Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

v mladosti, ked som mal tak 7-10 rokov som si kupoval Salko(5 CSK, kamenom na schodoch obchodu robil dieru do obalu) a salonky(30 CSK), tie som dobre chrumkove odlozene od vianoc jedol aj v lete. Neskor som si kupoval bonpari, sacok som vedel dat do dvoch hodin, ci velke(150g - vysli najlacnjsie)mliecne figaro cokolady.

Dnes uz sladkosti nevyhladavam, nechutia mi.

• Pred 9 mesiacmi...
Zverejnené

horalka, v porovnani z inymi podla mna vsetky daleko zaostavaju

zmrzlina citronova a čokoladova v akomkolvek mnozstve a cela rok.

sladke mozem uplne vsetko, cim som starsia tym mi viac chuti. Predtym mi chutila viac čabajka ako cokolada, a u masiara mi vtedy vonalo viac ako v cukrarmi. Teraz je to 1 : 1

Zverejnené

:lol: mala witch dostala zakaz pojedat cokoladu. Len v minimalnom mnozstve si moze obcas dat :),takze katastrofa. Ale na marcipan nedam dopustit!!!!

Aj keby som mala zan zivot polozit :)

Zverejnené

ved deti nesmu mat zakazane pojedat cokoladu, je to ich najsladsi hriech :-))) preco mala witch?

deti su najkrajsie poriadne zamazame od cokolady

Zverejnené

cokolada mi zhorsuje migrenozne epizody..:lol: ale obcas zhresim

Zverejnené

ja som posledné dva dni porušovala svoje dlhodobé dobré predsavzatia a porušovala zákazy a doporučenia lekára všetky doradu

pojedla som čokoládu asi toľko, koľko mi normálne stačí na dva roky ... a k tomu dva krémeše, blbec sprostý :lol:

Zverejnené

aj kremes lubim. a hlavne kokosovy kmen. hocijake cucu len nech je vela.

• Pridať bod 1
Zverejnené

...dnes som pojedla strasne vela cokolady, strasne vela zo zakusku.. :lol:

a teraz sa toho zbavit.. pomoooooooc :)

Zverejnené

cokoladovo, citonovo gastanova zmrzlina, dnes na prechadzke a bola vyborna

cez den este cokoladka a teraz som dojedla lupienky, aj to sa rata?

• Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

vytiahnite tajné zásoby, kto má ešte čo a odkiaľ, ovšem :cem:

dnes je medzinárodný deň čokolády

a pozitívneho myslenia

neviem, či tie dve veci spolu súvisia, čokomaniaci si myslím povedia, že rozhodne áno :)

Obrázok

hm ? čo na to odborníci ?

Zverejnené

keď som bol menší a keď mi núkali tak som ochotne natŕčal ruky, ako každé iné dieťa ale teraz...tss...teraz častejšie odmietam

už som vylúčil príliš sladké pokrmy ako nutelu, džemy a tak...

nie že by som sa premáhal ale tieto príliš sladké veci mi už naozaj nechutia

najčastejšie jedávam horalky :cem:

keď som bol mladší, tak som sa niekoľko krát pokúšal zbaviť závislosti na sladkom ale zakaždým neúspešne :)

• Pred 8 mesiacmi...
Zverejnené

• Desaťročný výskum, ktorého výsledky boli zverejnené na jas 2010 preukázal, že konzumenti čokolády mali nižší krvný tlak a počas celého obdobia bol u nich výskyt infarktu a srdcových chorôb nižší, ako u tých, ktorí čokoládu nekonzumovali.

• Tri kocky tmavej kvalitnej čokolády obsahujú až 50% dennej dávky antioxidantov.

• Jedna kocka čokolády vám poskytne dosť energie na vytrvalostný šport, učenie či iné náročnejšie aktivity.

• Čokoláda s viac ako 80% kakaa znižuje riziko rakoviny kože a odďaľuje starnutie.

• Čokoláda obsahuje aj takzvané antokyány, rastlinné chemikálie, ktoré obmedzujú nepriaznivé účinky voľných radikálov vznikajúcich ako odpoveď na infekcie, fajčenie a konzumáciu alkoholu.

• Antioxidačné účinky kakaového prášku sú vyššie ako u niektorých druhov ovocia.

• Profesor Roger Corder z londýnskej nemocnice Bart požiadal v minulosti o povolenie predpísať 40. pacientom s kardiovaskulárnymi ťažkosťami konzumáciu štyroch malých čokolád s 85% kakaa denne.

Dobrá čokoláda obsahuje aj minerály, ako fluór, ktorý spevňuje zuby, draslík pôsobiaci proti stresu a horčík podporujúci funkcie mozgu a chrániaci pred migrénou, ktorý navyše zabraňuje krvným zrazeninám a trombózam. Triesloviny, ktoré čokoláda obsahuje, ničia zase baktérie v ústach, čím bránia vzniku zubného kazu. Kúsok tmavej čokolády podľa nemeckých výskumov pôsobí v tele ako aspirín, ktorý sa zvykne užívať aj na zníženie zrážanlivosti krvi.

Tento spôsob "liečby" vysokého tlaku fajnovou čokoládou je "poněkud lákavý",

dokonca je čokoláda lákavá, aj keby sa vôbec o žiadne liečenie nejednalo, ale ono by to asi išlo "trošku" viac do peňazí. ;)

No a tiež, štyri čokoládky denne ... však to je veľa,

nenastal by potom problém, keby už po "splnení svojej úlohy" mali telo opustiť?! ;)

Zverejnené

jaj super vec a najsamlepší medikament, lepší ako kilá liekov na sťahovanie krvného tlaku ... ale čo s diabetikmi ?! ;) ;)

s tými množstvami a spomenutím aspirínu mi to priponulo, že aspirín vo veľkých množstvách pomáha na kopu reumatických a kĺbových a kdejakých bolestí, ale v takých, že pri tom ničí žalúdočnú sliznicu ...

mala som pred asi tromi rokmi také obdobie, keď sa mi vôbec nežiadalo sladké, trvalo to asi rok ...

ale roky predtým som mala obdobie, keď ráno prvá cesta viedla do obchodu, zásobiť sa sladkosťami na celý deň ... a boli to kvantá ;)

potom sa to zregulovalo, až nakoniec v jeden veľmi divný rok som prestala jesť sladkosti úplne, prestala som fajčiť, nikdy som nepila nejako extra kávu, ale prestala som piť kávu ...

sladkosti sa mi vrátili, ale mierne, tak možno denne jednu napolitánku, jeden cukrík, kedy ako. ten zbytok mi nechýba, sladké ano ;)

Zverejnené

horalky a kávenky....aj keď sa v noci zobudím.... ;)

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Čokoláda, pokrm bohů, který ochráni před alzheimerem ...

... brání nemocem, zlepšuje náladu a zvyšuje libido

Vědecké studie prokázaly, že konzumace kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty je prospěšná lidskému zdraví. Hořčík v čokoládě chrání před migrénou, zároveň zlepšuje imunitu a má i protistresový účinek. Čokoláda také zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi, které chrání buňky před poškozením volnými radikály, a snižuje riziko rakovinového bujnení. Podle dalšího výzkumu, kterého se zúčastnilo více než 44000 mužů a žen, snižuje pravidelná konzumace čokolády riziko mrtvice o 22%! Čokoláda také snižuje krevní tlak a díky tomu, že zvyšuje hladinu hormonu serotoninu v mozgu i zlepšuje náladu. Studie z roku 2009 také ukázala, že čokoláda múxxže člověka ochránit i před projevy stárnutí a Alzheimerovou chorobou. Pouhých 10 gramů kvalitní čokolády denně ochrání před ztrátou paměti způsobenou věkem. Kromě toho všeho je však čokoláda také osvědčeným afrodiziakem.

Zdroj: Epocha 13/2011

Asi najviac skúseností s výhodou konzumácie čokolády /hlavne orieškovej!/ má Hellé ...

... ale či je to aj osvedčené afrodiziakum a vplýva to aj na jej "posteľné hrátky", to zatiaľ tají. :rolleyes:

Zverejnené

..no tak alzhaimera zatial nemam..a akurat zeriem ladovu cokoladu..ale len jednu kocku, lakomy potomok mi viac nechce dat... :innocent:

a cokolada ako afrodiziakum?? no co ja viem..sak to je zakladna potravina, ne?

a teraz ma ospravedlnete, prave som zbadala moju polovicku iba v spodnej bielizni....musim nieco vybavit :rolleyes:

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Čokoláda a sex ?!?

Hmm,myslím,že to je celkom dobrá kombinácia. Taká čokoládová rajcovná mulatka :)

Zverejnené

A do prcic s tou cokoladou :) niektore veci sa mi teraz vyjasnili :) , ale kedze mam furt dlhodoby zakaz pojedania, tak asi je afrodiziakum u mna nieco ine :)

Inak skvela kombinacia je chili v cokolade :)

Zverejnené

Ja som si tuto onehdá kúpil v LIDL taký pohár s cukríkmi. Je tam kilo cukríkov. Sú to tie tvrdé, ovocné dropsy a chuť nie je príliš "vlezlá",ale taká fajn.

Doporučujem :unudeny:

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Chcete vědět, jak poznat kvalitní čokoládu? Zúčastněte se degustace. Pak možná zjistíte, že to, co běžně nakupujete v obchodech, by se často ani čokoládou nemělo nazývat.

Zásady degustace

Degustace čokolád je v mnohém podobná ochutnávce vín. Je velmi důležité využít všech smyslů, které nám pomohou odlišit kvalitní čokoládu od masově produkované. Zde tedy několik zásad.

1/ Prohlédnout

Nejprve ze všeho si čokoládu pečlivě prohlédneme. Podle odstínu hnědé poznáme, jestli je čokoláda hořká nebo mléčná. Může také obsahovat jednotlivé kousky přísad. Podle toho můžeme prvotně odhadnout druh přísady a nakonec i druh čokolády.

2/ Sáhnout si

Pokud vezmete čokoládu do ruky a ona se tak rychle nerozteče, je to čokoláda kvalitní. Ruce si sice nejspíš zašpiníte, ale nebude to tak hrozné. Doporučili bychom ji na pláž či v létě k bazénu jako svačinku. Nerozteče se tak rychle, ale když už rozteče, budete mít aspoň velmi kvalitní horkou čokoládu.

3/ Poslechnout si

Ne, čokoláda opravdu nevydává žádné zvuky. Když se ji však snažíte rozlomit, udělá kvalitní čokoláda pořádnou ránu. Pokud čokoláda tak zvaně nelupne, není dobrá.

4/ Přivonět

K tomu asi není co dodat. Dělá se to z velmi prostého důvodu. Chuťové buňky se musí připravit na záplavu kakaové sladkosti.

5/ Ochutnat

Na této fázi je důležité nic neuspěchat. Čokoládu bychom měli nechat chvíli v ústech. Lidé, kteří čokoládu spolknou moc rychle, nevychutnají její opravdovou chuť. Zvláště u hořkých čokolád je typické, že si ji znechutíme právě rychlým spolknutím. Tím přijdeme o pravou chuť kakaového bobu a cítíme pouze nepříjemnou hořkost. Je to způsobeno chuťovými pohárky, které vnímají čtyři základní chutě. V tomto případě jenom jednu, hořkost, a to je špatně.

Z historie

Už Mayové v 7. století př. n. l. si užívali lahodný nápoj z čokolády. Tehdy byl však jen pro málo vyvolených. Přimíchávali chilli nebo pepř, tedy chutě, které jsme znovuobjevili v souvislosti s čokoládou před několika málo lety.

Aztékové si dokonce kakaových bobů tak vážili, že si z nich udělali po nějakou dobu platidlo. Za šestnáct bobů jste si koupili králíka a za sto otroka.

Do Evropy se čokoláda dostala prostřednictvím španělského mořeplavce a kolonizátora Hernána Cortése. Čokoládu přivezl do Španělska, aby ji zde mohla ochutnat nejvyšší smetánka. Dlouho si Španělé hlídali svůj hnědý poklad. Po nějaké době se však čokoláda rozšířila i do ostatních častí Evropy.

Čítajte viac - zdroj: http://hobby.idnes.c...hobby-domov_dob

hmm ... keď často na samotnú degustáciu ani "čas" nie je ... :(
  • Pridať bod 1
Zverejnené

Veru nie .... keď je chuť na čoko, tak sa ide cez mŕtvoly :)

Kolegovej dcérke /6r/ zistili alergiu na čokoládu. Pre decko v takom veku to musí byť kruté.

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Náš syn, bol ako dieťa alergický aj na tzv. čokoládu, presnejšie povedané na niektoré jej zložky (vysoký obsah kakaa, arašidové orechy..), bolo potrebné to ustrážiť a snažiť sa nájsť pre neho, tú správnu náhradu.

Čokoládu tiež mám rada, ak sa jej lahodná sladká, horká chuť rozplýva na jazyku, a zároveň dopľňa lieskovými orieškami. :)

Zverejnené

Cokoladu stale obmedzujem, ale co neobmedzujem je marcipan!! Je to uz asi jedine moje potesenie. Kedze som tym uz pomerne znama, tak mi kamosky z rodinnych oslav nosia do prace vsetky tie kvetinky, listocky a figurky az mi je z toho zle :)

Zverejnené

Ako malému dievčaťu mi tiež chutili ružičky. Teraz už je pre mňa marcipán akosi priveľmi sladký a lepkavý.

Práve si pochutnávam na Romanci, Knoppers je mojim častým spoločníkom a neodolám ani chutnej Horalke.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov