Cat Eye Zverejnené 22. Október, 2008 Zverejnené 22. Október, 2008 Nastúpi panička do električky a zo sediacich pánov ani jeden neponúkne sedadlo. Ona:- Ako vidím, gentlemani už vyhynuli...Jeden pán na to:- Nevyhynuli, panička, ale místo neni.
Bijou Zverejnené 22. Október, 2008 Zverejnené 22. Október, 2008 ale aby žena brala nákup a chlap ruky vo vačku takéto niečo si myslel? :lol: http://halbot.haluze.sk/images/2008-07/433...husbands_12.jpg http://halbot.haluze.sk/images/2008-07/433...husbands_11.jpg http://halbot.haluze.sk/images/2008-07/433...husbands_10.jpg http://halbot.haluze.sk/images/2008-07/433...husbands_08.jpg a úplne najväčší gentleman nakoniec: http://halbot.haluze.sk/images/2008-07/433...husbands_09.jpg
sani Zverejnené 22. Október, 2008 Zverejnené 22. Október, 2008 Bijou Ten posledný je o niečom inom. Tá ženská jednoznačne zhadzuje prebytočné kila. Ale dám niečo na revanš. http://www.postimage.org/image.php?v=Pq1NiOdJ :lol:
valcik Zverejnené 3. Január, 2009 Zverejnené 3. Január, 2009 Jedno,čo som v minulosti nevedel odpustiť,keď sa dvaja kolegovia maďarskej národnosti pri mne bavili maďarsky.súvisí toto ešte s pravidlami slušného správania, chrust? nie sú v tom aj nejaké predsudky? vadilo by ti rovnako aj to, ak by tí istí ľudia rozprávali v tvojej prítomnosti napríklad po anglicky? ;-) Záhorákom ich dialekt tolerujem :lol:au..
chrust Zverejnené 4. Január, 2009 Zverejnené 4. Január, 2009 súvisí toto ešte s pravidlami slušného správania, chrust? nie sú v tom aj nejaké predsudky? vadilo by ti rovnako aj to, ak by tí istí ľudia rozprávali v tvojej prítomnosti napríklad po anglicky?Vadilo....aj po mongolsky :lol: .Aký je v tom rozdiel ? Nemám naštudovanú príručku slušného správania,ale ak sa stretnú traja rovnocenní partneri a dvaja z nich budú tliachať po bengálsky,tak to si myslím že je ... tučné foeax peaux. Komunikácia je najzákladnejší princíp dorozumievania a základné pravidlá by mali ovládať všetky spoločenské vrstvy. Valčík - Ty si v takejto situácii už bol ? au..To mala byť irónia hraničiaca s humorom ... nepocítil si to tak ? P.S.: Nacionalista ani šovinista nie som,takže nechápem,prečo ho chceš vo mne hľadať .
valcik Zverejnené 4. Január, 2009 Zverejnené 4. Január, 2009 Valčík - Ty si v takejto situácii už bol ?áno, bol, preto som sa nad tým zamyslel. mne osobne to neprekáža (bez ohľadu na jazyk, ktorý by v mojej prítomnosti použili) a niekedy sa tomu dokonca nedá vyhnúť, v zamestnaní (a nielen tam) sa človek často stretne s ľuďmi, ktorí pricestovali či prisťahovali sa a preto používajú svoj materinský jazyk, alebo ktorýkoľvek iný jazyk, ktorý ovládajú najlepšie. priznám sa však, že neviem či niektorý zo spoločenských predpisov toto považuje za prehrešok, preto som sa pýtal. To mala byť irónia hraničiaca s humorom ... nepocítil si to tak ?nie, nezachytil som tam zo svojho uhla pohľadu ani štipku humoru. iróniu áno. P.S.: Nacionalista ani šovinista nie som,takže nechápem,prečo ho chceš vo mne hľadať .prepáč, ak to tak vyznelo, nebolo to tak myslené. nepovažujem ťa ani za nacionalistu, ani za šovinistu. To mala byť irónia hraničiaca s humorom ... nepocítil si to tak ? ;-)
chrust Zverejnené 4. Január, 2009 Zverejnené 4. Január, 2009 áno, bol, preto som sa nad tým zamyslel. mne osobne to neprekážaMne osobne áno,ale zrejme to každý vidíme inak,takže nie je čo riešiť . Ale skús si takú situáciu namodelovať inak.Budeš pracovať s kamarátom v napr. v Nemecku.Pôjdete na desiatu do bufetu,alebo si zapáliť a pridá sa k vám nemecký kolega (neznalý jazyka Slovenského).Akou rečou budete vy,Slováci,rozprávať ? prepáč, ak to tak vyznelo, nebolo to tak myslené. nepovažujem ťa ani za nacionalistu, ani za šovinistu. To mala byť irónia hraničiaca s humorom ... nepocítil si to tak ? ;-)V každom z nás je trochu nacionalistu a aj trochu šovinistu a je na nás,ako tieto negatíva spracovať a nechať pod pokličkou.
lopata555 Zverejnené 4. Január, 2009 Zverejnené 4. Január, 2009 Jedno,čo som v minulosti nevedel odpustiť,keď sa dvaja kolegovia maďarskej národnosti pri mne bavili maďarsky. Toto by mi vadilo jedine keby to boli moji dobrý kolegovia, ale máme aj pár Nemcov u nás a ti štebocú len po Nemecky a dajak mi to nevadí ...........
valcik Zverejnené 4. Január, 2009 Zverejnené 4. Január, 2009 ..skús si takú situáciu namodelovať inak.Budeš pracovať s kamarátom v napr. v Nemecku.Pôjdete na desiatu do bufetu,alebo si zapáliť a pridá sa k vám nemecký kolega (neznalý jazyka Slovenského).. - ak by sme s kolegom obaja ovládali nemecký jazyk, určite by som sa snažil debatovať v nemčine. - ak by jeden z nás nevedel po nemecky, debata prebehne v slovenčine. (..a šlak traf nemca!) - ak by bol môj kolega Záhorák, podebatíme po záhorácky. polovica slov je prevzatá aj tak z nemčiny, možno by sa teda nakoniec zapojil aj Hans. :-) cítil by som sa hlúpo, ak by som mal za každú cenu rozprávať len vo svojom rodnom jazyku. najmä ak poznám aj reč krajiny, do ktorej som zavítal. V každom z nás je trochu nacionalistu a aj trochu šovinistu a je na nás,ako tieto negatíva spracovať a nechať pod pokličkou.to je odpoveď ako od filozofa, môžem dodať len Amen.
chrust Zverejnené 4. Január, 2009 Zverejnené 4. Január, 2009 - ak by sme s kolegom obaja ovládali nemecký jazyk, určite by som sa snažil debatovať v nemčine. - ak by jeden z nás nevedel po nemecky, debata prebehne v slovenčine. (..a šlak traf nemca!)Predpokladám,že našinec idúci pracovať do zahraničia ovláda jazyk domorodcov. A vidíš valčik,ako to vnímaš v obrátenom garde.... ten najzákladnejší bontón je v Tebe,vo mne a myslím vo väčšine obyvateľov naších zemepisných šírok a dĺžok. V celku si myslím,že sme sa my dvaja celkom pochopili :lol: . Alebo máš dojem,že máme niečo neobjasnené :) ? to je odpoveď ako od filozofa, môžem dodať len Amen.Ámen ...tma :)
game Zverejnené 4. Január, 2009 Zverejnené 4. Január, 2009 Mne osobne áno,ale zrejme to každý vidíme inak,takže nie je čo riešiť . Ale skús si takú situáciu namodelovať inak.Budeš pracovať s kamarátom v napr. v Nemecku.Pôjdete na desiatu do bufetu,alebo si zapáliť a pridá sa k vám nemecký kolega (neznalý jazyka Slovenského).Akou rečou budete vy,Slováci,rozprávať ? V každom z nás je trochu nacionalistu a aj trochu šovinistu a je na nás,ako tieto negatíva spracovať a nechať pod pokličkou. Predpokladám,že našinec idúci pracovať do zahraničia ovláda jazyk domorodcov. tá otázka nie je celkom vyčerpaná - teda odpoveď na ňu nie je úplne vyčerpávajúca : keď ide niekto pracovať do nemecka / hovorme konkrétne teda o tomto príklade / nie nutne musí poznať jazyk krajiny: bezpochyby nie je jedno, čo a kam ide robiť. ako au pair alebo odbrník na IT sa minimum učí alebo ovláda jazyk, stavebnému robotníkovi stačí niekoľko základných pojmov, upratovačke a sociálnej pracovníčke rovnako . keď si prisadne kolega, ktorý robí na druhom konci budovy, pozdravíme si v nemčine, ale hovoriť budeme ďalej slovensky - pokiaľ sa on nezapojí alebo my ho nebudeme chcieť nejakou otázkou zapojiť do debaty. pokiaľ jazyk so svojím slovenským kolegom lámem, nebudem sa znásilňovať, ospravedlním sa nemcovi nakoľko to len dokážem, a pokračujeme debat v materčine. pokiaľ je to kolega zo stavby, a už sme sa naučili aspoň povedať si ako sa máš, tak si to povieme nemecky, a pokračujeme v debate slovensky .... pokiaľ je rodným jazykom niekoho niečo, čo bežne, prirodzene a každodenne používa kdekoľvek, nožno by to chcelo minimum ospravedlnenia, že takto nám to ide lepšie ... a vec je vybavená. a to ešte nie sú všetky situácie, ktoré môžu medzi kolegovcami nastať ... a kde sú ešte situácie, ktoré nastávajú medzi cudzími ľuďmi ... absolútne ma nezaujíma, o čom debatia ľudia vedľa mňa v inom jazyku, keď sa im chce debatovať o mne, aspoň o tom neviem a nebude ma to jedovať ... len keby to robili mimoriadne nápadne ... ale to sa mi stalo jediný krát - v práci, boli to klienti, boli to slováci a hovorili slovensky :lol: mno ... :)
sumeru Zverejnené 7. Január, 2009 Zverejnené 7. Január, 2009 Hm, čo sa týka debaty dvoch ľudí v jazyku, ktorému "prísediaci" nerozumie... Možno niekoľko príkladov, ktoré som si zobrala ku srdcu... Pobyt v cudzine, kde sme boli v skupine ľudia asi z dvadsiatich krajín. Mali sme na výber dva jazyky, ktoré sme ovládali všetci, z toho jeden všetci mizerne :lol: , tak sme spoločne komunikovali v jazyku, ktorému všetci rozumeli. Keď sa niekto chcel pozhovárať so svojim krajanom v rodnej reči, nerobili to pred ostatnými, ale odišli nabok a tam si vydiskutovali, čo bolo potrebné. Nikto nemal potom pocit odstrčenosti alebo ignorácie.Podobná situácia - akcie na jednom nemenovanom veľvyslanectve... používala sa reč, ktorej (predpokladane) všetci rozumeli. V prípade, že sa vytvorí skupinka ľudí jednej národnosti, a priblížil sa inokrajec, automaticky sa prešlo do spoločného jazyka. Moja rodina - sestra mala manžela, neskôr priateľa (hej, v tomto garde), ktorý nevedel ani ceknúť po slovensky... no a členov rodiny, ktorí zas ani zaťať po anglicky... Nech sa už rozprával ktokoľvek s kýmkoľvek o čomkoľvek, automaticky to niekto prekladal do príslušného jazyka, aby sa ten chalanisko necítil ani na chvíľu odstrčený. Takže napríklad k situácii, že si PRISADNE neslovensky hovoriaci kolega... osobne to vnímam tak, že už len tým, že si k nám niekto prisadne, nadviazal kontakt. A tým, že vediem diskusiu s iným človekom v reči, ktorej onen kolega nerozumie, vlastne kontakt odmietam. Nech už by som reč lámala akokoľvek, je to menej nezdvorilé, ako úplne toho človeka odseknúť od konverzácie.
valcik Zverejnené 10. Január, 2009 Zverejnené 10. Január, 2009 mylím, že ženy zvládajú takéto situácie oveľa lepšie ako muži, bez námahy a úplne prirodzene. sú oveľa empatickejšie, majú diplomatické zručnosti vrodené a šľachtené mnohými generáciami. muži majú pri riešení nezvyklých situácií nevýhodu - inštinkt im velí navzájom na seba zazerať, vrčať a rôznymi spôsobmi hájiť svoj revír, preto musia na sebe viac pracovať, aby všetky spoločenské situácie uspokojivo zvládli.
game Zverejnené 10. Január, 2009 Zverejnené 10. Január, 2009 Takže napríklad k situácii, že si PRISADNE neslovensky hovoriaci kolega... osobne to vnímam tak, že už len tým, že si k nám niekto prisadne, nadviazal kontakt. A tým, že vediem diskusiu s iným človekom v reči, ktorej onen kolega nerozumie, vlastne kontakt odmietam. Nech už by som reč lámala akokoľvek, je to menej nezdvorilé, ako úplne toho človeka odseknúť od konverzácie.nakoľko rozdielne interpretujeme náznak a načrtnutú situáciu ... : )ja som si to vysvetlila tak, že si prisadne, lebo inde nemá miesto, tak si z núdze prisadne kolega v kantíne zo stavby, nie na stretnutí titulov vpredu aj vzadu, preto, aby si s nami podiškuroval :)
valcik Zverejnené 10. Január, 2009 Zverejnené 10. Január, 2009 áno, túto situáciu som aj ja pochopil ako náhodné päťminútové stretnutie niekde v bufete, počas pracovnej prestávky, prípadne i v pracovnom oblečení. nie ako spoločenské stretnutie usporiadané v rámci firmy. ak ale išlo o stretnutie kravaťákov na vysokej spoločenskej úrovni, v tom prípade svoj príspevok musím znova prehodnotiť. :-)
Sniper Zverejnené 10. Január, 2009 Autor Zverejnené 10. Január, 2009 Toto by sa asi nemalo...Ten obrázok som raz poslal cizymu práve keď obedoval :lol:
chrust Zverejnené 10. Január, 2009 Zverejnené 10. Január, 2009 Tak to musel mať neskonalú radosť :lol: ... (jedlo,ktoré vtedy konzumoval,......... :) ........ odvtedy už nekonzumoval.Nie ?)
game Zverejnené 30. Október, 2011 Zverejnené 30. Október, 2011 takže máme povolené podľa etikety v reštaurácii aj kýchať, kašľať, vyfúkať si nos, či dokonca nechcene si odgrnúť, ale len diskrétne :) problém je, keď je rodinná črta kýchať pekne nahlas, proste to ináč nejde a prichádza náhle, reštaurácia má smolu ... a sériový kýchač tiež :) etiketa diskrétne : čo kde ako, a špáradlá len v kútiku, súkromne, možno sa raz zavedú špáracie miestnosti ako záchodky :unaveny: etiketa v reštauráciách : http://restauracie.s...le-s-eleganciou
dead Zverejnené 30. Október, 2011 Zverejnené 30. Október, 2011 Podľa odborníka na etiketu Ladislava Špačka sa pri takejto činnosti treba otočiť smerom k menej významnému susedovi pri stoleTake hluposti nerieste, kludne sa mozete otocit ku mne :)
chrust Zverejnené 1. November, 2011 Zverejnené 1. November, 2011 etiketa diskrétne : čo kde ako, a špáradlá len v kútiku, súkromne, možno sa raz zavedú špáracie miestnosti ako záchodky :)Mne sa časom vytvorili také medzizubné priestory, že bez dentálnej niti som v riti . Takže po mäsitom jedle sa musím niekde zašiť a zapracovať na týchto priestoroch. Manželka si zo mňa robí srandu, že s tou nitkou ťahám jak husľový primáš.
game Zverejnené 2. September, 2012 Zverejnené 2. September, 2012 o používaní príborov, zopár starých známych pravidiel http://restauracie.s...je-rec-bez-slov ale toto ma mierne dostalo : Časy, keď ľavákov zvyčajne v škole preúčali na opačnú stranu, sú už našťastie preč. Pri stole to ale občas niekomu robí problémy. Nedokáže najmä tuhšie mäso krájať pravou rukou. Netreba si však z toho nič robiť. Hoci ste našli vidličku a nôž na opačnej strane, ako vám vyhovuje, celkom pokojne si ich prehoďte. Je to vždy lepšie, ako by vám kúsky jedla padali na bielu košeľu, módnu sukňu či na obrus. Nie všetko však treba prekladať. Poháre by mali zostať na svojom obvyklom mieste – vpravo. Čašník pri nalievaní nebude mať potom problém.na jednej strane už sú časy preúčania preč, na druhej láskavo je etiketou dovolené, aby si ľaváci neubabrali naškrobenú košeľu, prehodiť príbor do svojej "správnej" ruky ... nie je to pre ľaváka normálne ? etiketa je fajn, nejaké pravidlá je treba, celkom iste, ale toto láskavé dovolenie mi pripadá divné. keď som pravák, je normálne jesť nôž v pravej, vidlička v ľavej. keď som ľavák, je normálne naopak, keď len nie som obojruč. a to ja napríklad nie som, mne to pripadá, ako keby mňa chceli prinútiť držať príbor naopak, pritom som výlučný pravák a ľavá ruka je len pomocná ... bola by som nie ubabraná, ale priam čuně. fuh, rozčúlilo ma to, ani neviem prečo, to "povolenie" znie tak blahosklonne ... a tretina našej trochu širšej rodiny sú ľaváci, asi preto ... :innocent:
game Zverejnené 25. August, 2013 Zverejnené 25. August, 2013 môžeme sa otestovať, čo nám hovorí etiketa ... bežné veci ovládame zrejme bežne, ale ten kvíz ma trochu dostal :)myslela som, že bude problém úplne inde, než nakoniec bol:našiel sa v čulom spoločenskom styku s pozvánkami ... nežijem čulým spoločenským stykom na patričnej úrovni, tým to bude :)6 z 10 Test : Etiketa ako ste na tom, dámy a páni ? :)
Hellé Zverejnené 25. August, 2013 Zverejnené 25. August, 2013 9/10 :zubiska: s bozkavanim ruk som sa sekla
trinita Zverejnené 25. August, 2013 Zverejnené 25. August, 2013 8 z 10, netušila som, že etiketa káže meškať 10 minút... a ešte som nevedela, že stačí láskavo odpovedať, nie rýchlo odpovedať...
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz