Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

lw,

dielko sa podarilo, dokonca s dôkazom  :) :klobuk:

to cesto je orechové ... dám sem recept ... takže zákusok so žltou glazúrou :) tento

cesto :

28 dg prášk.cukor

28 dg mleté orechy

14 dg polohrubá múka

1/2 - 3/4 prášk.do pečiva

28 dg margarín / Palmarin, Hera / zmäknutý a ešte lepšie je nastrúhať ho na veľkom strúhadle

toto všetko medzi prstami rozpracujeme na zmes, nemačkať, len rozdrobovať, zapracovávať margarín do sypkého materiálu

keď to je, opatrne zapracovať sneh zo 6 bielkov.

plech vymastiť, vysypať múkou, rozprestrieť cesto, dať upiecť.

glazúra:

žĺtka zo 6 vajec

25 dg prášk. cukru

- vymiešať do biela a penista

keď je cesto upečené, vytiahnuť, a zmes zo žĺtkov vyliať na horúci koláč, rozprestrieť, nechať tuhnúť.

v pôvodnom recepte je dokonca predpísané ešte aj krájanie : krájame na úhľadné drobné obdĺžniky :)

• Odpovedí 540
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• game

122

• iskra

102

• Vilma Flinstonova

75

• Hellé

45

Zverejnené

game, takýto zákusok pod názvom "žĺtkové rezy" veľmi rada robievala aj naša mamina,

takže sme recept tiež "zdedili" ... akurát má miernu zmenu v zložení.

Cesto:

15 dkg hladkej múky

25 dkg práškového cukru /preosiať/

15 dkg mletých orechov

2 lyžičky kakaa /preosiať spolu s múkou/

25 dkg masla /Hera/

sneh z piatich bielkov /primiešavať veľmi jemne/

napokon pridať prášok do pečiva

Poleva:

30 dkg práškového cukru /preosiať/

5 žĺtok

... vymiešať "na penu" a vyliať na horúci upečený koláč

Vychladnutý koláč napokon "pofŕkať" roztopenou čokoládou

/čokoláda+maslo/ ... v oboch smeroch v šikmých pásoch

/čokoláda prekryje prípadne nedostatky polevy   :smile2: /.

Krájať až po stuhnutí polevy teplým nožom na menšie obdĺžniky.

Zverejnené

secretka,

a že je to strašne dobré ? neuveriteľnú chuť spraví to bohaté cesto ´samá dobrota´, plus vymiešané žĺtky, ktoré sú síce sakra nezdravé, ale dobré samé osebe :agree:

Zverejnené

Zákusok je fajnovučký, navyše sa na stole medzi zákuskami s čokoládovou polevou svojou žltou farbou pekne vyníma,

ale čo je jeho výhoda je hlavne to, že na rozdiel od krémových zákuskov tieto suchšie zákusky,

ak nie sme príliš mlsní, a samozrejme ak máme pod zub aj niečo iné, vydržia o niečo dlhšie.

A tak sa aj na rôzne oslavy môžu robiť v miernom predstihu a nie až na poslednú chvíľu. :)

Zverejnené

toto sme občas robievali doma, je to fajné... ale môj drahý nemá rád orechové...

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

náhodou sa ku mne dostal recept, ktorý je vlastne doma už veľmi dávno, pochádza od maminej sestry, a pôvodne od ktoviekoho, je tiež desne starý - a čo je podstatné, strašne jednoduchý, rýchly, pre zmenu slaný, a strašne moc žravý ... :innocent:

/ objavila som ich naposledy u mamy, odvtedy ich robíme každý týždeň ... je čo vyberať z misky ... hoci nie dlho /

250 g hrudkovitý tvaroh, 250 g margarín / používam Heru /, 1 vajíčko, 1 čajová lyžička trochu kopcovitá soľ , 30 dg polohrubá múka

tvaroh, vajíčko a zmäknutý margarín najprv poriadne rozpracujeme spolu - až potom pridáme a zapracujeme múku zmiešanú so soľou

cesto vaľkám po menších kúskoch, zatiaľ zbytok držíme v chladničke, podsýpame pri vaľkaní múkou.

netreba natierať plech, netreba potierať tyčinky, netreba posýpať ničím ... a možno ich na plech ukladať úplne tesne vedľa seba, nenarastú.

post-3-0-55312800-1400613344.jpg

• Pridať bod 1
  • Pred 4 týždňami...
Zverejnené

mam pocit, ze toto robievala kedysi moja mamina, len tvar keksikov bol taky kruhovity, ako malicke pagaciky,ale podla ingrediencii je to ono,strasne dobre to bolo :)

Ja som si raz nasla kdesi na nete nieco podobneslane, ale nie tvarohove a to sa mi tak nepozdavalo, bolo take suche :D

Zverejnené

žĺtkové rezy, čo spomína secretka kúsok vyššie, som jedla včera na oslave... a toto tvarohové od game som minule piekla ja - bolo to chutné a chutné to bolo ešte aj na druhý deň (možno by bolo chutné aj ďalšie dni, ale to už neviem, bo sa keksíky minuli) :-)

Zverejnené

olala aka nahodicka..o zltkovych rezoch snivam uz dlho, akurat, ze to u nas jem len ja..doslala som plato domacich vajicok toz mam dilemu zlatkove rezy verzus creme brulee..

uvidim zajtra

Zverejnené

žltkové rezy :)  pečiem najčastejšie na vianoce,  zvyknem z neho vykrajovať aj mesiačiky

cez víkend som nepiekla, v nedeľu som len  vybrala z mrazáku tortu, ktorú sme mali z oslavy

dnes, keď sme išli z práce, zašla som do cukrárne a kúpila florida rezy, veterníky a ananásové rezy.. každému podľa chuti

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

všetky ingrediencie boli doma, tak sme spoločnými silami napiekli ... kopčekový koláč ...

cesto sa meria šálkami, a plnky som robila len tak od oka, a plnky možno spraviť podľa vlastnej chuti, aké máte radi, ovocie môže byť marhuľový kompót, broskyňový kompót, zliať, pokrájať na menšie,  alebo akékoľvek iné ovocie

na cesto:

2  ks vajíčka

1 1⁄2  šálky  kryštálový cukor

3  šálky  polohrubá múka

1  ks   prášok do pečiva

3⁄4   šálky  olej

1 1⁄2   šálky  mlieko

vymiešať vajíčka s cukrom, potom popridávať zbytok. cesto sa vyleje na vymastený, múkou vysypaný plech

/ toho cesta je dosť veľa aj na veľký plech, rozdeliť na  dva  menšie alebo rozpoliť dávky je povolené - odporúčam, lebo cesto narastie - keď chcete, aby bol koláč viac plnkový a menej cestový :)  (odskúšať) /

plnky od oka :

Orechová plnka: mleté orechy zmiešame s práškovým cukrom  podľa chuti a podľa potreby prilejeme horúce mlieko, na kašičku. Necháme vychladnúť,

Maková plnka: mletý mak, práškový cukor, zmiešame a prilejeme horúce mlieko, aby vznikla kašovitá masa - necháme vychladnúť

Tvarohová plnka: tvaroh môže byť hrudkovitý alebo jemný, zmiešame s práškovým cukrom a s vajíčkom, príp. citrónovou kôrou.

plus ovocie - plus plnky akékoľvek, podľa chuti.

nakopčekované a upečené to vyzerá asi takto :

post-3-0-43424900-1405003663.jpg   post-3-0-08320200-1405003665.jpg

Zverejnené

ďalšia rýchlovka, lístkové cesto - osie hniezda s pestom a parmezánom

mrazené trochu pustené cesto rozdeliť na polovicu, na poriadne vyvaľkané natrieť 3 - 4 lyžičky pesta - na jedno cesto išla rajčinová zmes, na druhé olivová / olivovej bolo treba menej, je mastnejšia /

pesto posypať strúhaným aromatickým syrom, použila som parmezán gran padano

zatočiť, nakrájať na krúžky, piecť na papieri na pečenie

post-3-0-00247200-1405522872.jpg

• Pridať bod 1
  • Pred 3 týždňami...
Zverejnené

pred chvíľou som vytiahla z trúby liaty koláč z kysnutého cesta so slivkami a černicami (černice doniesol včera Flinstone zo záhrady), polovicu koláča som ešte posypala klasickou posýpkou, druhú polovicu - som strúhanku nahradila mletým makom. Už sa teším, mak milujem.

• Pridať bod 1
Zverejnené

na jarmoku kúpenú tortovú formu sme dnes odskúšali, Obráteným ríbezľovým koláčom

recept je na čerstvé ríbezle, ale mrazené, poriadne odkvapkané a ešte osušené na hrubej vrstve papierových utierok spravili to isté ...

170  g hladkej múky

1      prášok do pečiva

150  g  práškového cukru

125  g zmäknutého masla

4       vajíčka

-       trochu  nastrúhanej citrónovej kôry / dala som z jedného citróna /

3       PL kryštálového cukru

500    g ríbezlí  / cca, mala som menej /

Cesto - všetky ingrediencie dáme do misky a dôkladne vyšľaháme mixérom ... alebo rukou, komu sa chce.

tortovú formu vystelieme papierom na pečenie aj dno aj boky, na dno rozsypeme  3 PL kryštálový cukor, na to nasypeme ríbezle a na ne rozotrieme cesto.

180 °C cca 35-40 minút.

koláč necháme malú chvíľu chladnúť, len aby nebol taký zúrivo horúci, potom ho obrátime na väčší tanier, odmontujeme papiere ... vrch môžeme ešte potrieť troma lyžicami červeného džemu rozvareného s lyžicou vody, ale zdalo sa mi to zbytočné, prípadne len posypeme po vychladnutí práškovým cukrom - vynechala som aj ten cukor, vyzeralo to dobre a chutí ešte lepšie aj bez parádičiek, a nie je to priveľmi sladké :)

post-3-0-99848000-1407156573.jpg   post-3-0-24420100-1407156575.jpg

Zverejnené

svokra robila kedysi tiež čosi podobné, len nie cukor a ríbezle sypala na dno formy, ale posekané orechy, cukor a strúhané jablká.

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

druhykrat some dnes robila odpalovane cesto. davno minuly pokus sa skoncil neuspechom. teraz som sla na to odznova, a plna elanu.

a prt z toho.

prva varka: cesto prilis huste, pri prenose na pekac som sa zapotila ako pes a strpla mi ruka, a finalny produkt vyzeral smiesne, trapne, a ani psa by som tym nekrmila. ale. chutil velmi dobre. ach. odpalovane cesto je nieco uzasne.

druha varka: tensie cesto, krasne a vonave, sup ho do pece, sup von z pece, sup- splaskli. este teraz mi sedia na rohovej lavici, staby ovysnute usi kokra. k nim sa ani nepriznam. zakopat, schopat, na veky vekov amen. ale chutovo su dobre.

nevzdavala som sa.

tretia varka: cesto super, hustotou medzi prvou a druhou varkou. lahko sa mi s nim pracovalo, krasne sa zdvihlo, vnutri dopecene a... nesplaslo. a tu je vysledok. 

wWuEXhx.jpg

ncfM7XZ.jpg

Eclairs

odpalovane cesto, plnka soleny karamel, poleva z tmavej cokolady (nie varovej, a nie horkej: mliecnu cokoladu na polevy som zmiesala s kakaom, vanilkou, solou, a smotanou na slahanie), a karamelizovane pekanove orechy. a chuti to neuveritelne a som presladena ako pes, a dajte mi steak :D

• Pridať bod 3
Zverejnené

skladám klobúk.
odpaľované cesto som nikdy nerobila, a ako sa poznám, robiť zrejme ani nebudem ... vyzerá to veľmi požívateľne :thumbsup:

Zverejnené

odpaľované som jakživ neskúšala a ani sa na to nechystám...ale zajtra vyskúšam ten orechový, čo tu vyššie spomína game, moja mamka tiež taký robievala. Chcem z neho zobrať do roboty. Pri akej teplote to treba piecť, ako piškotové?

ja najradšej robím kysnuté, či už ovocné s posýpkou/makom, alebo smotanové s cesnakom a slaninkou, je to jednoduché, rýchle...cesto miešam pekne rukou, mám v nej cit a viem, kedy stačilo, kým vo vareche alebo v robotovi neviem. ešte tak po pol - 3/4 hodine kysnutia to aspoň raz zasa premiešam, opäť rukou. Konkrétne množstvá neviem, robím to "baj očko" a na 95% sa vydarí. Ale pamätám sa na moju prvú bábovku.

Príbeh zo záhrobia.

mala som 16, variť som nevedela, v kuchyni som vždy fungovala len ako pozorovateľ a pomocná sila, t.j. umývač riadu a upratovač kuchyne. Ale vtedy bola mama na liečení, a ja som sa rozhodla, že vyskúšam recept, ktorý nám dala teta na bábovku, ktorou sme sa u nej nevedeli dožrať. Tatko moje kuchárske aktivity podporil a rozhodol sa robiť mi pomocníka. A tak som postupne dávala potrebné ingrediencie, miešala sneh, pridávala cukor, potom žltky, potom múku zmiešanú s práškom do pečiva...forma sa len tak usmievala namastená a vysypaná (to som dovolila urobiť tatkovi) - a tak bola bábovka na svete.

Nešla nám vyklopiť, tak sme si povedali, že nevadí, počkáme, kým vychladne. Voňala po celom byte a už sme slintali jak bernardíni...a nešla vyklopiť ani po vychladnutí.

Tak sme si povedali, že si budeme opatrne odrezávať aj v tej forme (forma bola z jenského skla). lenže ono to akosi nešlo...nôž sa nedal zarezať. nakoniec tú bábovku tatko vydlabával špachtľou. Spomenuli sme si na Spejbla a Hurvínka, ako piekli trený koláč a ako špachtľou vydlabávali nejaký hrniec a rehotali sme sa pritom jak kone. Potom sme začali rozmýšľať, kde majster tesár dieru nechal...a postupne ako sme šítali ten recept, zistili sme, že tam nakoniec malo ísť 1dl oleja+ 1 dl vody, a na to sme zabudli.

Nič hrozné sa nestalo, tatko vydlabal tvrdú hmotu z formy, tú sme namočili a umyli a na druhý deň sme pokus zopakovali, tentokrát už úspešne. Víťazný postoj s bábovkou na veľkom tanieri podloženou ručne povystrihovanou papierovou podložkou či dečkou, mám zvečnený, tatko rád fotil všetko možné, a toto si nenechal ujsť. Niekedy si na to ešte spolu pospomíname, ako sme bačovali, keď bola mamka na liečení. :)

Zverejnené

...ale zajtra vyskúšam ten orechový, čo tu vyššie spomína game, moja mamka tiež taký robievala. Chcem z neho zobrať do roboty. Pri akej teplote to treba piecť, ako piškotové?

myslíš ten orechový trojfarebný ?

áno Vilmuš, asi ako piškótové, len dlhšie ... po cca 35 minútach skúšaj špajdlou ... a urob to len z polovice cesta - toho cesta je veľa, aby ste si vychutnali plnky, stačí.

keď to chceš mohutnejšie, také raňajkové, môžeš aj celé cesto, ale počítaj s tým, že je to veľká dávka.

alebo ten orechový so žltou glazúrou ? aj ten sa pečie asi tak.

Zverejnené

ked tak citam tvoj pribeh, Vilma, spominam si na svoj prvy a druhy pokus o kysnute cesto.

prvy:

roky som pomahala v kuchyni, ako dieta ciry pozorovatel a ochutnavac, neskor som miesila. vzdy to bolo to iste: cukor s zltka, potom sneh, do toho muka. a o peceni som, v skratke, nevedela nic. myslela som si, ze kazdy kolac sa zacina tak isto - nakoniec, nase zdielali postup. zltky, cukor. sneh. sol. muka a PDP. a tak som chcela sisky a povedala som si, to je malina. zmaknem. som macher. 

chabe vajicko som sla vyslahat s troskou cukrou, az ma nasla mama. zhikla. a potom sa mi smiala. a tak som zistila, nuz, kysnute cesto sa robi inak. machrom som uz nebola. 

druhy:

nikdy som nevidela mamu hnietit cesto. bolo to pred par rokmi, dva dozadu, ked som sa pustila do prveho kysnuteho vyrobku po dlhej dobe. vsetko som zmerala a odvazila, a capla spolu... a odlozila na teple miesto kysnut. ziadne hnietenie, ziadne miesenie. ja som, popravde, nevedela ani co to je. a ani som nevedela, kedy sa robi. tak som si akosi myslela, ze cesto sa hnieti par dobre-mierenymi fackami po prvom kysnuti. myslela. neviem ako. mylne. a to dost. logicky bol vysledok tuhy a splasnuty, a nakoniec som tak zistila, ze aha. hm. asi by som si mala pozriet, ako hnietit cesto. pozrene. odvtedy hnietim vzdy rucne, rada, a bez problemov. a s kysnutym cestom robim najradsej. len tie prve dva pokusy su usmevne. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

game - no už je hotový, piekla som to pri 170°C 35 minút, špajľa sa nelepila...akurát som ho natrela, ten s glazúrou. Zoberiem z neho zajtra do roboty a večer dojdú rodičia, tak aj ich s tým nachovám. Flinstone už obiehal okolo trúby že kedy to bude :) som ho bola nútená poučiť, že to musí stuhnúť... :)

eien: no pekne. ja som videla také veci robiť aj mamku, aj babku, takže sa mi koláče nezvykli zgrcnúť. Ale zato som nevedela, na akom ohni robiť mäso, a spravila som uhlíky na uhlíkoch (malo to byť niečo ako cigánska s cibuľou)...došiel tatko z roboty a zaňuchal: tady se neco pálí...tak som šla s farbou von. nerobil z toho vedu, len ma poučil, ako som to mala robiť a ďalší pokus už bol jedlý...

Zverejnené

historky s proslou zarucni lhutou:

V den, ked letel nas prvy ceskoslovensky kozmonaut som mal za ulohu urobit doma veceru. Rodicia boli neviem kde. Alebo som bol jednoducho hladny... Tak som si pre jednoduchost a eleganciu vybral pecene zemiaky. Pekne som ich supol do truby na plech, ked mi telefonoval spoluziak: "Vo vesmire je ceskoslovensky kozmonaut!!!" Samozrejme, ze len tak som mu neveril a bezal som zapnut televizor.

Kym to Remek pooblietal, nase krumple boli na uhol...

Zverejnené

ach, ten telefón - tak ešte jeden príbeh zo záhrobia:

to ešte na základnej - chcela som si raz spraviť praženicu, tak som si nakrájala slaninku, kydla to do kastrólika, dala na šporheľ, zapla plyn... A vtom telefón. A volal fešák, kvôli ktorému som chodila vynášať smeti a vynášala som ich asi hodinu...a veru na nejaká praženica a kastról na sporáku sa mi celkom vykúrili z hlavy, a kecáme a kecáme...a zrazu počujem nejaké syčanie z kuchyne...spamätala som sa, rýchlo som sa s fešákom rozlúčila a utekala som do kuchyne. Čo vám budem hovoriť, kastról celý v plameňoch - nič lepšie ma nenapadlo ako šustnúť na to hrniec vody, zvuk bol príšerný a ten kúdoľ dymu a pary, čo sa vzniesol ku stropu...ešteže som stála od toho šporáku dalej a neopálilo ma to. Tiež to bol rozum horiacu masť hasiť vodou...mala som vtedy viac šťastia ako rozumu. Poučenie: buď telefón nebrať, alebo vypnúť plyn.

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

dnes citrónový koláč po americky :)

v tortovej forme a opačný postup miešania, než je bežný na podobné cestá u nás, ale je vážne úplne jednoduchý, rýchly a veľmi dobrý, raňajkový, kávový, čajový:

zostrúhaná kôra z  2  citrónov

200 g práškového cukru

200 g zmäknutého masla  

- vymiešame mixérom do penista

- potom pridávame po jednom 3 celé vajíčka - po každom znovu cesto vymiešame

- potom postupne prisypeme 200 g hladkej múky premiešanej s pol balíčkom prášku do pečiva a znovu všetko vymiešame do penista

uložíme na papierom vyloženú tortovú formu, / keď je trochu hrboľaté nevadí, rozlezie sa /  a  pečieme na 180° cca 35 - 40 minút.

medzi pečením nachystáme sirup :
75 g kryštálového cukru +  šťava z asi 3 citrónov / cca 1 dcl /  - trochu nahrejeme a necháme cukor rozpustiť.

keď je koláč upečený, hneď za horúca do neho robíme špajdlou dierky, a pomaly  lyžicou prelievame sirupom

/ minimum 20 - 40  dierok, podľa veľkosti tortovej formy a uváženia /

necháme cca 10 minút odpočívať, potom odoberieme bočný kruh, a  necháme celý koláč vychladnúť.

post-3-0-58936400-1410797648.jpg   post-3-0-25417300-1410797650.jpg

• Pridať bod 1
Zverejnené

musím prehlásiť, že ten citrónový koláč má neskutočný úspech ... najbližšie tam dám tuším trochu menej cukru - možno, ten americký pomer 1:1:1 (cukor - múka - maslo) je trochu prisladký, ale tá kombinácia chutí s kopou citrónovej šťavy vsiaknutej v hornej tretine a dolu sladká piškóta je úžasná ... štipku mi dovolili ochutnať :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov