Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Slovensko spolu s Bulharskom, Ceskom, Chorvatskom a dalsimi krajinami by mali zaplatit odskodne detom, ktore udajne virusom HIV nakazili bulharske zdravotne sestry. Celkovo by malo ist o 400 milionov dolarov, splatnych formou odpisov statneho dlhu.

clanok na SME

Nas sudruh premier rokoval v Lybii o splateni dlhu vo februari. A samozrejme, s odskodnenim suhlasi, ak Lybia najprv vyrovna dlh. Bulhari naproti tomu toto "odskodnenie" odmietaju, pretoze by tym fakticky uznali vinu svojich obcanov.

Takze otazka do fora - ma Slovensko pristupit na odskodnenie obeti? Lybijsky dlh voci Slovensku je vyse 3 miliard korun. Stoji vsak tato suma za uznanie sudnej frasky? Su dolare dolezitejsie nez pravda?

• Odpovedí 9
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• RoSo

3

• Sniper

2

• game

2

• tomba

2

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

Ak Líbya zaplatí Slovensku dlh 3 mld. korún tak myslím že tých 400 mil. by sa mohlo zaplatiť ako odškodné obetiam.

Síce neviem prečo zrovna Slovensko by malo platiť odškodné (súdruh Fico to zaiste uspokojivo vysvetlí), ale aspoň sa nám vráti dlh, inak by sme ho od nich asi ťažko vymáhali (Afričania neradi vracajú čo nie je ich :lol: ).

Zverejnené

Pre mna je principialne neprijatelne,aby sme my spolu s dalsimi 3 krajinami vykupili bulharske sestricky z tej sudnej frasky. Chapem, ze je prioritou dostat ich zo zajatia, ale nie takto - inac aj tak si myslim,ze to je len spekulacia dennika...Ak by to bola pravda a myslim,ze sa vseobecne hovori o tom,ze Libya pripusta vykupne,tak tym jasne priznava nevinu "ficopachatelov", lebo ktory stat by prepustil za peniaze ludi,ktori by nakazili cez 400 deti virusom HIV...A nehrajme sa na Libyjsku dobru volu...Ale hlavnym aspektom takehoto kroku je,ze 70 percent ludi nema dostatocne informacie,o co vlastne ide a to su percenta,preferencie,vazeni...

Zverejnené

zrejme vyššej politike nebudem rozumieť nikdy ... takže ešte raz :

"

Líbyjskí predstavitelia hovoria doslovne o „odškodnení“, teda nie o pomoci. Jednoznačné slová o takomto type odškodnenia prekvapili všetky štyri krajiny a žiadna z nich nechce odškodné platiť.

V rámci týchto rozhovorov sa dotkli aj otázky, či by časť z toho, čo nám Líbya vráti, nemohla byť poskytnutá rodinám líbyjských detí nakazených vírusom HIV,“ povedala hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová Rýsová. Podľa nej nič konkrétne dohodnuté nebolo a otázku dlhu teraz rieši naše ministerstvo financií. „Ide o dohodu, o ktorej nerokujeme my, ale Európska únia,“ povedal na adresu financií pre Líbyu hovorca ministerstva zahraničia Ján Škoda. Fico počas návštevy v krajine nepriamo označil sestričky za vinné, keď v súvislosti s prípadom hovoril o obetiach a páchateľoch. "

z tohto článku

no ...

"

Chorváti popierajú, že s tým majú niečo spoločné, Bulhari to odmietajú, lebo by pripustili, že ich zdravotné sestry sú vinné. Česi to ne­chcú potvrdiť, ale hovorkyňa strany Smer ako jediná priznala: Slovensko môže zaplatiť časť odškodnenia rodinám detí nakazených HIV, ak nám Líbya vráti dlh."

čiže ak nám láskavo po desaťročiach vrátia dlh, mi im ho vrátime späť, aby sme urobili to, čo nechcú urobiť ani Bulhari, lebo by tým priznali vinu svojich ľudí ...

čo činí cca v prepočte 24 miliónov korún na jednu rodinu, to by akože mali dostať rodiny ... hm.

rozumiem tomu dobre, či nie ?

Zverejnené

Dlh sa ma jednoducho scasti alebo cely odpustit,skrtne sa urcita suma a vsetko bude krasne,ruzove...To,ze su to nase peniaze, nezaujima nikoho a ze su to nedobytne peniaze a aj tak ich SR nikdy neuvidi - to neviem,ako niekto na to mohol prist, to ako Libya zbankrotuje? Ale ani ja nechapem vysokej politike, odpustat dlhy krajinam,ktore maju ropu (predtym aj Iraku),je skutocne socialne (viem,viem Iraku odpustala predchadzajuca vlada a z menej relevantneho dovodu),ale to uz je asi udel bohatych krajin a la SR...

A ano,pripada to cca 24 milionov koruniek na rodinu,az kym nejaka Najvyssia Libyjska Rada alebo iny sranda organ nerozhodne,ze kazdej rodine pojde po jednom milioniku a zvysok pojde na prevenciu - pred moznostou nahleho financneho vykyvu predstavitelov Najvyssej Libyjskej Rady alebo ineho sranda organu...

Ale najpravdepodobnejsi scenar je taky,ze Libyi sa zaplati (citaj odpusti dlh) 400 melonikov dolarov,sestricky a lekar sa pustia na slobodu,no nad Stredozemnym morom buchne lietadlo vezuce ich do bezpecia - s buchanim uz ma Libya aku-taku prax...

Zverejnené

Mozno to bude tym teplom, ale nechapem, co s tym ma Slovensko spolocne....

Zverejnené

Práve teraz by malo lietadlo z Tripolisu pristávať v Sofii. Lekár a sestričky Líbya prepustila:

Líbya prepustila šiestich zdravotníkov

Lietadlo s bulharskými sestričkami, ktoré v Líbyi odsúdili za údajne úmyselné nakazenie detí vírusom HIV, odletelo v utorok ráno z Tripolisu a smeruje do vlasti. Podľa vyhlásenia bulharského ministerstva zahraničných vecí päť sestričiek a palestínskeho lekára, ktorý medzičasom získal bulharské občianstvo, očakávajú na letisku v Sofii o 9:45 miestneho času (8:45 SELČ).

Zdravotníci strávili v líbyjských väzniciach viac ako osem rokov. Za údajné úmyselné infikovanie stoviek líbyjských detí ich odsúdili na tresty smrti, ktoré Najvyššia súdna rada krajiny minulý týždeň zmenila na doživotné väzenie. Bulharsko žiadalo Líbyu o vydanie svojich občanov na základe medzištátnej zmluvy o výmene väzňov z roku 1984.

Zverejnené

Zaujimave. Som zvedavy na prakticke uvaznenie lekara a sestriciek v Bulharsku. Teoreticky aj tam by mali byt vazni, ci nie?

Zverejnené

kdesi som dnes už čítala, že hneď po pristátí v Bulharsku dostali milosť...

ale práve neviem ten článok nájsť

Zverejnené

Zaujima ma, ci im ostane po tej milosti zapis v trestnom registry. A ak ano, mozu potom s tym zaznamom vykonavat svoje povolanie?

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov