Skočiť na obsah

Prezidentské voľby v USA (2008)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Neviem, ale podľa doterajších výsledkov Gulianimu zatiaľ moc veľké šance nedávam. Neodpisujem ho úplne, ale určite medzi republikánmi bude iný víťaz. Guliani by možno bodoval rok po útoku na WTC, vtedy bol skutočne populárny.

• Odpovedí 155
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• Cat Eye

29

• Sniper

25

• weirdo

17

• game

12

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

noooo ja som prekvapeny ze sa Rudymu zatial vobec nedari... nooo moc nema sance!

btw. dufam ze neskor do tejto temy pribudne aj anketa aby sme si spravili nase US volby :lol:

Zverejnené

neúspech Rudyho nie je až také prekvapenie ... pred minimum piatimi rokmi možno mal nejaké šance, ale ľudia tak vo všeobecnosti majú krátku pamäť

takže zostávajú vlastne v hre Hillary, Obama, McCain a Romney ? asi je na to ešte skoro ...

pravdepodobne to bude nakoniec demokrat, keď si to moc nepokazia, a je možné, že Amerika už dozrela na ženu, ale na afroameričana - ktovie, myslím, že ešte nie ... hm ?

Zverejnené

slobodna verejna volba cernocha alebo zeny na post prezidenta USA predsa nie je znakom zrelosti krajiny. to je ako keby ktosi tvrdil, ze Tv JoJ bola na slovensku najzrelsia televizia preto, lebo hlavne spravy uvadzal vietnamsky zid.

neexistuje nieco take ako zrelsia verejna volba prezidenta alebo menej zrela volba, a podla toho zrelsia a menej zrela krajina. su len skupiny ludi, ich zaujmy, ich preferencie, ich volba - cernosi, ktori mozu volit cernochov, zeny mozu volit zeny, ja mozem volit moju babku a tak dalej.

kto moze tvrdit, ze som takyto zrely, lebo volim takeho kandidata? vsak to je krive, ze sa na tom sankujem. takto by som to neposudzoval.

Zverejnené

Nie je to len o tom, že černocha volia iba černosi a ženu ženy. To by Obama nemal vôbec šancu a nevyhral by ani primárky v Iowe.

A nejde ani o to, či si krajina zvolí černocha alebo ženu. Skôr je to v tom, že títo nebudú prípadne voličmi odmietnutý pre svoj etnický pôvod, či pohlavie ale jednoducho preto, že ich protikandidát bol lepší. Na to, aby ich preto voliči brali ako rovnocenných kandidátov museli USA skutočne dozrieť.

Zverejnené

a viacmenej sa prezidenti z radov republikánov a demokratov striedajú

zvyčajne je americký volič z práve aktuálneho prezidenta a jeho strany dosť unavený, aby volil toho druhého

ženu nevolia len ženy a černosi nevolia len afroameričanov ... to takto nefunguje

slobodná voľba ženy alebo afroameričana za prezidenta USA, takmer najmocnejšieho muža planéty, je znakom zrelosti krajiny - nehovorí to nič o vedeckom pokroku a demokracii a slobode, voľba prezidenta sa riadi trochu inými zákonitosťami ...

aj takými mierne pofidérnymi, aké zistili štatistici - čítala som to pred poslednými voľbami, že z dvoch kandidátov zvyčajne vyhráva ten, ktorý má kratšie a jadrnejšie priezvisko

ináč volia na voľnom juhu, ináč v povodí Mississippi, ináč na západnom a východnom pobreží a ináč na stredozápade, ... nelíši sa to až tak veľmi od bežných volieb v hociktorej krajine, volič je nevyspytateľný, - ale od prvých živých vysielaní v tv je jasné, že zaváži aj taká vec, ako lesknúci sa nos kandidáta ...

a netreba zabudnúť na jednu vec, pred nejakými štyridsiatimi rokmi / cca / bola v USA ešte hlboká rasová segregácia ... a tie generácie sa natoľko ešte nevymenili, možno zavážia výčitky svedomia, možno nie, možno zaváži program, možno nie, možno dostatok peňazí, možno mocná rodina - ako vždy...

ešte jedna vec : taký úspešný seriál, ako bol Star Trek, verne odráža skutočnú zrelosť americkej spoločnosti - jednotlivé série sa prepracovali z bieleho kapitána, kde všetci ostaní hrali len vedľajšiu úlohu, o hodne neskôr odvážnym krokom autorov cez nového kapitána - cudzinca, až nakoniec dospeli k žene - toto nie sú výmysly, odznelo to v americkom dokumentárnom filme o seriáli - Američania zrejme poznajú seba najlepšie : )

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

29.1.2008 boli republikánske primárky na Floride, jedny z najdôležitejších. Demokrati sa zúčastnili iba symbolicky, aby si overili svoju popularitu.

Výsledky:

Republikáni

McCain 36% 
Romney 32% 
Giuliani 15% 
Huckabee 13% 
Paul 3% 
Thompson 1% 
Hunter 0%

Demokrati

Clintonová 50% 
Obama 32% 
Edwards 15% 
Kucinich 1%

Republikán Giuliani, ktorý si na Floride veril a spoliehal sa že by mohol oživiť svoju kampaň, úplne prepadol.

Demokrat John Edwards sa vzdal kandidatúry, ešte nevie koho podporí.

Zajtra 5.2.2008 bude taz. "superutorok" keď sa bude o kandidátoch rozhodovať v polovici štátov USA.

Zverejnené

Hilary Clintonová vyhodila šéfku volebnej kampane po sobotňajších demokratických primárkach v štátoch Washington, Nebraska a Louisiana a na Panenských ostrovoch, ktoré všetky vyhral Clintonovej súper Barack Obama. V nedeľu Obama zvíťazil aj v Maine.

Už asi tečú nervy :lol:

Zverejnené

Recesia v Orálnej pracovni:

:lol:

Barack Obama je už v Oválnej pracovni

Nádejný kandidát na amerického prezidenta Barack Obama sa stal po víkende súčasťou washingtonského Múzea voskových figurín Madame Tussaudovej. Majitelia múzea ho v pondelok postavili rovno za pracovný stôl v kópii Oválnej pracovne, kde ho s úsmevom zdraví Hillary Clintonová a zboku sa naňho pozerá bývalý americký prezident Bill Clinton. Pred umiestnením Obamu patrila Oválna pracovňa múzea práve im.

Zverejnené

Chcel som napísať niečo k "Superutorku" ale nedostal som sa k tomu.

Po primárkach vo väčšine štátov v USA sa zdá, že McCain bude kandidátom republikánov, u demokratov ešte nie je rozhodnuté, podľa mňa sa rozhodne v marci v Texase.

Zverejnené

McCain je jasný. U demokratov momentálne o prsia vedie Obama. Rozhodovať budú hlasy tzv. superdelegátov (je ich 250), ktorí nie sú viazaní názorom voličov. U nich má trochu na vrch Clintonová, ktorá môže asi počítať aj s Billkovym hlasom, ktorý medzi nich patrí.

Faktom je, že po poslednom víkende Clintonová zjavne znervóznela.

Ďalší stret Clintonovej s Obamom čaká budúci utorok vo Wisconsine a v Obamovom rodisku ( Havaj). Rozhodujúci pre oboch kandidátov bude potom druhý superutorok 4. marca, kedy budú o prezidentských nomináciách rozhodovať demokrati v ľudnatých štátoch Texas a Ohio.

Zverejnené

George W. Bush to ale nebude ... možno niektorý iný Bush, raz, ale tento bol prezidentom dvakrát za sebou - viackrát to nejde : )

Zverejnené

bude to demokrat Obama, ako som už v tejto téme písal ... :lol:

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Bude to tesne.

Predpokladam vitazstvo republikana McCaina, z prezentovanych kandidatov mi vychadza jeho profil ako koncepcne a tykajuci sa vecnych problemov U. S. A. ako najviac pritazlivy a najviac zrely.

Zverejnené

Americká ekonomika je v svrabe. A dostala ju tam Bushova garnitúra. Ak budeme hodnotiť ekonomiku za vlády z aspektu straníckeho trička prezidentov zistíme, že demokrati boli úspešnejší ako ich republikánski kolegovia, ktorí odovzdávali ekonomiku v horšom stave, ako získali (stačí sledovať napr. DJI). Bushovci sú v tomto šampiónmi. Preto nepredpokladám, že by zvíťazil Mc Cain, i keď osobnostné predpoklady na prezidenta jednoznačné má veľmi silné.

Zvíťazí demokrat (i keď asi tesne), jedno, či Obama alebo Clintonová. Clintonová je skúsenejšia, ale tak trochu spätá s minulosťou a určite naviazaná na Billovu "infraštruktúru" prezidentovania (v dobrom i zlom). Obama je nová krv, výzva do novej epochy, ničím nezaťažený prísľub... Len kto vie, či Amerika dozrela na čierneho prezidenta. Verím, že áno. Ale rozhodne americký volič. Uvidíme...

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Mark Penn, hlavný stratég prezidentskej kampane Hillary Clintonovej, sa v nedeľu vzdal svojho postu potom, ako vyšlo najavo, že sa stretol s predstaviteľmi kolumbijskej vlády v snahe napomôcť dohodu voľnom obchode, ktorú Clintonová odmieta.

Je to veľmi zaujímavé, že takmer k záveru kampane rezignuje hlavný stratég. V kopci sa kone neprepriahajú, hovorievali naši dedovia. Pomôže prepriahanie Clintonovej? Inak je to už druhá veľmi významná zmena vo volebnom tíme Clintonovej.

Zverejnené

Dosť vážne pochybujem že Hillary získa kandidatúru. Vidieť to na nej, že súboj nezvláda, naopak Obama si verí.

Zverejnené

och, radsej Hillary ako Baracka ... aby to mal McCain lahsie :lol:

Zverejnené

Pre to, co som pisal v prispevkoch vyssie. Amerika si nemoze dovolit byt makka. Obama je makky.

Zverejnené

no teraz majú tvrďasa, dolár klesá, ekonomika kríva na obe nohy, zbrojári a ropári bohatnú, príroda sa ničí, mladých američanov posielajú už pár rokov domov v cínových rakvách, svoj hon na Saddama odôvodnil slávnou vetou : Saddám je zlý, on chcel zabiť môjho ocka, vďačný terč svetovej tlače svojimi breptami a fotkami, ale majú republikána.

Zverejnené

ty hovoris o 'republikani vs demokrati', ja o 'McCain vs Obama'

Zverejnené

Myslím že ani jeden nie je pre USA výhrou. USA potrebujú demokrata niečo ako Bill Clinton.

Zverejnené

Clintonová ešte úplne nie je v oute. Stále to zatiaľ vyzerá tak, že rozhodovať o nominácii budú nevolení, stranícki superdelegáti. A tam má Clintonová zatiaľ navrch.

Otázka stojí, či rozhodnutie superdelegátov negujúce výsledky primárok i verejnej mienky bude pre stranu dobrým a múdrym rozhodnutím. Táto negácia môže byť v konečnom dôsledku víťazstvom Mc Caina. Ani nie tak vďaka šikovnosti republikánov, ako vďaka zlému rozhodnutiu demokratov.

Sila niektorých ľudí spočíva aj v schopnosti obklopiť sa dobrými poradcami. Takto sa subalterný holywoodsky herec R. Regan stal veľmi dobrým prezidentom.

Mám pocit, že Obama, je obklopený schopnými ľuďmi, jeho team pracuje skvele, pre spoluprácu získal aj Al Gora, Bushovho protikandidáta, ktorý síce pomerne tesne prehral, ale zostal čistý a nebol na ňom biľag volebných podvodov.

Obama má niečo, čo nemá Mc Cain - je to cit pre témy, ktoré Američinov zaujímaju a charizma. Že je mäkký? Žiadny americký prezident nezradí záujmy Ameriky, stratégické plánovanie dlhodobo funguje a v dlhých horizontoch budúcnosti, tu sú kocky už hodené a línia sa bude ako tak držať. Ak zvíťazí Obama, korekcie chýb minulosti však určite nastanú, on ich nespôsobil, pre neho neznamenajú nič osobné, môže byť objektívny, priznať ich a npraviť. Bude ešte geroj, teda hero.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov