Jump to content

arwiel

Recommended Posts

Aj by som aj ja rada prišla na návštevu s malou dózičkou pre kúsok bábovky. :smile2: Možno som ju kedysi urobila aj ja, ale u nás boli skôr v obľube na raňajky čerstvé moravské koláče. Urobila som ich, kým chlapci ešte spali, ale ich raňajky "nepoznali mieru". Na druhej strane, je radosť urobiť niečo, čo "ma odbyt", čo sa neodkladá, a napokon nevyhodí.

Čo? On zožerie všetko, čo pripravia iní.

Ten 130 kilový bachor nemá z tých dvoch rožkov a 3 koliečok salámy, čo si kúpi za vrátené fľaše :nono:

• 9 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Ako fanúšika tvarov a významov slov by ma zaujímalo, prečo je tam použité slovo "odpaľované". Čo sa odpaľuje? Aký význam je v tomto prípade toho "od-paľovania"? 

:zubiska:jezisi @irb to je jaka zlata otazka😁

Ze to tebe evokuje pyrotechniku??..ale odpaluje sa len cesto.. @iskrato iste vysvetli

Ja mam obycajnu mramorovu babovku

Preco sa tak vola je dufam jasne:wink:

20240323_135442.jpg

20240323_123037.jpg

• Upvote 1

:smile: Hľa, podrobnejšie opísané o Odpaľovanom ceste 

História odpaľovaného cesta siaha až do 16. Storočia, keď ho v roku 1540 vytvoril taliansky kuchár Pantanelli, ktorý odišiel z Florencie s Katarínou Medicejskou a jej dvorom do Francúzska. Ako to už z histórie poznáme, tie najlepšie veci vznikajú neúnavným experimentovaním a sem-tam aj náhodou. Ako to bolo pri Pantanellim si môžeme len domýšľať, ale podaril sa mu husársky kúsok. Nafúknuť cesto bez použitia kvasu či kypridla. Rokmi prešiel recept rôznymi úpravami až ho v 18. storočí vyšperkoval slávny francúzsky cukrár Marie-Antoine Carême, podľa ktorého sa pečú profiteroles dodnes po celom svete. Cesto sa nafúkne vďaka vysokému obsahu vlhkosti v ceste, ktoré vznikne počas varenia vody, masla a následným pridaním múky. Varenie čiže odpaľovanie cesta spôsobí gélovanie škrobu v múke. Takto pripravené cesto sa ochladí pred pridaním dostatočného množstva vajec, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia. Pri pečení vzniká v koláčikoch para, ktorá cesto nafúkne a vznikajú veľké vzduchové bubliny, ktoré vytvárajú priestor na množstvo krému.

Zdroj: https://kavickari.sk/sladka-mlsnotka-k-nedelnej-kavicke-odpalovane-kolaciky/

• Upvote 1

Ďakujem pekne :smile2:

(Ale aj tak si myslím, že použitie slova "odpaľovanie" je do istej miery pochybné. :wink:)

13 minutes ago, irb said:

(Ale aj tak si myslím, že použitie slova "odpaľovanie" je do istej miery pochybné. :wink:)

:wink:

nedok. odpaľovať: o-né cesto pripravené zavarením múky do vriacej tekutiny Zdroj: https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/?q=odpaľovanie

asi nás presunú do inej témy .., a začalo to  pečením venčekov ..:smile:

• Upvote 1

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...