Skočiť na obsah

Zmeny v pravidlách cestnej premávky


Sniper

Odporúčané príspevky

SDKÚ presadila aby sa na cestách svietilo po celý rok, je to prvý opozičný zákon ktorý prešiel a onedlho bude platiť.

 

Myslím že je to správne nariadenie, osobne mám skúsenosti s tým že svietiace auto aj za jasného počasia lepšie vidieť ako to čo nesvieti.

Myslím že výrazne by to mohlo pomôcť keď nastane jav že za jasného počasia vodič auta ktoré vchádza po ceste do lesa (takže zo svetla do tmy) uvidí na ceste v lese auto čo sa tam nachádza a ide v protismere. Nesvietiace auto by bolo ťažšie zbadať.

 

Onedlho bude platiť aj to že po diaľnici minimálna povolená rýchlosť bude 70 km/h namiesto doterajších 50 km/h. Takže tí čo sa po diaľnici Trnava - Bratislava doteraz trepali na starej škodovke stovke si to budú musieť už rozmyslieť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 84
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • alarm

    12

  • chrust

    11

  • game

    10

  • bobsapp

    10

Aj ja si myslim ze je to fajn... Svietit non-stop ma ucili v autoskole, aj doma, a aj svietim... je to automatika ze prve co spravym predtym ako zaradim spiatocku a vycuvam z parkoviska je to ze zapnem stretavacie svetla. Nejde ani tak o mna, ale ako sa vravi - je dobre byt videny.

 

K tej 70 ->dalsia pozitivna vec... Este by som upravil jazdu v obci na 50km/h s tym ze by bolo viacej vynimiek (napriklad v BA je v celom meste 60 ale su miesta kde je to vela, a su miesta kde je to zalostne malo) a pridal konecne do vyhlasky tu dopravnu znacku ktoru poznaju azda vsade inde len nie u nas - pocet zaradovacich pruhov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je stále viac obcí, kde je po celej trase cez obec 40 - a moja skúsenosť je taká, že dobre že to tak je ... väčšina cyklistov a chodcov sa premáva po cestách v dedinách a malých mestách, akoby ešte nevynašli koleso ...

 

snáď to svietenie po celý rok pomôže aj tu aspoň trochu - nielen že šoféri sa budú vidieť, ale aj babky budú možno vnímať autá, keď zosadnú z bicyklov uprostred križovatky na malú debatu ... možno to niektorej zasvieti do očí :lol:

 

rozhodne to vítam, lebo dnes má väčšina áut farby, ktoré sú takmer neviditeľné

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to automatika ze prve co spravym predtym ako zaradim spiatocku

Aj s tou gramatikou by si mal niečo spravyť... :lol:

 

 

Inak čo sa týka tej rýchlosti, 40-50 km je strašne pomalé. Hoci keď mi niečo vybehne na cestu (lopta, pes, mačka, decko alebo iný dobytok) tak je to sakra veľa, ale myslím že tá 60 by bola ok. Samozrejme týka sa to len hlavných ciest v menších obciach. Na vedľajších viac ako 40 by som nemal odvahu ísť, predsa len babky vracajúce sa z kostola sú iné projektily pre moje auto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ta rychlost je sprostost uz len z toho dovodu ze kde trebalo upravit rychlost na nizsiu ako su husto osidlene oblasti alebo centra miest, uz davno je 30-40-50ka... a davat 50ku celkovo na obce je blbost uz len z toho dovodu ze to spomali premavku, vacsia hustota aut, viac vyfukovych plynov, viac mensich nehod...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 4 týždňami...

Minule som isiel po ceste (prekvapive), bolo 19°C, bezoblacno, slko svietilo silno od chrbta... po boku bola protihlukova stena... Ako som tak predbiehal jedno auto a zaradoval som sa pred neho, uvedomil som si, ze okrem jeho svetiel nevidim nic ine... bol to lepsi pripad, lebo som predbiehal ja jeho a on svietil... ale keby to bolo naopak, uz by to nebolo nic easy... takze svietenie vsetkymi 20 ZA

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ja som len zvedavý,jak budú slovenskí zlatoreťazoví "nemajetní" spoluobčania šúrovať s portvišom po policajnej služobni - jak sa prsil gen.Packa.

Ha-ha-ha ......zasmiali sa zbrojnoši :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vyssie pokuty, nove radary, ktore mozu lepsie schovat, neoznacene civilne auta s kuklacmi. V Cechach je to "Pomahat a chranit", u nas "Buzerovat a zdierat". V diskusii na Sme to v jednom z prispevkov oklukou prelozili ako "Jerk & Tax" - J&T. Policia SR uz davno nema moju doveru, su to obycajni vyberaci dani, nesnazia sa vychovavat motoristov, len naplnit rozpocet.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robí sa z toho veľké haló

v princípe sa toho dosť zmení, ale pochybujem že ludia čo ma v obci obiehali tak stovkou ma kvôli pedesiatke obiehať nebudú :lol:

 

prečo totálna kravina

Ako ináč by si formuloval to aby ludia, ktorý jazdia aj v častiach kde býva pravidelne sneh, jazdili na zimných?

Prečo ti vadí povinné svietenie (ja som tiež neni za, ale inak ludí ako zákonom bohužiaľ svietiť nedonútiš)

Prečo ti vadí aby ludia idúci vnoci po krajnici mali mať povinnosť nosiť ochranné prvky?

Prečo je podla teba kravina aby 10 ročné decká mali pri ceste na bicykli helmu?

tieto ma len tak z hlavy napadli.

 

Skús formulovať určité veci a nie všetko odsúdiť.

Alebo sa možno mýlim a vážne ti tieto veci vadia? :)

 

Na tú 50ku by som chcel vidieť niejaké štatistiky ako pomohli v ktrajinách kde ju zaviedli. Ináč na veľkom množstve úsekov po ktorých jazdím je úplne zbytočná.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Rozmyšľal si vôbec nad tym zakonom? Nevravim, že myšlienky su zle, ale sformulovane je to teda fakt hlupo. Forma stoji za ***.

S celodennym svietenim suhlasim, to je ok. Svetla pre cyklistov večer boli povinne aj predtym, teraz tu pribudli iba antireflexne prvky, čiže sa veľa nemeni. Zniženie rychlosti na 50 je zbytočnosť, ktora prinesie viac problemov ako osohu.

Prilby - mimo obce ano, v nie. Teda v obci nemusim mať prilbu, lebo sa mi nemôže nič stať, no mimo obce je to naopak!? Aky to ma vyznam? Nerozumiem tomu a to som nad tym uvažoval dlho (chapem, že je to kvôli starym babkam, no aj tak je to blud). Buď nech su prilby povinne všade, alebo nikde. To, že maju nosiť prilby deti je snaď jasne. Inak, rodič ktory nie je idiot, dieťa na bicykel bez prilby nepusti, bezohľadu na to, či to nejaky zakon prikazuje.

Nehody - ako ja zistim, či škoda presiahla 4000€, či ten s kym som nehodu mal je pod vplyvom alkoholu, či je poškodeny majetok verejny......

Parkovanie - na chodniku musi byť 1,5m. Ok, oddnes chodim s metrom v aute.

Kolesa - (najväčšia hluposť) Čo je suvisla vrstva snehu, ľadu? Ak napr. v septembri cestujem do BA a je sucho a relativne teplo, mam letne gumy. Na druhy deň chcem cestovať domov, no cez noc sa ochladi a napadne "suvisla" vrstva snehu a snežiť neprestava, cestari nestihaju odhrňať. Mam nechať auto tam, a isť domov vlakom? Alebo tam mam čakať, kym už vrstva snehu nebude "suvisla", aby som mohol isť domov? Aj pre osobne auta by mali byť zimne gumy povinne. Zodpovedni vodiči aj tak každu zimu prezuvaju bezohľadu na zakon, zvlašť ak byvaju tam, kde "byva pravidelne sneh". Toto znenie zakona je ale veľmi zmetočne. Mam aj ďalšie pripomienky, no už sa mi nechce pisať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skúsim na niektoré reagovať

o cyklistoch som nič nehovoril, v zákone je zmienka o tom aby chodci mali antireflexné prvky.

prilby - podla mňa vychádzali z niejakých štatistík a len tak si to nevycucali z prsta. môžno som naivný. a áno ludia sú sprostí a nechávajú deti jazdiť bez prilieb, takisto sú sprostí keď sa nepriputávajú a vidíš, robia to.

50ka je kvôli zvýšeniu pravdepodobnosti prežitia pri zrážke s chodcom, súvisia s tým iste aj problémy

nehoda - je iba na tebe či sa dohodneš alebo nedohodneš s druhým účastníkom. tento týždeň som sa neuveritelne smial keď sused volal dopravákov kvôli ohnutému plechu, škoda tipujem max.100€. Ak rozflákam svoj favorit s iným favoritom tak viem že škoda tú sumu nepresiahla a neotravujem svojimi problémami nikoho, rýchlo si to vyriešim sám a nečakám 3hodiny na policajtov. veď ti to necháva iba viac možností o nič ťa neoberá.

parkovanie - lebo policajti asi budú chodiť z metrom a pri 1,51 dostaneš 50€ pokutu že?

kolesa - ak je predpoklad sneženia určite už mám prezuté. Ak klesne teplota pod 7 stupňov cez deň idem prezuť. ja beriem tento odsek ako páku pre takých smradov ktorý nie su schopní prezuť ani keď chodia celoročne cez pezinskú babu. To s tým septembrom je sci-fi čiže k tomu sa nevyjadrujem.

 

daľšie +

kamión musí pustiť kolónu pri ceste do svahu

obmedzenie minimálnej rýchlosti na dialniciach

 

stále neviem čo je na týchto veciach zlé

síce to krétenov z ciest neodstráni, ale nevidím nič čo by mňa konkrétne obmedzovalo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja nereagujem len na tvoj prispevok, ale aj na zakon všeobecne. Inak, točiš sa stale okolo toho svojho, ja s tebou sice suhlasim, no ja hovorim o niečom inom. Vôbec si to nepochopil. Nekritizujem obsah (aj keď pokiaľ ide o 50 km/h ano), ale kritizujem formulaciu. Je to derave, že až. Veď pravnici sa z toho smeju, da sa z toho (z väčšiny) vykrutiť relativne ľahko.

 

kamión musí pustiť kolónu pri ceste do svahu

obmedzenie minimálnej rýchlosti na dialniciach

Toto si v praxi na našich cestach neviem predstaviť.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

obmedzenie minimálnej rýchlosti na dialniciach

To bolo uz aj pred tym, nie? Len sa to zvysilo z 50 na 80.

 

Ale s vacsinou s tebou suhlasim

 

nehoda - je iba na tebe či sa dohodneš alebo nedohodneš s druhým účastníkom. tento týždeň som sa neuveritelne smial keď sused volal dopravákov kvôli ohnutému plechu, škoda tipujem max.100€.

1)Ty nevies ci si sa dohodol, ty si len mozes mysliet, ze si sa dohodol. Ja si este pamatam ako nam v autoskole instruktor vravel - vzdy volajte policiu. Nikdy neviete ci ten na druhej strane nebol opity, nema zakas soferovat.... + Nikdy neviete ze vas nepodrazi, a vymenoval x pripadov ako si ludia mysleli ze sa dohodli a nakoniec to skoncilo tahanicami po sudoch.

2)Ty nevies kolko to bude stat. Hovoris ze ohnuty plech, max. 100€, ale zabudas ze klampiarcina je dnes mrtva. Vsetko sa vymiena, ohnuty plech = vymena celho dielca. A ak to mas na spoji (napr. blatnik - dvere), tak dvoch. Ak mas len skrabanec na metalize, tak to tiez nie je lacna zalezitost. Alebo ti k pokrcenym plechom zistia este chybu geometrie, ohnutu os... a ja neviem co vsetko sa mohlo narazom stat a ty to nevidis... A to ide daleko cez 100€

 

 

Pneumatiky so suvislou vrstvou snehu su blbost. To ma byt dane pausalne, od - do ako pre kamiony. Zimna pneumatika ma v studenom pocasi daleko lespie vlastnosti aj za sucha.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

z tých 50 na 80, to som mal na mysli

 

formuláciu som vôbec nemal na mysli, to neviem posúdiť, vedel som že reaguješ hlavne nato, ale myslel som že aj na konkrétne veci

 

o tých pneumatikách sa dá hádať.

 

nehoda, no tomu susedovi evidentne niekto nacúval pri parkovaní, jemný dotyk, žiadna ohnutá os :lol:

a volať zakaždým policajta. ak budem ponáhlať do školy alebo roboty a niejaký vodič nechtiac do mňa ťukne a rozbijemee si svetlo a ja budem kvôli tomu musieť 3hod. čakať na dopravákov tak ma pekne naserie.

Opäť dáva iba viac možností a o nič ťa neuberá, stále môžeš volať policajtov aj k somarinám ako je oškretý plech a pod.

Stávajú su rôzne veci hej, ale zas byť nedvôerčivý ku každému a ku všetkému.

 

môj inštruktor zase hovoril, nikdy neparkuj na chodníku. ergo sa ten odsek o parkovaní mňa netýka. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

1)Ty nevies ci si sa dohodol, ty si len mozes mysliet, ze si sa dohodol. Ja si este pamatam ako nam v autoskole instruktor vravel - vzdy volajte policiu. Nikdy neviete ci ten na druhej strane nebol opity, nema zakas soferovat.... + Nikdy neviete ze vas nepodrazi, a vymenoval x pripadov ako si ludia mysleli ze sa dohodli a nakoniec to skoncilo tahanicami po sudoch.

2)Ty nevies kolko to bude stat. Hovoris ze ohnuty plech, max. 100€, ale zabudas ze klampiarcina je dnes mrtva. Vsetko sa vymiena, ohnuty plech = vymena celho dielca. A ak to mas na spoji (napr. blatnik - dvere), tak dvoch. Ak mas len skrabanec na metalize, tak to tiez nie je lacna zalezitost. Alebo ti k pokrcenym plechom zistia este chybu geometrie, ohnutu os... a ja neviem co vsetko sa mohlo narazom stat a ty to nevidis... A to ide daleko cez 100€

 

 

Pneumatiky so suvislou vrstvou snehu su blbost. To ma byt dane pausalne, od - do ako pre kamiony. Zimna pneumatika ma v studenom pocasi daleko lespie vlastnosti aj za sucha.

S tymto suhlasim. Inak, doteraz mi nikto nevysvetlil, čo je suvisla vrstva snehu, dokonca ani bobsapp to nevie. :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ty sa pozeráš na to z pohľadu "ako s tým môžem vykývať prípadne ako sa obhajovať pri pokute"

ja sa na to pozerám z pohľadu že aspoň si konečne daktorí uvedomia že zimné pneumatiku sa volajú zimné preto lebo majú byť nazuté v zime.

Mňa tento zákon obmedzuje jedinou vecou a to 50-kou, nič iné sa pre mňa nemení. To že sa niektorý vyvlečú z uloženej pokuty ma nesre. Podla môjho, lepšia táto zmena ako žiadna zmena.

 

Nikdy neviete ze vas nepodrazi, a vymenoval x pripadov ako si ludia mysleli ze sa dohodli a nakoniec to skoncilo tahanicami po sudoch.

toto by som parafrázoval

Chodievajte po schodoch, nikdy neviete kedy sa môže zaseknúť výťah.

alebo

Pri platení používajte kreditku, nikdy neviete či vám náhodou nevydajú falošnú bankovku.

alebo

Nedpodpisujete zmluvu s T-comom, neviete či Vás nepodrazia ( a môžem ti vymenovať nie x. ale xx ludí :lol: )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov