Hellé Posted February 19, 2023 Share Posted February 19, 2023 Nudim sa..tak vypekam a rozdavam..rodine a kamosommakovky na ranajky a tvarohova babovka na kedykolvek😁 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
secretka Posted February 19, 2023 Share Posted February 19, 2023 Aj by som aj ja rada prišla na návštevu s malou dózičkou pre kúsok bábovky. Možno som ju kedysi urobila aj ja, ale u nás boli skôr v obľube na raňajky čerstvé moravské koláče. Urobila som ich, kým chlapci ešte spali, ale ich raňajky "nepoznali mieru". Na druhej strane, je radosť urobiť niečo, čo "ma odbyt", čo sa neodkladá, a napokon nevyhodí. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hellé Posted February 19, 2023 Share Posted February 19, 2023 Ty si kamoska, mozes prist kedykolvek Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyso Posted February 19, 2023 Share Posted February 19, 2023 len aby neprisiel tomas:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hellé Posted February 19, 2023 Share Posted February 19, 2023 On nie je na domace kolace..myslim A este take jednoduche Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sniper Posted February 19, 2023 Share Posted February 19, 2023 Čo? On zožerie všetko, čo pripravia iní. Ten 130 kilový bachor nemá z tých dvoch rožkov a 3 koliečok salámy, čo si kúpi za vrátené fľaše Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted December 8, 2023 Share Posted December 8, 2023 Medovníčky 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted December 18, 2023 Share Posted December 18, 2023 Vianočné opekance "Bobaľky" Vnučka tiež s maminkou piekli medovníčky, Klárka aj zdobí. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted December 20, 2023 Share Posted December 20, 2023 Kokosové rožky Medovníčky 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted March 23 Share Posted March 23 Odpaľované venčeky s vanilkovým krémom 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
irb Posted March 23 Share Posted March 23 Ako fanúšika tvarov a významov slov by ma zaujímalo, prečo je tam použité slovo "odpaľované". Čo sa odpaľuje? Aký význam je v tomto prípade toho "od-paľovania"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hellé Posted March 23 Share Posted March 23 jezisi @irb to je jaka zlata otazka😁 Ze to tebe evokuje pyrotechniku??..ale odpaluje sa len cesto.. @iskrato iste vysvetli Ja mam obycajnu mramorovu babovku Preco sa tak vola je dufam jasne 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
irb Posted March 23 Share Posted March 23 pred 41 minútami, Hellé pridal: Ze to tebe evokuje pyrotechniku? To nie, ale vzbudzuje mi to predstavu cesta, nejakou špeciálnou fintou prejdeného ponad plamene... :) Takže Youtube mi to zodpovedalo: https://www.youtube.com/watch?v=KQUMNLy6-7g&t=72s Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted March 23 Share Posted March 23 Hľa, podrobnejšie opísané o Odpaľovanom ceste Quote História odpaľovaného cesta siaha až do 16. Storočia, keď ho v roku 1540 vytvoril taliansky kuchár Pantanelli, ktorý odišiel z Florencie s Katarínou Medicejskou a jej dvorom do Francúzska. Ako to už z histórie poznáme, tie najlepšie veci vznikajú neúnavným experimentovaním a sem-tam aj náhodou. Ako to bolo pri Pantanellim si môžeme len domýšľať, ale podaril sa mu husársky kúsok. Nafúknuť cesto bez použitia kvasu či kypridla. Rokmi prešiel recept rôznymi úpravami až ho v 18. storočí vyšperkoval slávny francúzsky cukrár Marie-Antoine Carême, podľa ktorého sa pečú profiteroles dodnes po celom svete. Cesto sa nafúkne vďaka vysokému obsahu vlhkosti v ceste, ktoré vznikne počas varenia vody, masla a následným pridaním múky. Varenie čiže odpaľovanie cesta spôsobí gélovanie škrobu v múke. Takto pripravené cesto sa ochladí pred pridaním dostatočného množstva vajec, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia. Pri pečení vzniká v koláčikoch para, ktorá cesto nafúkne a vznikajú veľké vzduchové bubliny, ktoré vytvárajú priestor na množstvo krému. Zdroj: https://kavickari.sk/sladka-mlsnotka-k-nedelnej-kavicke-odpalovane-kolaciky/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
irb Posted March 23 Share Posted March 23 Ďakujem pekne (Ale aj tak si myslím, že použitie slova "odpaľovanie" je do istej miery pochybné. ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted March 23 Share Posted March 23 13 minutes ago, irb said: (Ale aj tak si myslím, že použitie slova "odpaľovanie" je do istej miery pochybné. ) Quote nedok. odpaľovať: o-né cesto pripravené zavarením múky do vriacej tekutiny Zdroj: https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/?q=odpaľovanie asi nás presunú do inej témy .., a začalo to pečením venčekov .. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted March 29 Share Posted March 29 Kakaová roláda s kokosovou plnkou 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted April 13 Share Posted April 13 Muffiny ku káve 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted April 27 Share Posted April 27 Éclair, francúzske "banániky" z odpaľovaného cesta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted June 2 Share Posted June 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted July 27 Share Posted July 27 Višňová kocka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted August 10 Share Posted August 10 Čokoládovo-jahodová torta Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted August 28 Share Posted August 28 Slivkový koláč s marcipánom 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted September 1 Share Posted September 1 Potešenie na zahryznutie, ku káve, čaju .. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
iskra Posted Sunday at 05:55 PM Share Posted Sunday at 05:55 PM Osviežujúci ríbezľový koláč 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts