Ender Boss Posted February 18, 2008 Share Posted February 18, 2008 Prosím poraďte mi. Na staróm PC (512RAM,20GB HDD :lol: , 2.1Procesor) mám Windows, chcel som skúsiť dať Linux. Môžete mi poradiť ktorú verziu mám použiť ? Je to hlavne na prácu na strednej škole (Rôzne dokumenty,...) a je tam aj Localhost (server). Prosím poraďte. Ďakujem Prosím ešte povedzte či bude lepší linux alebo Windows XP Proff DIKY -------------- P.S.: Môžete mi napísať aj nejaké základné programy, ktoré sú pre linux, napr. Office, Player,...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nokia Posted February 18, 2008 Share Posted February 18, 2008 ak to chces na pracu, tak ti linux zastupi windows dokonaleak s nim nemas skusenosti, odporucam dat si kubuntu napr, rychlo sa v nom zorientujes a tvoja masina by to mala v klude utiahnut Link to comment Share on other sites More sharing options...
chlapeczjuhu Posted February 18, 2008 Share Posted February 18, 2008 alebo ak chces HW naroky okresat na minimum tak skus Damn Small Linux. nevidel som to ale pocul som ze aj na starych masinach to ide ako blesk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nokia Posted February 18, 2008 Share Posted February 18, 2008 Damn small linux by bola skoda davat, to je skor take nudzove rieseniea na 2.1GHz masine s 512MB ram rozbeha uz kazdu distribuciu solidne :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Boss Posted February 18, 2008 Author Share Posted February 18, 2008 ak to chces na pracu, tak ti linux zastupi windows dokonale ak s nim nemas skusenosti, odporucam dat si kubuntu napr, rychlo sa v nom zorientujes a tvoja masina by to mala v klude utiahnut Myslis Ubuntu ak ano ja som si ho dal poslat :lol: a prislo mi to. Tak to tam nahodim a skusim :) Diky všetkým skúsim ubuntu, zatial LOCK plz :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nokia Posted February 18, 2008 Share Posted February 18, 2008 myslim KUbuntu, v ubuntu je window manager gnome a v kubuntu je KDE, mne osobne pride KDE viac user friendly, preto KUbuntu...aj to posielaju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cactales Posted February 18, 2008 Share Posted February 18, 2008 Kubuntu je pre začiatočníka celkom vhodné, alebo by som ešte odporučil Mandrivu. P.S.: Môžete mi napísať aj nejaké základné programy, ktoré sú pre linux, napr. Office, Player,......Väčšina programov býva súčasťou základného balíka, v Linuxe nájdeš prehrávače (napríklad Kaffeine, Amarok) aj Open Office. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfi Posted March 20, 2008 Share Posted March 20, 2008 V podstate z tých posledných variant je pro tie účely na tom PC vhodné čokoľvek od Ubuntu cez Mandrivu, Linux Mint, Fedoru - čo zoženieš najrýchlejšie. Ubuntu má ozaj dobrú podporu a je na nete aj ako CD, aj ako DVD. Aj tu je : http://www.ubuntu.cz/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
alfi Posted April 7, 2008 Share Posted April 7, 2008 Pozajtra bude nová edícia Linuxu. Ihned ju odskúšam a nasadím, bude aj lepšie zabezpečenie niektorých stránok, ktoré mi hlásia pod XP a Crawleri nebezpečenstvo - Spam a Spyware ... www.linux.cz ,sk a všetky iné Linux www Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klingonka Posted August 13, 2008 Share Posted August 13, 2008 Mám pár otázok : Ktorá distribúcia má podporu DHCP ? Fedora a Ubuntu ju vraj nemá. Je vo Win nejaký príkaz typu "ifconfig" ktorý by mi všetko podrobne rozpísal ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chlapeczjuhu Posted August 13, 2008 Share Posted August 13, 2008 myslim si ze je. ipconfig /all dhcp neviem. ja som zatial stale linux amater a navyse o sietach viem trt. nokia bude vediet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted August 13, 2008 Share Posted August 13, 2008 dhpc bude mat podla ma podporu v kazdom distre, kedze je to naozaj zakladny sietovy protokol. Len v niektorych distrach bude podla mna defaultne vypnute zistovanie IP pomocou dhcp. V Ubuntu (aspon na live cd) je 100% zapnute. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chlapeczjuhu Posted August 13, 2008 Share Posted August 13, 2008 zabudol som- "alebo darkman bude vediet"....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nokia Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 ako pise dark dhcp je v kazdom distre, pri niektorych ho musis zapnut na konkretny interface ale v tych novych distro to bude. Ak nahodou nie skus prikaz "dhclient eth0" ak si este dobre pamatam. Ak ho ale nemas defaultne pusteny budes ho musiet pridat do cronu aby sa ti pustal aut po starte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klingonka Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 ďakujem. Lebo jedna písala (na inom fóre o linuxe), že sa tiež pripája na dhcp sieť a má presne takú istú sieťovú kartu ako ja a nemôže ju rozchodiť. A vo Win xp jej ide. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chlapeczjuhu Posted August 15, 2008 Share Posted August 15, 2008 len tak na okraj, na inom fore som dostal tento link s KVANTAMI literatury. ak ma niekto zaujem mozno tam nieco najde.(klingonka) http://www.flashdance.cx/books/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klingonka Posted August 15, 2008 Share Posted August 15, 2008 No mne moc knihy nepomôžu. A ešte také distribúcie čo už niesú alebo už sú komerčné. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klingonka Posted August 17, 2008 Share Posted August 17, 2008 Už mám nejakú Mistrovství v linuxe. Vyzerá veľmi dobre. Ešte by to chcelo nejakú Inštalačnú, lebo tá čo mám, nie je až taká podrobná. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chlapeczjuhu Posted August 17, 2008 Share Posted August 17, 2008 ja som si stiahol nejake veci odtialto este http://knihy.root.cz/administrace-systemu/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
timwood Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 vie tu dakto programovat pod linuxom (unixom) ? nech sa ozve napr. na 248930410 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nokia Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 timwood tak "konkretnu" otazku si dal ze az :lol:programovat v com? skripty v shelli? v ccku? v perle? v com?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman Posted November 13, 2008 Share Posted November 13, 2008 mno, to v com je dobra otazka :lol:s C/C++ pripadne Javou by som ti aj vedel pomoct.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RoSo Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Ahoj, potreboval by som poradit s Linuxom. Chcel by som vyskúšať Kubuntu, ale ...Pri pokuse o inštalaciu mi Kubuntu 8.10 vyhodí hneď na začiatku chybovú hlášku end_request: I/O error on device sr0, sector 143260 (strieda sa so sectorom 143264)Buffer I/O error on device sr0, logical block 179020 (tu sa to meni furt) Starsie distro 8.04 sa sice prederie instalaciou, avsak na konci mi zahlasi kriticku chybu tykajucu sa zapisu GRUB, alebo nieco podobne, potom mi monitor zahlasi mimo rozsah a uz to mozem len resetnut. Pri instalacii cez WUBI v prostredi win sa instalacia 8.04 zasekne a nepokracuje (nechal som to bezat celu noc)8.10 sa sice nainstaluje, ale .... po spusteni OS monitor preblikuje kazde tri sekundy. Navrhnuty ovladac nVidie mi neakceptuje , stiahol som oficialny linuxovy ovladac zo stranky nVidie pre GT8600, ale ten prikaz sudo (cosi) mi konzola nevzala. Potom sa mi zosypal adept installer, takze som uz nemohol ani upravit si programy.Podobne ine distro Greenie 4ir sa nedokazalo nainstalovat ani pri bootovani z cd ani cez wubi. Vedeli by ste mi poradit, ako si nainstalovat lin s KDE priamo z CD, aby to obislo win? Pretoze po instalacii cez wubi mi particia ostane aj tak v NTFS a predpokladam, ze pod ext3 by to malo ist rychlejsie. Ak by ste mi niekto radili vyskusat ine distro, podotykam, ze mandriva 2009 je na tom rovnako ako Greenie. Ziaden install cez boot ani cez wubi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nokia Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 toto mi pride na hardwarovy problem...ak mozes skus vymenit disk a potom este raz daj kubuntu Link to comment Share on other sites More sharing options...
valcik Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 nemôže to súvisieť s chýbajúcou podporou SATA II? (nemám s tým skúsenosť, len ma to napadlo.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts