Jozef50205 Zverejnené 11. August, 2007 Zverejnené 11. August, 2007 Ústav pamäti národa bol konstituovany hlavne a predovsetkym pre obcanov Slovenska...... no bohuzial v mnohych pripadoch ostal iba nastrojom vladnej politickej moci a súcastou boja o vladne , statom riadene " koryta " zaplatné z nasich dani .....Ucel UPN sa straca v nedohladne..... :lol:
choze Zverejnené 11. August, 2007 Zverejnené 11. August, 2007 myslim ze tento ustav je zbytocny je treba odtajnit vsetko nech ludia vedia s kym zili a kto im teraz vladne . teraz sluzi len na vydieranie a spenazovanie dolezitych informacii. pani langosova by vedela rozpravat ako sa s milionmi v taske chodi po prahe. a tak isto aj langos co nevedel jazdit na aute by vedel kam sa stratili spisy niektorich stb-ackych kuriev.
Jozef50205 Zverejnené 12. August, 2007 Autor Zverejnené 12. August, 2007 UPN je urcite potrebny , no ale som sklamany , ze doposial neplni svoj ucel.
Sniper Zverejnené 12. August, 2007 Zverejnené 12. August, 2007 Ja mám skôr pocit že odkedy sa Langoš zabil, tak aktivity Ústavu začali byť niekým nejako zvláštne tlmené.
game Zverejnené 12. August, 2007 Zverejnené 12. August, 2007 mám pocit, že aj tak je jedno, či nejaké UPN je či nie, isteže tie desaťročia by sa nemali stratiť a bolo dosť ľudí, ktorí činnosť svojich dobrodincov pocítili na svojej koži.ale čo z toho ? sem tam sa objaví nejaké meno, povestné tri dni sa o tom píše, zametie sa pod koberec a zabudne sa ... dopadne to zrejme tak ako s múzeom SNP ... akosi - vieme že je. a hotovo.
Jozef50205 Zverejnené 12. August, 2007 Autor Zverejnené 12. August, 2007 Bohuzial - nas natur slovensky je znamy , velmi skoro zabudame a pritom mnohych v minulosti tvrdych bolsevikov z STB stretavam , ako vazenych panov na dochodku a dokonca niektorych aj v kostoloch , a pritom ti co im teraz davaju rozhresenie boli nimi prenasledovani . To nase " ala tuti slovenske " : Veselo musi byt i ked ti otca vesaju " je platne vekmi. :lol: :) :) ;)
Leonidas Zverejnené 12. August, 2007 Zverejnené 12. August, 2007 mám pocit, že aj tak je jedno, či nejaké UPN je či nie, isteže tie desaťročia by sa nemali stratiť a bolo dosť ľudí, ktorí činnosť svojich dobrodincov pocítili na svojej koži. ale čo z toho ? sem tam sa objaví nejaké meno, povestné tri dni sa o tom píše, zametie sa pod koberec a zabudne sa ... dopadne to zrejme tak ako s múzeom SNP ... akosi - vieme že je. a hotovo.Iste, je logicke, ze pre mnoho ludi su niektore instuticie zbytocne, to vsak neznamena, ze je jedno ci vobec existuju. Som presvedceny, ze mnozstvu ludi by nechybala SAV alebo ani slovenske univezity. Avsak su tu ludia, ktori tieto institucie ocenit dokazu. Napriklad nedavno muzeum SNP organizovalo projekt Vagon, ktory sa tykal deportacii Zidov zo slovenskeho statu v roku 1942. Pre mna zaujimavy projekt, ktoreho pritomnost v Bratislave v july som si nenechal ujst. Okrem toho muzeum SNP prevadzkuje archiv, vydava publikacie, organizuje konferencie, vystavy atd. Pre mna urcite nie zbytocne, nedivim sa, ze pre niekoho, kto sa o tuto cast historie nazaujima to je zbytocna institucia. Avsak ked si toto uvedomime, tak zistime, ze taketo generalizovanie nie je na mieste. U UPN je to podobne, taktiez konferencie, vystavy, publikacie a odkryvanie dokumentov aj na internete. Mnoho dokumentov je dostupne vo formate PDF na stiahnutie. Napriklad protizidovske zakony zo slovenskeho statu, v roku 2003 boli publikovane v knizke Rasove zakonodarstvo na Slovensku 1939-1945 od prof. L. Hubenaka. Avsak to, ze su zadarmo k dispozicii na internete moze vyrazne pomoct k informovaniu slovenskej verejnosti a skor odburavat rozne myty najma hejslovacke o tejto casti nasej historie. A napriklad je tam aj Ustava slovenskeho statu, co je tiez mimoriadne zaujimavy dokument. Vsetko dostupne akemukolvek navstevnikovi internetu. Podobne je to aj s dokumentami z ery byvaleho rezimu a zoznamy STBakov a odhalovanie dalsich zoznamov veducich stranikov. Vsetko dostupne kazdemu a zadarmo. Cize opat plati to, co o muzeu SNP. Pre niekoho zaujimave, pre druheho zbytocne. Avsak pausalizovat je nespravne.
Jozef50205 Zverejnené 13. August, 2007 Autor Zverejnené 13. August, 2007 Leonidas nemalo by sa, ale je to tak, zabudame , tí ktorí zazili na vlastnej kozi co boli totalitne praktiky pomaly odchadzaju a dejiny sa s urcitymi obmenami lubia opakovat / ad- byvala Juhoslavia a 200 000 mrtvych /, na malom uzemi Europy zije mnoho narodov a vojny, represalie, pogromy,konflikty, totalita tu boli vzdy samozrejmostou a nikde nie je dane, ze je tomu uz koniec a prave taketo institucie by mali poukazovat na hrozy minulosti a nedovolit stratu pamati narodov na miliony povrazdenych, zmrzacenych, tyranych, na deti bez rodin , na more slz matiek.....V Bulharsku bol odsuhlaseny zakon o zakaze cinnosti Komunistickej strany s marx leninskou ideologiou, toto sa malo udiat aj u nas, bohuzial rychlo sme zabudli na 40 rocnu porobu bolsevikmi, ale taktiez vobec sa nehovori o Horthyovskom rezime po nasilnom obsadeni juznych uzemi a viac ako 6 rocnom bacovani iredenty a Budapestianskych donatorov....
game Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 Leonidas, nepaušalizujem. je tam napísané to, čo tam malo byť napísané - ÚPN je, múzeum bol len jeden príklad z mnohých, ale aj ten je. poriadanie konferencií, výstavy, publikácie, vedenie archívu, dokumenty na stiahnutie - to je ich poslanie, práca, pre to vznikli, robia, alebo by mali robiť to, čo sa od nich očakáva. sú to prospešné inštitúcie, ich činnosť je potrebná, aby sa nezabudlo... napriek tomu sa zabúda.teba to zaujíma, sleduješ to, vieš, čo sa u nich deje, okrem teba ešte tisíce ďalších ľudí, vieme o tom, že sa to dialo, že UPN je, keď niečo moc potrebujeme, stiahneme si na nete ... pravdou je, že generácia, ktorá zažila SNP na vlastnej koži, takmer vymrela, bývalí funkcionári prezliekli kabáty, ľudia ich poznajú, vedia o nich, denne ich stetávajú, a deje sa niečo ? dnes sedia na iných stoličkách, tí čo trpeli v uránových baniach, pomaly rovnako vymreli / aj toto je len príklad za mnohé ostatné /, a ľudia sa dnes starajú o seba ... nehovorím o všetkých, a nikde v tom príspevku nenájdeš, že tie inštitúcie sú zbytočné, je tam len poznanie - áno, zabúdame ... nehovorím o všetkých, nepaušalizujem, len poznám ľudí ...
Leonidas Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 OK. Skusim odpoved pre Jozefa a Game trosku sklbit dokopy.Game, som rad, ze si vyjasnila svoj postoj :lol: , ale predsa len sa mi zda, ze pravdepodobne tieto slova vo svojom predchadzajucom prispevku k teme si vybrala trosku nevhodne: "mám pocit, že aj tak je jedno, či nejaké UPN je či nie" a "dopadne to zrejme tak ako s múzeom SNP ... akosi - vieme že je. a hotovo.".A co sa tyka tohto Tvojho prispevku. Viac krat tam opakujes, ze sa zabuda. Moc nerozumiem, co tym chces povedat. Skus mi to prosim vysvetlit, ze co tym presne myslis. Funkcia tychto institucii je publikovat, odhalovat a zverejnovat informacie. To, ako sa s nimi spolocnost zmieri alebo do akej miery ich zoberie v uvahu a podobne je uz nad ich ramec. Nerozumiem preto tejto Tvojej vyhrade. A este co sa tyka tych byvalych funkcionarov, neviem, co by sa s nimi malo diat, v tomto pripade si myslim, ze treba sudit konkretnych ludi za konkretne ciny. Spoznaniu zlocinov konkretnych ludi moze prave UPN hodne pomoct, ak by fungovalo od revolucie a tak ako malo, tak by mozno bolo vela zlocinov najma komunistov potrestanych. Samozrejme ani teraz to nefunguje ani zdaleka tak ako by malo, no ale to je na samostatnu temu. A co sa tyka vymierajucich pamatnikov. No vydis, to je dalsia funkcia UPN. Prave UPN ma zaujem o svedectva tychto ludi, ktore su zaznamenavane digitalne. Mozno si pocula o projekte oral history. Jozef, nezdielam s Tebou nazor, ze komunisticku stranu u nas by bolo treba zakazat. Na ceskom rozhlase o tom bola skvela diskusia, kde odzneli argumenty proti vtedajsej iniciative niekolkych senatorov na zakaz pouzivaniu slova komunisticka a pod. v nazve stran, organiyacii atd.-mozno som to trosku poplietol. Ak chces mozem poslat na email, ak ho uvedies. Alebo najlepsie by bolo to nahrat na nejaky share na internete, nech si to mozu stiahnut viaceri (ma to 15 MB), nepoznate nejaky dobry?Jozef a co tak tu zalozit temu o slovenskom state a Tisovi a tychto veciach. Na POST fore si o tom jedno obdobie zakladal temy pomerne rad mal si tam aj nejaky svoje texty, ale dost Ti to mazali, co tak to dat sem?, kde mazanie tychto tem nehrozi. Ja by som si celkom rad o tom s Tebou podebatil. :)
game Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 Leonidas, z toho celého "môjho postoja" vyplýva jedno jediné - že sa bohužiaľ zabúda. " mám pocit, že aj tak je jedno, či nejaké UPN je či nie " pretože sa zabúda, týka sa to snp a všeličoho hoci aj z nedávnych rokov ... nechcem sem miešať deväťdesiate roky, ale ide o to isté - zabúda sa. ľudia spomenú pri debatách, možno, pri pive v krčme, možno, rozčuľujú sa pred televízorom, ale zvyčajne to pri tom končí. Spoznaniu zlocinov konkretnych ludi moze prave UPN hodne pomoct, ak by fungovalo od revolucie a tak ako malo, tak by mozno bolo vela zlocinov najma komunistov potrestanych. Samozrejme ani teraz to nefunguje ani zdaleka tak ako by malo ...nefunguje. s tým potrestaním sme sa zrejme už tiež omeškali. nechcela som tým povedať, že sú tie inštitúcie zbytočné - písala som len z hľadiska bežných ľudí, nie ľudí, ktorí sa zaujímajú, ktorí o tom diskutujú na fórach, ktorí si sťahujú veci z netu a ktorí si idú vypočuť prednášku či pozrieť výstavu. milovala som rozprávania svojich starých rodičov, zažila som oral history naživo.
Jozef50205 Zverejnené 13. August, 2007 Autor Zverejnené 13. August, 2007 Leonidas ano , a opat pouzijem podobenstvo , ako je uz mojim zvykom: "Zakazane ovocie zo susedovej zahrady najlepsie chuti " - takze bol by tu adrenalinovy priestor pre extrem na zakladoch bolsevickych praktik a ucenia Marxa, Engelsa , Lenina ..... ale kolko by tak asi mali clenov ? .... 500,5000 ? ale my by sme sa jednoducho vysporiadali s jednou neludskou ideologiou , ktora este doposial ohrozuje samotnu podstatu ludstva / S.Korea, Cina /.Co sa tyka obdobia rokov prvej Slovenskej republiky, ale aj celkovo rokov od 1918- 1948, a takych osobnosti , ako bol Andrej Hlinka, M.R.Stefanik,Martin Razus, Jozef Tiso alebo Milan Hodza a mnoho inych na ktorych sa zabuda, je mojou velmi citlivou strankou a rad hodim diškur s kazdym .A postupne , ako sa v tejto " firme otrkam " bude taketo temy davat do " foroty " a diskutovat . Zatial tu bezia temy, ktore bezia , ale nepovedal by som , ze je o ne nejaky valny zaujem. FreeSpace Portal Forum je hlavne mlade nielen vekom , ale aj jej aktermi , takze politika a historia je tu dost na vedlajsej kolaji, ale na druhej strane je to aj dobre, naco mlady mozog zatazovatnepodstatnym.....
Leonidas Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 Game, Tak neviem, SNP a totalita slovenskeho statu a totalita komunistov 48-89 sa uci v skole, takze informacie o tom ludia maju, to, ze vacsina z nich na vacsinu tychto informacii z historie v neskorsom zivote zabudne, lebo sa o to nezaujima a tieto informacie nepotrebuje. Napriklad ani ja si nepamatam vela z chemie, fyziky a pod. To nie je tragedia. Mne ide o to, aby tie informacie tu boli a aby ich niekto spristupnoval a spracovaval. Okrem historikov klasickeho typu je tu aj takato institucia, ktorej vyznam som rozobral v predchadzajucich 2 prispevkoch. Je to fakt s tymi "beznymi ludmi", ale tak je to myslim snad vsade. Co s tym? A ano, tu dobu sme uz premeskali. Jozef,No daj ten email, ta diskusia je zaujimava. Nechcem ju tu sumarizovat a zhrnat do niekolkych bodov - hl. argumentov. Bolo by to na dlhsie a lepsie si je to vypocut. Rad by som to niekde uploadol, ak by to slo. Co sa tyka slovenskeho statu, tak bol by som rad, ak by si tu o tom temu otvoril. Mohol by si zacat textami, ktore boli z postu zmazane. :lol: Je to samozrejme Tvoje rozhodnutie, ale rad by som si s Tebou o tejto teme podiskutoval, snad sa pridaju aj dalsi.
game Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 Tak neviem, SNP a totalita slovenskeho statu a totalita komunistov 48-89 sa uci v skole, takze informacie o tom ludia maju, ... Mne ide o to, aby tie informacie tu boli a aby ich niekto spristupnoval a spracovaval. Okrem historikov klasickeho typu je tu aj takato institucia, ktorej vyznam som rozobral v predchadzajucich 2 prispevkoch. Je to fakt s tymi "beznymi ludmi", ale tak je to myslim snad vsade. Co s tym? A ano, tu dobu sme uz premeskali.informácie majú, teoreticky. tá inštitúcia tu je, a robí si - snáď si robí - svoju prácu. o ničom inom som nehovorila, len o bežných ľuďoch a zabúdaní na minulosť. čo s tým ? nič. jednoducho som skonštatovala, čo si ty teraz vlastne potvrdil - ľudia majú aké také informácie, a zabúdajú. na históriu rovnako ako na vzorec vody, úpn nefunguje tak, ako by mala a s trestaním sme sa omeškali.
game Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 .... Spoznaniu zlocinov konkretnych ludi moze prave UPN hodne pomoct, ak by fungovalo od revolucie a tak ako malo, tak by mozno bolo vela zlocinov najma komunistov potrestanych. Samozrejme ani teraz to nefunguje ani zdaleka tak ako by malo, no ale to je na samostatnu temu. ... dobrá otázka :lol:
Leonidas Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 Mal som na mysli skor sudne konania s najma komunistickymi zlocincami. Nie odhalovanie zlocinov UPN.Takze?
game Zverejnené 13. August, 2007 Zverejnené 13. August, 2007 čo takže ? zločiny ÚPN ? ale no tak. ÚPN je jeden ústav, jedna z najmladších inštitúcií, ktorý zhromažďuje spisy a fakty, keď má niekto záujem na ich základe trestať, tak bude. zrejme nemá kto vzniesť obvinenia. nenapíšem nič nové, ale napíšem to sem aj tak, len pre pamäť : snaha o založenie podobnej inštitúcie siaha k novembru 89, skutočná politická vôľa založiť ju nastala až roku 2002, ústav začal svoju činnosť roku 2003 a zaoberá sa hlavne rokmi 1939 - 1989. už tam sa hodne zameškalo,... spoločnosť ako taká zmeškala vlak, tí ktorí mali prsty v deportácii a utrpení slovenských Židov, sú dávno preč, ústav občas zverejní mená bývalých Štbákov, niekedy sa objavia zaujímavé a známe mená, ktoré vzápätí ktosi dementuje, hlavne ten, koho meno sa tam objavilo ... ako napísal Axel, od smrti Langoša zostalo ticho, on aspoň občas nazval veci pravým menom a meno inštitúcie bolo určite skloňované častejšie. takto to vyzerá. priveľa sa premeškalo a chýba skutočná hybná sila, človek, ktorého bolo vidieť a počuť. úpn nie je ani prokuratúra, ani súd, Mal som na mysli skor sudne konania s najma komunistickymi zlocincami ...tí, ktorí posielali ľudí na smrť a selektovali, kto je ideologicky správny a kto nie v najhorších časoch, ktorí by mali byť v prvom rade trestaní, sú už takmer všetci preč. tí novší si žijú v pohode, zrejme nie je spoločenská vôľa dosť silná, ústav zhromažďuje údaje, občas niečo zverejní, len stále menej sa o ňom vie. samotný ústav vytvára nové archívy, možno v tichosti pracuje, ale nejaký praktický dopad ... súdne konania podľa mňa už v tejto veci nebudú, nanajvýš články v novinách. alebo to nie je tak ?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz