Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Opäť je to len jedna stránka mince. Pred pár rokmi bol v Malackách vztýčený monument v tvare dvojkríža, ktorý bol vyrobený na objednávku a náklady jedinej osoby. Alexander Breza, ktorý si dvojkríž nechal zhotoviť u miestneho umelca Jána Kráľa, dodnes neprezradil akú čiastku na tento účel vlastne venoval. Zdá sa, že vlastenectvo sa objavuje individuálne a v rôznych podobách. U niekoho je to vztýčenie sochy či pomníka, ďalší si zas vystačí so vztýčeným prostredníkom. :zubiska:

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tradične, ako tri liturgické jazyky považované sú: latinský, grécký, hebrejčina.

Ano pomylil som sa v cislovke,hned som si po napisani prispevku myslel,ze som sa nespytal presne. Tak skusme to s cislovkou 4.

Keď však do Ríma dorazili, pápež Mikuláš I. ktorý im poslal pozvanie do Ríma bol už po smrti a privítal ich novozvolený pápež Hadrián II., ktorý ešte v tom istom roku schválil ich misiu aj ich bohoslužobné knihy a na ďalší rok vydal bulu Gloria in altissimis, v ktorej schválil staroslovienčinu ako štvrtý oficiálny liturgický jazyk západnej cirkvi, popri latinčine, gréčtine a hebrejčine.

http://sk.wikipedia....ejiny_Slovenska

V polsku je ten stvrty tradicny ktory?

Zverejnené

V polsku je ten stvrty tradicny ktory?

No, ja myslim, že bol staro-cirkevno-slovansky :)

On bol ako štvrtý. Pretože teraz máme národné jazyky.

Tak, že štvrtý už je neaktuálny.

Zverejnené

Myslim, to nie ironicky polskych historikov,ale co vas v skole ucili? Kde sa pouzival staro - cirkevno slovansky jazyk?

Navštevoval som školu ešte za komunizmu. O Lemkov to v škole bolo tabu,

pretože komunisti Łemke-rusínskoch ľudí presídlily na severnej poľský žeby vyhnúť nepokoje.

O Łemkoch dozvedal som sa ponaučenia náboženstva. :)

a tu máte články z Wikipédie:

Staroslovienčina v týchto krajinách dlho pôsobila aj ako úradná reč (najmä pri písomnom styku), podobne ako latinčina v katolíckej Európe, keďže národné jazyky ešte nemali svoje spisovné normy. V každej krajine však podliehala miestnym vplyvom, ako vo výslovnosti, tak i pravopise. Napríklad: nosovky, ktoré existovali v praslovanskom jazyku i pôvodnej staroslovienčine, sa dodnes uchovali len v poľštine. V pôvodnej staroslovienskej abecede sú im venované znaky Ѧ (ę) a Ѫ (ą) (malý a veľký jus). V ruskej cirkevnej slovančine sa malý jus vyslovuje „ja“

Zdroj: http://sk.wikipedia....lovien%C4%8Dina

V regióne Bieszczady (hory juhovýchodného Poľska) charakteristickým prvkom krajiny žili Łemkowie (Rusíni, Rusnaky) dodnes zostali po týchto Łemkoch drevene kostolki v ktorom Božská služba sa konala v staro-cirkevno-slovanskemu.

Charakteristickým prvkom krajiny boli gréckokatolícke náboženstvo, ktoré cvičil Rite akýchsi Pravoslávia.

Łemkowie są wyznawcami chrześcijaństwa wschodniego, a wielu z nich szczyci się przyjęciem chrztu w IX wieku od Świętych Cyryla i Metodego. Kręte drogi sprawiły, że są oni obecnie podzieleni na prawosławnych i greko-katolików. Wspólnym jest jednak fakt, iż cerkwie, wschodni obrządek, kalendarz juliański, śpiew, księgi liturgiczne zapisane cyrylicą są najtrwalszym znamieniem ich

odrębności.

Zdroj: http://www.skarbiecl...2s_historia.htm
  • Pridať bod 1
Zverejnené

To ma zaujima ako to vidia polsky historici,lebo ked som si pozeral mapky velkej moravy severnejsie od oblasti krakova ci wroclavi nic(to patrilo do velkej moravi). Raz som nasiel poznamku germanske kmene a raz slovania. Cely pas aspon 100 km dnesneho polska.

Ale naco to pisem.

http://www.google.sk...aF4fEswbZ7oHoCg

Ake su mapky polskych historikov pre velku moravu?

Staroslovienčina v týchto krajinách dlho pôsobila aj ako úradná reč (najmä pri písomnom styku), podobne ako latinčina v katolíckej Európe, keďže národné jazyky ešte nemali svoje spisovné normy.

Tomuto nerozumiem. Ako viem ciril a metod doniesli aj pismo. Od nas resp. z velkej moravi ak sa nemylim nieje ziaden text. Ved cirilika ci hlaholika vznikla kvoli nim ci nie aj ta bulharsko ruska azbuka.

Zverejnené

To ma zaujima ako to vidia polsky historici,lebo ked som si pozeral mapky velkej moravy severnejsie

od oblasti krakova ci wroclavi nic(to patrilo do velkej moravi). Raz som nasiel poznamku germanske

kmene a raz slovania. Cely pas aspon 100 km dnesneho polska.

Ľuto mi, zaujímavé vám historické články týkajúce sa Veľkej Moravy v Poľsku som nenašiel. :(

To môže byť spôsobené tým, že Poľsko prijalo krst neskôr od vás (v r. 966) a tak po páde VM asi v 907 r.

Preto liturgickým jazykom v Poľsku od začiatku bola latinčiná. (s výnimkou južno-východné pohraničie,

kde gréckokatolícka cirkev mohla používať jazyk staroslovanský až po SV II)

ale našiel som článok na túto tému v českom jazyku:

http://www.moraviama...p_hlahol.htm#01

Zverejnené

Keď kopírujete z wikipedie, tak najprv si text skopírujte do Notepadu a až potom na Fórum, aby ste odstránili formátovanie z wikipedie, kvôli ktorému sem prenášate aj neplatné odkazy. Pamätajte na to, čo som teraz napísal.

Formátovanie môžete zmazať aj označením textu a kliknutím na gumu (nemusí to fungovať na odkazy)

post-2-0-14423100-1348652717.png

Zverejnené

Ľuto mi, zaujímavé vám historické články týkajúce sa Veľkej Moravy v Poľsku som nenašiel. :(

To môže byť spôsobené tým, že Poľsko prijalo krst neskôr od vás (v r. 966) a tak po páde VM asi v 907 r.

Preto liturgickým jazykom v Poľsku od začiatku bola latinčiná. (s výnimkou južno-východné pohraničie,

kde gréckokatolícka cirkev mohla používať jazyk staroslovanský až po SV II)

Neexistuje jediný dôkaz,žeby sa na území dnešného Slovenska používala hlaholika ako liturgický jazyk.

Zverejnené

Keď kopírujete z wikipedie, tak najprv si text skopírujte do Notepadu a až potom na Fórum ...

Vďaka za pozornosti. A ja s týmto bojoval som v editore na tomto fore asi 15 minút.

a nepodarilo sa mi odstrániť tieto odkazy ... Vďaka :)

Neexistuje jediný dôkaz,žeby sa na území dnešného Slovenska používala hlaholika ako liturgický jazyk.

Hlaholika toto nie je jazyk len abeceda (pismena) :)

To že neexistujú žiadne online články o existencii starého slovanského jazyka v liturgii cirkvi,

nemusí nutne znamenať že takeho jazyka nie bolo v liturgii.

Radim Vam navštíviť krásne gréckokatolícke cirkevki, a preanalyzovať nápisy na starých obrazov :)

Zverejnené

Kedy ste v kostoloch zacali pouzivat hatlaninu? A prvy vas dokument je v com pisany(ktory je to)?

Zverejnené

Kedy ste v kostoloch zacali pouzivat hatlaninu? A prvy vas dokument je v com pisany(ktory je to)?

Táto otázka je pre koho, pre mňa lebo pre drow'a ?

A co to je hatlanina ? :(

Zverejnené

Táto otázka je pre koho, pre mňa lebo pre drow'a ?

A co to je hatlanina ? :(

tak sa zdá,že to nevedia ani moderátori. :certisko:

Zverejnené

Kedy ste v kostoloch zacali pouzivat hatlaninu?

Našiel som u vedeckého spracovania (papierové vydanie) s názvom "Historia języka polskiego"

prof. Zenona Klemensiewicza zaujímavý článok pod názvom:

§ 15. Najstarsza warstwa zapożyczonej terminologii chrześcijańskiej

(Najstaršia vrstva zapožičonej kresťanskej terminológie)

v ktorom profesor zmieňoval sa o sv. Cyrilu a Metoda a tiež o cyrilike.

Ale ak si myslíte, že sú to hatlaniny, tak nemusim tohoto scanovať :shifty:

Lopata555 vďaka za vysvetlenie :)

Zverejnené

Skôr si myslím že Slimák sa pomýlil, zle prečítal, alebo mal preklep ... i keď je to len domnienka ...

Zverejnené

:smilieee:

Skôr si myslím že Slimák sa pomýlil, zle prečítal, alebo mal preklep ... i keď je to len domnienka ...

Slimák myslel mňa a maďarčinu. :yes_yes: .

• Pridať bod 1
Zverejnené

Slimák myslel mňa a maďarčinu.

a prečo nie ozvíe sa sam autor tohto prejavu ?

Zverejnené

David ved si pozri moj prispevok a mas tam na koho som reagoval, ci to nevidis? Drow je madar ci madaron.

Zverejnené

... a mas tam na koho som reagoval, ci to nevidis? Drow je madar ci madaron.

A aký sam je rozdiel? Tak poľština aj maďarčina sú národné jazyky - nie hatlanina. Ja tohto nie budú komentovať

To môže vyjadriť Drow alebo Lopata :smile2:

• Pridať bod 1
Zverejnené

Narodny jazyk je od kedy polstina? A odkedy madarcina, cestina ci slovencina? Hatlanina -je nezrozumitelny jazyk. Odkedy su poliaci slovaci,madari ci poliaci? Nebude mi tu nejaky turul vypravat ci bola hlaholika ci cyrilika, keby ich nebolo z coho bola by aj azbuka?

Keby slovaci nemali svoj jazyk odkial by sa zrazu ziavil? V uhorsku kde bola aj hatlanina? Inak v tom case ake maju v hatlanine zapisy - listiny? V polsku ake? Ved nevies dat z tej doby 900 ani mapu kde je tvoj stat - predchodca.

Zverejnené

Slimák ak nevieš od kedy je národný jazyk v Poľsku Poľština tak skús viacej porozmýšľať a prídeš na to ...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov