Skočiť na obsah

Budúcnosť knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove


RoSo

Odporúčané príspevky

Dňa 11. septembra 2007 rozhodli poslanci Prešovského samosprávneho kraja o rekonštrukcii a novom využití historickej budovy na Hlavnej 139. Mala by slúžiť ako budova Inovačného partnerského centra (IPC), na zriadenie ktorého získal kraj od Nórskeho kráľovstva 8 miliónov korún na kapitálove výdavky a ďalších 16 miliónov na prevádzku počas troch rokov. Problém je v tom, že v budove sídli Knižnica P. O. Hviezdoslava, ktorá vlani získala ocenenie Najlepšia knižnica na Slovensku. V meste, ktoré ašpiruje na titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013 ľudia čítajú viac ako v iných slovenských mestách, hlavne vďaka úsiliu, ktoré vyvinula Knižnica P. O. Hviezdoslava. Ľudia si zvykli, že počas prechádzok v centre mesta môžu navštíviť aj knižnicu. Preto snaha presťahovať ju je absurdná.

 

Prvým návrhom bolo presunúť knižnicu do nevyhovujúcich priestorov dopravného učilišťa v priemyselnej zóne vedľa štvorprúdovej cesty. "Nádherný" nápad chorého mozgu.

 

Do situácie sa zapojil aj primátor mesta Pavol Hagyari, ktorý po rokovaní s predsedom PSK Petrom Chudíkom 25. októbra ponúkol knižnici ponúkol budovu Župného domu. Ten sa nachádza v širšom centre mesta (teda na okraji centra). Zámer pomôcť knižnici zo strany mesta, ktoré nie je jej zriaďovateľom, je zrejmy. Vyvstávajú však ďalšie problémy. V Župnom dome sídlia iné inštitúcie a firmy, ktoré treba vysťahovať (kam?) a budovu zrekonštruovať, aby bola vhodná ako stánok kultúry (kto to zaplatí?).

 

Ak to zhrniem, PSK je zriaďovateľom knižnice, ale ku kultúre nemá vzťah. A zdá sa, že ani k ekonomike. Kvôli zriadeniu IPC, ktoré ma pomôcť budovať podnikateľské vzťahy s Nórskym kráľovstvom a na ktoré získala 8 miliónov korún plus ďalších 16 miliónov na prevádzku získa, bude musieť na rekonštrukcie a sťahovanie minúť okolo 100 miliónov korún.

 

Preto sa mi natíska otázka:

 

je to tu staré známe Kocúrkovo, alebo ide o starú známu korupciu?

 

Skúste sa vyjadriť k tejto téme, zahlasovať v ankete, prípadne sa skúste pozrieť na stránku Petície za knižnicu

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 4
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    1

  • Ignatius

    1

  • Cactales

    1

  • blight

    1

Najaktívnejšie dni

Top prispievatelia v tejto téme

Pred niekoľkými rokmi sa sťahovala Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach z Hlavnej ulice na susednú Hviezdoslavovu a pre sťahovanie bola knižnica niekoľko mesiacov zatvorená - bez toho aby sa to čitateľom včas oznámilo. A ako dlho bude zatvorená to v tom čase nevedel nikto. Takže sťahovanie výrazne obmedzilo služby čitateľom.

 

Navštevoval som knižnice v niekoľkých východoslovenských mestách, a v každom z nich bola "centrála" knižnice umiestnená v centre a ťažko si dokážem predstaviť knižnicu, najmä v krajskom meste niekde na periférii mesta. Ku vhodnosti budovy Župného domu ako sídla knižnice sa vyjadriť neviem, ak sa však berú do úvahy aj náklady na zmenu sídla a terajšia budova je pre knižnicu vyhovujúca, tak by určite mala ostať v doterajších priestoroch.

 

V ankete som hlasoval za status quo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prešov je trochu vzdialený, aj geograficky, ale tieto problémy mi dosť pripomínajú problémy v x ďalších mestách ... knižnica neprináša peniaze

 

hlasovala som za zachovanie knižnice tam, kde je

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som za to, aby zostala kde je... Zrušenie je rozhodne somarina, podobne aj ponúkané alternatívy - žiadna z budov nevyhovuje, pri Župnom dome treba vyhadzovať iných a kam s nimi? Určite ide o niečie záujmy, keď pre umiestnenie centra sa alternatívy nehľadajú, namiesto toho chcú silou mocou presťahovávať a prispôsobovať čo vôbec netreba :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

pekne ju zasili.. ja som ju hladal hadam tri hodiny pred tromi rokmi a mne osobne je to lepsie ze sa teraz nachadza na Levocskej lebo to mam blizsie domov.. ;) ale urcite to kniznici v globale ublizilo..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov