Skočiť na obsah

Verejný záujem?

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Čo si myslíte o rozhodnutiach vlády a VÚC, ktoré nejako obmedzujú občanov kvôli verejnému záujmu. Myslím tým napr. výkup pozemkov kvôli zahraničným investíciám, výstavbe diaľnic alebo najnovšie zvýšenie hlučnosti v obciach pri bratislavskom letisku

link

Zverejnené

Pokým ide o investície a diaľnice tak by som súhlasil. Každý tu len pindá že nemá robotu, ale keď sa vyskytne príležitosť tak sa snažia z toho len vytĺcť nejaké prachy. Viď KIA pri Žiline.

Zverejnené

A čo toto? Týka sa to posunutia trasy diaľnice o 150 metrov. Nedalo sa tu nájsť riešenie? Mňa sa to síce netýka, diaľnicu uvítam, ibaže tí ľudia asi majú iný názor.

Občania Malého Šariša bojujú za posunutie diaľnice

Časť občanov Malého Šariša v okrese Prešov bojuje proti trasovaniu diaľnice D 1 Fričovce – Prešov západ, ktorá v časti Svinia – Prešov prechádza katastrom ich obce. Asi štyrom desiatkam obyvateľov sa tak diaľnica dostane “pod okná” na vzdialenosť 20 – 50 metrov.

Sú odhodlaní podniknúť “všetky kroky, ktoré im umožňuje ústava, medzinárodné a slovenské právne normy na obranu svojich práv”, píše sa vo Vyhlásení, ktoré dnes v Prešove odovzdali novinárom. Podľa ich hovorcu Petra Kohúta, uvažujú o podaní združenej žaloby na súd. Svoje rodinné sídla si tu postavili v nádeji, že budú žiť v zdravom prostredí.

Schválené územné riešenie okliešťuje aj možnosti ďalšieho rozvoja obce, ktorú z jednej strany lemuje cesta I/18 a z druhej pôjde diaľnica. Starostu obce Imricha Semančíka dnes voliči obviňujú zo zlej komunikácie a pripisujú mu značný podiel na neúspechu dosiahnuť zmenu trasy diaľnice mimo intravilán obce. Zhruba 250 vlastníkom pôdy sa tak naruší súvislosť ich pozemkov a znehodnotí sa aj poľnohospodárska pôda. Spoločenstvo dotknutých obyvateľov Malého Šariša riešenie vidí v posunutí trasy v km 95 – 97 južne od obce minimálne o 150 metrov. Svoje argumenty vložili do textu petície, ktorá je nasmerovaná na dotknuté orgány. Obecné zastupiteľstvo na svojom ostatnom zasadnutí schválilo proces vyvlastňovania, hoci starosta na dnešnej tlačovej besede vyhlásil, že vždy podporoval záujmy občanov. “Ako zástupca samosprávy nemám inú voľbu, musím rešpektovať rozhodnutia tohto štátu,” povedal na margo sporu. Vedúca odboru Územného plánovania, tvorby a ochrany životného prostredia Úradu Prešovského samosprávneho kraja Katarína Ježová zastáva stanovisko, že z urbanistického hľadiska bolo možné diaľnicu posunúť podľa návrhu občanov. Problematickým bolo geologické hľadisko, ktoré odhalilo úseky možného zosuvu pôdy. Tento problém je technicky riešiteľný, ale investor zobral do úvahy jeho ekonomicky náročnejšiu realizáciu a námietky dotknutých občanov Malého Šariša zamietol.

Diaľničný úsek D1 Svinia – Prešov má dĺžku 6,9 km. Priemernú ročnú intenzitu premávky tu namerali za jeden deň na 8 244 vozidiel. Na trase bude päť mostov a odpočívadla, čo si vynúti štyri protioblúky. Miestny obyvatelia za technicky optimálnejší považujú svoj variant, ktorý neobmedzuje rýchlosť ani dynamiku premávky. V obci žije 1300 obyvateľov. Po novej diaľnici by mali jazdiť od roku 2007.

chcel som dať link, ibaže ma namiesto tohto článku vždy hodilo na článok o lykožrútovi.

Zverejnené

kurňa, v lete sa nebudem mat kde kupat, kedze TN sa rozhodlo zburat verejne kupalisko a bohvie co este, z dovodu vystavby kolaji,ci skrateni trate, ci coho presne..... :lol:

ale coze je kupalisko oproti prachom, ktore sa vdaka nejakej obkluke vratia,ze jo? :)

Zverejnené

Tak to tam budete mať riadne "zaujímavé". Pustiť si nákladnú dopravu krížom cez mesto. Človek by čakal, že v postkomunistickej spoločnosti sa budú budovať obchvaty. Ešte nech vám spadne hrad a bude to úplná "idylka".

Zverejnené

nebyvam v TN, o tom by vedel hovorit axel

ale ide o nejake skratenie obchvatu.....mozno niekolko sto metrov.....

Zverejnené

No nech už to je s tým skracovaním ako chce, čítal som, že železničná trať pôjde krížom cez mesto, je to definitívne rozhodnuté a nič sa s tým nedá robiť. Politici vždy dokážu svojim voličom vysvetliť, že je to "to najlepšie riešenie".

• Pred 10 rokmi...
Zverejnené

neviem ci to patri sem, ale temu s ombudsmanom som nenasiel, takze......dnes boli "kontrolne otazky"  na poslaneckom vybore pre ludske prava polozene trom kandidatom na post ombudsmana (podla mna zbytocna funkcia) .......1. byvala komunistka a kandidatka vladnej koalicie sudruzka Maria Patakyova; 2. Jana Šípošová kandidatka OLaNO a SaS; 3. Čuleň Anton kandidat LSNS;

Uvidim ci vystreli motyka alebo sa to uberie vyslapanou cestou....teda koalicnym riadenim osudu :)

• Pridať bod 1
  • Pred 9 mesiacmi...
Zverejnené

možno je toto vhodná téma na príspevok:

Hromadná pripomienka verejnosti proti možnému zneužitiu obchodnej dohody medzi EÚ a Kanadou (CETA) banskými firmami na získanie povolení na ťažbu.

Na portáli Slov-Lex Ministerstva spravodlivosti SR je zverejnený v rámci medzirezortného pripomienkového konania pod č. LP/2017/814 (https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2017/814) návrh na uzavretie Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody (CETA) medzi Kanadou na jednej strane a Európskou úniou a jej členskými štátmi na strane druhej (ďalej len „dohoda CETA“). Vzhľadom na závažnosť úpravy dohody CETA, ktorá je podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky medzinárodnou zmluvou s právom prednosti pred zákonmi Slovenskej republiky, pripomienkujú tento návrh ústredné orgány štátnej správy (najmä ministerstvá) a aj ďalšie dotknuté inštitúcie verejnej správy.

ďalej v texte je pomerne podrobne rozpísaná problematika, ako by mohli (konkrétne) firmy na základe prijatej dohody CETA obísť slovenské zákony

zároveň sú navrhnuté pripomienky, ktoré by to po zapracovaní mohli eliminovať

pripomienky k zákonu je možné podporiť aj petíciou, termín je do 1.12.2017

http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=937648

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

sudca rozhodol podla zakona.....Rybanic si "neprdne" minimalne tri roky......porusil zakona a este to ide niekto obhajovat, ze toto jeho konanie bolo vlastne vo verejnom zaujme?.....potrestal sud ale toho praveho vinnika?.....Rajtar ma podla mna viac toho na rovasi, ako tento obetny baran.......aj navadzanie na trestny cin je trestnym cinom.....v tej SaS-ke su ozaj celkom dementni "odbornici"......

https://domov.sme.sk/c/22153936/smer-ukazuje-na-rajtara-podla-strany-znicil-rybanicovi-zivot.html#ixzz5rsNx3m5q

Zverejnené

A trest pre Kaliňáka, že cez svoj účet veľmi pravdepodobne prepieral peniaze z daňových podvodov, je už známy?

Zverejnené

tak to neviem, lebo ja som nepodal trestne oznameniie na neho....ale za "pravdepodobne" vinu sa netresta...ci ano?....mna skor irituje to "odborne" staniovisko Baranika a spol zo SaS-ky.....Rybanic jenoznacne spachal trestny cin a za to bol podla zakona potrestany.....aky je tu dovod na nejaku pravnu "ohhladuplnost" zo strany sudcu?...ja by som uz takeho udavaca "vo verejnom" zaujme nezamestnal ani do skladu s papierom.....za svoju pracovnu reputaciu sa teraz moze podakovat Rajtarovi, ktory si na nom politicky naonanoval nejaky plusky.....a v tej banke maju pekne drahu reklamu na spolahlivost zamestnancov....

Zverejnené

Teba zrejme SaSka nezamestnala ani ako vrátnika, keď ti tak leží v žalúdku.

Zverejnené

vynechajme informatora, ten je jasny.   Ale tento pripad je aj pre mna nejasny.   Kde je hranica whistblowera a kde je narusenie bankoveho tajomstva.   Na jednej strane chapem ze informacia bola zaujimava a potvrdila ze Kalinak robil ksefty s Bastrnakom a dokreslila preco je to "nas clovek".   A na rovnako je jasne ze velmi podobny unik z finacnej spravy nebol ani poriadne presetreny.   Ale nie je to za hranicou ?  Skutocne chceme aby politici boli uplne nahi a bolo bezne ze sa dozvieme o nich vsetko ?

Mne sa rozsudok zda z tohto pohladu akurat, nie je to beztrestne, ale nedostal ani vysoky trest.  Kazdy dalsi by mal zvazit co robi,   ak sa rozhodne ze ide lustrovat a zverjnovat  dostane trest.  A ak je presvedceny ze tie informacie za to stoja, tak nech sa obetuje. 

Zverejnené

Ak by to Rybanič spravil hociktorej súkromnej osobe, to by bolo iné, ale v prípade Kaliňáka - verejného činiteľa a toho času politicky jedného z najsilnejších mužov v SR, by malo platiť to, že účty politikov by mali byť transparentné. Kaliňák musí mať riadne za ušami, zaujímalo by ma, čo za peniaze to oblo a ich pôvod.

Zverejnené

Teba zrejme SaSka nezamestnala ani ako vrátnika, keď ti tak leží v žalúdku.

nie som SaS-o (klaun), aby som sa tak sam seba necenil a prijal by som pracovnu ponuku od tejto vymletej skupinky....

vynechajme informatora, ten je jasny.   Ale tento pripad je aj pre mna nejasny.   Kde je hranica whistblowera a kde je narusenie bankoveho tajomstva.   Na jednej strane chapem ze informacia bola zaujimava a potvrdila ze Kalinak robil ksefty s Bastrnakom a dokreslila preco je to "nas clovek".   A na rovnako je jasne ze velmi podobny unik z finacnej spravy nebol ani poriadne presetreny.   Ale nie je to za hranicou ?  Skutocne chceme aby politici boli uplne nahi a bolo bezne ze sa dozvieme o nich vsetko ?

Mne sa rozsudok zda z tohto pohladu akurat, nie je to beztrestne, ale nedostal ani vysoky trest.  Kazdy dalsi by mal zvazit co robi,   ak sa rozhodne ze ide lustrovat a zverjnovat  dostane trest.  A ak je presvedceny ze tie informacie za to stoja, tak nech sa obetuje. 

pre teba je nieco nejasne?.....co si sa zrazil s niecim vacsim ako si ty?.......taku sebareflexiu som necakal.... :)

Ak by to Rybanič spravil hociktorej súkromnej osobe, to by bolo iné, ale v prípade Kaliňáka - verejného činiteľa a toho času politicky jedného z najsilnejších mužov v SR, by malo platiť to, že účty politikov by mali byť transparentné. Kaliňák musí mať riadne za ušami, zaujímalo by ma, čo za peniaze to oblo a ich pôvod.

ty tu riesis Kalinaka a Rybanic je hrdina?.....to uz sa moze aj kazdy obhajca resp. lekar zbavit akejsi "zdrzanlivosti" a ked uzna za vhodne-spolocensky potrebne, tak   podla vlastneho uvazenie, zacne uverejnovat casti zo zivota a stav zdravia u klienta a u teba bude hrdina...."sliedici" zacinaju mat uspech... :(

Zverejnené

Skratka, spolocnost sa dostala do stavu, ked zly nie je podvodnik, ale ten, co ho odhali :) Pochopil by som, keby nieco take povedal Kalinak (a asi aj povedal), ale ze si to osvoji aj nemala skupina volicov, to je mi zahadou ..a zrejme to nebude iba stokholmskym syndromom.

Zverejnené

takze zakony neplatia iba pre toho, kto sa riadi usmernenim...."verejny zaujem".....Kiska "kupoval" v dobrej viere a tento zasa "konal" vo verejnom zaujme....Kalina nieco porusil a ideme ho odsudzovat (co je spravne), ale aj tu asi plati...ked dvaja robia to iste, tak to nikdy nie je to iste......takto je to asi spravne a anarchia moze zacat......

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov