ktorých hlavnou postavou je Kathy Reichs :) Kathy Reichsová sa narodila roku 1950 a je skutočná forenzná antropologička, identifikuje pozostatky, ktoré sú rozložené, spálené, zničené, kde štandardné metódy zlyhávajú.Pracuje v Úrade vrchného súdneho lekára štátu Severná Karolínaa tiež v podobnom úrade v kanadskej provincii Quebec.Je jedným z púhych 50 antropológov, ktorý majú certifikát od Americkej rady súdnej antropológie, je vo Výkonnom výbore správnej rady Americkej akadémie forenzných vied.Prednáša na Univerzite Severnej Karolíny a pôsobí ako znalec v trestných procesoch.Svedčila u tribunálu Spojených národov v prípade genocídy v Rwande, identifikovala obeti v masovom hrobe v Guatemale, podielala sa ako dobrovoľník na vyťahovaní pozostatkov tiel v ruinách Svetového obchodného centra v septembri 2011. okrem toho píše: všetky jej detektívky vychádzajú z jej práce, od masových hrobov Guatemaly po všetky prípady, ktoré ako antroplologička riešila. románová Temperance Brennan je rovnako stará ako autorka, pendluje medzi Severnou Karolínou a Quebecom, má dospelú dcéru, rovnaké certifikáty ...romány sú čtivé, idú v čase, Brennanová robí prácu za detektívov, v každom dieli ju ohrozujú na živote, žije odlúčená od svojho manžela, s ktorým vychádzajú dobre a ešte lepšie, keď nežijú pod jednou strechou, prežíva milostné sklamania, podrazy, má milovaného kocúra menom Birdie, ktorého nosí medzi Severnou Karolínou a Quebecom ... a rieši prípady a vždy ju to dostane do ťažkostí :) mala som k dispozícii 12 románov s Temperance Brennanovou ... dve z nich som nedočítala, téma ma nudila a bola ( pre mňa ) neatraktívna a priveľmi pritiahnutá za vlasy a jednoducho som nemala náladu ani chuť dotrpieť s ňou do zasa raz zraneného konca, kde ju musia dávať dokopy v nemocnici a ešte aj do príbehu zamotanú rodinu .../ boli tak pekne súmerne rozložené medzi ostatnými prvými dvanástimi Brennanovkami, nebola to únava z čítania, len ma nezaujala zápletka a priveľa divných postáv a podivný svet zločineckých motorkárov napríklad v jednej z nedočítaných kníh - ale dočítala som konce, takže súvislosť s nasledujúcimi osudmi Brennanovej som nestratila /všetky ostatné boli dobré, nie najlepšie, ale dobré priemerne ... len si pri nich človek musel predstavovať skutočnú Kathy Reichsovú, spisovateľku ako antropologičku, nie seriálovú Temperance :) seriálová Temperance z Kostí je mladšia, povahovo úplne iná, prežíva iný život, má svoje iné súkromie, ale v seriáli sú spomenuté rovnako všetky prípady a miesta, ktoré skutočná Kathy Reichs a jej románová Temperance prežili v skutočnosti, od Guatemaly po všetky ostatné prípady ... :)
game Zverejnené 17. Apríl, 2013 Autor Zverejnené 17. Apríl, 2013 :detektiv: na chvíľu som sa vrátila k Agathe Christie ... nech je akokoľvek, či sa zunuje čítanie čohokoľvek, Agatha to spravidla istí, hlavne, keď sa človek dostane k veľmi dávno čítaným veciam, alebo k ešte dokonca nečítaným - aj také sa občas prihodí :)prihodilo sa, okrem veľmi dávno nečítaných prvotín Agathy, sa ku mne dostala zbierka poviedok, kde je vybraných 20 poviedok, vybral, preložil a doslov k nim napásal Jan Zábrana, vyšla roku 1977. zbierka obsahuje po 4 poviedky s piatimi hlavnými postavami :Hercule Poirotslečna MarplováTommy Beresford a PentličkaParker PyneHarley Quin Hercule Poirot a Slečna Marplová sú staré známe postavy. pár Tommy Beresford a Pentlička - v prvej knihe len známi z detstva, v ďalších už manželia, sú pár, ktorý sa zapletá do mierne špionážnych dobrodružstiev, a romány a poviedky s nimi sú písané so zámerným humorom a hravosťou.objavujú sa veľmi mladí, ako mladí manželia, ako manželia v mladých stredných rokoch ...Agatha po čase s nimi prestala vo svojich knihách počítať, ale čitatelia si vyžiadali pokračovanie - chceli vedieť, čo sa s Tommym a Pentličkou udialo, tak ich Agatha vytiahla ešte raz, už ako starenku a starčeka, ktorým to ale stále skvele myslí - sú to jediní Agathiny pátrači, ktorí starnú skutočne, nie románovo Parker Pyne je typická anglická postavička, ktorá sa objavila v roku 1934 v poviedkovej knihe.ako súkromný detektív začal svoju dráhu netradične : 35 rokov zostavoval štatistické prehľady na nejakom ministerstve, a keď odišiel do penzie, napadlo mu, že získané skúsenosti skúsi využiť ináč.poviedky s ním sú ľahké a mierne nadsadené, občas sú to priam paródie na dobové vážne detektívky s množstvom klišé, ktoré v tých časoch vychádzali na tony. Harley Quin je medzi detektívmi Agathy výnimkou, je to postavička, ktorej meno je vlastne len transkripciou slova "harlekýn" ... autorka s ním napísala jedinú knihu s 12 poviedkami, a vzdáva tým poctu porcelánovým figúrkam zo svojho detstva, keď na krbových rímsach bežne stávali figúrky z talianskej Commedia dell'arte ...jednou z najvýraznejších a najzáhadnejších postáv bol harlekýn - postavička, ktorá rozriešila problémy, a zjavovala sa a odchádzala nepozorovane a záhadne ... / harlekýn bol v tých časoch postava, s ktoru sa hrali viacerí detektívkari, aj lord Wimsey Dorothy Sayersovej bláznil hlavy naivným kráskam namočeným do zločinu pri vyšetrovaní v prezlečení za masku Harlekýna ... / krásna čtivá kniha poviedok, o pani Christie sa hovorilo, občas, že romány jej idú lepšie než poviedky, ale tieto sú skvelý výber. :klobuk:
game Zverejnené 2. Máj, 2013 Autor Zverejnené 2. Máj, 2013 :detektiv: jedno sólovo prečítaná dáma - kniha ma upútala názvom a profesiou autorky ... milujem knihy, kde je kopa citovaní a odvolávky na iné knihy, na autorov či autora iných kníh či dramatikov ... Shakespeare je rozhodne téma, ktorá zaujme.zaujala nejedného autora, tajomstvá W.S. nedali spávať napríklad tak narýchlo Ngaio Marshovej - tiež napísala detektívku o záhadách záhadného dramatika ...tentokrát je autorkou Jennifer Lee Carrell - uznávaná historička a profesorka s titulmi z Oxfordu a Stanfordu a z Harvardu, kde po svojich štúdiách sama vyučovala literatúru a tvorivé písanievšestranná dáma písala články do Smithsonian Magazine aj hudobné kritiky pre Arizona Daily Starnajviac ju fascinovali artušovské legendy, severské mýty, Tolkien a Shakespeare - ten sa stal stredobodom jej profesionálnej aj autorskej kariéry:na univerzite režírovala jeho hry, napísala knihu o inscenovaní jeho hier, a nakoniec román - detektívku/thriller s mierne autobiografickou postavou dámy Kate Stanleyovej, ktorá je zatiahnutá do kolotoča shakespearovských záhad, citátov, smrti a naháňačiek ...kniha sa preložila do 28 jazykov ... a autorka napísala už aj druhú knihu z tejto série Vraždy podle Shakespeara (Interred with their Bones) 2008autentické záležitosti okolo autorstva divadelných hier, ktoré občas zarezonujú aj v tlači a iných knihách, dokonca sme sa o nich učili v škole, citáty z diel W.S., odkazy na iné knihy ... to všetko tam bolo, a vážne som si to užívala, kniha je čtivá, a dá sa dočítať v pohode, aj keď občas trochu skackavo, a koniec je natiahnutý a akosi pôsobí dojmom, že autorka nie celkom vedela, ako vymyslieť veľké finále ... :agree: a v tom skackaní mi tam prekážalo priveľa podivných naháňačiek, priveľa vyhorených knižníc, priveľa krvi, priveľa ciest kdekade, priveľa podivných náhod, a nakoniec trochu aj rozuzlenie ... samotné záhady thrilleru boli menej pútavé, ako samotné shakespearovské záhady ... ale zasa tých tam našťastie bolo dosť :)
flora Zverejnené 13. Jún, 2013 Zverejnené 13. Jún, 2013 VRAŽEDNÉ LÉTO http://www.databazeknih.cz/knihy/vrazedne-leto-15649Nie je to klasická detektívka. Aspoň ja, keby som očakávala detektívku, bola by som sklamaná. Túto knihu treba brať skôr ako román. Román o vzťahoch. Je to dobrá kniha, no japrisotov štýl mi až tak nevyhovuje, čo som zistila aj pri jeho inej knihe ( Past na Popelku).Niekedy sa mi zdalo, že uprostred vety, boli nejaké dve-tri slovíčka nejak mimo myšlienku. To sa mi zdalo hlavne zo začiatku, možno som si potom na to nejak zvykla.Som rada, že som si prečítala tieto knihy, no japrisota stačilo. 1
D'Ady Zverejnené 13. Jún, 2013 Zverejnené 13. Jún, 2013 Jaroslav Velinský - SPRAVEDLIVÁ PISTOLE (Dialog, 1969) mam prave rozcitane...osobity styl pisania J.Velinskeho (Kpt.Kida) mi sedi len v niektorych jeho prozaickych dielach, toto je jedno z nichpre zaujemcov a detektivnych fanatikov odporucam jeho seriu o detektivu Oto Finkovi, vid: http://www.kkkk.cz/070819_bibliografie_pokus.htm
Hellé Zverejnené 24. August, 2013 Zverejnené 24. August, 2013 no kedze som cez leto co to precitala, supnem tu nejake moje postrehy..kedze vo svete fici severska krimi..neodolala som ani ja v poslednom case je toho nejako vela a kazdy severan s predajom nad 1000 vytlackov je hned pasovany na nastupcu S. Larssona..uz ich je slusny prvomajovy sprievod :zubiska:o Larssonovom Mileniu sa uz toho popisali vela, pravdou vsak ostava, ze to sa citat naozaj oplati...horsie je to uz s jeho nasledovnikmi napr. taky islandan Viktor A. Ingólfsson a jeho dielo Flatey - no, citat sa to dalo, bezutesna atmosfera studeneho ostrova bola tak presvedciva, ze som sa mala chut zamotat do svetra so sobmi a pit grog...dej bol pomerne pomaly plynuci, ta stredoveka hadanka mi liezla pekne na nervy a nekoniec ta vrazda ani vrazdou nebola...ludia jedzte orechy a lustite krizovky, starecka demencia je hnusna... a dalsi bol Johan Theorin a jeho vyplod - Ozveny mrtvych..mnno ako by som to..vcelku dobry priemer...precitas, zabudnes..neurazi-nenadchne potom som sa pustila do vraj nastupkyne..nie, nie Larssona...daco lepsie...rovno Agathy Christie :yes_yes: ..menom Camille Lackberg a knihy s putavym nazvom Pankhart tu sa asi nezhodnem s game, ale dovolim si prehlasit, ze autorka je krava :zubiska: ..vysvetlim neskor..kniha sa ako tak citat da, najdu sa tam nejake nelogicke veci, zapletka nic moc originalna..dalo sa z toho vytrieskat viac..ale ved su na svete aj horsie detektivky..napriklad tie od Rudolfa Schustera :agree:co mne osobne liezlo na nervy je vysetrovacia dvojica...akoze ja znesiem vela..ale detektiv s usporiadanym rodinnym zivotom a detickami..a este na rodicovskej dovolenke..WTF???toto teda nie!!! alkoholik, rozvedeny, stary mladenec, basnik, opusteny, mizogyn, s hluchonemou manzelkou...vsetko beriem..ale ocko a mamka???a mam citat o vymene plienok, a placucich detickach?? to ani nahodou..s Camillou som skoncila...mozno sa k nej vratim, ked hrdinom odrastu decka, ci sa pripadne rozvedu :ahooj: a dalsi zo sprievodu..H. Mankell...citala som Vrahov bez tvare..detektiv mi uz samozejme splyval s K. Brannagom...aj ked popis velmi neodpovedal...citalo sa to velmi dobre a bolo to zial aj uveritelne... do ruky sa mi dostali aj dve knihy od Dana menom Jussi Adler - Olsen, Zena v klietke a Zabijaci....toto sa mi vskutku pacilo, aj ked vrahov spoznate uz v polke knihy..detektivom je chlapik ktoreho opustila zena /cize vsetko OK/ a jeho nejaky arabsky asistent../sak severania su multikuli pozitiv/ urcite odporucam a precitam si dalsie veci, ak nieco napise :agree: 2
trinita Zverejnené 24. August, 2013 Zverejnené 24. August, 2013 D'Ady, ja som zatiaľ čítala len tie príbehy s Christy Bigsom, tie mi sadli... tak skúsim aj Otu FInka :D
Hellé Zverejnené 24. August, 2013 Zverejnené 24. August, 2013 a este nam nejaky severania zostali napriklad taky Jo Nesbo...tu sa musim priznat, ze jeho knihy milujem, precitala som od neho vsetko co napisal pre dospelych a pustim sa aj do Prdiprasku doktora Proktora...aj ked som nekritickou obdivovatelkou a do Harryho Holea som zamilovana,dovolim si nieco napisat..Nesbo nie je ziaden Larssonov nasledovnik..on je lepsiiiiii ovela. Tak. :P Precitala som Zradu, Pancierove srdce a Svabov..jedno lepsie ako druhe...proste zacnete citat a prestanete az niekedy nadranom..Stretla som sa s nazorom, ze Nesbo je tazky a tie mena..oh joj..kravina..ludstvo degeneruje a pomaly bude schopne citat uz iba reklamne slogany a statusy na FB...fakt..ak sa Nesbo tazko cita, tak taky Dostojevsky alebo Eco by ich zabili nacisto..Nesbo je strasne fajn, jeho zmysel pre humor sa mi paci..pohrava sa s citatelom ako macka s mysou..dufam, ze bude pisat este dlhoked knihy s HH dosli precitala som od neho aj Lovcov mozgov....velmi dobre to bolo, ibaze som urobila v polke knihy tu hlupost, ze som kukla na you tube kusok z filmu podla tejto knihy..a hups...Roger Brown uz nevyzeral tak ako v mojej hlave ale dostal konkretnu podobu..a ta sa mi nepacila ani zamak! Poucenie..Nikdy nekukajte film skor ako docitate knihu!!! a mozno to netreba kukat ani potom :lol: 1
Hellé Zverejnené 24. August, 2013 Zverejnené 24. August, 2013 a nasleduje zlaty klinec programu..dvojica pisuca pod menom Lars Kepler Lars Kepler je pseudonym, za ktorým sa skrýva Alexandra Coelho Ahndorilová a jej manžel Alexander Ahndoril a su to ...samozrejme nasledovnici..sak viete kohoTo ze sa ta teta vola Coelho vlastnym menom ma malo dostatocne varovat...nepoznam nikoho s menom Coelho, co by vedel pisat :zubiska:Zatial vydali tri knihy ..Hypnotizer, Zmluva podla Paganiniho a Svedkyna ohna a vsetky tri zozali na Martinuse hrrrrbu pozitivnej kritiky..niektori jednotlivci dokonca nikdy necitali nic lepsie /no ale taketo vylevy su aj pri dielach od Evity :zubiska: / takze vam to tu seriozne zrecenzujem, lebo som vsetky tri precitala ..a nie nadarmo sa hovori 3x a dost!!! takze prva kniha Hypnotizer vyvolala vo svete burlivy ohlas a asi uz som o nej niekde pisala, takze sa mozno budem opakovat..zaciatok bol jednoducho skvely..ohurujuci a necakany..a potom sa to posralo, vsetko islo do kytek a kniha skoncila ako akcny beckovy film..kto neuhadol uz daleko pred koncom ako sa to skonci...nech sa hanbi... :P hlavnym hrdinom knih je detektiv s asexualnym menom Joona Linna a cely je nejaky neslany-nemastny aj som si povedala ze dalsie knihy od tychto mutantov neprecitam..no ale dala som im este dasiu sancu potom nasledovala Zmluva podla Paganiniho, ktora sa mi pacila ovela viac ako Hypnotizer..proste taky dobry priemer..vcelku slusne aj ked dost nelogickych veci sa naslo a zacala som mat pocit, ze svojich citatelov trocha podcenuju... tak som nakoniec siahla aj po dlhoocakavanej Svedkyni ohna a to som nemala robit...to je vam taka hovadina, ze az..neviem ci sa dali na drogy, ci im drogy dosli...ale toto je uz uplne pohrdanie citatelom, a ja nemam rada ak si zo mna nejaky/a/ Coelho robi blazna... kniha zacina vcelku dobre, ale tu sa to poserie po par stranach...seriovy vrah..vrazdi ako na beziacom pase, ale len zopar vrazd ma spolocne crty, dalej sestrocne decko, ktore tvrdi, ze caka dieta :zubiska: ...a nie som si ista, ci hormon HCG sa tvori pri cystach..tusim, ze nie... jednanie postav je uplne mimo logiky..napriklad taky benzinom poliaty ocko, co ide objat svojho syna..alebo bohata zenska, ktora je uplne hotova z nejakeho dedinskeho psychosa po patdesiatke...a podobne nezmyslya Lars Kepler si tu absolutne "nenapadne" pripravuje podu na dalsiu knihu, lebo vytiahnie na svetlo bozie nezmyselne neuveritelnu historku ohladom rodiny Joonu Linnu /hnusne meno fakt/.. tipnem si, ze ti dvaja spisovatelia mali niekedy rande a boli v kine na Hannibala Lectera sa pozriet..alebo ze by nahodicka???no ja som s nimi skoncila..dalsi vyplody si neprosim..ale potesilo by ma, ak by si to z vas niekto precital a povedal tu svoj nazor... :agree: a co si dame dalej? :ahooj: 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz